Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do muzyki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
    Jeden potrzebuje około 50 litrów
    35L nie 50L to róznica
    Lepiej zrobić 2,5 metrową linię
    Pocieszajace,Wsadzci sobie 2.5metrowy słup do pokoju...

jakie ma wady w wykonaniu?
    A to ty tego nie widzisz??Chyba pora udac sie do okulisty.
    Chodzby uszczelka okienna"Chyba ze light sam ja zastosował"Bo nie widział bym czegoś takiego w gotowym produkcie za taka kase,do tego pełno kleju na goroco,preamp i wyjscia sygnałowe w sasiedtwie troida dziw ze to nie brumi,no i ten malutki zasilacz na płytce końcówki mocy,jak widac poszli bardzo po kosztach, wsadzili nawet wentylator zamiast wiekszego radiatora,Nawet opóznionego układu załaczania głosnika nie ma a to przecież sprawa groszowa.

Skomentuj

To widzę że w pliku txt który mam zapisany na kompie z porównaniem paneli mam błąd.

http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post170882

A parę postów wyżej zdjęcie.

Co do wykonania, to panel łatwo wygiąć, zresztą widać na zdjęciu jak się dobrze przyjrzy że jest wygięty, jest nieszczelny, co wymaga dodatkowej komory, i ma wiatrak - a to zło.
      Potem trafił mi się XAW310Hc i już miał problem z nim, tj. na najniższych rejestrach nie potrafił utrzymać głośnika w ryzach, po prostu przy jakimś niskim zejściu w piosence, gdy membrana się znacznie wychylała a potem miał być szybszy bit, to całość nie nadążała co się nie działo np. na tym chinskim wzmaku no name widocznym wyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        Pocieszajace,Wsadzci sobie 2.5metrowy słup do pokoju...
        No tak, nikt ci jeszcze powiedział o zagięciach tunelu linii transmisyjnych. Życie. Aleprzynajmniej znowu się czegoś nowego nauczyłeś.

To widzę że w pliku txt który mam zapisany na kompie z porównaniem paneli mam błąd.
        Namieszałes kolego. W lilnku piszesz ze 15.1 jest na tadkach skoro jest na tranach i tam nie klnąłeś tak na niego jak teraz w tym temacie. Napisz mi w końcu co jest prawdą a co nie w twoich przemyśleniach na temat tych wzmaków bo się pogubiłem.
        Last edited by gooralesko; 18.02.2012, 00:12.

Skomentuj

Namieszałes kolego. W lilnku piszesz ze 15.1 jest na tadkach skoro jest na tranach i tam nie klnąłeś tak na niego jak teraz w tym temacie. Napisz mi w końcu co jest prawdą a co nie w twoich przemyśleniach na temat tych wzmaków bo się pogubiłem.
          Bo jest na popularnych TDA7294 użytych jako sterowanie wzmacniacza, natomiast panel nie korzysta z wbudowanych w TDA tranzystorów końcowych, tylko z tych Toshib zasilanych osobno niskim napięciem, przez co każda z dwóch par pracuje przy 2 ohmach, a te pary pracują w mostku, więc sumarycznie mamy 4 ohm przy 300W. Bo tak było, do póki nie miałem styczności z panelem zrobionym przez IRKA. Jakby je porównać, to porównanie wygląda jak przesiadka z lma na symasyma.

Skomentuj

No tak, nikt ci jeszcze powiedział o zagięciach tunelu linii transmisyjnych. Życie. Aleprzynajmniej znowu się czegoś nowego nauczyłeś.
            Ale czym wiecej zagieć tym gorszy efekt końcowy...I w takim razie po co proponujesz wersje 2.5m jesli po chwili Chcesz ja zaginac i robic 2D szafe? Zastanów sie i nie zmieniaj co 5min zdania
            Może ograzu zrób mu suba na ogrodzie? Ja nie wiem czy ty nie rozumiesz,Gość wyraznie napisał że nie chce wielkiej pralki a ty wyskakujesz z tl, 2xls w br zagraja głosniej z wiekszym naterzeniem i cisnieniem niz jedna sztuka w tl...
            LightSound Ile zapłaciłes za ten szit?

Skomentuj

Ale czym wiecej zagieć tym gorszy efekt końcowy...I w takim razie po co proponujesz wersje 2.5m jesli po chwili Chcesz ja zaginac i robic 2D szafe? Zastanów sie i nie zmieniaj co 5min zdania
              Może ograzu zrób mu suba na ogrodzie?
              Dla każdego kto chociaż odrobinę liznął tematu TL oczywiste jest, że linii transmisyjnej nie buduje się bez zagięć bo byłyby za długie, więc napisanie długości to... napisanie długości a nie stwierdzenie braku zagięć tunelu.

Ja nie wiem czy ty nie rozumiesz,Gość wyraznie napisał że nie chce wielkiej pralki a ty wyskakujesz z tl, 2xls w br zagraja głosniej z wiekszym naterzeniem i cisnieniem niz jedna sztuka w tl...
              Warto zauważyć od kogo padła propozycja 2XLSów w BR, które będa podobnych wymiarów co TLka, będąca lepszym wyborem. Nawet na jednym głośniku.

I faktycznie, ty nic nie wiesz a tym bardziej mało rozumiesz. Nie sil się więc na stwierdzenia o wyższości BR nad TL, bo i tak w twoich ustach one nic nie znaczą, teoretyku od siedmiu boleści.
              Last edited by gooralesko; 18.02.2012, 02:48.

Skomentuj

faktycznie, ty nic nie wiesz a tym bardziej mało rozumiesz
                Wnioskujesz to chyba po tym że moje wypowiedzi nie zlewaja sie z twoimi pierdołami,Ja nie staram sie komuś na siłe wcisnac jakiegoś chłamu jak chociażby te wzmaczniacze panelowe,A moja widza skromna wiedza na ten temat napewno nie została zdobyta od takich cudaków jak ty...
                Nie sil się więc na stwierdzenia o wyższości BR nad TL
                Tylko że mi sie nawet nie chce wysilac i nie mówie o wyższosci bo br ma swoje cieżkie wady,Ale jak mam do wyboru albo 2 xlsiki w br albo jeden w kosmatej szafie to nawet sie nie zastanawiam.
                i tak w twoich ustach one nic nie znaczą
                Ja nawet nie chce żeby dla ciebie coś znaczyły,Masz swój swiat swoje kredki i kreć sie w okół niego
                teoretyku od siedmiu boleści.
                I mówi to osoba która poleca coś czego na oczy nie widziała
                Nie mam zamiaru tracic czasu i polemkować z toba na nic niewnoszace tematy bo próbujesz na siłe mi coś udowodnic i w dodatku mnie obrażasz od samego poczatku jesteś niereformowalny i na co wskazuja twoje wypowiedzi niewychowany,zamiast dyskusji jest kłutnia i w żaden sposób autorowi tematu nie pomagasz,najpierw posłuchaj potem sie wywodz co bedzie lepsze a co gorsze i w co lepiej włożyć nieswoje pieniadze

Skomentuj

Oboje przeginacie Panowie, chyba jesteśmy tutaj po to by sobie nawzajem pomagać.. Po co ciągniecie tą bezsensowną dyskusje wyższości jednego na drugim..

XlS w TL to ciekawa, propozycja, jak i 2xXLS w BR. Najlepiej byłoby zrobić takie paczki i obu posłuchać Do tego dla porównania dać panel Irka i ten P 15.1, choć ja wierzę w wypowiedź kolegi Lightsound, że jest to kiepskie, naprawdę marnie wygląda już na pierwszy rzut oka.

Ja mam jedną obawę do BR przy tym głośniku, przy tym wychyleniu, jaki trzeba dać fi BR i jaka wyjdzie długość tak aby to nie świszczało.

Skomentuj

Nie jarajcie się tak tą TL bo to trudna obudowa i wielgachna, ja robiłem eksperymenty z krótką (170cm) i suma sumarum zostaje przy OZ. Jakbym miał salon min 30m2 to pewnie bym się skusił a tak to moim zdaniem przerost formy dosłownie i w przenośni.

---------- Post dodany o 10:35 ---------- Poprzedni post o 10:30 ----------

Dla każdego kto chociaż odrobinę liznął tematu TL oczywiste jest, że linii transmisyjnej nie buduje się bez zagięć bo byłyby za długie, więc napisanie długości to... napisanie długości a nie stwierdzenie braku zagięć tunelu.
                    Wbrew pozorom, prosta rura pod sam sufit o średnicy głośnika, postawiona w rogu zajmuje mniej miejsca jak tunel pozaginany, dodatkowo można zamaskować kotarą lub jakimś kwiatostanem

Skomentuj

LightSound Ile zapłaciłes za ten szit?
                      Dwa lata temu, bo wtedy go miałem dałem z tego co pamiętam 250zł i był używany, co nie jest aż taką kosmiczną ceną - w przybliżeniu, tyle co wyniosły elementy do jego budowy. A co do wysterowania na tych większych głośnościach przy XAW310hc, to sądzę że działało wtedy zabezpieczenie nad prądowe wbudowane w TDA stąd takie efekty.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        Osobiste uwagi proszę wymieniać na PW !
                        Last edited by raven1985; 20.02.2012, 15:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                          Ja mam jedną obawę do BR przy tym głośniku, przy tym wychyleniu, jaki trzeba dać fi BR i jaka wyjdzie długość tak aby to nie świszczało.
                          Głosnik potrafi zrobić ogromne cisnienie i nawet jak damy 2x10cm fi to przy najniższych czestotliwosciach rzedu 20hz bedziemy słyszeć swiszczace powietrze,Najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie zastosowanie portu szczelinowego.
                          Teraz patrze,2 porty fi 9.4cm"tyle wynosi fi portu jansena" przy budzie 100L to 95cm dla strojenia 20hz,Jesli kolega zrobił by wysoka obudowe i uparł by sie na 2 tunele złamał kolankiem 45stopni to bez problemów sie zmiesci:rolleyes:
                          Natomiast szczelina 35x5 to 67cm długosci i to moim zdaniem najlepszy wybór.
                          Last edited by Marios221; 18.02.2012, 14:21.

Skomentuj

Dla SPLu. Spójrz na pasmo sub 39-20 i 50-25 na tiwach 200 i 250. Zagra głośniej ale gdy zaczynają sie rarytasy basowe charki sa mniej więcej na tym samym poziomie 80-84dB I wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie.
                            Symulacja to jedynie zbliżony obraz tego, jak to będzie wyglądać w praktyce. Rzeczywisty pomiar może sporo odbiegać od tego, co pokazuje symulacja. Czasami można się zdziwić

Fizycznie nie możliwe jest, żeby 8 calowa wersja była w stanie przepompować tyle samo powietrza co 10'.

Odnośnie wielkości, nie słyszałeś porządnego 20cm głośnika, który robiłby niezłe zamieszanie w paśmie 25-35Hz stąd te twoje teoretyczne gadki o niepodważalnej i wiecznej przewadze większego nad mniejszym.
                            Rozumiem gdybyś miał np. 4 sztuki. Przy 1 głośniku fizycznie nie możliwe jest zrobienie "niezlego zamieszania" w najniższych rejestrach. 20cm średnicy, 6,25mm Xmax w jedną stronę i 120w mocy rewelacji w tej kwestii raczej nie wróży, Xmax momentalnie się skończy. To nie jest rasowy głośnik subniskotonowy, tylko dobrej klasy niskotonowiec.

według symulacji Pogromcy, osiąga 90dB przy 30Hz
                            A ile osiąga przy 20hz? Osiągnięcie dużego SPL przy 30hz wbrew pozorom nie jest takie trudne, schody się zaczynają poniżej

A co do możliwości - zaczynają sie one od dobrego zaaplikowania głośnika.
                            Aplikacja ma ogromne znaczenie, jednak mimo wszystko sercem subwoofera jest przetwornik.

Zamieszczone przez sikor333 Zobacz posta
                            W przypadku subwoofera na linii duży wpływ na jego dźwięk ma umiejscowienie w pokoju?
                            Ma ogromny wpływ w przypadku każdego rodzaju obudowy.

Głosnik potrafi zrobić ogromne cisnienie i nawet jak damy 2x10cm fi to przy najniższych czestotliwosciach rzedu 20hz bedziemy słyszeć swiszczace powietrze
                            Nie popadajmy w skrajności, 2x10cm powinno być już całkiem ok

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                              Symulacja to jedynie zbliżony obraz tego, jak to będzie wyglądać w praktyce. Rzeczywisty pomiar może sporo odbiegać od tego, co pokazuje symulacja. Czasami można się zdziwić

Fizycznie nie możliwe jest, żeby 8 calowa wersja była w stanie przepompować tyle samo powietrza co 10'.
                              Weź na poprawkę że po podaniu jednego wata mocy 8mio calówka może osiągać większe amplitudy przez co faktycznie w niektórych zestawieniach spl może wyjść dla takiej pary zbliżony.

Skomentuj

Czaruję...
                              X