Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY zeus i nowe 12" od STXa ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez rucin_ Zobacz posta
    Pełno ludzi ma już DIY Zeusy i nie narzekają na dźwięk :)
    Nie narzekają bo moc tych kolumn wynagradza braki w jakości przetwarzania dźwięku.

Jakiś czas temu rodził się temat o mocnych,tanich kolumnach które zagrają przyzwoicie,niestety jakoś nie mogę go znaleźć. Temat był bojkotowany,ale moim zdaniem powinien się rozwinąć gdyż założenie jest ciekawe.

Skomentuj

Zestaw 2x W.STX.12.2.500.8.F.S.MC + D-800 z niskim podziałem ma szansę zagrać "Młodzieżowo" z SPL 95dB. Przy podziale na 2kHz może nawet dać się tego słuchać :)

Skomentuj

Ja też o takim zestawieniu pomyślałem z racji konstrukcji,ale osobiście głośniki wysokotonowe w hornie mnie męczą strasznie (oczywiście gdy się słucha ich w domu,na estradzie to już zupełnie co innego).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Ja też o takim zestawieniu pomyślałem z racji konstrukcji,ale osobiście głośniki wysokotonowe w hornie mnie męczą strasznie
          I to jest główny problem. Też myślę o takim zestawie ale ciężko znaleźć odpowiednią górę. Na średnie tony można dać spokojnie dwa midbasy np. w układzie mtm, duży bas pociągnie efektywność ale co z górą? Najgłośniejsze kopułki mają z goła 92-3db 2,83V a to za mało chcąc zrobić naprawdę wysoko-efektywną kolumnę, i tak projekt stoi.

Skomentuj

a ten driver tonsila stosowany przez wlm'a?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oni ją chyba modyfikują, a to była by niezła opcja bo tonsil jako jeden z niewielu robi tubki nie-kompresyjne co znacząco wpływa na dźwięk.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Który driver tonsila ?

Skomentuj

To jest Gdwt 9/80 lub 9/100, brandowany znaczkiem eminence.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    To jest Gdwt 9/80 lub 9/100, brandowany znaczkiem eminence.
                    te z koncowka 5F
                    http://www.eminence.com/pdf/APT80.pdf
                    http://www.eminence.com/pdf/APT150.pdf

---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post o 16:07 ----------

GDWT 12-19/150
                    i tutaj nie wiem
                    GDWT 9/80/5F lub GDWT 9/100 FP8

Skomentuj

Można sobie gdybać ale i tak nie uzyskamy tego co jest w WLM :)

Skomentuj

bo tonsil jako jeden z niewielu robi tubki nie-kompresyjne
                        akurat te głośniki to jak najbardziej compression driver - zobacz jaka jest powierzchnia wlotu (prześwit w dyfuzorze) a jaka powierzchnia kopólki.

dźwięk "tubek" jest najczęściej męczący nie dla tego, że to złe głośniki ale ze względu na złą zwrotnicę albo celowy zabieg stosowany na estradzie jakim jest podbijanie góry.

Jeśli jednak ktoś woli coś kopółkowego to może beyma T2030

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                          zobacz jaka jest powierzchnia wlotu (prześwit w dyfuzorze) a jaka powierzchnia kopólki.
                          Sugerowałem się tym że gardziel ma 1 cal tak samo jak membrana, nie rozbierałem nigdy tego głośnika :)

Tak przy okazji mam pytanie-czy membranka np. z AWX wpasuje się rozmiarem do Stx'owych gdwt? Mam chyba jeszcze gdzieś parkę takich spalonych i sobie pomyślałem że taki frankensztajn mógłby nawet jakoś zagrać

Skomentuj

Tak przy okazji mam pytanie-czy membranka np. z AWX wpasuje się rozmiarem do Stx'owych gdwt? Mam chyba jeszcze gdzieś parkę takich spalonych i sobie pomyślałem że taki frankensztajn mógłby nawet jakoś zagrać
                            mecze o to SW juz od dawna :P
                            chociazby z PJtka by cos takiego zrobil...

Skomentuj

Ja sobie coś takiego mogę sam sklecić, pytanie tylko czy będzie pasować :) I wolałbym jednak coś lepszego niż PJ bo wyjdzie z tego dalej głośniczek przeciętny brzmieniowo.

Skomentuj

średnica cewki jest taka sama - jeśli chcesz dodać front i zrobić coś ala mission to tak ale jeśli chcesz zachować tubkę to z tego co pamiętam się nie uda bo jest inny profil kopółki.

Skomentuj

A jakby usunąć ten korektor fazy to też kopułka AWX się nie zmieści?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    Napisał dabyl
                                    ale np GTC (czy GDWK?) 11/100 osobiście odbieram całkiem pozytywnie.
                                    tego jeszcze da sie sluchac (nadal gdzies tam mam klony kolumn yoshiego) ale z detalicznoscia nadal bez rewelacji...
                                    Już się zaczynają legendy internetowe. Kopułki Tonsila są całkiem przyzwoite - co prawda mniej plumkaja niż droższe ale za to nie mają takich problemów z wypełnieniem dolnego skraju pasma jak Vify PL z rezonantorami czy niektóre (niektóre!) Seasy. Przekonanie o kiepskości Tonsili zrodziło się 30 lat temu kiedy Witort pisał w opisach konstrukcji zdania w rodzaju "użycie głośnika GDWK 9/40 może okazac się niewystarczajace". Od tamtej pory jednak powstały GDWK 10/80/19 oraz GDWK 10/80/20 mające tę samą kopułkę z bawełny i napęd co w GDWK 11/100, GDWK 10/80/T i GDWK 10/80/26 z kopułką z tkaniny poliestrowej oraz nowe tubowce dla Eminence GDWT 9/80/5F czy GDWT 9/100.

Problem z efektywnością wystapi bo taki anty-altus będzie miał około 90-92db/W. Dlatego proponowałem GDWK 9/120/4 - http://kupglosnik.pl/pl/glosnik-gdwk-9-120-4-8-ohm.html jest to wersja eksportowa głosnika dla Formfocus Audio. Układ magnetyczny i kopułka prawdopodobnie jak w GDWK 10/80/19 a korektor jest w postaci krótkiej tubki przypominający kształtem korektor ze starego GDWK 9/120 ale o zmienionej geometrii w taki sposób żeby można go montowac od spodu płyty obudowy grubości 18mm. Powinien zapewnić wystarczającą efektywność i wytrzymałość przy mniejszych zniekształceniach i podobnym charakterze jak GDWK 11/100. A jeśli nie zapewni to można użyć GDWT 9/80/5F czyli APT:50 Eminence lub GDWT 9/100 umiejętnie modelując przebieg żeby ne było mocnego podbisia w najwyższej oktawie. Te głosniki mog pracowac w takiej konstrukci praktycznie od 3-3,5kHz i poradza sobie znakomicie a przy tym stworzą deliktany "tubowy" klimat.

---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Napisał lklukasz
                                    Który driver tonsila ?
                                    WLM wkłada do zestawów DIVA driver Eminence APT:50 czyli Tonsil GDWT 9/80/5F lub 9/100 Produkt raczej na pewno Tonsilowski, bo korektor fazy w tych głośnikach - ten sam co w GDWT 12-19/150 - jest opatentowanym rozwiązaniem Tonsila.
                                    Głosnik potrafi grać bardzo delikatnie - bardziej barwą niż szczegółem ale gładko i niedrażniąco, tylko trzeba się pomęczyć z fltrowaiem żeby grał równo i niekrzykliwie, bo ma jakieś 101db efektywności.

---------- Post dodany o 22:46 ---------- Poprzedni post o 22:38 ----------

Można sobie gdybać ale i tak nie uzyskamy tego co jest w WLM :)
                                    Miejmy nadzieje że nie, bo to lipa a nie kolumna domowa. WLM przekłada estradowy monitor odsłuchowy Eminence w ładna obudowę i majstruje ze zwrotnicą żeby to w ogóle trochę basu miało i nie krzyczało. Plany Tego monitora można spotkac na forach internetowych, bo Eminence go opublikowało jako konstrukcję dla DIY by ludzie budowali i przerabiali na wszystkie możliwe sposoby.

Ani Eminence ani WLM niczego po Tonsilu nie modyfikują. Driver GDWT 9/80/5F (lub GDWT 9/100) bez tuby nosi oznaczenie Eminence APT:50, z małą tubą APT:80 a z duża tubą APT:150. Eminence robi przejściówkę z gwinetem do wkręcenia tego drivera w w rdzeń głośnika basowego celem budowy układu koncentrycznego oznaczoną APT:3
                                    http://www.eminence.com/speakers/dri...l/?model=APT50
                                    http://www.eminence.com/pro-audio/hf...supertweeters/
                                    http://www.eminence.com/pro-audio/hf...s/horn-flares/

Przeróbkę GDWT 10/80/5F stosuje natomiast ZuAudio. "Przeróbka" polega na wykonaniu tubki z toczonego aluminium zamiast z ABSu.
                                    Last edited by arwas; 03.12.2011, 22:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                      oho już się zaczynaja legendy internetowe.
                                      Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                      Przekonanie o kiepskości Tonsili zrodziło się 30 lat temu kiedy Witort pisał w opisach konstrukcji zdania w rodzaju "użycie głośnika GDWK 9/40 może okazac się niewystarczajace"
                                      nie mam pojecia kto gdzie co pisal - oceniam to co slyszalem

Skomentuj

Ja też piszę o tym co słyszałem i nie zauwazyłem dramatycznych niedostatków wymienionych kopułek Tonsila względem np. trzy razy droższych Vif PL, natomiast dywagacje na ten temat czytam w Internecie przynajmniej raz na tydzień.
                                        Zresztą napisałeś o GDWK 11/100 to samo co ja - że mniej szczegółów (nie plumkają) ale sa wyrównane mają dobrą barwę i czytelność. Tylko że ja to jeszcze sprawdziłem na GDWK 10/80/19 i 20, bo to praktycznie sa takie same głośniki - te same napędy i kopułki.
                                        Last edited by arwas; 03.12.2011, 22:59.

Skomentuj

Problem z tonsilem jest taki, że nigdy nie wiesz co dostaniesz - kiedyś miałem 11/100 i jeden miał cewkę na karkasie alu drugi na szkle - nie muszę mówić że grały inaczej... GDWK 9/120/4 8 Ohm ma 91dB czyli o 1dB mniej od AWX'a.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X