Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 w wersji DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX MX-140 w wersji DIY

Witam wszystkich

Po długiej lekturze różnych wątków stwierdzam, że jestem pod wrażeniem co można w domu "wyczarować" jeżeli chodzi o kolumny.
    Stolarz ze mnie żaden - z piłą i podobnymi narzędziami raczej się nie lubię, ale lutownica i inne wkrętaki to już trochę lepiej...
    W związku z powyższym pomyślałem sobie, że fajnie by było jeżeli nie zrobić, to przynajmniej złożyć... Jako, że poszukuję czegoś do gabinetu, gdzie nie ma jak postawić podłogówek, ze szczególnym zainteresowaniem spoglądam w stronę rzeczonego zestawu MX-140 w wersji DIY.
    Chciałbym zasięgnąć opinii szanownych forumowiczów czy warto zainwestować takie pieniądze w takie coś i czy nada się to do słuchania ciężkiego rock'a.
    W tej chwili dzwięki się wydobywają z trochę lepszych komputerowych pierdziawek i chciałbym to wymienić na coś, co faktycznie zagra. Alternatywą są gotowe oczywiście firmowe monitory, ale wizja zrobienia czegoś samemu, przyznam, kusi...

Dzięki z góry za wszelkie opinie i sugestie... również w kwestii wzmacniacza, który by to napędził (najchętniej używanego), bo też jest na liście zakupów.
    Marcin

A ile masz pieniędzy na wzmacniacz i na kolumny?

Skomentuj

Budżet to ok 2000 na kolumny i używany wzmacniacz, ale z możliwością przekroczenia (jeżeli warto będzie dołożyć). Na liście zakupów jeszcze CD lub jakiś DAC USB-> Audio, więc na razie spokojnie, bez szaleństw... pieniądze są, kwestia chęci ich wydania...

Skomentuj

Za te pieniądze złożysz zestaw na 2 x Dayton RS 180 + seas 27TBFC/G a 2 klasy wyżej niż mx
        http://www.mlwebb.com/images/mtm-mlw.jpg
        http://www.mlwebb.com/speakerbuilding.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
          Za te pieniądze złożysz zestaw na 2 x Dayton RS 180 + seas 27TBFC/G a 2 klasy wyżej niż mx
          Zamieszczone przez marcinb Zobacz posta
          Jako, że poszukuję czegoś do gabinetu, gdzie nie ma jak postawić podłogówek,
          Pomysł z Daytonami nie jest zły.
          http://www.diymobileaudio.com/forum/...lf-design.html
          Głośniki wychodzą ok 850zł. Myślę, że zagra lepiej niż STX, zwłaszcza w rocku. Głośniki, elementy zwrotek, tunele BR, terminale kupisz w jednym sklepie - Polink. Zostanie zrobienie skrzynek.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Zostanie zrobienie skrzynek.
            I to jest dla mnie największy problem - poskładać z klocków, polutować, poprzykręcać - jak najbardziej...
            Ale zrobienie skrzynek to już ponad moje możliwości... chyba że zamiast 'zrób to sam...' - 'zrób to komuś...'

Skomentuj

Możesz poszukać stolarza, który Ci złoży skrzynki. Możesz napisać do kolegi Pawel S. (moderator forum). Może się podejmie złożenia skrzynek. Jak dobrze pójdzie to złoży Ci też zwrotki. Zostanie podłączyć głośniki i wkręcić w obudowy.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W jakiejś stolarni lub Castoramie dotną ci na wymiar płyt, pozostanie tylko skleić i fornirować, dużej filozofii tu nie ma

Skomentuj

Byłby ktoś zainteresowany zrobieniem skrzynek - za rozsądną kwotę?
                  Ze zrobieniem zwrotek powinienem sobie poradzić - schematy umiem czytać, lutownicę też umiem obsłużyć (leży gdzieś w szufladzie dyplom magistra inżyniera elektronika )

Skomentuj

Moim zdaniem Seas nieco lepszy natomiast ten Dayton, którego nb. testowałem jest "półtorej klasy gorszy" od STX AWX a,
                    skoro już takich ocen się dopuszczamy

Skomentuj

A dla mnie zdecydowanie lepszy jest Dayton, zrobił na mnie duże wrażenie i być może jeśli ceny nie poszybują zbyt do góry to za 2-3 miesiące kupie sobie parę

Skomentuj

Możesz poszukać stolarza
                        nie polecam stolarzy ktorych nie znamy
                        na forum byly dziesiatki przypadkow jak stolarz "profesjonalista" odwalil bubla i bardzo duzo skasowal...

Możesz napisać do kolegi Pawel S. (moderator forum). Może się podejmie złożenia skrzynek. Jak dobrze pójdzie to złoży Ci też zwrotki. Zostanie podłączyć głośniki i wkręcić w obudowy.
                        w tym miesiacu czasu nie mam... moze w przyszlym
                        no chyba ze surowe, bez wykonczenia...

ale chyba chciales monitory a nie podlogowki?

Zamieszczone przez djramoss Zobacz posta
                        Moim zdaniem Seas nieco lepszy natomiast ten Dayton, którego nb. testowałem jest "półtorej klasy gorszy" od STX AWX a,
                        skoro już takich ocen się dopuszczamy
                        ja bym je postawil na podobnej polce jakosciowej
                        ale nie da sie zaprzeczyc ze kazdy prezentuje inny charaker brzmienia

Skomentuj

Skoro Dayton i AWX to podobna półka, to który będzie lepszy do ciężkiego rock'a?
                          Bo może nie warto kruszyć kopii i za podobne pieniądze nabyć gotowy zestaw DIY STX-a, który mogę sobie sam złożyć...

Skomentuj

Ja bym wybrał Daytony lub jeszcze coś lepszego gdyż twój budżet pozwala "zaszaleć"

Skomentuj

Zamieszczone przez marcinb Zobacz posta
                              Bo może nie warto kruszyć kopii i za podobne pieniądze nabyć gotowy zestaw DIY STX-a, który mogę sobie sam złożyć...
                              jak chcesz szybko i samodzielnie zmontowac to smialo kupuj DIY MX-140
                              jakosc skrzynki nie jest najlepsza ale sam to zlozysz...

ale faktycznie za te pieniadze da sie zlozyc ciekawszy zestaw
                              szkoda tylko ze skrzynki musisz zlecic a to pochlonie wieksza czesc tego co moglbys zainwestowac

Skomentuj

Spróbujmy trochę policzyć. Z jednej strony mamy zestaw STX-a za 1200zł. A co z drugiej? Na razie ok 850 na głośniki, ale przecież to dopiero początek. Możecie mi to z grubsza skalkulować, uwzględniając również dwa warianty pozyskania skrzynek - własną pracą i cudzą... Bo perspektywa czegoś lepszego w podobnych pieniądzach kusi...

Skomentuj

skrzynki mozna zrobic tanio i drozej - zalez kto co ma i jak chce zrobic

tanio
                                  plyty 30-50zl
                                  fornir 10-50zl
                                  kleje 20-30zl
                                  lakier 10-30zl
                                  + papier scierny, pedzle, tasmy itp itd

do tego trzeba miec wiertarke, wyrzynarke lub frezarke

w drozej wersji mozna zlecic produkcje na CNC i zaszalec np z egzotycznym fornirem + lakier polysk

gotowe skrzynki zlecone forumowiczom to koszt 300-1500zl
                                  zalezy u kogo i jak wykonane

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Szkoda, że ograniczenie do monitorków, bo w innym przypadku można było by się pokusić o jakąś, dajmy na to, TL'kę czy coś... :P ... oczywiście przy zachowaniu pozostałych parametrów MX-140

Skomentuj

Na proste skrzynki jest prosty sposób.
                                      Zamawiasz w Castoramie docięte płyty z białej wiórówki 18mm (24zł za m^2 dociętych już formatek). Koszt na monitorki ok 20-30zł.
                                      Do tego na wymiar frontu + 2-4mm (żeby ładnie zeszlifować do wymiaru frontu) zamawiasz dwie formatki z mdf'u 6mm - koszt jakieś 10zł.
                                      W mdf'ie rozrysowujesz sobie głośniki, wyznaczasz środki okręgów - tworzy Ci się promień wiodący. Bierzesz kawałek drutu, jeden koniec zaginasz i wsadzasz w dziurę w środku okręgu, na drugim końcu mocujesz zwykły nożyk tapicerski. I powoli dociskając nożyk do mdf'u tworzysz sobie "frez" Robisz tak głęboki jaka jest grubość kosza (dla midwoofera) lub frontu (dla tweetera). Wycinasz mniejszy otwór na na tył głośnika i masz gotową formatkę. Taką formatkę przyklejasz (przykręcasz) do frontu. Wycinasz w wiórowym froncie taki same otwory jak te mniejsze w mdf. Metod wycinania jest sporo, najbardziej prymitywna, ale do wykonania praktycznie przez każdego (bo prawie każdy ma wiertarkę) to nawiercanie dookoła i później wyrównanie jakimś pilnikiem. Nie musi być pięknie bo to i tak zasłoni Ci głośnik. Pod terminale nie musisz już mieć frezu, więc wycinasz jakoś otwór, nakładasz terminal, przykręcasz i po sprawie.

Samo złożenie skrzynek to trochę wkrętów 4mmx50mm i trochę wikolu. I cierpliwość. To jak składanie mebli...jak dobrze rozpiszesz formatki i dobrze Ci je wytną to nie może się nie udać.

Masz już skrzynki, nie za piękne...ale masz. Możesz wkręcić głośniki i będzie grać. Co więcej będzie grać tak jak ma grać bo masz podfrezowania. Na fornir czas może przyjść później....wraz z kolejnym napadem chęci. Koszt surowych skrzynek jak zrobisz sam nie powinien przekroczyć 40zł. Jak będziesz chciał je wykończyć to wykończenie powinno Cię kosztować nie więcej jak 60-80zł. To naprawdę nie jest trudne...a daje sporo satysfakcji. Ważne, żeby się nie spieszyć i wszystko robić dokładnie.

Skomentuj

Zamawiasz w Castoramie docięte płyty z białej wiórówki 18mm (24zł za m^2 dociętych już formatek). Koszt na monitorki ok 20-30zł.
                                        Dokładnie. Ja w tym tygodniu w Leroy'u zakupiłem formatki z laminowanej wiórówki na subika na STX 17 SW. Przycieli mi na miejscu w 5 minut, a zapłaciłem bodajże 8,50 PLN
                                        Akurat w Leroy'u w Jankach (mam po drodze) tną bardzo dokładnie.
                                        Więcej zapłaciłem za butelkę kleju do drewna (10 PLN).

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post o 12:51 ----------

i trochę wikolu
                                        Osobiście użyłem ostatnio Soudal poliuretanowy, twardnieje na kamień :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X