Panowie... Chciałbym zrobić małe kolumienki z desek... zastanawia mnie tylko jak to składać i jak to wygląda... Macie moze jakieś foty takich konstrukcji? Jak to wygląda itd... Jakie drewno wybrać?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumienki z desek?
Collapse
X
-
Moim zdaniem jest to drogie i trudne w wykonaniu. Drewno musi być bardzo suche a i ścianki powinny być klejone warstwowo (coś w stylu sklejki) alby drewno nie uległo wypaczeniu. Nie można używać wkrętów, co początkującej osobie, bez niezbędnych narzędzi może dodatkowo utrudnić pracę...
Dlaczego nie MDF bądź wiór + fornir?Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
treningjezykowy.pl
-
Fornir nie jest u mnie nigdzie dostępny wcale nie jest taki tani, a nie wierzę w to że mi to wyjdzie.
Kupując deski powiedzmy... 10mm grube, wycięte na wymiar... Gdzie problem? Znaczy się OK moze być problem tylko gdzie? A I tak urzywam kleju i nie skręcam nic wkrętami. front tej kolumienki ma 30x13 cm...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schwalba Zobacz postaz desek
A tak na poważnie szkoda psuć sobie nerwy... !Temat o drewnie na kolumny był już nie raz poruszany... Bez doświadczenia i odpowiedniego drewna nie dasz rady...Ratuje Cie tylko fakt, że chce zrobić małe kolumienki.... Jeżeli Twoje "małe kolumienki" maja być jakimś extra dizajnerskim projektem z nietuzinkowymi przetwornikami to życzę powodzenia i czekam na konstrukcję.... jeżeli jednak chcesz to "zrobić dla zabawy" to polecam MDF - bardzo prosty w obróbce, tani i wybaczy Ci wahania temperatury i wilgoci, a tym samym kolumny Ci nie spuchną, nie rozejdą się, nie pokrzywią i będziesz spać spokojnie...
Skomentuj
-
Jeżeli masz jako takie zdolności manualne to powinieneś sobie dać radę z fornirem klejonym na Patex Moment. Wystarczy przeczytać tutorialI nie mów, że drewno będzie tańsze niż fornir.
Przejrzyj temat:
http://diyaudio.pl/showthread.php/15...wno-na-kolumnyIndywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
treningjezykowy.pl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schwalba Zobacz postaFornir nie jest u mnie nigdzie dostępny wcale nie jest taki tani,
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1
Zamieszczone przez schwalba Zobacz postaGdzie problem? Znaczy się OK moze być problem tylko gdzie?
Skomentuj
-
Panowie, mówię wam ze front tej kolumienki to 30x13cm Więc na serio będą małe. I na bank bym nie miał tego na kąt 45 stopni bo ja tego nie zrobię a za drogo mnie to wyjdzie. Sklejka na te kolumny wyniosła by mnie 180zł z przycięciem... Więc to też za wiele. A fornirów u mnie niema. Z Allegro jakoś nie chce zamawiać. Zresztą i tak boje się że mi to nie wyjdzie. Nie wspomnę że sam MDF przycięty na wymiar kosztuje mnie 50zł. TO jeszcze jest rozsądna cena... Ale co z tego? przecież tak tego nie zostawię...
Skomentuj
-
Obudowy z drewna praktycznie w każdym przypadku będą droższe od obudów z płyt, więc nie wiem dlaczego tak bronisz się przed obudową z np płyty paździerzowej argumentując to kosztami późniejszego wykończenia... Możesz przecież wykończyć kolumny najzwyklejszym fornirem, który kupisz za grosze. Jeśli będziesz chciał użyć jakiegoś forniru egzotycznego, to faktycznie może być drogo - ale wtedy wypada porównywać tę cenę z ceną kolumn z litego drewna egzotycznego, a nie z sosnowych klepek :) Drewno to po prostu materiał droższy i trudniejszy w obróbce niż jakakolwiek płyta (no jeśli weźmiemy pod uwagę paździerz, mdf i sklejkę), bo płyta jest robiona można powiedzieć z odpadów drewnopochodnych (i tektury i szmat). Chyba, że ma to być wykonane "byle było - byle tanio" - ale w takiej sytuacja rozwodzenie się nad tym, jakie drewno, jak ciąć, jak obrabiać raczej nie ma sensu.
---------- Post dodany o 14:25 ---------- Poprzedni post o 14:19 ----------
PS: jeśli dodatkowe kilkadziesiąt złotych to za drogo, to lepiej kup jakieś używane kolumny ("markowe" hehehe), zabawę w stolarza skieruj na jakąś półkę na ścianę czy coś w tym stylu - tutaj decha z litego drewna sprawdza się doskonale. I to nie jest żart - poważnie mówię. DIY "za dwie stówki" to przeważnie strata pieniędzy - a jak po wszystkim podliczysz sobie wydane pieniądze to okaże się, że w tych "dwóch stówkach" i tak się nie zmieściłeś a z efektu jesteś "średnio zadowolony". Nie chcę Cię zniechęcać - opisuję tylko moje doświadczenia sprzed kilku lat, przy okazji realizacji pierwszego tematu
Skomentuj
-
mIKI pokaż mi ten fornir z 30 zł a kupie go. Ma mi po prostu wystarczyć i najlepiej żeby był mały zapas... Nie wiem nawet jaki fornir wybrać, na dobrą sprawę jest mi to nawet obojętne byle nie był ciemny.
A Kolumienki spisywały się wcześniej bardzo dobrze tylko ze były zwyczajnie nieestetyczne. Dałem wtedy za wszystko do 300zł Ale tym razem na same skrzynki nie wydam więcej niż 80zł Nie ma takiej opcji, bo zwyczajnie się to nie opłaca. Za taką cenę mam Głośnik do Suba z STX. A za 50-70 skrzynię do tego suba...
Zależy mi na tym by Moje malutkie kolumienki były estetyczne i najlepiej z drewna...
Skomentuj
-
Fornir
http://www.sklep.wirbialystok.pl/ayo...ana-p-371.html
Co do MDF, to jedziesz Castoramy (Chorzów najbliżej masz?) i Ci wytną.HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schwalba Zobacz postamIKI pokaż mi ten fornir z 30 zł a kupie go
http://allegro.pl/fornir-brzoza-fins...040962486.html
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postatakie male skrzynki to z mdfu wyjdzie jakies 40zl maks
Nie bój się tego fornirowania !! To nie jest trudne. Jak masz jakieś wątpliwości to najpierw poczytaj o tym i zobacz opis na stronie głównej.
Skomentuj
-
Pablo.see Ten sklep by mnie ciekawił, bo w czwartek akurat muszę jechać do Białegostoku. Wolałbym się tam przejść i zobaczyć te forniry by zdecydować. I Jeśli tam tego nie kupię to zamówię na Allegro. Jeśli twierdzicie ze to najlepsza opcja. A jaki klej się do tego stosuje i ile on kosztuje? I czy możecie polecić film, lub jakiś tutorial pomocny w fornirowaniu? Na str głównej czytałem już...
Skomentuj
-
Rozumiem że to jakieś Centrun Handlowe tak? Byłem w Białymstoku już 2 razy... Więc liczę na to że trafięAha i jeszcze takie pytanie. Jaki fornir najlepiej wybrać. Chcę coś jasnego i łatwego w obróbce pewnie jakiś Modyfikowany. Podajcie mi kilka propozycji... Coś jasnego albo coś "w miarę" jasnego ale z ładnie widocznymi słojami...
Skomentuj
-
Ponad 500 km jechać po fornir? Jak jesteś mobilny to dam Ci namiary w Piekarach Śląskich : ul. księdza Biskupa Herberta Bednorza 55, 41-940 Piekary Śląskie , tam jak ładnie poprosisz to potną Ci mdf , albo wióra , a forniry produkują (dęby najtańsze) i sprzedają egzotyki i modyfikowane - łatwe w obróbce, potniesz nożyczkami i nie porozrywasz przy klejeniubo są na flizelinie ,na początek to najlepsze rozwiązanie . Proste jak konstrukcja cepa , tylko poczytaj trochę .
Skomentuj
Skomentuj