Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mivoc am 120 i dokupienie głośnika?? czy cały subwoofer aktywny ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mivoc am 120 i dokupienie głośnika?? czy cały subwoofer aktywny ??

Witam.

Wcześniej próbowałem różnego rodzaju kombinacji i niestety kilkakrotnie przejechałem się na swoich wyborach. :-(

W tym momencie mam dylemat odnośnie subwoofera.
    Czy kupić głośnik do posiadanego wzmacniacza i zmontować skrzynię?
    Czy sprzedać wzmacniacz i kupić gotowy wyrób.

Posiadam wzmacniacz MIVOC AM 120.
    Dane
    - 120W RMS / 250W max
    - filtr aktywny 40 - 180Hz
    - subsonic na 25Hz
    - podbicie + 3dB na 33Hz
    - odwracanie fazy 0 -180st
    - automatyczne wlaczanie
    - obudowa zamknieta

dokupienie głośnika może być tańszym rozwiązaniem niż kupienie gotowego subwoofera.

I nie powiem że bardziej bym się na to wolał nastawić .

Co poradzicie??

Efekt jaki chciałbym uzyskać to głęboki , szybki, ciepły bas w pomieszczeniu 18 m2
    zarówno przy muzyce (pop , dance, rock, drum&base - różne gatunki) jak i przy filmach w których efekt basu byłby na prawdę odczuwalny.

Wzmacniacz Technics a800mk2 kolumny ton200.

Proszę o propozycje wraz z ewentalnymi modelami głośników czy też subwooferów.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wzmacniacz masz dość fajny więc ja bym został przy budowie suba:) Ile masz kasy na głośnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
      Wzmacniacz masz dość fajny więc ja bym został przy budowie suba:) Ile masz kasy na głośnik?
      Z racji tego że nie jest to zbyt mocny wzmacniacz liczyłem że i głośnik nie mający zbyt wielkiej mocy będzie również tanim głośnikiem.

Czy 150 - 200 zł za głośnik wystarczy aby w pełni zadowolić moje przytłumione ucho??
      STX ? może jakiś TONSIL?
      Sporo pochlebnych informacji czytałem n.t. tych produktów, co do innych firm pojęcia nie mam.

Skomentuj

wrmacniacz chodzi przy 4R? z czym ma to grac?

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
          Będzie idealny do Twojego pomieszczenia i Twojego wzmacniacza jeśli wzmacniacz generuje te 120w rms przy 8R.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
            wrmacniacz chodzi przy 4R? z czym ma to grac?
            4 ohmy.
            a będzie uzupełniać

Wzmacniacz Technics a800mk2 kolumny ton200.

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post o 20:53 ----------

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
            http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
            Będzie idealny do Twojego pomieszczenia i Twojego wzmacniacza jeśli wzmacniacz generuje te 120w rms przy 8R.

120w ale przy 4r - domyślam się że o ohmy chodzi...??

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
              Kolego elvis18, widziales kiedys kolumny Tonsil Ton 200 na oczy? Albo choc na zdjeciu? Powiedz mi w jaki sposob chcesz aby malutki 20cm glosnik STX ze slabym wzmacniaczem Mivoca mialby dogonic te duze smoki Tonsila?

Jakbym mial cokolwiek polecic Koledze dziaracz, to wykonanie obudowy typu Bandpass, na jednym lub dwoch glosnikach ( izobaryk ) minimum 25cm. Oczywiscie impedancja gotowego subwoofera powinna wynosic 4 ohmy ( skoro Mivoc na tyle pozwala ).

Chce chlopak miec niski bas i duzo basu, ktory dogoni Ton200, to trzeba polecic mu konkretne rozwiazanie, a nie polsrodki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Kolego elvis18, widziales kiedys kolumny Tonsil Ton 200 na oczy? Albo choc na zdjeciu? Powiedz mi w jaki sposob chcesz aby malutki 20cm glosnik STX ze slabym wzmacniaczem Mivoca mialby dogonic te duze smoki Tonsila?

Jakbym mial cokolwiek polecic Koledze dziaracz, to wykonanie obudowy typu Bandpass, na jednym lub dwoch glosnikach ( izobaryk ) minimum 25cm. Oczywiscie impedancja gotowego subwoofera powinna wynosic 4 ohmy ( skoro Mivoc na tyle pozwala ).

Chce chlopak miec niski bas i duzo basu, ktory dogoni Ton200, to trzeba polecic mu konkretne rozwiazanie, a nie polsrodki.

No przyznam bez bicia nie są to zbyt audiofilskie kolumny w 100% nadające się do bloku .Ale przy tej głośności jaką mam ustawioną wystarczają. Problemem jest jak dla mnie brak basu. Ale nie musi to być trzęsienie ziemi które podniesie cały blok i przestawi o kilka metrów. A co do budowy to wolałbym konstrukcję którą będę mógł sam wykonać i co za tym idzie nie zbyt skomplikowana a obudowa izobaryczna chyba wymaga większego pojęcia.

Skomentuj

Nie musi byc izobaryk, to jedynie gdy chcialbys miec mozliwie mala obudowe. Jak masz miejsce to pakuj dwie 25 w pushpullu do badpassa i po zawodach. Wszystko do zasymulowania w Winisd.

Skomentuj

Nie musi byc izobaryk, to jedynie gdy chcialbys miec mozliwie mala obudowe. Jak masz miejsce to pakuj dwie 25 w pushpullu do badpassa i po zawodach. Wszystko do zasymulowania w Winisd.
                    dwie 25 ? czy ten słaby wzmacniacz uciągnie dwa głośniki??

Nie chciałbym kolejnej budy wstawiać do mieszkania . Dwa głośniki to i koszt większy.
                    a co chodzi z tym pushpullem??

Skomentuj

Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
                      dwie 25 ? czy ten słaby wzmacniacz uciągnie dwa głośniki??
                      To zalezy dla jakich glosnikow. To ze glosnik jest duzy, nie znaczy ze ma ogromny apetyt na moc. Wszystko zalezy od jego konstrukcji i parametrow.
                      Niestety Twoje glosniki Ton200 stanowia tutaj pewien pulap efektywnosci, ktory musisz "dogonic" subwooferem. Dlatego potrzebujesz dwoch glosnikow 8 ohmowych w wyzsza niz przecietna efektywnoscia. Laczac dwa rownolegle otrzymasz 4 ohmy i Mivoc bedzie mogl pracowac na maksimum swoich mozliwosci. Obudowa typu Bandpass ma wyzsza skutecznosc od obudowy zamknietej czy basrefleks, to tez latwiej bedzie "doganiac" Tonsile.

Push Pull to nic innego jak dwa glosniki w jednej obudowie, z ta roznica ze jeden z glosnikow jest odwrocony magnesem do przodu i podlaczony w przeciwfazie.

Skomentuj

To zalezy dla jakich glosnikow. To ze glosnik jest duzy, nie znaczy ze ma ogromny apetyt na moc. Wszystko zalezy od jego konstrukcji i parametrow.
                        Niestety Twoje glosniki Ton200 stanowia tutaj pewien pulap efektywnosci, ktory musisz "dogonic" subwooferem. Dlatego potrzebujesz dwoch glosnikow 8 ohmowych w wyzsza niz przecietna efektywnoscia. Laczac dwa rownolegle otrzymasz 4 ohmy i Mivoc bedzie mogl pracowac na maksimum swoich mozliwosci. Obudowa typu Bandpass ma wyzsza skutecznosc od obudowy zamknietej czy basrefleks, to tez latwiej bedzie "doganiac" Tonsile.

Push Pull to nic innego jak dwa glosniki w jednej obudowie, z ta roznica ze jeden z glosnikow jest odwrocony magnesem do przodu i podlaczony w przeciwfazie.
                        A jakie głośniki w takim wypadku powinienem wybrać aby ? Patrzyłem jak wygląda poglądowy rysunek takiej obudowy z dwoma głośnikami .
                        I są różne układy magnesem do siebie magnesem od siebie lub ustawione w tą samą stronę.

Do tego komora oddzielająca oba głośniki musi być o odpowiedniej kubaturze ( przynajmniej tak to zrozumiałem )
                        Czy kwestia przeciwfazy zostaje rozwiązana poprzez podłączenie sygnału odwrotnie na jeden z głośników czy do tego powinien być jakiś układ który sygnał ze wzmacniacza ustawi w przeciwfazie. ??

W programie WINISD da się wyliczyć takiego typu rozwiązanie. ??

Skomentuj

Czy kwestia przeciwfazy zostaje rozwiązana poprzez podłączenie sygnału odwrotnie na jeden z głośników
                          tak

W programie WINISD da się wyliczyć takiego typu rozwiązanie. ??
                          tak ale symuluje sie to zwyczajnie jako bandpass z dwoma glosnikami.

A jakie głośniki w takim wypadku powinienem wybrać aby ? Patrzyłem jak wygląda poglądowy rysunek takiej obudowy z dwoma głośnikami .
                          Najtansze dobre glosniki to STX i Tonsil. Wybierz cos i sprawdz w Winisd co lepiej nada sie do docelowej obudowy.

Skomentuj

A jaką moc głośników powinienem brać pod uwagę?
                            Przy założeniu że MIVOC ma 120 rms to suma mocy obu głośników powinna mieć tyle czy każdy powinien mieć po 120 rms.
                            Z racji tego że wzmacniacz jest 4 Ohmy to przez połączenie poszukiwać będę 8 ohm. ( inforamcje z posta wyżej ) .

Jak rozumiem 25 cm średnica w zupełności wystarczy. ?

Skomentuj

Moc w zasadzie im mniejsza tym lepsza. Latwiej to bedzie napedzic slabszym wzmacniaczem.
                              Kazdy glosnik najpierw musisz sprawdzic w symulacji, czy nadaje sie do danej obudowy.

Skomentuj

Moc w zasadzie im mniejsza tym lepsza. Latwiej to bedzie napedzic slabszym wzmacniaczem.
                                Kazdy glosnik najpierw musisz sprawdzic w symulacji, czy nadaje sie do danej obudowy.
                                No ok im mniejsza. Tylko w jakim przedziale powinno to być? 60-100 wat?

Czy przy tym połączeniu gdzie z 8 ohm robią się 4, moc głośnika zwiększy się? W tej samej proporcji?

Skomentuj

Tylko w jakim przedziale powinno to być? 60-100 wat?
                                  No tak nie wiecej niz powiedzmy 150W.
                                  Czy przy tym połączeniu gdzie z 8 ohm robią się 4, moc głośnika zwiększy się? W tej samej proporcji?
                                  Niepotrzebnie zaprzatasz sobie tym glowe. Moc glosnika sie nie zwiekszy, bo niby jak? Ale oczywiscie jak podlacza sie dwa takie same glosniki, to sumaryczna moc tego zestawu bedzie wieksza niz pojedynczego glosnika.

Skomentuj

No tak nie wiecej niz powiedzmy 150W.

Niepotrzebnie zaprzatasz sobie tym glowe. Moc glosnika sie nie zwiekszy, bo niby jak? Ale oczywiscie jak podlacza sie dwa takie same glosniki, to sumaryczna moc tego zestawu bedzie wieksza niz pojedynczego glosnika.

Co do tego zwiększania mocy narodziło się pytanie stąd, że skoro jeden ze wskaźników się zmieni ( impedancja ) to jakimś kosztem to się odbyć musi. - moje uproszczone chłopkowe rozumowanie :-)

Czyli szukam głośników dwóch do 150 W RMS każdy , o średnicy najlepiej 25 cm i impedancji 8 Ohm. Najlepiej ze stajni STX lub TONSIL .

A takie pytanie poza konkursem , czy tego typu rozwiązanie jest lepsze od zwykłych basreflex czy closed?

Skomentuj

A takie pytanie poza konkursem , czy tego typu rozwiązanie jest lepsze od zwykłych basreflex czy closed?
                                      Kazde rozwiazanie ma swoje plusy i minusy. Bandpass da Ci po prostu wiecej basu, poniewaz ma wyzsza skutecznosc. Ta obudowa ma rowniez wysoka wytrzymalosc mocowa. Minus to troche gorszy od basrefleksu ( ale to nie regula ) i gorsza jakosc basu od obudowy zamknietej. Jednak w nie ma tu jakiejs wielkiej przepasci, tym bardziej, ze Tobie nie zalezy na basie znakomitej jakosci, ma on byc dobry, niski i glosny, a do tego Bandpass nadaje sie bardzo dobrze.

Skomentuj

Minus to troche gorszy od basrefleksu ( ale to nie regula ) i gorsza jakosc basu od obudowy zamknietej. Jednak w nie ma tu jakiejs wielkiej przepasci, tym bardziej, ze Tobie nie zalezy na basie znakomitej jakosci, ma on byc dobry, niski i glosny, a do tego Bandpass nadaje sie bardzo dobrze.
                                        Ale nie chciałbym żeby ta gorsza jakość była nieznośna dla ucha na tyle że nie da się wysiedzieć obok skrzyni .
                                        Do tej pory miałem do czynienia z tym co sam dłubałem na głośniku samochodowym podłączonym pod ten wzmacniacz oraz porównanie z subwooferem sklepowym chyba koda u znajomego. Więc jedno do drugiego miało się jak ......

Czy np najtańsza półka sprzedawana obecnie na alledrogo typu YAMAHA , KODA , VC ( okolice 500zł ) będzie grać lepiej niż to czego ja bym się podjął , czyli budowy samodzielnie na dwóch głośnikach . ???

Skomentuj

Czaruję...
                                        X