Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na scan speak'ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiesz, mam prośbę. Podaj link, w którym koledzy śmieją się z Twojego SS. W takim temacie chętnie podyskutuję. A tu pozwolę sobie wyrazić opinię o revelatorach, że to jedne z lepszych głośników jakie słyszałem.
    P.s.
    Przyznam, że w wersji "W" lepiej wyglądają charki. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
      Wiesz, mam prośbę. Podaj link, w którym koledzy śmieją się z Twojego SS. W takim temacie chętnie podyskutuję. A tu pozwolę sobie wyrazić opinię o revelatorach, że to jedne z lepszych głośników jakie słyszałem.
      P.s.
      Przyznam, że w wersji "W" lepiej wyglądają charki. :)
      Nie ma co na siłę udowadniać jakim dobrym głośnikiem jest SS 15M sredniotonowy. Ja wiarę straciłem po zaczęciu budowy zwrotnicy do niego . Nie dałem rady wyprostować SPL . A nawet jak już uciąłem mocno charkę to robił się dołek przy 900Hz . Budowanie zwrotnicy dla tego głosnika to jak walka z wiatrakami. Ale wmawiałem sobie ze się uda kiedyś coś wymysleć . Nie robiłem jeszcze pułapki rezonanswej na 2kHz bo już straciłem chęci . Teraz dużo czytam i myślę nad konstrukcją LT . Staram się juz nie zadawac pytan .

To jest mój temat http://diyaudio.pl/showthread.php/18878-Echo-w-kolumnie , Tu kazdy może napisać co mu się podoba :)

A to link do głośnika http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/15m-4531k00.pdf
      Last edited by Amadeus11; 28.01.2012, 17:14.

Skomentuj

no bo W to niskosredni
        a M to sredniak

M nadaje sie do 3 drog a nie do kolumny 2 droznej
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          no bo W to niskosredni
          a M to sredniak

M nadaje sie do 3 drog a nie do kolumny 2 droznej
          Ale ja go mam w 3way . Panowie przepraszam was, ale to nie jest mój temat i nie chcę tu komuś zaśmiecać tematu.

Skomentuj

Trochę czasu minęło od pierwszego wpisu, prace powoli ale postępują ...
            - wykonałem sprzęt pomiarowy
            - zrobiłem projekt skrzynek (w cad'zie, przy okazji musiałem się go nauczyć i jestem pod wrażeniem narzędzia)
            - zamówiłem i odebrałem MDF
            - zamówiłem i odebrałem wofery (robię 2 skrzynie, jedną na część basową, a drugą na mida i tweta)
            - udało mi się poskładać skrzynie do woferów, dostroić BR, jestem po pierwszych odsłuchach
            - powiem tak, jest zaje...iście
            - zaniedługo wrzucę fotki

:)

Skomentuj

Fotki tuż tuż, a ja mam w sumie projekt skończony.
              Kompletnie nie spodziewałem się takiej przeprawy ze zwrotnicami, zajęło mi to mnóstwo czasu, dużo więcej niż zakładałem.
              No i potem odsłuchy, korygowanie na ucho, ponowne pomiary i tak w kółko. W końcu udało się.
              Na finał komisyjne porównanie z fabrycznymi skrzynkami za 20kPLN ... "z tarczą" czy "na tarczy"? ... "z tarczą"! ... e tam nawet lepiej :)

Skomentuj

oto końcowe foty
                Załączone pliki

Skomentuj

Razi w oczy fornir pod br na froncie...
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                    Razi w oczy fornir pod br na froncie...
                    A mi właśnie się podoba takie zróżnicowanie. Generalnie bardzo fajna konstrukcja.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

z tym fornirem to taki design jest, przestaje to być widoczne jak założy się maskownice, a właśnie tak zwykle jest (są maskownice), zwykle w sensie jak skrzynki stoją i nie grają, albo grają tak dla tła muzycznego (wtedy to że maskownice tłumią nie przeszkadza). Tam na dole dojdzie jeszcze logo ale się graweruje jeszcze.

Skomentuj

piekne, napisz jak graja:)

Skomentuj

ano grają jak im "każę", potencjał tych głośników jest przeogromny, 22W4851T00 bardzo dynamiczny, zestroiłem go na razie lekko wyżej niż zalecają "wszyscy", dostał cewę taśmową w filtrze I rzędu plus kompensacja narostu impedancji, daje mięsisty, szybki, nisko schodzący bas, ale uwaga nie każdy wzmak go "pociągnie", (np. NAIM Supernait daje rady, ale Marantz PM 8000 już słabiej)
                          co do średniaka (15M4531G00), to bajka jest jak to brzmi, wokale, trąbki ... cudne, tu tnę też I rzędem z pułapką na rezonans
                          na koniec D2905/990000, co mam napisać, kto miał i słuchał wie, w sumie jest tak, jaki dasz "kondzior" tak ci będzie brzmiało, z czerwonym Janzenem brzmi ciepło, jedwabiście, nie jest "techniczny" bardziej miękki, przepiękny, będę robił jeszcze podejście do olejowego Mundorfa bo podobno daje mega detale, zobaczę. Co do zwrotki konsekwentnie I rząd i pułapka na rezonans.

Reasumując to gdy dać im szanse w postaci dobrego źródła (mam DAC lampucera MAXI) i wzmaka (wypożyczony NAIM Supernait) to te głośniki dają wiele radości ze słuchania, trudno to opisać.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolszew73 Zobacz posta
                            mam DAC lampucera MAXI
                            A jakie opampy tam siedza?

Swoja droga, jakos nie chce mi sie wierzyc, ze zgrales te kolumne filtrami 1 rzedu bez zadnego wyrownania czasowego. Odsluch w tej sytuacji musi byc ponizej linii glosnika wysokotonowego.

Skomentuj

Aktualnie NE5532AN, ale będę lampizował, nie dla jakiejś szczytnej idei ale z czystej ciekawości

---------- Post dodany o 18:47 ---------- Poprzedni post o 18:44 ----------

słusznie, kolumny są dosyć wysokie, odsłuch jest na wysokości średniaka

Skomentuj

Zamieszczone przez kolszew73 Zobacz posta
                                Aktualnie NE5532AN, ale będę lampizował, nie dla jakiejś szczytnej idei ale z czystej ciekawości
                                Wymien tego opka jak najszybciej, on ogranicza te lampucere (wiem, bo sam ja posiadam). Polecam LME49990, koszt jakies 100zl za 4 opki, a skok jakosciowy nieporownywalny.

Skomentuj

A jak je tam włożyć? Teraz mam dwa podwójne opampy, a LME49990 jest pojedynczy i trza by jakoś 4 wcisnąć, a może LME49860 będzie ok?

Skomentuj

Musisz zrobic/kupic takie cos http://www.ebay.pl/itm/1PCS-Dual-Mon...item4ab4f69b06

Skomentuj

dzięĸi za radę, zamówione u chińczyka, czekam na przesyłkę i odsłuch

Skomentuj

wracając do tematu to w wielkim skrócie tak wyglądały prace "stolarskie"
                                        Załączone pliki

Skomentuj

kolszew73 , zapodaj schemat elektryczny :). I napisz dlaczego nie kupiłes SS-M12 ?????????????????

Skomentuj

Czaruję...
                                          X