Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt wieżowców KG-01

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez djkago Zobacz posta
    czy elementy, które zamówię np. z polinka muszą posiadać taką samą rezystancję jak elementy z projektu STX?
    niestety tak i scisle sie tego trzymaj!
    malo sie wspomina o rezystancji cewek a jest ona bardzo wazna
    przyklad - zgranie fazowe w 3 drogach uzyskalem tylko i wylacznie zmieniajac rezystancje cewek!

Skomentuj

Rozumiem, dziękuję za info... Jednocześnie jest lipa bo w STX przewidują np. kondensator 5.1uF a w ofercie polink takowego niema hehe, dodatkowo często jest tak, że nie ma elementu o wskazanej na schemacie dokładnej rezystancji.
      Co w takiej sytuacji robić? Czy na polepszenie jakości dźwięku tej konstrukcji faktycznie mogą mieć tylko elementy pasywne na wysokotonowcu?

Przy okazji kilka fotek z realizacji projektu...
      Last edited by djkago; 19.11.2012, 22:04.

Skomentuj

w STX przewidują np. kondensator 5.1uF a w ofercie polink takowego niema hehe
        jak nie jak tak?
        no i to tor GDNa - nie widze sensu stosowania tam jantzena. zostan przy STXie

ma elementu o wskazanej na schemacie dokładnej rezystancji.
        Co w takiej sytuacji robić?
        bierz najblizsze

Skomentuj

Doszły komponenty z polinka. Zachowawczo wziąłem czarne kondzie Jantzena, a na wysoki ton Z-Standardy... Może na wyrost, ale różnica w cenie nie mordowała, więc czemu nie. Dziś lepię zwrotnicę i może uda się odpalić hihihi. Cieszę się na ten moment jak głupi :) Z Classic Veneer idzie już do mnie próbnik z drzewami, fronty oklejone skórką, wygłuszenie zamontowane... jeszcze tylko nad morze po piasek kwarcowy muszę skoczyć

Aha... ile mniej więcej m2 forniru potrzeba na FX300 z płytą 22mm?
          (w sumie mogę sobie sam policzyć hehe, ale chodzi o zagajenie rozmowy :biggrin:)

Skomentuj

Aha... ile mniej więcej m2 forniru potrzeba na FX300 z płytą 22mm?
            zalezy jak dobry jestes i jak rowny jest fornir
            jak fornir np modyfikowany (nie faluje itp) i zdolnosci dobre to mozesz brac na styk
            jak fornir naturalny, zdolnosci nie najlepsze lub poprostu budzet pozwala to bierz pare lisci na zapas

Skomentuj

Czy kondensatory jantzen mają określoną polaryzację, czy mogę ję wlutować dowolnie?
              Czy można jakoś na sucho sprawdzić zwrotnicę, przynajmniej wysoki kanał?

Skomentuj

glosniki napedza sygnal zmienny - sinusoida
                tak wiec raczej nie wskazane jest zeby kondy mialy oznaczenia +/- :p

Czy można jakoś na sucho sprawdzić zwrotnicę, przynajmniej wysoki kanał?
                na sucho nie - trzeba podlaczyc. dla pewnosci podlacz szerokopasmowke a nie GDWK

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  glosniki napedza sygnal zmienny - sinusoida
                  tak wiec raczej nie wskazane jest zeby kondy mialy oznaczenia +/- :p
                  Spoko, wgryzając się w temat kondensatorów natknąłem się na mylący opis na wiki, jakoby większość dzisiejszych kondensatorów elektrolitycznych miała określoną polaryzację.

na sucho nie - trzeba podlaczyc. dla pewnosci podlacz szerokopasmowke a nie GDWK
                  W sensie do wysokiego kanału w zwrotnicy mam podłączyć midwooferka, right? Jak usłyszę ewidentnie wysokie tony = jest OK.

Skomentuj

midwoofera to raczej nie
                    jakas tania szerokopasmowka - nie szkoda spalic a pasmo uslyszysz
                    i nie chodzi o to zebys uslyszal wysokie, tylko zebys nie uslyszal niskich :p czyli zeby glosnik nie drgal
                    przy malej mocy mozesz to smialo zrobic na docelowej wysokotonowce

Skomentuj

Spoko, wgryzając się w temat kondensatorów natknąłem się na mylący opis na wiki, jakoby większość dzisiejszych kondensatorów elektrolitycznych miała określoną polaryzację.
                      Opis wcale nie jest mylący i jest całkiem poprawny. Zdecydowana większość kondensatorów elektrolitycznych jest unipolarna, czyli ma polaryzację. Tylko nie wielki procent stanowią kondensatory elektrolityczne bipolarne, które akurat stosuje się w zwrotnicach.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Opis wcale nie jest mylący i jest całkiem poprawny. Zdecydowana większość kondensatorów elektrolitycznych jest unipolarna, czyli ma polaryzację. Tylko nie wielki procent stanowią kondensatory elektrolityczne bipolarne, które akurat stosuje się w zwrotnicach.
                        ...i wszystko jasne. Dzięki.

---------- Post dodany o 09:55 ---------- Poprzedni post o 11:23 ----------

Złożyłem zwrotnice i dokonałem wstępnego odsłuchu. Niesamowite uczucie, gdy coś co zrobiłeś sam daje efekt bardziej niż oczekiwany :)
                        Jedyny minus to chyba za słaby wzmacniacz? Mam Unitra Fonica PW9013 i czuje, że kolumna pociągnie więcej przy ustawieniu ampa na 3/4 regulatora + wydaje mi się, że dźwięk robi się nie czysty i zanikają basy przy na prawdę głośnym ustawieniu ampa.

Skomentuj

pozyczaj wzmacniacz i sie przekonaj

Skomentuj

Skończyłem pierwszą kolumnę. Jeszcze tylko kolce w cokół i lakierowanie. Kolumna gra bardzo dobrze. Nie mam porównania niestety do oryginału, ale moja jest na pewno lepsza :)

Skomentuj

Nie mam porównania niestety do oryginału, ale moja jest na pewno lepsza
                              Skąd ta pewność...?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Skąd ta pewność...?:)
                                Płyta 22mm i lepsze elementy zwrotnicy... że o sercu, pocie i krwi zainwestowanej w wykonanie projektu nie wspomnę

A tak na serio, przy ustawieniu mojej Unitry Fonica na tzw. "direct" dźwięk jest jakby ograniczony do częstotliwości 300Hz-20kHz. Nima basu. Jak ustawie wzmaka na laudness i dodatkowo +4 bas, wtedy pojawia się mięso (czyste, nisko schodzące). Podczas odsłuchu "Metallica - And justice for all" we FLAC'u (na wzmacniaczu laudness i +6 bass, 3/4 regulatora) zauważyłem nieprzyjemne dla ucha dudnienie, tak około 100-150Hz.

Jakie wnioski? Kolumna może zejść nisko, aż do poziomu czerwonego mięsa, natomiast wymaga to ewidentnie grzebania przy wzmaku. Druga sprawa, bardzo łatwo przegiąć i wprowadzić paskudne dudnienie. Dużo pewnie zależy od muzyki, a najgorsze jest ciągłe wstawanie i ustawianie eq do każdej piosenki z osobna :)

Skomentuj

mojej Unitry Fonica
                                  zmien wzmacniacz!
                                  te stare byly dobre, ale mocno ograniczone

Skomentuj

zmien wzmacniacz!
                                    te stare byly dobre, ale mocno ograniczone
                                    Taki mam plan. Zdecyduję się chyba na Yamaha A-S500 (rzekomo 5 gwiazdkowy wzmacniacz wg. whathifi, dodatkowo podoba mi się wyjście na subwoofer).

Skomentuj

...i stała sie lipa. W prawej kolumnie, nagle przestały grać głośniki mid i low. Zimne luty? Kurde mam zaklejoną, zakręconą a tu teraz szykuje się rozbiórka. Na co zwrócić uwagę, co radzicie?

Skomentuj

obstawiam odlutowana cewke

dlatego warto miec zwrotnice demontowalna :p

Skomentuj

Dziś przestały grać odpowiednie głośniki po lewej stronie. Kosmici?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X