Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz czy amplituner ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Każdy amplituner obsługuje kolumny 4 ohm'owe. Ale w tym przypadku aż takiej roli impedancja kolumn nie odgrywa. Czasem zestawy kolumn do kina domowego mają nawet mniej niż 4ohmy i nikt nie zwraca na to uwagi. Każdy dobry amplituner bez problemu sobie z takimi kolumnami poradzi. Naprawdę tutaj nie jest problemem impedancja kolumn.

Poprostu producenci zazwyczaj podają moc dla 8 i 6 ohm, bo ładniej wyglada to w liczbach :) taki chwyt marketingowy.

Kilka modeli amplitunerów nad którymi warto się zastanowić, ze wzgędu na dobra jakość brzmienia w stereo:

Yamaha RX-A810
    NAD T748
    Marantz SR6006

Wszystkie poniżej 5000 zł. Dodatkowo posiadają wyjście pre-out, dzięki któremu w przyszłości bez problemu możesz podłączyć do nich wzmacniacz stereofoniczny i uzyskać jeszcze lepszą jakość dźwięku.

Skomentuj

No, możesz mieć w zestawie jeden głośnik 6" 4omowy lub 2 x 8" 8 om.
      Ja widzę subtelną różnicę.

Z powyższej trójki wybrał bym Marantza, jednakowoż żaden nie dorówna NAD C375.
      Last edited by przemo-lukas; 27.12.2011, 15:23.

Skomentuj

Kolego też się dobiera do kolumn, może ktoś zna te kolumny lub użyte przetworniki i coś podpowie,ale widzę że to jakaś tajemnica.

Skomentuj

HK ma ampli ktore obsluguja 4r

---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post o 16:18 ----------

http://allegro.pl/yamaha-rx-a1010-av...008708894.html warto zaglebic sie w instrukcje
          na aukcji podaja moc przy 4r

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta

Poprostu producenci zazwyczaj podają moc dla 8 i 6 ohm, bo ładniej wyglada to w liczbach :) taki chwyt marketingowy.
            Nie wiem gdzie tu jest chwyt marketingowy bo dla 8ohm producent musi napisac moc połowe niższą jak dla 4ohm

Skomentuj

Miałem Yamahę z przełącznikiem z tyłu 4 lub 8 ohm.
              Karol82 "Każdy amplituner obsługuje kolumny 4 ohm'owe. Ale w tym przypadku aż takiej roli impedancja kolumn nie odgrywa. Czasem zestawy kolumn do kina domowego mają nawet mniej niż 4ohmy i nikt nie zwraca na to uwagi. Każdy dobry amplituner bez problemu sobie z takimi kolumnami poradzi. Naprawdę tutaj nie jest problemem impedancja kolumn."

Tu bym się tak do końca nie zgodził, zależy jak sprzęt będzie wykorzystywany i jaka będzie minimalna impedancja poszczególnych kolumn, miałem kiedyś takie że impedancja spadała poniżej 2.8ohm, a oznaczone były przez producenta 4-8ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                HK ma ampli ktore obsluguja 4r

---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post o 16:18 ----------

http://allegro.pl/yamaha-rx-a1010-av...008708894.html warto zaglebic sie w instrukcje
                na aukcji podaja moc przy 4r
                Podoba mi się . poczekam jeszcze moze ktoś cos napisze .
                Szkoda ze nie napisali rezystancji wzmacniacza , mozna by okreslic jakiej jest jakosci :)

Skomentuj

Z aukcji "Doskonała jakość dźwięku:
                  - 7-kanałowy dźwięk przestrzenny
                  1190W = 170W x 7 (4 omy, 1 kHz, 0.9 % THD, 1 kanał)
                  770W = 110W x 7 (8 omó, 20 Hz-20 kHz, 0.09 % THD, 2 kanały)
                  1155W = 165W x 7 (8 omów, 1 kHz, 10 % THD, 1 kanał, JEITA)"
                  Nie widziałem tego modelu ,ale większość ma trafa poniżej 500wat ,filtracje do 2x15 000 uF i po parce tranzystorów na kanał.

Takie moce to tylko papier przyjmie, a realnie przy wysterowanych 5 kanałach może z 50wat rms.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                    Takie moce to tylko papier przyjmie, a realnie przy wysterowanych 5 kanałach może z 50wat rms.
                    tak, bo to sa moce przy wysterowanej JEDNEJ koncowce mocy!
                    no ale te 50-80w juz wystarczy w kinie
                    w stereo bedzie wiecej

Skomentuj

Ja wiem ze tam jest przesada z mocą bo 1500W to ma czajnik , ale mi chodziło byle 4ohm zagrało i sie nie grzał . Prawdziwe 120W na kanał to ma ta kość http://www.elportal.pl/pdf/w08_01/42_02.pdf . Ciekawe czy jakas firma je montuje do swoich amplitunerów ?.

Skomentuj

To po co to x7 i wynik, tak wiem marketing .
                        Amadeus11 mimo wszystko szkoda, że nie napisałeś co to za kolumny, bo im bardziej wymagające tym będzie większa różnica w odsłuchu między wzmacniaczem ,a ampli.

Skomentuj

Może nawet bym kupił sam przedwzmacniacz amplitunerowy a koncówkę sam wyklepał z STK ?, Cenowo moze sie opłacic bo jedna kośc idzie na dwa kanały

---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post o 17:16 ----------

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                          To po co to x7 i wynik, tak wiem marketing .
                          Amadeus11 mimo wszystko szkoda, że nie napisałeś co to za kolumny, bo im bardziej wymagające tym będzie większa różnica w odsłuchu między wzmacniaczem ,a ampli.
                          Kolumny się jeszcze klepią

Skomentuj

Amplituner z dekoderami i wyjściami preout ,do tego końcówka mocy na tranzystorach bipolarnych lub mosfetach ,a nie żadne stk.

Skomentuj

Jak chcesz mieć dobre stereo i dzwięk wielokanałowy to warto rozeznać się jakie amplitunery mają dobre przedwzmacniacze oraz preouta na wszystkie kanały i zrobić do niego końcówkę 3.0 na gainclonie chociażby. 3.0 dlatego, że w kinie wartoby miec cały przód tej samej jakości. Pytanie zachodzi jakiego centrala posiadasz i czy nie jest to kolumna odstająca jakością od frontów. jeśli jest gorsza to lepiej dać końcówkę 2.0, bo słabej jakości centrala i tak nie nadrobimy.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                Jak chcesz mieć dobre stereo i dzwięk wielokanałowy to warto rozeznać się jakie amplitunery mają dobre przedwzmacniacze oraz preouta na wszystkie kanały i zrobić do niego końcówkę 3.0 na gainclonie chociażby. 3.0 dlatego, że w kinie wartoby miec cały przód tej samej jakości. Pytanie zachodzi jakiego centrala posiadasz i czy nie jest to kolumna odstająca jakością od frontów. jeśli jest gorsza to lepiej dać końcówkę 2.0, bo słabej jakości centrala i tak nie nadrobimy.
                                Kolumny 5.1 to odległa przyszlość . Narazie bedzie stereo ale moze nie warto cofać sie w czsie i kupywać dwa kanały. Kolumny zawsze mozna dokupić. Nie kupuje dziś wzmacniacza tylko za jakiś czas , a temat tak tylko napisałem by nie kupic potem tandety co by trzeba było wodą polewac jak gra

Skomentuj

Jak odległa przyszłość to kup dobry wzmak stereo, a jak już będziesz miał ochotę lub awarunki na 5.1 to dokupisz amplituner z preoutem i ze wzmaka zrobisz sobie końcówkę mocy.
                                  Last edited by gooralesko; 27.12.2011, 16:40.

Skomentuj

Wzmacniacz stereo posiadam w domu , tylko mi się znudził . Czytałem teraz o Yamaha RX-A810 i wazy 11kg i ma sporą moc prz ytlu kanałach . Mój wzmacniacz wazy podobnie a ma tylko 2x50 :biggrin: Może jak trafie na okazję to kupię z alegro tamta koncówkę mocy Sony albo nową YAMAHA RX-A1010 Aventage (waga 15kg ), przemyślę to jeszcze .

Skomentuj

bratu kupilem taniego fergusona - amplituner 7 kanalowy
                                      ma pelno bajerow i... prawdziwa wielka moc!
                                      musze tylko sprawdzic czy obsluguje 4r bo... bo na obudowie jest podane 4-8r a w instrukcji juz 8-16r :???:

Skomentuj

Pawel S . Poczytałem jeszcze na innych stronach o YAMAHA RX-A1010 Aventage i tam podają inna wagę . Zmartwiło mnie , zobacz sam httpwww.ceneo.pl13467746s

Skomentuj

http://usa.yamaha.com/en/products/au..._u/?mode=model
                                          110W per Channel (8 ohms, 20 Hz-20 kHz, 0.06 % THD, 2 ch driven)
                                          http://www.areadvd.de/hardware/2011/...rx_a1010.shtml

ja bym sie nim zainteresowal blizej
                                          lub podonymi modelami
                                          i oczywiscie przed zakupem udalbym sie na dokladniejsze ogledziny

Skomentuj

Czaruję...
                                          X