Jak to nie na temat? Piszemy o Peerlessach w roznych obudowach, rowniez malych. Autor zamowil juz XLS ale jeszcze nie zdecydowal chyba jaka obudowe docelowo wybierze.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mały subwoofer do małego pokoju - 1000zł na części
Collapse
X
-
Sprawa Suba jest właściwie załatwiona. Znalazłem na konkurencyjnym forum wzory na masę membrany biernej, i ten Dayton da radę przy obciażeniu dodatkowym 548g(strojony tak jak oryginalna MB Peerlessa - 21Hz@20L).
Teraz mam problem z surroundami - chciałbym mozliwie jak najmniejsze - co myślicie o Fountekach FR88EX? Według danych producenta wystarczy im 0,5l bez zwrotki, grają wtedy od 103Hz.
Mogę na 2 takich zrobic centralny(w odpowiednio wieksza skrzyką z b-r, by zeszły niżej)?
Na robienie surroundów na Seasach nie mam niestety pieniedzy :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez srekal34 Zobacz postaSprawa Suba jest właściwie załatwiona. Znalazłem na konkurencyjnym forum wzory na masę membrany biernej, i ten Dayton da radę przy obciażeniu dodatkowym 548g(strojony tak jak oryginalna MB Peerlessa - 21Hz@20L).
Teraz mam problem z surroundami - chciałbym mozliwie jak najmniejsze - co myślicie o Fountekach FR88EX? Według danych producenta wystarczy im 0,5l bez zwrotki, grają wtedy od 103Hz.
Mogę na 2 takich zrobic centralny(w odpowiednio wieksza skrzyką z b-r, by zeszły niżej)?
Na robienie surroundów na Seasach nie mam niestety pieniedzy :/
Centralna kolumna na tak małych przetwornikach to pomyłka. Jak będziesz oglądał film z "cięzkimi" efektami na frontach i centralu bedziesz miał nagle wycięte niskie pasmo.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaJak to wycięte? Centrala odetnie na 100Hz filtrem w amplitunerze.
Chodzi o to, że gdy oglądamy film w KD centralny głośnik jest "chyba" najważniejszy.
Przykładowo oglądając film wojenny, na ekranie "przetacza" się czołg z lewa na prawo i co słyszymy mając pełnowymiarowe kolumny przednie i "mini" centrala?
Skomentuj
-
Te Founteki są 5 centymetrowe? Jakie to małe, nie przypuszczałem, że pisząc o maluchach ma na myśli tak małe głosniczki
OK brawo widzę, że jednak nie miałęś na myśli tego co Pogromca sugerowałOtóż kolego, ucięcie centrala w ampli powoduje, że bas jaki byłby na tym kanale jest odtwarzany przez fronty lub frony i subwoofer lub przez sam subwoofer (W twz. klasycznym kinie z pięcioma idenatycznymi monitorkami odciętymi na 80-100Hz). Jak masz kino radzę to potestować a później wypowiadzieć się co usłyszałeś. Być może twoja niewiedza jest związana z brakiem możliwości sprawdzenia tego organoleptycznie i brania wszystko "na logikę", która w tym przypadku jest błędna.
Last edited by gooralesko; 10.02.2012, 21:08.
Skomentuj
-
no to może by tak zaszaleć i stworzyć coś na wzór tego: http://www.troelsgravesen.dk/8008CENTER.htm tyle że z 2x GDN-18-140-15-AWX + Seas 27TFFC + Seas MCA12RC ? wtedy by się napewno zgrało z kolumnami, tyle że to jest jednak spory koszt... Z drugiej strony centralny jest w kinie bardzo ważny, jestem kinomaniakiem i oglądam kilka filmów w tygodniu. Wtedy na efektowe pasowałoby dać GDM-15-80-8-AWX z Seas 27TFFC... Warto?
PS. Te Founteki są 8-centymetrowe, na efektowe podobno nadają się super.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez srekal34 Zobacz postaPS. Te Founteki są 8-centymetrowe, na efektowe podobno nadają się super.
Skomentuj
-
Ten fountek jest faktycznie trochę za mały do kina. Ale monitor na 15cm przetworniku dobnrej klasy i fajny tweeter pomnożymy razy 5, dodamy suba w linii transmisyjnej "włożonego" pomiędzy frontowe i mamy kino ze spójnością brzmienia poza konkurencją. Nie mówiąc już o wysokiej jakości dzwięku, gdy zastosujemy dobre przetworniki i trafnie zaaplikujemy woofera w linii.
Skomentuj
-
Zatem polecasz nie eksperymentować i sparować AWX 15cm z gwizdkiem Seasa z moich frontów - wiem ze jest gotowy projekt z aluminiową kopułką(3SM) ale chyba lepiej będzie zastosować taką samą jak we frontach?
Wybaczcie mi momentami bezsensowne pytania -czuję że porywam się momentami z motyka na słońceCzy zmieniając 18stke z gotowego projektu na 15stke musze dokonywać zmian w zwrotnicy? Czy zmniejszając objętość skrzynek stracę tylko najniższe częstotliwości(i tak ucinane przez amplituner, w końcu od basu będzie subwoofer)?
Secundo - nie jasny jest dla mnie układ głośnika centralnego - czy 2 woofery stosuje się ze względów estetycznych czy ma to jakieś uzasadnienie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaOtóż kolego, ucięcie centrala w ampli powoduje, że bas jaki byłby na tym kanale jest odtwarzany przez fronty lub frony i subwoofer lub przez sam subwoofer (W twz. klasycznym kinie z pięcioma idenatycznymi monitorkami odciętymi na 80-100Hz). Jak masz kino radzę to potestować a później wypowiadzieć się co usłyszałeś. Być może twoja niewiedza jest związana z brakiem możliwości sprawdzenia tego organoleptycznie i brania wszystko "na logikę", która w tym przypadku jest błędna.
Skomentuj
-
Poczekałbym na projekt zwrotki pod tego 15cm STXa AWX i chyba pod jakiegoś seasa własnie. Robi ją któryś z moderatorów albo admin ale nie pamiętam któryA jak juz będzie to czemu nie. Będzie zapewne zwrotka pod centrala (czyli dwa 15AWX i tweeter) i surroundy czyli klasyczny monitorek.
---------- Post dodany o 00:34 ---------- Poprzedni post o 22:41 ----------
Brawo nie jestem zwolennikiem pełnego pamsa na centralu. Musiałby on byc dokładną kopią frontów dostosowaną do poziomej pracy, wtedy zejście z każdej kolumny frontowej byłoby identyczne. Rozwiązanie to jednak dla ludzi z dużymi pokojami mającymi projektor bo pod lub nad tv tego sobie nie wyobrażam: http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ter/index.html
Dlatego też lepszym rozwiązaniem jest mieć bezkompromisową podstawę basową pomiędzy frontami, i centrala o małych wymiarach na dobrej klasy 15cm midwooferze. Nic więcej nie jest potrzebne by odtwarzać głośno i wyraźnie 100Hz, a resztę zagra sub lub sub/fronty (Jak ktoś lubi takie połączenie).
I jeszcze jedno - istnieją 15cm woofery wysokiej klasy, choćby seas takie produkuje, które nie kuleją na średnicy i mają odpowiednie predyspozycje niskotonowe by do 100Hz zejść bez problemów. takie przetwotrniki w połaćzeniue w dobrym tweeterem to świetny monitorek nadający się również na centrala. Ludzie ine widzą nic złego w podpieraniu małych high-endowych monitorków subwooferem, a ja nie widze nic złego w podpieraniu pięciu takich w kinie uciętych na 80-100Hz. To jest rozwiązanie sprawiające mniej probelmów ze zgraniem zestawu, a przy odpowiednim subie, zapewniające równie mocne wrażenia przy oglądaniu filmów lub graniu.Last edited by gooralesko; 10.02.2012, 23:42.
Skomentuj
-
Ok czyli woofery AWXa będą chyba dobrym wyborem, gdyż wszędzie piszą, że sa podobne do moich Seasów. Przeczytałem cały wątek o AWXach i nikt tam nie planuje budowy w oparciu o AWX15cm + Seas(zaraz będzie projekt 15cm + GDWK) czy podmiana tego tweetera na Seasa będzie wymagała duzych modyfikacji zwrotnicy?
Secundo - czy znacie kogoś na forum osobę, ktora byłaby w stanie zaprojektować(za opłatą oczywiście) zwrotnicę pod centralnego składającego się z GDN-18-140-15-AWX(1szt) + Seas 27TFFC + Seas MCA12RC ? Taki zestaw wygląda mi na optymalny do dialogów...
Skomentuj
-
Trzy drogi na centralu? Ja mówiłem o układzie MTM a nie WMTMW czy jakkolwiek chciałbyś to ułożyć na przedniej ściance. Autorem projektu jest Paweł S. Masz znalazłem za ciebie: http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...rta-by-Pawel-S
Skomentuj
-
paradigmspeakers.jpg
ciekawe czy właściciel takiego zestawu TNIE centrala na 80 czy 100 Hz? Raczej nie bo taki center z łatwością poradzi sobie w KD z każdą ścieżką dzwiękową. To jest właśnie układ WMTMW z pionowym ustawieniem MT, do tego pokażnych rozmiarów fronty. Nie ma tu projektora ani "przerośniętego" pokoju KD
Skomentuj
-
Ja ci napisałem co o tym myśle. Central ma być w miarę mały i cięty w ampli, a nie takie gówno wielkie na stoliku pod tv. Dajmy sobie spokój z ta dyskusją bo nikt tu nikogo nie przekona do swoich racji.
I oczywiste jest, że nie tnie go w ampli bo po to robił/kupił taką wielką kloftę by central schodził równie nisko co fronty. Głupotą jest puszczanie na pełne pasmo centrala który jest mniejszy od frontów, bo ma f3 kilkanaście herców wyżej od nich.Last edited by gooralesko; 11.02.2012, 13:21.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaJa ci napisałem co o tym myśle. Central ma być w miarę mały i cięty w ampli, a nie takie gówno wielkie na stoliku pod tv. Dajmy sobie spokój z ta dyskusją bo nikt tu nikogo nie przekona do swoich racji.
Kino domowe na malych glosnikach z subwooferem, jest takim samym ograniczeniem jak komputerowe zestawy 2.1 czy 5.1.
Dlatego jesli kogos stac i ma miejsce, to powinien uzyc 5 glosnikow o pelnopasmowym dzwieku, a nie malutkich glosnikow satelitarnych.
http://www.pmc-speakers.com/product....e=view&pid=200 tak wyglada bezkompromisowy system dzwieku przestrzennego.
Oczywiscie takich przykladow mozna podac wiele.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postatak wyglada bezkompromisowy system dzwieku przestrzennego.
Skomentuj
Skomentuj