Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały subwoofer do małego pokoju - 1000zł na części

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały subwoofer do małego pokoju - 1000zł na części

Witajcie - noszę się z zamiarem doposażenia mojego 3w na Seasach: http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm
    jakimś niewielkim subem, który schodziłby stosunkowo nisko - głównie do filmów, gdzie CA22RNX niespecjalnie sobie radzi(Zasilam Yamaha RX-V1900 - abstrachując, warto byłoby dokupić jakiś używany wzmacniacz stereo, czy nie ma sensu?)
    Pokój ma 2,5 na 4m, więc raczej niewielki. Stwierdziłem, że nie licząc obudowy i forniru moge przeznaczyć na to 1000zł.
    Wstępnie pomyślałem o takim zestawie:
    STX FAFCX 8 cali: http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
    Membana bierna: http://stx.pl/membrana-bierna-pr-stx-8-a-fc.html
    Panel PA 15.1 z subwoofery.pl: http://subwoofery.pl/page18.php

Czy jestem w stanie osiągnąć coś lepszego do kina za tą cenę? Ludzie polecają Peerless XXLS 10, ale w takiej sytuacji musiałbym się zdecydować na B-R, co zwieksza litraż obudowy i raczej tak nisko nie zejdzie?

a słuchałeś kolego swoich kolumienek na innym wzmaku? trochę dziwne że brakuje ci basu z dwóch 20-stek.. A pytam dlatego że mój kolega kiedyś zlecił mi wykonanie dla niego suba w podobnej sytuacji i też miał na 20-stkach kolumny i yamahe i okazało się że miał filtr subsonik na głównych włączony i tak słuchał przez rok prawie bo nie wiedział i zaczął mi płakać że ma mało basu no to wpadłem do niego i od razu było "coś " nie tak :) wyłączyłem i prawie go tym "zabiłem" haha! pozdroo

Skomentuj

Ja bym spróbował zastosować korekcje aktywną, te kolumny są strojone na 36hz ale ze względu na dużą efektywność charakterystyka zaczyna szybko opadać co jednak daje pewne pole manewru we wspomnianej korekcji. Tak czy inaczej sub może okazać się zbyteczny

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
        Ludzie polecają Peerless XXLS 10, ale w takiej sytuacji musiałbym się zdecydować na B-R, co zwieksza litraż obudowy i raczej tak nisko nie zejdzie?
        mozesz spróbowac z obudowami 35L 80L do tego xls o wiele bardziej opłaca sie kupic xls bo jest w uk na ebay za 330zł + 50zł wysyłki czyli niecała połowa polskiej ceny 2 takie głosniki w 120L zrobiły by niezłe zamieszanie a zejda dowolnie nisko proponował bym strojenie 20hz do tego jeden xls w 80L br i panel minimum 200wat:)

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Ja bym spróbował zastosować korekcje aktywną
        A nie dawno tak wyklinałeś biocanabisa a potem mnie za stosowanie aktywnej korekcji,Żeby zrobic to dobrze trzeba miec albo karte muzyczna z dsp albo osobny eq a te sa akurat potwornie drogie.
        Domyslalem sie ze kolega ma mody 40-60hz to znaczaco pogarsza wysoka linie basowa zaczyna dudnic i nie jest to przyjemne ale puki co skupmy sie na temacie

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          A nie dawno tak wyklinałeś biocanabisa a potem mnie za stosowanie aktywnej korekcji
          W przypadku skrzynek zamkniętych nadal uważam za bezsens bo kosztuje to kupę kasy

Z tego co widzę jako sygnał służy Asus Xonar, nie znam jego możliwości.

Skomentuj

Niewielki. Schodzący stosunkowo nisko. Mały, 8 calowy głośnik. Ciekawe rzeczy się autorowi marzą. Cuda na kiju bardziej. Zastosowałbym korekcję aktywną na tych twoich 3way classicach Seasa. Nie ma sensu pchać trzeciego 8 calowca do tego pokoju. Trzeba było zrobić klasowe monitory i podeprzeć bas na dobrym subniskotonowcu np. Daytonie RSS265 w 30 litrach OZ zamiast robić kolumny które nadaj się do dużych pomieszczeń gdzie niski bas jest naturalnie podbijany przez mody. U ciebie jest podbijane to co i tak jest głośne. Pewnie masz niezłe buczenie na 70Hz wynikające z pokrywania się dwóch modów. 43Hz to końcówka równego pasma przed spadkiem na 36Hz więc również daje po uszach niezle.

Ludzie polecają Peerless XXLS 10, ale w takiej sytuacji musiałbym się zdecydować na B-R, co zwieksza litraż obudowy i raczej tak nisko nie zejdzie?
            XXLS zejdzie nisko ale to już nie samo co stara seria XLSów mająca rezonans w okolicach 20Hz. Te XXLSy niby równie potęzne subniskotonowce a rezonanse mają bliżej 30 niż 20Hz, nie mówiąc już o wyższym Qts. W związku z tym potrzebna będzie duż abuda by zmusić je do graina głośno najniższymi rejestrami pasma. To powinien być twój jedyny cel. W końcu 36Hz masz nadal głósne i odczuwalne z Seasów, więc suba nie opłaca się robić dla przedłużenia tego pasma do 30Hz.
            Last edited by gooralesko; 05.02.2012, 23:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              więc suba nie opłaca się robić dla przedłużenia tego pasma do 30Hz.
              Przecież obudowa br nie działa poniżej strojenia wiec jak to mozliwe że odegra mu 30hz ?? bo miedzy 30hz a 37hz to jest znaczaca róznica...
              kolumny które masz zestroił bym w granice 40hz a niżej puscił bym suba na xls.
              Ta stx 8'ka zginie w twoich frontach,do kina minimum 10cali,http://www.ebay.pl/itm/Peerless-XLS1...item1c22ab62b8
              Zapodaj przynajmniej 200wat zestrój rura o prezkroju minimum 12cm!! i zapodaj 200wat,Gwarantuje ze nie pozbierasz szczeki z podłogi przez nastepny miesiac
              a xls w skrzyniach zamknientych niemiłosiernie kopia i maja swieta barwe dzwieku niestety słabo sie nada bez mb do kina...

Skomentuj

Ja myślę, że TIW 200 lub 250 będzie ok. Na razie nie widziałem negatywnych opinii, aczkolwiek z mojej strony to tylko powielenie tego co się czyta... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                  Przecież obudowa br nie działa poniżej strojenia wiec jak to mozliwe że odegra mu 30hz ?? bo miedzy 30hz a 37hz to jest znaczaca róznica...
                  kolumny które masz zestroił bym w granice 40hz a niżej puscił bym suba na xls.
                  Ta stx 8'ka zginie w twoich frontach,do kina minimum 10cali,http://www.ebay.pl/itm/Peerless-XLS1...item1c22ab62b8
                  Zapodaj przynajmniej 200wat zestrój rura o prezkroju minimum 12cm!! i zapodaj 200wat,Gwarantuje ze nie pozbierasz szczeki z podłogi przez nastepny miesiac
                  a xls w skrzyniach zamknientych niemiłosiernie kopia i maja swieta barwe dzwieku niestety słabo sie nada bez mb do kina...
                  Ten XLS mi sie bardzo podoba :) Gdzie kupie rurę 12cm? :o

Należę do osób dobrze wyczuwających niskie tony i naprawdę to moje 3way kończy sie dość szybko, oglądając filmy w dobrej jakości brakuje w ścieżce elementów, które były w domu u moich rodziców(tam mają TLke oparta o jakiś dziwny glośnik), u mnie nie ma miejsca na coś tak wielkiego, dlatego chciałbym cos kompaktowego.
                  Z tego co widze to nawet XLS 12 nie potrzebuje jakichs wielkich obudów(przy membranie biernej w szczególności) Tylko wlasnie, budżet - jakie znacie sklepy zagraniczne w których peerlessy sa w normalnych cenach(w loudspeakershop.eu 12stka jest za 1000zł :( ) i które wysyłają do PL?

Skomentuj

Ten XLS z ebay'a w loudspeakershop kosztuje 825zł. Pamiętaj - nie szukasz XXLSów tylko XLSów.

Skomentuj

Tak czy siak różnica jest ogromna - a wypadałoby do tego glosnika dokupić membrane bierna, więc po cenie angielskiej wystarcyz pieniedzy :)
                      Czytałem trochę o tym XLSie i coraz bardziej mi sie podoba - każdy twierdzi że do kina bajka, w stereo go używał nie będę.
                      Czy ten Pa 15.1 będzie dobry do zasilenia go? Panele Irka sa już chyba nie do kupienia no nie?

Skomentuj

Jak kupisz XLSa, MB to wstaw go do budy 30 litrowej tak jak to zrobiła ESA w swoim subie Profondo: http://audio.com.pl/testy/esa-profondo:24

Skomentuj

Jak kupisz XLSa, MB to wstaw go do budy 30 litrowej tak jak to zrobiła ESA w swoim subie Profondo: http://audio.com.pl/testy/esa-profondo:24
                          O wiele lepiej wypadnie 45L buda.
                          rure 12cm zastap 2 rurami po 8cm każda.
                          nie wiem skad wezmiesz mb po cenie angielskiej bo puki co nigdzie ich nie widziałem.
                          i bardziej wolał bym xls'a w br tyle że buda musi być wieksza od oz.
                          A co do pomieszczenia sciagnij siniusy od 20-200hz i przelec w swoim miejscu odsłuchowym i wypisz gdzies,gdzie czuć słychac przebarwienia i podbicia

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:13 ----------

A co do wzmaka,Irek ma terminy na 2020 możesz zapytac Febirra ale jak dobrze pamietam za 300watowy wzmaczniacz z regulacja fazy itp 400zł

Skomentuj

Ten XLS z ebay'a w loudspeakershop kosztuje 825zł. Pamiętaj - nie szukasz XXLSów tylko XLSów.
                            Ten XLS dla forumowiczów kosztuje niecałe 500 zł. Pamiętaj też że kupując z USA trzeba doliczyć podatek i cło. Więc ceny z USA czasem bywają złudne.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Tak? jakich forumowiczów? Tego forum czy audioareny?

A juz wiem, właśnie wysłałem maila i może dołącze do grupy mającej rabaty.

---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post o 15:35 ----------

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                              Ten XLS dla forumowiczów kosztuje niecałe 500 zł. Pamiętaj też że kupując z USA trzeba doliczyć podatek i cło. Więc ceny z USA czasem bywają złudne.
                              Podatek nie wiem czy trzeba zapłącić ale cło na pewno nie. To angielski ebay. Z kosztami przesyłki z UK tez nie powinno byc problemów.
                              Last edited by gooralesko; 06.02.2012, 14:43.

Skomentuj

Napisałem do tego gościa z Ebaya ile będzie kosztowała wysyłka.
                                Upierałbym się przy membranie biernej z tego względu, ze zalezy mi na kompaktowych rozmiarach, duzo niżej zagra z b-r?

Skomentuj

Aby zestroić do ok. 22Hz w 30l BR tunel musiałby być bardzo długi (Mówimy tu o długościach dochodzących do metra więc nie do zrobienia w takie budzie). MB daje dużą masę ruchomą (Tak jak długi tunel BR daje dużo masy powietrza w jego środku) stąd możłiwość umieszczenia go w 30 litrach jak zrobiła to ESA i dostrojenia dzięki MB do 23Hz. Szukaj membrany jak chcesz mieć kompaktowe rozmiary to musisz ją gdzieś znaleźć.

Skomentuj

Napisałem do tego gościa z Ebaya ile będzie kosztowała wysyłka.
                                    Na ebay wyraznie pisze ile)
                                    duzo niżej zagra z b-r?
                                    Zagra tak samo tyle że w oz z mniejszyn naterzeniem

Skomentuj

Jak w OZ? Układ z membraną bierną to dla ciebie OZ?

Jakbyś umiał czytać to byś przeczytał, że za 10 funtów wysyła w obrębie Wielkiej Brytanii. A to:

"Skontaktuj się ze sprzedającym— otwiera się w nowym oknie lub nowej karcie, aby uzyskać informacje na temat usług i kosztów wysyłki do Europa ."

oznacza, że należy się skontaktować ze sprzedawcą by podał jak droga będzie przesyłka do Polski.

Skomentuj

Napaliłem się na tego XLSa z UK. Nie ma cła ani podatków bo to UE. Czym tak naprawde rózni się XLS od XXLSa??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X