na etapie projektowania kolumny to powinniśmy się starac zrobić jak najbardziej wyrównana charakterystyke z prawidłowymi zaleznościami fazowymi głośników. A do zwiększania syszalności służą filtry fizjologiczne - loudness itp. jesli komus koniecznie to jest potrzebne.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Krzywa słyszalności na etapie projektowanie zwrotnicy.
Collapse
X
-
Zrobiłem pierwsze pomiary. Poniżej pomiar OnAxis wykonany w SW aby zobrazować charakterystykę zestawu. Wykres nie jest jeszcze liniowy ale na pewno prostszy niż w totemach.
pomiar SW.jpg
a tutaj pomiary wykonane w RoomEqwizard-zie.
pomiar.jpg
- wykres niebieski - pomiar obu kolumn jednocześnie. Włączone "mono" we wzmacniaczu. Kolumny stały na dłuższej ścianie pokoju (4,6 x 3,5). Odległość ok. 1,5m
- wykres czerwony - pomiar obu kolumn jednocześnie. Włączone "mono" we wzmacniaczu. Kolumny stały na krótszej ścianie pokoju. Odległość ok. 2m
- wykres czarny - pomiar jednej kolumny z takiej samej odległości jak pomiar wykonany w SW - mikrofon w takiej samej pozycji. ok 0,8m.
Ten pomiar został przeprowadzony na w/g mnie dobrze grającej charakterystyce. Muszę porobić pomiary porównawcze przy innych zwrotnicach aby się upewnić bo wyniki tego eksperymentu zbiły mnie z tropu. Pomierzona zwrotnica ma filtr drugiego rzędu na wysokich i pierwszego rzędu na niskotonowym. Jak próbowałem robić drugi rząd na niskotonowym to przestawało to grać pomimo prostej charakterystyki. Muszę porobić dodatkowo pomiary w polu bliskim i sprawdzić stosunek niskich do reszty pasma, bo nie wiem co dzieje się poniżej 800 Hz. Być może to jest przyczyną.
Zastanawia mnie jeszcze opadanie charakterystyki w pomiarach w polu dalekim. To normalne, że opada aż o tyle decybeli? Już sobie wyjaśniłem. Po prostu kolumny nie były ustawione bezpośrednio na mikrofon a pod pewnym kątem :-).
Last edited by karmer; 18.12.2011, 20:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaJak możesz to zrób pomiar obu kolumn w stereo z miejsca odsłuchu najlepiej programem HolmImpulse wykres SPL i Faza na jednym.
Przecież ten pomiar niczym nie będzie się różnił od pomiaru 2 kolumn mono.
To jaką ch-kę powinny mieć kolumny zalezy od zastosowanych głośników. Jednym trzeba dać więcej "powietrza" innym trochę mniej. Generalnie jednak nie są to wielkie różnice od referecyjnego płaskiego wykresu. Góra 3dB. Zresztą ch-kę miesczącą się w okienku 3dB (+-1,5) można uznać za płaską bo wykonanie idealnie płaskiej ch-ki jest dość trudne.
Człowiek też nie jest analizatorem widma i raczej słyszy ogólnie, czyli liczy się ch-ka całościowo. A lokalne zafalowania, które moim zdaniem mają wpływ na brzmienie (raczej na jego unikalny charakter), nie są tak bardzo odbierane jak trend ch-ki w szerszym ujęciu. Lokalne zafalowanie o wartości 2dB nie będzie słyszalne. Ale jak się np podniesie o 2dB połowę pasma to każdy to usłyszy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaAle jak się np podniesie o 2dB połowę pasma to każdy to usłyszy.
Skomentuj
Skomentuj