Witam wszystkich na forum, to mój pierwszy wpis. Od tygodni z zaciekawieniem przeglądam omawiane tu tematy, jestem pod wrażeniem wiedzy i doświadczeń.
Chciałbym prosić Was o radę i pomoc mentalno/merytoryczną.
Przechodząc do tematu.
Planuję zrobić 3 drożne podłogowe kolumny. Zrobić a nie kupić, i nie chodzi tu o zysk, chodzi o zabawę przy "robieniu".
Z tego co już ustaliłem plan działania powinien wyglądać tak:
1. Założenie wstępne, budżet, rodzaj konstrukcji, przeznaczenie
2. Wybór przetworników
3. Na podstawie parametrów przetworników, obliczenia i projekt obudowy (pojemności, wymiary, wzmocnienia). Tu kluczowe wydaje się zaspokojenie potrzeb niskotonowca w sensie pojemności obudowy, strojenia bas-reflexu itp, oraz także średniotonowca który także potrzebuje jakiejś komory. (WinISD)
4. Wykonanie obudowy (na razie bez fornirów).
5. Montaż przetworników, w wytłumionej już obudowie
6. Wykonanie zestawu pomiarowego (DIG + mikrofon + przedwzmacniacz)
7. Pobranie charakterystyk przetworników zamontowanych w obudowie bez zwrotnicy (Speaker Workshop)
8. Projekt i symulacja zwrotnicy na podstawie pomiarów z pkt 7 oraz pewnych założeń (jaki rząd filtrów, charakter brzmienia) (Speaker Workshop)
9. Wykonanie zwrotnicy wg projektu
10. Pobranie charakterystyk całego zestawu (Speaker Workshop)
11. Korekty zwrotnic na podstawie pomiarów pkt 10, oraz odsłuchów.
12. Forniry, lakiery, i cała zabawa z wyglądem.
13. Euforia lub załamka w zależności od efektu.
14. Publikacja na forum.
I tu moje pierwsze pytanie. Czy ten plan jest ok? Czy o czymś zapomniałem?
Na przykład nie rozumiem co zrobić jak wyszło by po projekcie zwrotnicy że przednia ścianka ma być pochylona bo fazowo jest słabo, a obudowa już złożona, bo przecież musiała być złożona bo inaczej nie pobierzemy charakterystyk głośników w obudowie ...
Kontynuując.
Zakładam brzmienie raczej uniwersalne, ja słucham muzy różnej, od starego rocka, po jazzowe instrumentalne składy, moja młodzież katuje HipHop, Metal. Zależy mi na dobrym niskim basie, ma trzepać nogawkami dołem ale też walić w klatę "stopą", środek naturalny, góra detaliczne ze szczegółami, dla instrumentalnych składów oczywiście stereofonia, czyli fazowo ma być "wporzo". Pomieszczenie mam ogromne, ok 50 m2, ale wysokość większa od standardowej - znaczna kubatura.
Zakładam że mają to być podłogowce, 3 drożne, na dobrych wręcz bardzo dobrych przetwornikach. Obudowa bassreflex z otworem z przodu lub w dolnej ścianie jeśli rura wyjdzie bardzo długa. Moja elektronika to Marantz PM 8000, wiem że to nie "mega jakiś tam czad". Planuję dłubnięcie też potem wzmaka (Pass Aleph) ale to zależy czy mnie praca nad kolumnami nie styra na tyle że mi zostanie zapału.
Przetworniki, pierwszy mój typ to
ScanSpeak Revelator 22W/4851T00
ScanSpeak Revelator 12M/4631G00
ScanSpeak Revelator D2905/990000
podobają mi się ładne charakterystyki, mażą filtry I rzędu ...
Drugie pytanie
Jakie są wasze opinie o takim zestawie? Czy warto płacić taki haracz Duńczykom?
Może coś na Uscherkach, Vifach, ... ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Chciałbym prosić Was o radę i pomoc mentalno/merytoryczną.
Przechodząc do tematu.
Planuję zrobić 3 drożne podłogowe kolumny. Zrobić a nie kupić, i nie chodzi tu o zysk, chodzi o zabawę przy "robieniu".
Z tego co już ustaliłem plan działania powinien wyglądać tak:
1. Założenie wstępne, budżet, rodzaj konstrukcji, przeznaczenie
2. Wybór przetworników
3. Na podstawie parametrów przetworników, obliczenia i projekt obudowy (pojemności, wymiary, wzmocnienia). Tu kluczowe wydaje się zaspokojenie potrzeb niskotonowca w sensie pojemności obudowy, strojenia bas-reflexu itp, oraz także średniotonowca który także potrzebuje jakiejś komory. (WinISD)
4. Wykonanie obudowy (na razie bez fornirów).
5. Montaż przetworników, w wytłumionej już obudowie
6. Wykonanie zestawu pomiarowego (DIG + mikrofon + przedwzmacniacz)
7. Pobranie charakterystyk przetworników zamontowanych w obudowie bez zwrotnicy (Speaker Workshop)
8. Projekt i symulacja zwrotnicy na podstawie pomiarów z pkt 7 oraz pewnych założeń (jaki rząd filtrów, charakter brzmienia) (Speaker Workshop)
9. Wykonanie zwrotnicy wg projektu
10. Pobranie charakterystyk całego zestawu (Speaker Workshop)
11. Korekty zwrotnic na podstawie pomiarów pkt 10, oraz odsłuchów.
12. Forniry, lakiery, i cała zabawa z wyglądem.
13. Euforia lub załamka w zależności od efektu.
14. Publikacja na forum.
I tu moje pierwsze pytanie. Czy ten plan jest ok? Czy o czymś zapomniałem?
Na przykład nie rozumiem co zrobić jak wyszło by po projekcie zwrotnicy że przednia ścianka ma być pochylona bo fazowo jest słabo, a obudowa już złożona, bo przecież musiała być złożona bo inaczej nie pobierzemy charakterystyk głośników w obudowie ...
Kontynuując.
Zakładam brzmienie raczej uniwersalne, ja słucham muzy różnej, od starego rocka, po jazzowe instrumentalne składy, moja młodzież katuje HipHop, Metal. Zależy mi na dobrym niskim basie, ma trzepać nogawkami dołem ale też walić w klatę "stopą", środek naturalny, góra detaliczne ze szczegółami, dla instrumentalnych składów oczywiście stereofonia, czyli fazowo ma być "wporzo". Pomieszczenie mam ogromne, ok 50 m2, ale wysokość większa od standardowej - znaczna kubatura.
Zakładam że mają to być podłogowce, 3 drożne, na dobrych wręcz bardzo dobrych przetwornikach. Obudowa bassreflex z otworem z przodu lub w dolnej ścianie jeśli rura wyjdzie bardzo długa. Moja elektronika to Marantz PM 8000, wiem że to nie "mega jakiś tam czad". Planuję dłubnięcie też potem wzmaka (Pass Aleph) ale to zależy czy mnie praca nad kolumnami nie styra na tyle że mi zostanie zapału.
Przetworniki, pierwszy mój typ to
ScanSpeak Revelator 22W/4851T00
ScanSpeak Revelator 12M/4631G00
ScanSpeak Revelator D2905/990000
podobają mi się ładne charakterystyki, mażą filtry I rzędu ...
Drugie pytanie
Jakie są wasze opinie o takim zestawie? Czy warto płacić taki haracz Duńczykom?
Może coś na Uscherkach, Vifach, ... ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Skomentuj