Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy doborze subwoofera. Jaki wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    Tak zachwalacie panele irka jak by to cuda na kiju były.
    znowu zaczynasz?
    juz nie raz wyjasnilismy o co chodzi ale ty jak zawsze uparty
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Jesli sie myle co do tych filtrow w panelach Irka to prosze mnie poprawic i wyprowadzic z bledu!
    no nie maja... bo nie kazdy ich potrzebuje

Skomentuj

Pogromco mitów po co filtr górnoprzepustowy do wzmacniacza subwoofera?Które sklepowe je mają?, Jeśli pomyliłeś z dolnoprzepustowym to taki ma, regulowany i ze zmiennym nachyleniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        no nie maja... bo nie kazdy ich potrzebuje
        Raczej malo kto zdaje sobie sprawe jak wazne one sa.

---------- Post dodany o 18:40 ---------- Poprzedni post o 18:35 ----------

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
        Pogromco mitów po co filtr górnoprzepustowy do wzmacniacza subwoofera?Które sklepowe je mają?, Jeśli pomyliłeś z dolnoprzepustowym to taki ma, regulowany i ze zmiennym nachyleniem.
        Jak to po co? A niby w jaki sposob odetniesz bas z glosnikow frontowych? Jak masz amplituner to nie ma problemu, ale w systemie stereo to inna sprawa. Skoro kupujemy subwoofer, aby wspomagac basem fronty, po to kiego grzyba nadal masz je obciazac basem? Wlasnie po to powinien byc filtr gornoprzepustowy. Fronty, ktore maja odciety bas produkuja mniej znieksztalcen, nie sa przeciazone i latwiej integruja sie z subwooferem.

To tak jakbys w sprzecie PA kupil do nadstawek suby, odcial do subow wysokie czestotliwosci i juz. A nadstawki nadal beda meczyc sie z pelnym pasmem. Widzisz w tym jakis sens? Bo ja nie.

Skomentuj

A niby w jaki sposob odetniesz bas z glosnikow frontowych?
          nie wszystkie kolumny wymagaja odciecia im basu
          wieksze kolumny tylko WSPOMAGA sie subem a nie zastepuje produkcje basu przez sub
          i dlatego nie kazdy to potrzebuje
          ale faktycznie, powinna byc taka opcja

To tak jakbys w sprzecie PA kupil do nadstawek suby, odcial do subow wysokie czestotliwosci i juz. A nadstawki nadal beda meczyc sie z pelnym pasmem. Widzisz w tym jakis sens? Bo ja nie.
          PA a HA to zupelnie co innego
          na estradzie walczy sie o kazdy db
          w domu niekoniecznie

Skomentuj

No niestety Pogromca ma rację. Jeśli irkowy panel stosujemy w subie, który wspomagac będzie stereo i podpięty będzie high levelem to niestety zgranie frontów grających pełnym pasme z subem jest chilernie cięzkie. Odcinanie frontów to moim zdaniem podstawa przy dołaczaniu subwoofera do zestawu steereo. W kinie nie ma z tym problemu bo mamy filtry w amplitunerach, które ciąć potrafia każdy z szerokopasmowych kanałów na 60-120Hz (W zależności od wieku modeli - niektóre nowsze mają nawet kilka propozycji odcięcia, starsze przeważnie mają jedną, stałą). Innym rozwiązaniem w stereo jest posiadanie takich frontów któe akustycznie, za sprawą aplikacji, tną najniższe częstotliwości. Takim przykąłdem jest Bijou 170 od Visatona.
            Last edited by gooralesko; 08.01.2012, 17:56.

Skomentuj

W sprzęcie domowym niepotrzebny bajer, kubus5 ma ampli także jak będzie chciał to w ampli odetnie,a poza tym to stereo to najlepsze bez suba.

Skomentuj

PA a HA to zupelnie co innego
                na estradzie walczy sie o kazdy db
                w domu niekoniecznie
                Wlasnie powinno sie czerpac z technologi Studyjnej i PA w systemach domowych. To one sa wyznacznikiem najwyzszych standardow technicznych, a nie jakies widzi mi sie szamanow audio.

nie wszystkie kolumny wymagaja odciecia im basu
                wieksze kolumny tylko WSPOMAGA sie subem a nie zastepuje produkcje basu przez sub
                i dlatego nie kazdy to potrzebuje
                ale faktycznie, powinna byc taka opcja
                Nawet duze kolumny trojdrozne sa narazone na przeciazenie czestotliwosciami od 30hz w dol. Po co w subwooferach sa filtry subsoniczne? Zeby ich nie przeciazac. Wiec skoro na Fronty pojdze pelne pasmo, a elektronika w subwooferze odetnie subsonikiem bas, to znaczy ze subwoofer jest bardziej chroniony przed przeciazeniem niz fronty! Czyli czysty nonsens.

a poza tym to stereo to najlepsze bez suba.
                Czyli masz w domu trojdrozne lub 4 smoki z 30 cm wooferem( lub woferami), ktory schodzi do 25hz bez zadnych problemow? :) Bujaj w oblokach dalej.

Skomentuj

znowu zaczynasz?
                  juz nie raz wyjasnilismy o co chodzi ale ty jak zawsze uparty
                  O co? Może o to że na irka trzeba czekać i to czasami bardzo dużo a jego panele? oprócz solidnej blachy która jest dobrze opisana niczym nie rózni sie od panelu np na holtonie,I prosze nie piscie że holton to bubel bo nie wiecie co on potrafi i dobrze zaprojektowany hexfet na dobrych elementach pobije uniampa.
                  Po drógie to juz od dawien dawna wyglada jak reklama,Irek wam odpala coś ze tak zachwalacie jego panele,Równie dobrze sprawdzi sie panel na holtonie janku czy innym dobrym układzie wiec skonczcie robic komus reklame.

poza tym to stereo to najlepsze bez suba.
                  A wytłumaczysz dlaczego najlepsze stereo to takie bez subwoofera?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    Jeśli irkowy panel stosujemy w subie, który wspomagac będzie stereo i podpięty będzie high levelem to niestety zgranie frontów grających pełnym pasme z subem jest chilernie cięzkie. Odcinanie frontów to moim zdaniem podstawa przy dołaczaniu subwoofera do zestawu steereo.
                    a co za roznica czy sygnalem wysokiego poziomu czy niskiego?
                    zgranie suba z kolumnami to zaden problem - od tego jest wlasnie plynna regulacja fazy i zmiana czestowlisoci odciecia
                    jakos nie mialem wiekszych problemow ze zgraniem tego z kolumnami

Po drógie to juz od dawien dawna wyglada jak reklama,Irek wam odpala coś ze tak zachwalacie jego panele,Równie dobrze sprawdzi sie panel na holtonie janku czy innym dobrym układzie wiec skonczcie robic komus reklame.
                    jaki ty niereformowalny jestes...
                    caly czas mowa o GOTOWYCH panelach a nie DIY!
                    jak jestes taki genialny to sam zacznij produkowac panele i dawaj na nie gwarancje!
                    kilka razy wspominales ze jest jakis lepszy i tanszy panel niz irka... gdzie? pokaz mi to bo jak narazie tylko sie przemadrzasz...

Skomentuj

Tak, to że trzeba czekać na panel Irka to wada...,Podaj jaki można kupić nowy panel z gwarancją za podobną kasę.
                      Reklamować nie potrzeba bo kto troszeczkę temat kuma i przeanalizuje budowę to będzie wiedział co kupić.Pewnie,
                      że holton też zagra, tylko pokaż gdzie go kupić zmontowanego na estetycznym panelu z filtrami i zabezpieczeniami,itd. oraz gwarancją.Oczywiście jak ktoś samemu sobie zrobi to parę złotych zaoszczędzi-jeżeli się na tym zna.Sam akurat mam inne panele do subów ale tylko dlatego że kupiłem kiedyś kilka sztuk za bezcen.

A co do stereo bez suba to poprostu tak lubię, sprawdzone w realu z różnymi subami i różnymi frontami,bez żadnych
                      rarytasów.
                      Także Marios221 czekamy na namiar na panel podobnej klasy co Irka.
                      Last edited by krzychu73; 08.01.2012, 22:40.

Skomentuj

Nie na temat...
                        jak jestes taki genialny to sam zacznij produkowac panele i dawaj na nie gwarancje!
                        I widzisz znów boli cie to że ktoś podważa twoje zdanie.
                        Jak bym mial fundusze to bym już dawno zamówił cała palete paneli z chin i je posprzedawał z gwarancja i bym na tym zarobił konkretne pieniadze.I zapewne dobrze wiesz ze oczywiscie tylko polska jak i cała europa jest daleko w dup.. i tylko u nas nie ma mozliwosci kupienia w miare taniego firmowego wzmaczniacza panelowego,A jak ktoś wystawia panel na allegro to jak 5zł rzucone w grupke meneli...
                        I powiedz mi tylko po co mam produkowac panel ? Musze jechac kupic blache zapłacic za nia za paliwo musze rozgrzac lutownice swiecic swiatło złotowki leca,A na koniec wyjdzie że zarobiłem na 4pak tatry...I co narobic sie i nic nie zarobic syzyfowa praca? Ja sie za takie rzeczy nie łapie juz bym wolał sprzatac ulice za 5zł/h niz sie narobic nad takimi panelami i miec z tego marny grosz.

kilka razy wspominales ze jest jakis lepszy i tanszy panel niz irka... gdzie? pokaz mi to bo jak narazie tylko sie przemadrzasz...
                        Nigdy czegoś takiego nie powiedziałem i nie przemadrzam sie,Po prostu mówie że nie tylko irek potrafi złożyć dobry panel za dobre pieniadze ale wy cały czas irek irek irek jak by to wasz Bóg był,Ja rozumie chłop swoje dla elektroniki zrobił ma dobre i przemyslane projekty ale bez przesadyzmu!
                        Sam zamówiłem końcówke mocy u irka w wersji 450wat za smieszne pieniadze bo 90zł ale co sie okazało czekałem 3 miesiace a on nadal nie potrafił sie okreslic kiedy to bedzie gotowe.
                        Co sie okazało że Kolega Febirr złożył mi holtona w dni 3.
                        I mozecie wierzyć albo nie,Ale mialem dużo paneli i duzo wzmaczniaczy i dużo tego typu sprzetu słuchałem ale puki co Hexfet naprawde nie grzeszy jakoscia,W sumie nie dziwie sie wam ze besztacie ten projekt jesli slyszeliscie co najwyżej zle zaprojektowanego avt z wyschnientymi kondensatorami w torach sygnałowych,Ale mniejsza z tym Panel podobnej klasy co irka prosze bardzo napiszcie w ogłoszeniach na elektrodzie ze szukacie osoby która zbuduje wam pełnosprawny panel na takim i takim układzie wszystko gotowe do odpalenia i znajdziecie pare godnych ofert.
                        I naprawde bez urazy ale takie gadanie że tylko irek potrafi zrobic cos dobrego sprawdzonego za nieduża kase to nic innego jak żywa reklama na forum!

Skomentuj

Dawaj konkrety albo i idź zamiatać.Irek to nie bóg ale człowiek który dzieli się z nami wiedzą zdobytą przez lata.

Skomentuj

Nie na temat...
                            w swojej cenie trudno im znalesc konkurencje
                            Jest wiele marek na tym poziomie, wręcz można przebierać w zależności czy nam się kolor podoba.

No i oczywiscie procesory dzwieku uzywane nawet w sprzecie audiofilskim.
                            Tak dokładniej jeden procesor. I to jest najbardziej udany produkt behringera. Po drugiej strony stoją miksery które po 5ciu latach pracy nadają się na śmietnik. Daleko nie szukając na magazynie mamy 3 płyty główne od Eurodesk 3242 których nie opłaca się naprawiać, 2,5 tysiąca w błoto.
                            Może i w sprzęcie studyjnym są jakieś perełki, ale byłbym daleeeki od przebierania w ofercie behringera z przekonaniem że robią "całkiem niezły sprzęt w tej kasie".

Skomentuj

Nie na temat...
                              Dawaj konkrety albo i idź zamiatać.Irek to nie bóg ale człowiek który dzieli się z nami wiedzą zdobytą przez lata.
                              Ale własnie tak sie zachowujesz jak by irek był bogiem audio i zjadł wszystkie rozumy i juz nie mozna by dostać lepszego panelu bo tylkoo wielki irek potrafi takowy złożyć.
                              I zamiast sie osmieszac idz spac :cool:
                              I przyznam że piekny poziom i ten offtopic o rzeczach które nie maja nic wspólnego z tematem

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Może i w sprzęcie studyjnym są jakieś perełki, ale byłbym daleeeki od przebierania w ofercie behringera z przekonaniem że robią "całkiem niezły sprzęt w tej kasie".
                                Mnie bardziej interesuje sprzet studyjny wiec te informacje sa dla mnie istotne. Studyjne glosniki Behringera maja bardzo dobre opinie, trudno im cos zarzucic, bardzo duzo ludzi tego uzywa i sobie chwali.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Istotne jest to czy sprzęt po paru latach nadaje się do użytku a to pokaże czas, i to jest główny problem behringera.

Skomentuj

Temat się rozwinął tylko szkoda że nie w tym kierunku co potrzeba. W dalszym ciągu czekam na sugestie i opinie w/w subów. Może ktoś się znajdzie kto udzieli mi informacji w temacie:)

Nie potrzebnie się tak gryziecie dziewczyny:) Pewnie każdy po trochu ma swojej racji!

Skomentuj

I widzisz znów boli cie to że ktoś podważa twoje zdanie.
                                      ?

I powiedz mi tylko po co mam produkowac panel ? Musze jechac kupic blache zapłacic za nia za paliwo musze rozgrzac lutownice swiecic swiatło złotowki leca,A na koniec wyjdzie że zarobiłem na 4pak tatry...I co narobic sie i nic nie zarobic syzyfowa praca? Ja sie za takie rzeczy nie łapie juz bym wolał sprzatac ulice za 5zł/h niz sie narobic nad takimi panelami i miec z tego marny grosz.
                                      to w takim razie zamknij sie w koncu i zamiast krytykoweac irka zacznij go podziwiac ze sprzedaje te panele "za 4-pak piwa" ;]

Nigdy czegoś takiego nie powiedziałem
                                      wszystko jest na forum...

Po prostu mówie że nie tylko irek potrafi złożyć dobry panel za dobre pieniadze
                                      dowod?

Skomentuj

?
                                        No własnie piszac taki post to pokazujesz:)

to w takim razie zamknij sie w koncu i zamiast krytykoweac irka zacznij go podziwiac ze sprzedaje te panele "za 4-pak piwa" ;]
                                        Jedyne za co moge go podziwiac,to fakt ze robi to z pasji.
                                        I nie unoś sie tak bo myslisz że zjadłeś wszystkie rozumy tego swiata a swoje smutki wylewaj gdzie indziej niż na użydkowników forum

wszystko jest na forum...
                                        W takim razie pokaż mi moje słowa,Gdzie pisałem o lepszym i tanszym panelu niż irkowy wyrób

dowod?
                                        Za niedługo wystawie swoja konstrukcje na forum

Skomentuj

Marios - widać, że ten tymczasowy ban wzmógł w tobie frustrację. Nie dziwię się, bo to może denerować. I do pawła mieć będziesz zapewne uraz do końca życia ale patrząc na ten temat daj se już spokój z tymi polemikami na temat Irka i bezsensownych kłótni z Pawłem. Irek robi panele bezkonkurencyjne na rynku gotowych konstrukcji DIY bo robi je na dobrych tranacach a nie jakichś gównianych mosfetach, które nadają się conajwyżej do budżetowego 22-140-8 SCX'a, więc twoje próby zaklinania rzeczywistości oceniam jako rezulat wyładowywania wspominanej frustracji. Irkowe panele są znakomite i sam chciałbym jeden mieć (Ale zbudowałęm z klocków advance electronic swoją wersję irkowego panela) , gdyby się dało jeden kupić od niego. To jest największy problem z nimi. Brak dostępności i wielomiesięczne oczekiwania, które teraz już są skazane na porażkę, bo Irek zakończył swoją produkcyjną działaność. A nawet jak produkował, to czas oczekiwania był horendalnie długi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X