Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna: niskotonowy + szerokopasmowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna: niskotonowy + szerokopasmowy

Witam,
    w związku z tym, że za 150zł nie kupie raczej kolumny to postanowiłem zrobić coś samemu o ile będzie taki sens, stad pytanka do Was.
    Docelowo 2szt kolumn do pokoju około 22mkw grających pod wzmacniaczem yamaga A-500 wykorzystywanych do słuchania muzyki(hip-hop, elektroniczna, rock), użytek codzienny pod komputerem-ogladanie youtuba oraz filmów. Oczekuję, że będą niżej schodziły niż moje stare Unitra Space 86 oraz pozwolą czasami głośniej niż obecne kolumny posłuchać muzy.

Pomyślałem, że takie rozwiązanie (niskotonowy+szerokopasmowy) pozwoli zaoszczędzić nie tylko na samych głośnikach, ale i na zwrotnicach. Tylko z racji, że się nie znam to czy wogóle są produkowane takie szerokopasmowe, które by się nadały do użytku w pokoju i w tego typu aplikacji? Jakie głośniki polecilibyście mi? Jak wyglądała by zwrotnica? Czy to poprostu kondensator+cewka dla niskotnowego a dla szerokopasmowego nic?
    Jak już wspomniałem budżet na same głośniki to około 150zł za kolumnę.

http://www.polink.com.pl/pliki/dane_...ne_tech_50.pdf
    http://www.stx.pl/w-stx-12-2-150-8-f-s-mc.html

ale nie wiem czy ten zestaw ma sens, trudno będzie ci się zmieścić w 150 zł za parę głosników i to z dobra szerokopasmówką..

Skomentuj

Jak dla mnie (moje osobiste zdanie), to jest to wręcz niemożliwe. W tej cenie nie idzie znaleźć niczego odpowiedniego - nie mam tu na mysli doznań audiofilskich! Tylko po prostu zestaw głośników które będą odpowiadały wymaganiom. Po prostu jest zbyt wielki skok cenowy poiędzy bardzo tanimi głośnikiami, a tanimi. Te b. tanie zaczynają się od paru złotych i kończą na 20 - 30 zł za sztukę (ale wtedy jakość będzie prawie identyczna jak u Ciebie), albo tanimi - 50 - 100 zł za sztukę a wtedy budrzet jest zbyt mały (nie liczę do tego zwrotnic, które też kosztują!). Na forum jest bardzo dużo przykładów tanich zestawów, rozejrzyj się! Może coś Ci do gustu przypadnie. Bo jak na razię to Twoje pytanie wygląda tak "chcę coś najlepszego za najmniejsze pieniądze"

A jeżeli Ci bardzo zależy na zamknięciu budżetu, to polecam kupno zestawu używek z allegro bądź gdzie indziej.

Pozdrawiam i mam nadzieję że znajdziesz coś co Ci będzie odpowiadało z pomocą innych bardziej pomocnych użytkowników forum (choć staram się pomoć jak mogę).

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
        Jak dla mnie (moje osobiste zdanie), to jest to wręcz niemożliwe. W tej cenie nie idzie znaleźć niczego odpowiedniego
        obecnie nie
        ale STX ma wypuscic kilka takich szerokopasmowek i dokladnie takie kolumny jakie sobie zaplanowales tez beda

w takim zestawie problemem jest szerokopasmowka ktora bedzie ladnie grala wysokimi tonami
        takiej taniej obecnie nie znam - ale za to sluchalem taka w STXie
        jak poszukamy takiej ktora ladnie gra to cena nagle przekracza zalozony budzet...

ja bym jednak poczekal az STX wypusci te szerokopasmowki

Skomentuj

Pomysł, jaki podsunął kolega Marios nie sprawdzi się. O ile oba głośniki osobno mogą być "fajne", to nie nie pasują do siebie. TangBand to głośnik o bardzo malej efektywności i ten STX zagłuszy go już przedbiegach.

Pomysł Pawła wydaje się być ciekawy, ale upatruję się dwóch problemów. Szerokopasmówki to dosyć specyficzne głośniki, nad którymi, podejrzewam, trzeba trochę posiedzieć w fazie ich projektowania - między innymi przez to dobre szerokopasmówki są przeważnie "droższe". Tak więc ten tani wide-range z STX'a... no kibicuję mu ale raczej nie spodziewam się szału. Mam nadzieję, że mile się zaskoczę. Drugi problem to czas jaki upływa w przypadku STX'a od momentu pojawienia się przecieku o jakiejś nowości, do pojawienia się owej nowości w ofercie. Tutaj może sporo wody w Wiśle upłynąć.

A tak w ogóle... jeśli chcesz zrobić jakieś "w miarę sensowne" kolumny to te 150 zł to... mniej niż maluśko. Gra nie warta świeczki.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
            Tak więc ten tani wide-range z STX'a... no kibicuję mu ale raczej nie spodziewam się szału.
            slyszalem - jest ciekawy
            lklukasz moze potwierdzic
            tylko nie wiem jakiego on sluchal - ja chyba 16cm

Drugi problem to czas jaki upływa w przypadku STX'a od momentu pojawienia się przecieku o jakiejś nowości, do pojawienia się owej nowości w ofercie. Tutaj może sporo wody w Wiśle upłynąć.
            ja go prawie rok temu sluchalem

Skomentuj

Na dzien dzisiejszy z glosnikow ktore sa dostepne to mozna zrobic na 17sw i jakis tb 3". Tylko teraz kwestia obudowy, troszke dziwnie by wygladala kolumna z 3" glosnikiem na froncie i szerokoscia ok 20cm lub wiecej tego ze frontu:) Chyba ze cos na wzor zeta zero, aby od glosnika niskotonowego zwęzala sie obudowa ku gorze. Wiec niskotonowka tylko z boku i czy w takim ustawieniu ma sens? Na AS byly konstrokcje podobne, z glosnikiem z boku lub na spodzie elipsa, gralo to fajnie ale ich cena byla z kosmosu.

Skomentuj

Pomysł, jaki podsunął kolega Marios nie sprawdzi się
                Miałem w głowie 150 zł za 2 głośniki. Masz rację w 100%.

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                  Wiec niskotonowka tylko z boku i czy w takim ustawieniu ma sens?
                  Ma sens ale takie ustawienie wymusza cięcie w okolicach 250hz lub niżej, co znowu generuje duże koszta zwrotnicy a ma być budżetowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    Ma sens ale takie ustawienie wymusza cięcie w okolicach 250hz lub niżej, co znowu generuje duże koszta zwrotnicy a ma być budżetowo.
                    olac koszt zwrotnicy - ale jak to zmierzyc?! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      olac koszt zwrotnicy - ale jak to zmierzyc?!
                      Laptok pod pachę i wio na podwórko, o ile ktoś ma możliwości.

Skomentuj

pomysl jeszcze raz - jak zmierzyc 2 glosniki, kazdy skierowany w inna strone?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          pomysl jeszcze raz - jak zmierzyc 2 glosniki, kazdy skierowany w inna strone?
                          Mierzysz na wysokości głośnika szerokopasmowego, poniżej 250hz (a w zasadzie już od 300hz) dźwięk odbierany jest przez człowieka bezkierunkowo, tak samo też jest propagowany przez membranę głośnika.

Skomentuj

tylko musi byc calkowicie bezwietrzny dzien
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja czekam cały czas na FR88EX, ale coś akkus nie może się chyba z Fountekiem dogadać, bo długo załatwiają ściągnięcie jego... :/

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                Wskazane, tutaj taki przykład że ludzie to robią z powodzeniem nawet dla bardzo niskich częstotliwości:

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  I nie padać :P

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    I nie padać :P
                                    I odpowiedni poziom nasłonecznienia żeby górka nie wyszła za jasna

Skomentuj

Ale tu przeciez nawet nie ma co mierzyc, sprawa jest banalna. Po pierwsze trzeba dobrac glosniki tak, aby szerokopasmowiec mial wyzsza sprawnosc od niskotonowego. Nastepnie zwrotnica szeregowa pierwszego rzedu oraz rezystor lub L-pad przed wysokotonowcem. Na sluch dobieramy wartosc tlumienia dla szerokopasmowca.
                                      Wlasciwie to trzeba skopiowac i lekko modyfikowac projekt Visatona. http://www.visaton.de/en/bauvorschla...anleitung.html

Oczywiscie mozna zmienic nieco sam projekt kolumn ale zwrotnica zasadniczo zostaje taka sama.

Skomentuj

Właśnie pharoh podrzucił mi informację, że w Qba są szerokopasmowe Founteki FE85 za 40zł/szt. Stąd też poszedł już mail o ich nabycie i tym samym rozpoczynam projekt szerokopasmowiec+woofer :) Na dół na razie najlepszym kandydatem jest 17SW+MB z racji tego, że stx potrzebuje 5-12litrów. No chyba, że macie inne propozycje?
                                        https://www.intertechnik.de/Shop/Lou...en,6981,125726
                                        Last edited by dolphin123; 07.01.2012, 23:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X