Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kina domowego

Chcę zbudować kino domowe, jednak ze względów finansowych nie chcę budować go w całości. Na początek chcę zbudować podłogowe fronty, później dorobić do tego centralny tył i sub. Nie mam też wybranego czegoś czym miało by to być napędzane. Zastanawiałem się nad jakimś amplitunerem Sony. Mam TV Sony, który najlepiej współpracuje z amplitunerem sony. Jednak nie jest to jeszcze postanowione. Na początek jednak chcę zbudować te fronty. Zależy mi już na samym początku przewidzieć jak będzie wyglądał cały zestaw, żeby później nie kombinować co ciekawego do tego dołożyć, żeby dobrze brzmiało. Największy problem w tym, że potrzebuje pomocy w doborze głośników, zwrotnic i pojemności kolumn. Teraz mam złożony sub na wzmacniaczu od irka 150W, jednak sam sub też docelowo do zmiany (wzmacniacz chciałbym zostawić).

Czy możecie doradzić jaki zestaw złożyć? Budżet, który chcę przeznaczyć na fronty to ok 1200zł, oczywiście nie jest to sztywna kwota.

http://allegro.pl/tonsil-orygin-gdn-...018518528.html
    Kopie siest front na fronty, kopie siest sat na satelity i centralny. Głośnik moim zdaniem bardzo dobry do kina

Skomentuj

A ma ktoś może linka do tych kolumn ze schematem zwrotki, wielkością BR itp? Nie dopisałem, że będzie to do pokoju ok 25m2 i kolumny chcę zrobić 2 way.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        Kopie siest front na fronty, kopie siest sat na satelity i centralny
        Zamieszczone przez kowad Zobacz posta
        A ma ktoś może linka do tych kolumn ze schematem zwrotki
        no wlasnie - skad zwrotnica?

kowad, to moze lepiej zacznimy rozpatrywac cale kino?

jaka wersje SUB150 masz? 4 czy 8r?

Nie dopisałem, że będzie to do pokoju ok 25m2 i kolumny chcę zrobić 2 way.
        w tym przypadku rowniez stawialbym na 13cm
        w przypadku wiekszego woofera bedzie problem z dopasowaniem satelit i centrala - a przeciez lepiej zastosowac wszedzie to samo

tylko ze z takim budzetem na same fronty bys zbudowal cale kino na tonsilach :lol:

to moze cos wyzszej klasy?
        http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm oczywiscie prestige a nie excel
        daytony?
        fountek?
        ostatnio sporo yoshi wspominal o aurum cantusie?

ja mam osobiscie ochote na papierowego tang-band'a, ale to nizsza polka cenowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          kowad, to moze lepiej zacznimy rozpatrywac cale kino?
          Rozpatrywać chcę jak najbardziej całe kino, jednak ze względów ograniczeń finansowych na początek chcę najpierw zbudować fronty.

jaka wersje SUB150 masz? 4 czy 8r?
          Ja mam SUB150 150W/4 ohm

Myślałem o głośniczkach Vifa DX25TG05-04 i może coś z Visaton. Jednak problem zawsze w litrażu, zwrotkach i BR...

Skomentuj

no wlasnie - skad zwrotnica?
            No właśnie, tu cały problem. Tyle się tych zestawów sprzedało i nikt jeszcze zwrotnicy nie pomierzył? Przy dzisiejszej cenie te szklane tonsile wychodzą rewelacyjnie pod względem stosunku cena/jakość

Skomentuj

A może na frontach dać 2xTonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25 a na tył Tonsil GDN 15 40 5 + Vifa DX25 odnośnie monitorków to znalazłem zwrotnice tutaj. Jaki powinien być litraż tej obudowy i czy lepiej zamknięta czy BR? Jeżeli ta propozycja jest ok, to co zastosować na centralny i sub?

Skomentuj

A może na frontach dać 2xTonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25 a na tył Tonsil GDN 15 40 5 + Vifa DX25
                a sa dostepne GDNy 4r?
                no i zwrotnice trzeba by dostosowac...
                no i DX25 jest juz w innej wersji dostepny :???:

Skomentuj

No i zagadka zwrotnic do tonsil siesta sat rozwiazana, przydaloby sie jeszcze do frontow:) wracajac do tematu: ciekawa opcja może byc kupno kolumn na 2x gdn 13/50/9 + seas 22taf ktore sprzedaje nasz kolega z forum za 1050zl, dokupienie 2 takich gdn-ów do sateli i zrobienie centralnego na gdn 11 (cos w podobie jak tonsil cz@t)

---------- Post dodany o 23:55 ---------- Poprzedni post o 23:54 ----------

Tak, gdn-y 4r sa dostepne w tej samej cenie

Skomentuj

Nie lepiej na frontach zrobić na 2x GDN 8r połączonych równolegle dla zysku 3dBi? Ostatnio znalazłem jeszcze DX25 z Vifa, więc jak dobrze poszukać lub cierpliwie poczekać, to może coś się znajdzie...
                    Last edited by kowad; 04.01.2012, 10:24.

Skomentuj

Nie lepiej na frontach zrobić na 2x GDN 8r połączonych równolegle dla zysku 3dBi?
                      a gdzie znajdziesz tani amplituner co obsluguje 4r?

Skomentuj

Czyli z kosztowego pkt widzenia lepiej 1x GDN 8r? Czy jest jakiś zysk przy zastosowaniu 2x 4r w szeregu?

Skomentuj

wieksza powierzchnia membrany no i wyglad

Skomentuj

Więc na przody dać 2x GDN 4r + AWX GDWK czy DX25?

Na tył 1xGDN 8r + to samo co w przodach może w obudowę zamkniętą,

Centralny to co fronty, tylko mniejszy litraż,
                            Sub jest jeszcze do przemyślenia. A jak propozycje na przód, tył i centralny?

Skomentuj

AWX GDWK czy DX25?
                              z DXem problem jest taki ze nowa wersja dla jednych brzmi tak samo a dla innych inaczej niz wersja ze zwrotnicy irka
                              jezeli to nie problem to juz sam zdecyduj
                              jedno jest pewne - zwrotnice i tak trzeba by nowe robic, chociazby do centrala i frontow

Skomentuj

więc żeby iść do przodu...
                                Na ronty dałbym 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x GDWK 10-250-8 AWX - w obudowie BR
                                monitorki 1x GDN 15/40/5 4ohm + 1x GDWK 10-250-8 AWX - w obudowie zamkniętej
                                centralny 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x GDWK 10-250-8 AWX - w obudowie BR
                                Sub 1x GDN 20/80/2 - w obudowie Band Pass 6th jak w TYM temacie

Jeżeli propozycje wydają się ok, to proszę o dalszą pomoc, a mianowicie jakie litraże, jakie zwrotnice i wielkości BR

Skomentuj

Znalazłem oryginalne zwroty z siest front na 2x gdn plus gdwk 10/80/26, sprzedaje je akustyka
                                  W moim odczuciu - 100 za 1 zwrotnice na 2 plytkach na takich elementach to bdb cena, same elementy są tyle warte
                                  http://allegro.pl/jedyna-orygin-tons...032992342.html

A co do połączenia gdn z gdwk awx od stxa to ja mam taki zestaw, projektowany przez pharoha, tylko,ze to na gdn 4ohmowym - wiec dla sredniego ampa to niezaciekawe obciążenie - ale faktycznie brzmi lepiej niż oryginalne monitorki siesta sat - nie kłuje tak na górze i wybrzmienia są w moim mniemaniu delikatniejsze i dźwięczniejsze.

Skomentuj

Skoro trzeba od nowa robić zwrotnice to moim zdaniem lepiej dać na wysokie seasa (padła gdzieś tu propozycja Shivera o 22TFF). Koszt praktycznie taki sam a o klasę lepiej

Skomentuj

Czyli zmieniam GDWK 10-250-8 AWX na H1280-06 22TFF i będzie to wyglądało to tak:

Na ronty dałbym 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF - w obudowie BR
                                      monitorki 1x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF - w obudowie zamkniętej
                                      centralny 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF - w obudowie BR
                                      Sub 1x GDN 20/80/2 - w obudowie Band Pass 6th

Co wy na to?

Skomentuj

Wygląda spoko ale odpuściłbym band pass w subwoofer'ze, bez pomiarów i prób bardzo łatwo coś skopać w 6tym rzędzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X