Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na scan speak'ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

15 kę wybrałem po konsultacjach z p. Kisielem który zalecał je jako idealnie pasujące do pozostałych, 12 nie słyszałem, nie wiem. Na początku chciałem też dosyć nisko ciąć pomiędzy midem a wofferem, więc większy mid wydawał się lepszy. Wiesz jak jest z głośnikami, trzeba kupić, włożyć w obudowę, pomierzyć, zwrotki zrobić ... pomierzyć, skorygować, i po długich odsłuchach wiesz już (na 90 co w trawie piszczy. Nie stać mnie po prostu aby kupować klika głośników i coś wybierać, opierałem się na opiniach.
    Co do zwrotki to jak uważnie przeczytasz parę wpisów wcześniej na 100% narysujesz schemat, co do wartości elementów, co Ci to da jak i tak musisz swoje skrzynki pomierzyć i dobrać elementy do pomiarów. Zresztą na razie zwrotki podlegają jeszcze pewnym modyfikacjom i nie na 100% jestem pewien czy chciałbym je publikować ... wiesz jak jest uwierzyłem że odkryłem taki myk co to inni "nie wiedzą" .. :):):), to żart oczywiście.

Skomentuj

Czytałem od początku zanim ciebie zapytałem o zwrotnicę . Zaciekawiły mnie częstotliwości cięcia. Ja próbowałem go połączyć z R29 i nie wychodziło to tak pięknie. W koncu zrobiłem dla M15 z/w 2rz , a dla R29 z/w 3rz. Częstotliwość cięcia chyba była 2800Hz i bardzo ładne wyrównanie czasowe. Po zamianie kabli na wysokotonówce była głeboka zapaść :o . Przy zwrotnicy pierwszego rzędu nic mi nie wychodziło , się tylko wnerwiałem robiąć dalej ją na siłę. Wiem inną masz wysokotonówkę .

Skomentuj

Ja mam podział pierwszy na 850, drugi na 5k i tweet wyszedł w odwrotnej polaryzacji (symulacje, pomiary potwierdziły, odsłuchy także)
        dlaczego ma być odwrócony skoro I rząd ... nie wiem, może RLC do łapania rezonansów tweeta i mida coś tam z fazą mieszają
        Inną mamy wysokotonówkę i inną pewnie obudowę, przy 5k długość fali to już jakieś 7 cm, odległość/rozmieszczenie głośników ma znaczenie
        Co do wyrównania fazowego, to powiem tak ... a jak to dobrze przy pomocy SpeakerPro to zrobić?

Skomentuj

Zamieszczone przez kolszew73 Zobacz posta
          Co do wyrównania fazowego, to powiem tak ... a jak to dobrze przy pomocy SpeakerPro to zrobić?
          Przez opiekanie na patelni , starsi pamietaja !

Skomentuj

tzn:
            a) nabijasz się ze mnie że nie wiem jak
            b) przyłączasz się do opinii że fazowe wykresy w SP są "dziwne" a twierdzenie że " ... co prawda dobrze nie wyglądają ale SP na pewno poprawnie uwzględnia je przy obliczeniach ... " jest co najmniej naciągane

jak a) to mnie oświeć

Skomentuj

tzn: nabijasz się ze mnie że nie wiem jak

jak a) to mnie oświeć
              Zanim się dowiedziałem o programach do pomiaru głośników , robiłem to jak sam wymyśliłem . Wyrównanie czasowe mierzyłem za pomocą dwóch mikrofonów na programie AUDACITY . Ktoś napisał ze to jak opiekanie na patelni , miał rację . Teraz sie w to nie bawię juz dłuższy czas i mało co pamietam . Szukałem dzis moich dawnych pomiarów ale nic nie znalazłem. Robiłem format i nic nie zostawiłem. Dzieki temu ze kupiłes M15 powoli zaczynam myslec o nowej konstrukcji z udziałem tego głosnika, ale to moze na wiosne jak cieplej bedzie . Pamietam tylko ze front kolumny musiał być szeroki bo inaczej była zapaść przy 1khz z udziałem tego głośnika , jak jest u ciebie ?

---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

Ja mam podział pierwszy na 850, drugi na 5k i tweet wyszedł w odwrotnej polaryzacji (symulacje, pomiary potwierdziły, odsłuchy także)
              dlaczego ma być odwrócony skoro I rząd ... nie wiem, może RLC do łapania rezonansów tweeta i mida coś tam z fazą mieszają
              Jak zrobisz dwa oddzielne pomiary dla tweet i Mid bez zwrotnic to pewnie zobaczysz ze oba te głosniki maja juz czasowe przesunięcie dość duze na twoją niekozysc, matko nie pamietam ile stopni było u mnie. Wynik był taki ze tweeter grając w tej samej polaryzacji musiał byc odsunięty do tyłu jakies 5 cm przy 3Khz , chyba jakos tak .
              tylko nie spal tweetera

Skomentuj

front szeroki, 26 cm

Skomentuj

Aktualnie I rzad na tweecie to już historia, jest II rząd i brak pułapki na rezonans, delikatne zmiany także w filtrze of góry dla mida, jest lepiej.

Skomentuj

Zrobiłem pomiar głosnika sredniotonowego jak twój w obudowie bez zwrotnicy . W przyszłosci postaram sie by wykres był mniej poszarpany . A jaki wyszedł u ciebie ?

Skomentuj

Podsumowując.
                      Od wielu miesięcy grają ku radości mojej i domowników (tak mniemam). Od wielu miesięcy nie zmieniam już nic w zwrotnicach, nie "grzebię", uznaję więc że budowę zakończyłem.
                      Od razu mówię że całe przedsięwzięcie wiele mnie nauczyło, także pokory.
                      Do lamusa wysyłam początkowe koncepcje w rodzaju filtrów I rzędu, i zachwyty z ich brzmienia. Oczywiście porównując je z skrzynkami za 1kPLN grały bosko, ale kolejne poszukiwania doprowadziły mnie w końcu do całkiem ciekawych rozwiązań i ustaleń. Wysokie rzędy filtrów nie "psują" dźwięku. Walka o kompletnie płaską charakterystykę nie ma sensu, trzeba pozwolić głośnikom grać, a nawet dobrze jest nadać "charakter" poprzez charakterystykę dobraną do własnych preferencji. Wysiłki lepiej skierować na zgranie fazy, tu nie powinno być kompromisów. Walka o fazowe zgranie zaczynać się powinna już na etapie skrzynek, rozmieszczenia, pochylenia, więc ... warto poeksperymentować trochę na prototypie przez robieniem skrzynek "na gotowo", potem na filtrach z fazą może być już ciężko.
                      Nie wszystkie elementy w zwrotnicy muszą być hi-end, na pierwszym miejscu stawiam pojemności i indukcyjności szeregowe w midzie, na drugim pojemności szeregowe w tweecie, a na trzecim indukcyjności szeregowe w woferze. Tu warto zainwestować w dobre kondy i cewy powietrzne. Reszta ... ma mniejszy wpływ, wystarczą przyzwoite elementy. Klu tematu w mojej konstrukcji i w moim odbiorze muzyki to średnica i tu uważam trzeba skupić się najbardziej.
                      Osobna sprawa to napędzenie takiego systemu, zwykły wzmak nie da rady. Marantz PM8000 nie zachwyca, GainClon ... się skompromitował (4ohm to nie jego "bajka"), NAIM NAT5i grał akceptowalnie ale się zepsuł po pół roku grania (może przypadek), NAIM Supernait grał bosko, ale miałem go tylko przez tydzień. Słowem nie tak łatwo napędzić 3 drogi na takich przetwornikach. Przymierzam się do klona Accu 7100, powinien dać rady.
                      Z mojej strony kończę temat. Pozdrawiam wszystkich. Dzięki za rady, pomoc i ogromny zbiór wiedzy na diyaudio.
                      Last edited by kolszew73; 29.09.2014, 19:02.

Skomentuj

Czaruję...
                      X