Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie teoretyczne o budowę zestawu 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Skoro tak mówisz to pewnie tak jest:) Ale wyjaśnij nam jeszcze dlaczego
    Pewnie, żeby skompensować BS :)

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      Pewnie, żeby skompensować BS
      To daje się mniejsze wartości cewek, bo nie trzeba tak kompensować BS (ale i to jest zależne od podziałów, nawet w 3 way - bo w tym samym projekcie można dać na średni 1,5mH lub 0,8mH). Ale mi chodzi o mniejszy przekrój drutu. Już nie wiem czy się dobrze rozumiemy...

Na pewno dając cewkę z mniejszą średnicą drutu się zaoszczędzi, ponieważ na ogół i tak trzeba tłumić średnio tonowy.
      Last edited by jamess8; 04.01.2012, 16:00.

Skomentuj

Hehe myślałem, że to będzie dość proste do rozszyfrowania. Jeżeli robimy 2way z cewka np 1,5mH to taka cewka nawinięta drutem 0,8mm będzie miała już coś ok 1 ohma (strzelam bo nie chce mi się sprawdzać), w każdym razie będzie miała za dużą rezystancję. Trzeba dać cewkę co ma drut 1,2-1,4mm, a to kosztuje już z 40-50zl.

Natomiast w przypadku filtrów głośnika średniotonowego w 3way często zachodzi konieczność dodania szeregowej rezystancji żeby go nieco wytłumić, więc głupotą byłoby dawanie drogiej cewki, nawijanej 1,4mm drutem, żeby zaraz to marnować jakimś tłumiącym rezystorem. Lepiej dać cewkę powietrzna nawiniętą drutem 0,7-0,8mm która kosztuje ok 10zł .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Hehe myślałem, że to będzie dość proste do rozszyfrowania.
          Po prostu wpuściłeś nas w maliny stwierdzeniem:) :
          nie mogą być nawijane drutem drubszym niż 0,8mm!
          Ale i tak wiedziałem o co chodzi:)
          Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          Na pewno dając cewkę z mniejszą średnicą drutu się zaoszczędzi, ponieważ na ogół i tak trzeba tłumić średnio tonowy.
          w 3way często zachodzi konieczność dodania szeregowej rezystancji żeby go nieco wytłumić, więc głupotą byłoby dawanie drogiej cewki, nawijanej 1,4mm drutem, żeby zaraz to marnować jakimś tłumiącym rezystorem.

Skomentuj

Aaa haha , no trochę źle mi się napisało

Skomentuj

Tu już mówicie o rzeczach o których niezupełnie mam pojęcie ;-) w każdym bądź razie zwrotnice tak czy inaczej będe miał robioną "na zamówienie" więc powinna być dobrze spasowana z przetwornikami. Podjadę w najbliższym czasie do loudspeakershop i zobaczę co kolega może mi zaproponować ;-)

Tymczasem dziękuję Wam, że chciało się Wam pochylić nad moim problemem.

Pzdr
              pawgra

Skomentuj

Czaruję...
              X