To daje się mniejsze wartości cewek, bo nie trzeba tak kompensować BS (ale i to jest zależne od podziałów, nawet w 3 way - bo w tym samym projekcie można dać na średni 1,5mH lub 0,8mH). Ale mi chodzi o mniejszy przekrój drutu. Już nie wiem czy się dobrze rozumiemy...
Na pewno dając cewkę z mniejszą średnicą drutu się zaoszczędzi, ponieważ na ogół i tak trzeba tłumić średnio tonowy.
Hehe myślałem, że to będzie dość proste do rozszyfrowania. Jeżeli robimy 2way z cewka np 1,5mH to taka cewka nawinięta drutem 0,8mm będzie miała już coś ok 1 ohma (strzelam bo nie chce mi się sprawdzać), w każdym razie będzie miała za dużą rezystancję. Trzeba dać cewkę co ma drut 1,2-1,4mm, a to kosztuje już z 40-50zl.
Natomiast w przypadku filtrów głośnika średniotonowego w 3way często zachodzi konieczność dodania szeregowej rezystancji żeby go nieco wytłumić, więc głupotą byłoby dawanie drogiej cewki, nawijanej 1,4mm drutem, żeby zaraz to marnować jakimś tłumiącym rezystorem. Lepiej dać cewkę powietrzna nawiniętą drutem 0,7-0,8mm która kosztuje ok 10zł .
w 3way często zachodzi konieczność dodania szeregowej rezystancji żeby go nieco wytłumić, więc głupotą byłoby dawanie drogiej cewki, nawijanej 1,4mm drutem, żeby zaraz to marnować jakimś tłumiącym rezystorem.
Tu już mówicie o rzeczach o których niezupełnie mam pojęcie ;-) w każdym bądź razie zwrotnice tak czy inaczej będe miał robioną "na zamówienie" więc powinna być dobrze spasowana z przetwornikami. Podjadę w najbliższym czasie do loudspeakershop i zobaczę co kolega może mi zaproponować ;-)
Tymczasem dziękuję Wam, że chciało się Wam pochylić nad moim problemem.
Skomentuj