Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na scan speak'ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi na scan speak'ach

Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy wpis. Od tygodni z zaciekawieniem przeglądam omawiane tu tematy, jestem pod wrażeniem wiedzy i doświadczeń.
    Chciałbym prosić Was o radę i pomoc mentalno/merytoryczną.

Przechodząc do tematu.
    Planuję zrobić 3 drożne podłogowe kolumny. Zrobić a nie kupić, i nie chodzi tu o zysk, chodzi o zabawę przy "robieniu".
    Z tego co już ustaliłem plan działania powinien wyglądać tak:
    1. Założenie wstępne, budżet, rodzaj konstrukcji, przeznaczenie
    2. Wybór przetworników
    3. Na podstawie parametrów przetworników, obliczenia i projekt obudowy (pojemności, wymiary, wzmocnienia). Tu kluczowe wydaje się zaspokojenie potrzeb niskotonowca w sensie pojemności obudowy, strojenia bas-reflexu itp, oraz także średniotonowca który także potrzebuje jakiejś komory. (WinISD)
    4. Wykonanie obudowy (na razie bez fornirów).
    5. Montaż przetworników, w wytłumionej już obudowie
    6. Wykonanie zestawu pomiarowego (DIG + mikrofon + przedwzmacniacz)
    7. Pobranie charakterystyk przetworników zamontowanych w obudowie bez zwrotnicy (Speaker Workshop)
    8. Projekt i symulacja zwrotnicy na podstawie pomiarów z pkt 7 oraz pewnych założeń (jaki rząd filtrów, charakter brzmienia) (Speaker Workshop)
    9. Wykonanie zwrotnicy wg projektu
    10. Pobranie charakterystyk całego zestawu (Speaker Workshop)
    11. Korekty zwrotnic na podstawie pomiarów pkt 10, oraz odsłuchów.
    12. Forniry, lakiery, i cała zabawa z wyglądem.
    13. Euforia lub załamka w zależności od efektu.
    14. Publikacja na forum.

I tu moje pierwsze pytanie. Czy ten plan jest ok? Czy o czymś zapomniałem?
    Na przykład nie rozumiem co zrobić jak wyszło by po projekcie zwrotnicy że przednia ścianka ma być pochylona bo fazowo jest słabo, a obudowa już złożona, bo przecież musiała być złożona bo inaczej nie pobierzemy charakterystyk głośników w obudowie ...

Kontynuując.
    Zakładam brzmienie raczej uniwersalne, ja słucham muzy różnej, od starego rocka, po jazzowe instrumentalne składy, moja młodzież katuje HipHop, Metal. Zależy mi na dobrym niskim basie, ma trzepać nogawkami dołem ale też walić w klatę "stopą", środek naturalny, góra detaliczne ze szczegółami, dla instrumentalnych składów oczywiście stereofonia, czyli fazowo ma być "wporzo". Pomieszczenie mam ogromne, ok 50 m2, ale wysokość większa od standardowej - znaczna kubatura.
    Zakładam że mają to być podłogowce, 3 drożne, na dobrych wręcz bardzo dobrych przetwornikach. Obudowa bassreflex z otworem z przodu lub w dolnej ścianie jeśli rura wyjdzie bardzo długa. Moja elektronika to Marantz PM 8000, wiem że to nie "mega jakiś tam czad". Planuję dłubnięcie też potem wzmaka (Pass Aleph) ale to zależy czy mnie praca nad kolumnami nie styra na tyle że mi zostanie zapału.

Przetworniki, pierwszy mój typ to
    ScanSpeak Revelator 22W/4851T00
    ScanSpeak Revelator 12M/4631G00
    ScanSpeak Revelator D2905/990000
    podobają mi się ładne charakterystyki, mażą filtry I rzędu ...

Drugie pytanie
    Jakie są wasze opinie o takim zestawie? Czy warto płacić taki haracz Duńczykom?
    Może coś na Uscherkach, Vifach, ... ?

Pozdrawiam
    Krzysiek

Witaj,
    Prawidłowe i ambitne podejście do tematu. Tylko 22W nie spełni Twoich oczekiwań. Musisz zastosować minimum 10" lub 12" do takiego pomieszczenia. Zaraz pewnie zostanie zalecona TL. Właśnie studiuję ten temat doszedłem do 90 strony i poczułem potrzebę relaksu oraz napisania w Twoim temacie :)
    Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

sa gotowe projekty na ss-ach
      poszukaj np u troelsa
      http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...-constructions

i zo zobacz tez projekt ushera V3
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Myślę, że takie zestawy byłyby odpowiednie... :)
        http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm
        http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm
        Last edited by dolphin123; 22.01.2012, 22:58.

Skomentuj

Tak to brzmi jak plan, prawie dobry plan.. bo ja bym dorzucił do niego kilka skrzynek piwa wypitego podczas budowy (oczywiście bezalkoholowego .. jak ktoś takie lubi )

Wybór głośników jest OK, koledzy troche przesadzają moim zdaniem z tą kubaturą. To nie dyskoteka i nie musi być bóg wie jakiego ciśnienia. Nikt też nie każe ustawiać kolumn pod jedna ściana a słuchać ich pod drugą na przeciwległym końcu pokoju..
          Duże pomieszczenie ma pozytywny wpływ na brzmienie kolumn ale to nie znaczy, że trzeba w pelni korzystać z tej wielkości i zostawiać kolumny całkowicie po bokach, to byłby wręcz błąd. Prawidłowe ustawienie kolumn wymusza odlpowiednia odległość słuchacza od szerokości rozstawienia, tak więc pomimo ogromnego pokoju, przypuszczam, że będziesz i tak słuchał z relatywnie niedużej odległości, niewiele większej niż w pokoju o połowe mniejszej powierzchni.

Trochę się na głeboką wode rzucasz ale jak masz czas, pieniądze, chęci i trochę umiejętności to czemu nie. Buduj. Na dobrych głośnikach sie dobrze buduje .

Skomentuj

polecanego jensena możesz u mnie posłuchać więc nie bedziesz robił w ciemno i od razu mogę trochę rad dać :P - komorów koło wawy

a za jakiś czas też 3 way na etonach (8-800 - 20 cm 4-300 - 12 cm i 26hd1 i może 3 way na seasach excel magnezowych ( 15cm, 21cm i chyba coś od seasa na góre do kompletu) ale to za ok 2 miesiące, nie wiem jak bardzo Ci się spieszy

Skomentuj

Dzięki za rady (i za zaproszenie, niestety odległość),

z podpowiedzianych projektów Gravesena wydaje mi się pokrewny ten:
              http://www.troelsgravesen.dk/jazzman.htm
              na pewno coś da się podpatrzeć.

Pytania:
              Co sądzicie o rurze B-R skierowanej w dół? (Tak ma właśnie jazzman)

Jak dobrze rozumiem Troles musiał wytłumić mida i tweta do 85 db bo 8 ohm'owy wofer ma taką niską skuteczność, a dlaczego nie użył wersji 4 ohm'owej, miał by bez problemu 88 db. Czy dobrze kombinuję?

Czy pomysł z filtrami I rzędu w ogóle ma szanse powodzenia przy tych przetwornikach?

Wspomniana wcześniej pochyłość przedniej ściany. Czy powinienem od razu ją zakładać?

Co sądzicie o zjechaniu w dół z ceną i wybraniu np zestawu VIFY?
              NE225W-04
              NE123W-04
              NE25VTS-04

Pozdrawiam

Skomentuj

tam masz vife xt25 w tym jazzmanie a to nie za ciekawy głośnik jak dla mnie...

zdecydowanie projekt z dużo dużo niższej półki niż na początku planowałeś... poszukaj, troels ma różne lepsze zestawy :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                  polecanego jensena możesz u mnie posłuchać więc nie bedziesz robił w ciemno i od razu mogę trochę rad dać :P - komorów koło wawy

a za jakiś czas też 3 way na etonach (8-800 - 20 cm 4-300 - 12 cm i 26hd1 i może 3 way na seasach excel magnezowych ( 15cm, 21cm i chyba coś od seasa na góre do kompletu) ale to za ok 2 miesiące, nie wiem jak bardzo Ci się spieszy
                  to ja się wpraszam
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                    nie jestes pierwszy :) nie ma problemu ale teraz na same jentzeny czy za ok 2 miesiące na więcej ??
                    Last edited by lklukasz; 23.01.2012, 20:16.

Skomentuj

Nie na temat...
                      oczywiscie na wiecej
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...

daniel69
                        Czytam, że piękne zestawy kolekcjonujesz. Wszytko robisz dla siebie ? Mam nadzieję, że nie będzie to dużym nietaktem jeśli i ja się wproszę ?:)

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
                          Również chętnie bym skorzystał

Skomentuj

Nie na temat...
                            wyślijcie wszyscy chętni wiadomość na priv byśmy tematu nie zaśmiecali, Jenseny były robione nie dla mnie - dla znajomego 2 domy dalej więc pewnie nie będzie problemu by na czas spotkania tu wróciły, excele też dla znajomego - tego samego (jenseny salon a excele w pokoju swoim) Dla mnie natomiast są etony :) postanowiłem zrobić 3 way na etonach bo dość okazyjnie kupiłem głośniki - komplet wyszedł mnie ok 2200zł (wysokie niskie i średnie)
                            Last edited by lklukasz; 24.01.2012, 08:50.

Skomentuj

Konstrukcja podobna do Jensen 1071 jest moim marzeniem. Jeśli środki pozwolą, a głośniki będą jeszcze produkowane, to z pewnością zbuduje sobie coś takiego (może z innym midem).

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                Konstrukcja podobna do Jensen 1071 jest moim marzeniem. Jeśli środki pozwolą, a głośniki będą jeszcze produkowane, to z pewnością zbuduje sobie coś takiego (może z innym midem).
                                No teraz to ja juz sam nie wiem co mysleć o tym co piszecie ? http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm Jensen 1071 ma na srednich SS-18W/8531G00 i jest zachwalaną kolumną jak czytam , a ten głosnik bardziej się by nadawał na niskie tony. W waszej wymazonej kolumnie jest jeszcze filtr średnoprzepustowy pod ten głośnik to czemu by nie użyć głośnika średniotonowego mniejszej średnicy ? ( lzejsza mebrana i takie tam , mniejsza średnica to i kierunkowośc lepsza ). Ponadto podbicie SPL od 1KHz http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18w-8531g00.pdf . Wcześniej smieliście sie z tego co ja kupiłem a teraz podobny głosnik zachwalacie. Jedyną wadą jaką ja widzę w swoim średnitonowym podobnym do waszego to konieczne zastosowanie filtra odcinajacego nieskie czestotliwości.

Skomentuj

generalnie na srednie tono lepiej nadaje sie ss 15w/8....
                                  dla mnie osobiscie ten glosnik gra lepiej niz jego wiekszy brat
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Amadeus11, zacytowałeś konkretnie mój post, ale na Boga, nie śmiałem się (jeszcze?) z Twoich zakupów. Jest kilka konstrukcji z relatywnie dużym midem na średnicy. Na przykład konstrukcja akkusa i wspomniany tu Jensen. Prawdę mówiąc są to niemalże konstrukcje dwu drożne z uzupełnieniem dołu. Zresztą sam nie do końca jestem przekonany do tak dużego głośnika co wyraziłem w swoim poście.

Nie chce mi się przewalać Twych postów, ale ciekawość mnie zżera, jaki to "podobny" głośnik kupiłeś? Bo wiesz pomimo takiej samej wielkości jest jeszcze szereg materiałów, które mają wpływ na parametry przetworników (w tym na charakterystykę).
                                    Last edited by przemo-lukas; 27.01.2012, 08:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                                      No teraz to ja juz sam nie wiem co mysleć o tym co piszecie ?

Każdy ma inne marzenia

Skomentuj

Panie proszę wskaż mi drogę którą mam podążać ...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X