Podjąłem decyzje. Buduje kolumny 2,5 drożne na Tonsil GDN 15/40/5 8 Ohm i VIFA DX25TG-09-04. Umieszczę je w 22 litrowej obudowie. Wszystko już wiem tylko nie wiem jak poradzić sobie z zwrotnicą. Gdybym chciał kolumnę 2 drożną nie miał bym problemu, ponieważ w internecie jest projekt takiej zwrotnicy od Pana Irka. I pytanie czy ktoś może ma projekt zwrotnicy do takiego zestawu jak ja chce? albo ma pomysł jak by przerobić tą co jest?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2x Tonsil WOOFER 17/40 4 Ohm + VIFA DX25TG-09-04
Collapse
X
-
Zamieszczone przez naimado Zobacz postaGdybym chciał kolumnę 2 drożną nie miał bym problemu, ponieważ w internecie jest projekt takiej zwrotnicy od Pana Irka.
szczerze mowiac to juz daytony byly lepszym pomyslem niz ten tonsil
to moze poczekasz na miniaturki FX-300?
maja sie pojawic na 15cm glosnikach
no i zwrotnica bedzie dostepna
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato moze poczekasz na miniaturki FX-300?
maja sie pojawic na 15cm glosnikach
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMa to sens...?
Skomentuj
-
akurat mam rozebrane obudowy po A17 Foniki i tez planowałem w nich taka konstrukcje na tonsilach GDN17/40 bo wyszło mi że dwa nadadza sie do objętosci 24-28 litrów. Na razie na planach sie skończyło ale widze że ktoś na podobny pomysł wpadł wiec podziele sie przemysleniami.
Układ głośników MTM obudowa 26 litrów strojona duzym BR z tyłu na czestotliwość 45 Hz. Z moich wyliczeń wychodzi że nie będzie bardzo niskiego basu z tej objetości ale dobry impuls i przebieg bardzo zblizony do obudowy zamkniętej - czyli spadek rozpoczyna przy 50 Hz jest -6 db.
Pomysł jednak zarzuciłem bo nie wiem jak skompensować rezonans łamania membrany na 5kHz Albo zostawało mi podbicie albo silna nierownomierność i brak ostrego dołka w przciwfazie co sugerowało niewłasciwą zgodnośc fazową.
Wydaje mi się że te głosniki sie dobrze sprawdzaja w układzie 3 droznym i moznaby z nich zrobić poprawiony MaestroS o lepszej liniowości. Trzeba by tylko je trochę niżej odciac ale wystarczy łagodnie żeby break-up zniknał i dostawic głośnik sredniotonowy który ma tylko lekko uzupełnic pasmo średnie. W MAestro S pasma średniego jest o 3 db za mało a wysokiego o 3 db za dużo. Nie wiem czy celowo czy inaczej się nie dało. GDNy17/40 sa tam w większej obudowie chyba 37-38 litrów i mimo wykresów pomiarowych wskazujących na osłabienie basu ten zestaw naprawdę łupie całkiem energetycznym twardym basem.
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post o 21:49 ----------
Z drugiej strony jeśli zestaw ma być 3 drozny to chyba lepeij zresygnowac z wyduszania bardzi niskiego basu z głośników o małym Xmax i zastosować 2x GDN15/40/5+GDN15/40/3 lub 3x GDN13/40/2 - wszystkie 8om w konstrukcji przypominającej taki Visaton http://www.visaton.de/en/bauvorschla...579/index.html
---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post o 22:09 ----------
Albo.... w ceni ełacznej do 300 złotych poszukac jakiegoś jednego dobrego głosnika 6-7" do konstrukcji 2-droznej bo tu jest pewnośc że da się to zrobic w warunkach amatorskich dobrze.Last edited by arwas; 22.11.2011, 21:05.
Skomentuj
-
Powiem tak, ja już posiadam 4 głośniki GDN 15/40/5 8Ohm. I ciekawi mnie ta konstrukcja z tym głośnikiem GDN 15/40/3. Jakie zastosowanie miałby mieć ten głośnik? czym się on rożni od GDN 15/40/5. I powiem że poszedłbym na ten projekt gdyby ktoś mi w tym pomógł. zaprojektować litraż i zwrotnice.
Skomentuj
-
GDN 15/40/3 ma dodatkowy magnes i ekranowanie który zwiększa indukcyjnosc w szczelinie do 1,2T podnosi Bl i wskutek tego takze Fs. Głosnik jest raczej dobrze wyrówanany i efektywny co sprawia że powinien nadawac się do roli średniotonowego.
Litraż i strojenie raczej nie sa problemem w przybliżeniu wystarczy podobny jak Siesta.
Jesli chodzi o zwrotnice to nie poradzę, bo nie posiadam żadnych pomiarów do tych głośników
jak pisałem pomysł wziałem w oparciu o konstrukcje Visaton Skyline - na nieprodukowanych już głosnikach WS13BF http://www.visaton.de/en/bauvorschla...struction.html
Na forum Visatona jest także nowa wersja Skyline Mk II na W13S http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=4311 które są jednak kiepściejsze do Tonsili.
Kiedyś robiłem symulacje Skyline na GDN13/40/2 i nawet wychodziło bez rewolucji tylko oczywiście z wieloma modyfikacjami w zwrotnicy, które musiałbyś obmierzyć odsłuchac i zweryfikować we własnym zakresie.
Skomentuj
-
Nawet mniej. GDN 15/40/3 musi byc filtrowany od dołu i to przy dośc wysokiej częstotliwości wiec objętosc obudowy moze być mniejsza bo jej dobroć będzie i tak mniej znaczyła niż dobroć fitrów a wzrost Fc nie będzie miał wiekszego znaczenia.
Najlepiej zobacz jakie objętosci ma Visaton Skyline.
Na niskie potrzeba około 15 litrów na głośnik. Średni moze pracować w objętości powyżej 3-4 litrów.
Skomentuj
-
No to teraz biorę się dalej z budowę tych kolumn.
Mam kupione:
4 x GDN 15/40/5 8 Ohm ( po dwa na kolumnę, niskotonowe)
2 x GDN 15/40/3 8 Ohm (średnio-tonowe)
2 x Vifa DX25TG09-04 4 Ohm
I teraz mnie niepokoi że GDN 15/40/3 kupiłem 8 Ohm a nie 4 Ohm. Da się zbudować jakaś sensowną zwrotnicę pod konfigurację głośników jakie zakupiłem?
Skomentuj
-
jesli 15/40/5 mają dać więcej basu to raczej 2,5 drogi powinno być. Inaczej to będzie tylko klon siest. A wersja 3 drozna zawsze ma wieksze mozliwości niż 2 drozna, bez wzgledu które GDNy będa na środkowe pasmo.
W przypadku konstrukcji 3 droznej mozna zobaczyć zasade konstrukcji Visatona Skyline. Tam również wszystkie głośniki sa 8 omowe.
Skomentuj
Skomentuj