Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niskie rejestry - coś nie tak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobiłem symulację dla parametrów które podałeś tj:
    Qts 0,65
    Qes 0,67
    Qms 21,32
    Fs 51,3
    Vas 17,3
    i w obudowie 16L@45Hz góra rośnie od 60Hz ze szczytem 87-94Hz na +3dB.
    W obudowie zamkniętej rośnie od 80Hz ale tylko o 1dB na 100Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
      Wyjdą górki i dolinki po 6-10 dB :-)
      Bawiłem się trochę pomiarami w odległości 2-3 m od głośnika w różnych ustawieniach i rzeczywiście różnice min i max wynosiły po kilkanaście dB, ale ich wspólną cechą była górka przy 90-100 Hz i dołek w okolicach 120-130 Hz (niestety nie zapisywałem wykresów, więc nie mam co pokazać). Pisząc o 85-90 Hz trochę się zagalopowałem, różnic rzędu 3 dB moje ucho na bank nie wychwyci Mam świadomość, że w pomieszczeniu o tak lipnej akustyce na pomiarach z większej odległości nie ma co polegać, dlatego staram się patrzeć na pomiar w bliskim polu.
      Kolumna gra teraz jako OZ. Różnica w pomiarach wygląda tak:
      84321984.jpg
      Najwyraźniej trzeba się przeprowadzić :(

Skomentuj

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
        różnic rzędu 3 dB moje ucho na bank nie wychwyci
        żartujesz prawda? +/-3dB to kolosalna różnica, zapewniam Cię że jest słyszalna.
        W bliskim polu górka może faktycznie ma +3dB, ale do tego dochodzi room gain i masz +8dB.

Różnica w pomiarach wygląda tak
        a różnica w odsłuchu, nadal "dudni"?

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
          Zrobiłem symulację dla parametrów które podałeś
          Przejrzałem chyba wszystkie tematy z AWX-ami i nikt nie pisał o rozbieżnościach parametrów z katalogowymi. Na problemy ze strojeniem tylko trójkąt narzekał, ale chyba z innego powodu wynikały.
          Słucham teraz OZ i wydaje mi się, że dudnienie na wyższym basie cały czas jest, ale już tak zgłupiałem od tego słuchania, że chyba potrzebowałbym porównania z innymi głośnikami. Nie ma tylko bałaganu na najniższych częstotliwościach, bo ich po prostu nie ma.
          Co do tych różnic +/-3dB, to oczywiście to nie jest mało, ale w warunkach domowych, kiedy występuje dużo "tła" w postaci szumu samochodów zza okna czy działającej zmywarki do naczyń, to takie pofalowania są raczej do zaakceptowania. Co innego warunki studyjne. Jakiś czas temu dosyć często używałem monitorków ESI w pomieszczeniu z adaptacją i tam słychać każdy dB :razz:

Skomentuj

Zwróć może jeszcze uwagę na jedną rzecz. Robiąc zwrotnicę zauważyłem, że jak zrobiłem zbyt mocno wycofaną średnicę i wysokie to bas mnie bardzo męczył i dudnił. Po jej poprawieniu i podniesieniu przedziału od 500 Hz - do końca pasma, bas przestał męczyć, nie przytłaczał i nie było słychać tak tego dudnienia. Poniżej pomiar ze SpeakerWorkshop-a w polu dalekim. Jak widać też mam u siebie problem z częstotliwością ok 100Hz. Sprawdź może u siebie takim samym pomiarem czy masz odpowiedni stosunek niskich rejestrów do pozostałej części pasma.

Skomentuj

Nie zauważyłem, żeby niższe częstotliwości były jakoś szczególnie głośniejsze.
              Jak jutro będę miał mniej towarzystwa w mieszkaniu, to postaram się zrobić więcej pomiarów w dalekim polu i tym razem pozapisywać wykresy :)

Skomentuj

Zrobiłem trzy pomiary w skrajnie różnych ustawieniach:
                78087705512.jpg
                czarny - OZ
                niebieski - BR 20 cm
                czerwony - BR 12 cm

Wydaje mi się, że za dużo działa tutaj pomieszczenie żeby cokolwiek powiedzieć o charakterystyce samej kolumny, ale jak widać powtarza się górka w okolicy 80-100 Hz, potem dołek przy 200 Hz i znowu górka na 350 Hz. Przy puszczaniu sinusa na ucho da się też zauważyć dołek w okolicy 110-120 Hz.

Skomentuj

Bardzo nierówno powyżej 500 Hz. Nie wiem, czy można to zrzucać na winę pokoju. Mój pomiar był robiony bez żadnego wytłumienia w pokoju z odległości ok 1,5m i nie jest tak pofalowany. Robiłeś może pomiary OnAxis - takie jakie robi się do projektowania zwrotnicy?

Skomentuj

Ano nierówno. Pomiar robiony metodą farfield na odległości 2-3 m, onaxis nie robiłem.
                    Mierzyłem kartę, wzmacniacz i preampa, wykresy wyszły płaskie. Chyba będę musiał się zaopatrzyć w lepszy mikrofon, bo gwałtowny spadek powyżej 10 kHz to najwyraźniej jego robota.
                    Dla porównania pomiar farfield gównianej kolumienki jvc, którą miałem pod ręką:
                    jvc.jpg

Skomentuj

Przejrzałem chyba wszystkie tematy z AWX-ami i nikt nie pisał o rozbieżnościach parametrów z katalogowymi
                      stx pewnie też ich nie mierzy :) a mówią, że alphard nie trzyma normy

Skomentuj

stx pewnie też ich nie mierzy
                        Na tych przetwornikach powstało już wiele konstrukcji, więc nie wierzę, że nikt ich nie mierzył przed wbudowaniem do konkretnej budy. Jeśli ktoś dysponuje bardziej profesjonalnymi pomiarami niż moje, to chętnie bym je zobaczył, bo nie wiem czy warto iść tym tropem. Dla parametrów, które sam pomierzyłem żeby uzyskać w miarę płaską charakterystykę, obudowa musiałaby mieć jakieś 150 l i strojenie 32 Hz :lol:

Cały czas porównuję brzmienie obudowy po i przed zmianami. Wydaje mi się, że bas z tunelu fi 100 jest jakiś... ładniejszy. Jest go mniej, ale nie jest zamulony, jest ostrzejszy i dokładniejszy. Zastanawiam się w jakim stopniu jest to kwestia średnicy, a w jakim przeniesienia rury na tył.

Skomentuj

Na tych przetwornikach powstało już wiele konstrukcji, więc nie wierzę, że nikt ich nie mierzył przed wbudowaniem do konkretnej budy
                          Skoro producent podaje parametry, to poco mierzyć, zakładam że ma w miarę rozsądną tolerancję. Focal ma tolerancję 5% (jakoś tak), a to co Ty podałem to całkowicie inny głośnik.

Wydaje mi się, że bas z tunelu fi 100 jest jakiś... ładniejszy.
                          mniejsza kompresja, świsty itp. To konstrukcja na dwóch 18stkach więc mniejszego nie powinno się stosować. Przedłuż kolankiem pcv strojąc do 40-42Hz (kolankiem, bo ciężko zmieścić BR fi10cm x 33/37cm w kolumnie).

ps szkoda, że takie ustrojstwo odbiera radość ze sprzętu, aż przypomniała mi się sytuacja z obiektywem który po trzech kalibracjach ciągle ustawiał BF.

Skomentuj

Na tych przetwornikach powstało już wiele konstrukcji, więc nie wierzę, że nikt ich nie mierzył przed wbudowaniem do konkretnej budy.

99% użytkowników tych głośników nic nie mierzy. Mają gotowca i kopiują. Jakieś pomiary AWX'a pokazał chyba jak dotąd chyba tylko dabyl i lklukasz.

Cały czas porównuję brzmienie obudowy po i przed zmianami. Wydaje mi się, że bas z tunelu fi 100 jest jakiś... ładniejszy
                            Przy tej wielkości głosnika tunel ok 60mm jest wystarczajacy.

Ogólnie masz dziwne te wyniki pomiarów bo pierwszy raz widze żeby komus w pomiarze bas refelx nie wyglądał jak bas reflex :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Przy tej wielkości głosnika tunel ok 60mm jest wystarczajacy.
                              fi 6cm? dla dwóch głośników, coś przesadziłeś :)

Skomentuj

fi 6cm? dla dwóch głośników, coś przesadziłeś

Fakt zakładałem 1 głośnik, zpaomniałem ze tu są 2. Jednak też z tymi średnicami tunelu nie ma co przesadzać, zaleznie od obudowy i strojenia. Można zestroić tak, że i 10 cm tunel bedzie za mało a można i tak, że na mnieszym będzie OK.

Skomentuj

Po kolejnych pomiarach dochodzę do wniosku, że zachowując wymiary skrzynek nie uda mi się uzyskać dostatecznie płaskiej charakterystyki.
                                  Sprawa wygląda tak:
                                  - wydłużając zagięty tunel fi100 w obudowie 38 l charakterystyka powoli się wyrównuje, ale gabaryty nie pozwalają na obniżenie strojenia poniżej 40 Hz (do tego efektywność BR znacznie maleje)
                                  - obniżając strojenie w obudowie 26 l nawet do 34 Hz (rura fi63) nie udaje mi się wyrównać charakterystyki
                                  Wychodzi na to, że objętość obudowy ma większy wpływ na górkę charakterystyki w paśmie 70-120 Hz niż wysokość strojenia.
                                  Spróbuję jeszcze raz wrócić do rury fi63 w większej obudowie, chociaż moim zdaniem ta średnica jest jednak trochę za mała. Przy większej głośności dmuchanie jest nieznośne...

Skomentuj

Nie znam tego głośnika ale 26L na dwie 18tki to troche maławo. Tyle to czasem daje się jednemu głosnikowi tego rozmiaru

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Nie znam tego głośnika ale 26L na dwie 18tki to troche maławo.
                                      Tyle mi wyszło w trakcje przerabiania obudowy (skosy), nie była to zakładana objętość. W oryginale jest około 34 l.

W tej chwili obudowa strojona jest na 34 Hz w 34 l. Górka jest wyraźnie niższa (suma nierfield w tym miejscu spadła o 3 dB), już na ucho bas jest wyraźnie przyjemniejszy.
                                      Żeby uzyskać zupełne wyrównanie tego podbicia musiałbym zrobić niestety większą budę i liczyć się z tym, że bas zacznie robić się powolny. Rury nie będę przedłużał, bo ma w tej chwili 20 cm i ledwo działa

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Awx nigdy w zyciu bym nie zapakowal do BR, tylko TL.
                                      W sumie zachowując przekrój 1,2Sd-0,8Sd udałoby się upchnąć TL w kolumience 21x35x100 cm, więc... :biggrin:

Skomentuj

Pomysł wsadzenia FX-300 w TL nie dał mi spokoju. Zrobiłem linię z jednym zagięciem i wylotem do góry (jak w TL na AWX dabyla). Z symulacji w hornresp wynika, że przekroje 0,8 i 1,2Sd są za małe żeby uzyskać niski bas, ale ponieważ nie widziało mi się klepanie obudów głębokich na ponad pół metra, postanowiłem zachować takie wymiary. Nigdy nie słuchałem głośników w linii transmisyjnej i ciekawy byłem czym się różni od BR.
                                        Żeby nie przynudzać:
                                        1) po krótkim kombinowaniu z gąbką i wełną udało mi się uzyskać w miarę płaską charakterystykę (między 70 a 500 Hz wykres waha się w granicach +/-1,5 dB), do czego nie doszedłem w obudowie BR o mniej więcej tej samej objętości
                                        2) niestety basu nie jest zbyt wiele (zgodnie z symulacją), ale jest dużo wyraźniejszy, szybszy i przyjemniejszy dla ucha niż BR
                                        3) średnica jest KOMPLETNIE INNA niż w BR (bez zamulenia i z dużo większą energią)
                                        Poza niedostatkiem poniżej 50 Hz same plusy.
                                        Jeśli z tych przetworników można wycisnąć coś więcej w kwestii niższych częstotliwości, jestem w stanie poświęcić trochę "powierzchni mieszkalnej" na większe obudowy. Nawet dużo większe :biggrin:
                                        I tu mam prośbę do kolegów bardziej obytych z hornresp o sprawdzenie czy parka AWXów jest w stanie zejść niżej niż te 50 Hz. Moja zabawa z tym programem nie nastraja optymistycznie, ale nie jestem na tyle obcykany, żeby powiedzieć, że wszystko robię dobrze :rolleyes:

Skomentuj

Oj dwa AWXy w TLce o parametrach dla jednego AWXa. Zapewne podbiłeś w górę rezonans obudowy, który wyznacza realne, najniższe odtworzenie basu. Aby go obniżyć musisz mocno wytłumić obudowę, a to jest utrudnione ze względu na misternie przygotowany sposób tłumienia tej linii przygotowany przez Dabyla dla 1 awxa. Pomysł troszkę nietrafiony. Jak masz FX-300 to śmiało zbuduj sobie MX-140 w TLce dabyla (czyli n ajednym AWXie) a dwa popzotsałe zaaplikuj sobie do surroundów w zamkniętych budach z tymże samym tweeterem AWX.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X