Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofer do kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofer do kina domowego

Witam Z racji małego remontu domu (być może niedługo przeprowadzki do nowego) stanąłem przez wyzwaniem-aby w salonie umiejscowić sobie kino domowe lub choćby ala kino domowe

Salon duży dość, teraz 30m kw, później ponad 40m kw...
    Amplituner pioneer vsx 421+bluray jakiś + kolumny diy kompaktowe szpilki"na gdn15+gdwt

Najważniejszą sprawą jest teraz zbudowanie suba typowo do kina domowego (muzyka też ale zdecydowanie zejdzie na dalszy plan) O ile z napędem nie będzie problemu bo mogę zapewnić mu końcówkę w przedziale 200w/8R-600w/8R o tyle nie wiem na jakim przetworniku to wykonać...

No a teraz konkretów troszkę... Głośnik nie powiem, budżet mnie troszkę ogranicza ale powiedzmy max 300-400zł. Rozmiar obudowy-teoretycznie nieograniczony lecz wolałbym coś nie dużego i raczej br
    Co oczekuje od suba? Tego żeby ładnie przeniósł wszelkie efekty występujące w filmach w zakresie subniskotonowym oraz potrafił zatrząść człowiekiem-tak aby efekt nie był tylko słyszalny ale odczuwalny...

Co oczekuje od suba? Tego żeby ładnie przeniósł wszelkie efekty występujące w filmach w zakresie subniskotonowym oraz potrafił zatrząść człowiekiem-tak aby efekt nie był tylko słyszalny ale odczuwalny...
    jak chcesz aby zatrząsło to wątpię by "mała" obudowa BR zapewniła ci te doznania. Do twojego metrażu trzeba będzie kupić coś 25-30cm i wsadzić to w Tlkę. Zrób to http://www.lautsprechershop.de/index...en.htm?xxx?xxx dodaj wzmacniacz na tranzystorach który przy 8ohmach da ci 100W i masz w miarę budżetowego suba grającego w miarę głośno jeszcze poniżej 30Hz.

Podaj wymiary tego 30 metrowego salonu.
    Last edited by gooralesko; 29.01.2012, 14:15.

Skomentuj

Nie polecam SLS to TL, ma nieciekawe parametry. Mam rowniez pdf tego Klang und Tone z projektami tych tanich subow TL i ja bym tego nie robil.

Skomentuj

Jk to? Sklepali projekty, które grają źle? Nie widze w tym logiki po co klepac takie tlki i publikowac je w piśmie skoro jest z nich kiepski subwoofer. A może tylko po parametrach głóśnika wydaje ci się, że grają źle?

Skomentuj

W koncu to czip trik, a nie hiend :) Ten SLS 10 ma kijowe parametry, nawet symulacja wskazuje, ze beda problemy z wyciagnieciem ladnego pasma, ale jesli mimo to nie wierzysz i potrzebujesz dowodow to...

http://www.sinus-pollux.de/cigl.html...erless%20SLS10

http://www.sinus-pollux.de/peer.html

Skomentuj

To z tanich TLek zostaje tylko mój TIW200 w linii Frieda. Ale głośnik już nie ksoztuje 390zł a 530zł więc ine wiadomo czy autor tematu jest gotów na taki wydatek.

Skomentuj

Te z czip trika sa mocno tlumione w srodku, to troche charka sie wyplaszcza. To takie TL w starym stylu, sporo materialu w srodku i glosniki o umiarkowanej dobroci.

Skomentuj

Jak ma być dobrze czuć na ciele bas to 8 cali odpada, trzeba większej membranki :) Ja osobiście użyłbym tego:

http://stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-s-mc.html

Skomentuj

OK. A powiedz mi jeszcze czym on ma to zasilić?

Skomentuj

Klang und Tone proponuje tego SLS 10, bo na upartego da się go zmusić do pracy w TL dla osiagnięcia jakiego takiego basu, ale z EBP 51 i Qts 0,59 to jest głośnik do skrzynki zamkniętej przewidziany. Jeśli miała by to być TLka i to z przeznaczeniem do kina domowego, rozważyłbym propozycję Shivera (EBP 104, Qts 0,25).

Skomentuj

To teraz kolejne pytanie - jak duża musiałaby byc TLka do 15 calowego głośnika?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                        To teraz kolejne pytanie - jak duża musiałaby byc TLka do 15 calowego głośnika?
                        Miedzy 200, a 300 litrow.

Skomentuj

O wielkie dzięki Wam za propozycje Też już rozważałem tego STX lub jego poprzednika- gdn 42-450 bodajże.
                          Tak jak pisałem z napędem raczej nie będzie problemu, a na siłę dało by radę nawet coś więcej dać niż to 600w ale wydaje mi się że w domu to już gruba przesada...

Tego też rozważałem SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP, cewki dać w szereg, i zasilić go 600w/8R ale po pierwsze to głośnik określony jako do CA, a p drugiem musiałbym się dowiedzieć jak z szeregowym łączeniem cewek-tzn nie jak połączyć tylko jak to wpływa na wytrzymałość i działanie takiego ustrojstwa...

Tak jak pisałem, napęd to nie problem...

300l TL...cóż, jeśli by to miało zagrać ładnie i jakoś udało by się wkomponować to cudo żeby nie wyglądało jak komoda... Jednak ostatecznie wolałbym niżej zestrojony BR-będzie mniejszy a przy głośniki 15" i tak zrobi niezłe zamieszanie :)

Skusił bym się na BSW 154/184 ale ciężko dostać je już a i nie wiem czy wersje 8R produkowali?

Salon obecnie ma 4,5x6,5 z grosikami
                          Last edited by kamil1987b; 29.01.2012, 15:11. Powód: Nowe posty

Skomentuj

Jak ci pasuje ta 15tka i litraż linii tez nie będzie problemem to wartoby zrobić jakąs symulacje tego STXa w programi do tlek (Pogromca jest obcykany w nim to ci może zrobi ) i poźniej się trzeba zastanwoić jaki kstzałt i jaki masz układ salonu by wstawić to wielkie, 300 litrowe, pudło.

Skomentuj

Bez przesady, to będzie bliżej 200 litrów, a po posymulowaniu pewnie da się zejść z wielkością w dół. Nie straszmy przedwczesnie :).

Skomentuj

Paki estradowe o litrażu 150-170L nie są mi obce ale to estrada, a tutaj pokój dzienny Chociaż tak myślę że skoro niskie dźwięki rozchodzą się bez kierunkowo to można by takiego suba jakoś wkomponować za sofe czy narożnik czy inne ustrojstwo służące do wylegiwania się...

Skomentuj

Jako przyklad ekonomicznego upchania TL w 15 calowy glosnik biore PMC BB5 i modul basowy XB3. Pojemnosci obudowy z wymiarow zewnetrznych to 350 litrow, przy czym ta obudowa i tak wydaje sie dosc kompaktowa ( jak na TL ). Zatem pojemnosc wewnetrzna tunelu to minimum 300 litrow dla glosnika z niska dobrocia.

http://www.pmc-speakers.com/images/p...8_dsdfsfds.jpg Tutaj widac mniej wiecej realne proporcje takiej obudowy.

Nie wiem jak upchac to w obudowe mniej niz 200 litrow jesli ma to grac realnie do 20hz.

Skomentuj

Spore to to jest Jednak chyba będę się skłaniał ku BR-zejście 20hz to już nie tak do końca o to chodziło, ale o to żeby ten sub grał spokojnie dość skutecznie od 30-35hz

Skomentuj

To może tasukowca :)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                        To może tasukowca ?
                                        Ok, to ja sie juz wylaczam :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X