Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do muzyki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sikor333 Zobacz posta
    że bass nie będzie miał jak się rozejść w takim małym pomieszczeniu
    No nie da rady sie rozejsc, bo bass to ryba wiec jedynie moze popłynąć...
    http://www.google.pl/search?q=bass+r...G8bTsgbigv3zBA

Skomentuj

Można domyślić się o co mi chodzi, a nie czepiać się i pisać post, który nic nie wnosi do tematu...:thumbdn:

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Ja już ci chyba napisałem kiedyś, żebyś wrócił do szkoły
        Żeby do niej wrócic musiał bym z niej wyjsc:rolleyes:
        12.1 jest na popularnych tranach
        I co z tego?
        Zreszta 400 watowy model 15.1 też jest na bipolarnej końcówce
        Zaptytam ponownie i co z tego? producent tak oszukuje że aż sie gubi w tym co pisze i jest to wrecz nielogiczne

Marios221, chodzi mi o to, że bass nie będzie miał jak się rozejść w takim małym pomieszczeniu
        Nadal nie rozumiem pytania...Jesli chodzi ci o wszelkie dudnienie to normalne wiekszy głosnik mocniej wzbudzi mody twojego pomieszczenia i mocniej je pobudzi do pracy tym samym mod 30hz zagra np 10dB głosniej w przypadku głosnika 12calowego.
        Sam już nie wiem czy robić na głośniku 200xs czy na 250xs, bo różnica 370zł to jednak duża
        Rozwieje twoje watpilwosci nie rób na żadnym chyba że chcesz miec jakis koslawy subwoofer w obudowie wielkosci szafy 2D.
        Przeglądając tematy niektórzy twierdzą, że subwoofery dopiero od 10cali zaczynają dobrze grać
        I tak jest 8cali nie zrobi zamieszania nie bedzie miało takiego wykopu ani nie wytworzy takiego cisnienia.
        Odpowiedz jest prosta jesli masz do wydania 1000zł na głosniki kup 2x10cali xls!
        Zje dupa te wszystkie tiv'y zestroisz obudowe na 20hz i w ogóle nie bedziesz zaniżac pasma od dołu

Skomentuj

Tylko, że Peerless XLS-10 kosztuje 825zł, ale jeden.

Skomentuj

Tylko, że Peerless XLS-10 kosztuje 825zł, ale jeden.
            Nie do końca.
            http://www.ebay.pl/itm/2X-Peerless-X...item1c23a7b7c9
            Jak sie postarasz to za 1200zł zbudujesz swietny subwoofer

Skomentuj

A nie pomyślałem o ebay'u :razz: Ciekawe ile wysyłka? Miałoby to grać w zamkniętej obudowie?

Skomentuj

Można domyślić się o co mi chodzi,
                To forum techniczne nie filozoficzne wiec piszemy konkretnie a nie tak zeby sie domyslac co poeta miał na mysli.
                Bass to ryba, co innego pas.
                Roznica jak miedzy tenisem w porcie a penisem w torcie.
                Stój Halina w cichej lipie!

Skomentuj

Ciekawe ile wysyłka? Miałoby to grać w zamkniętej obudowie?
                  Ktos pisał ostatnio o wysyłke około 120zł chyba
                  W oz ci to nie zagra bez membran biernych,Znaczy zagra ale nie bedzie ciekawie bo za duze spadki beda.
                  Ja bym proponował minimum 70L br tyle że trudno by było zmiescic 2 rury po 10cm szerokosci każda,Ewentualnie port szczelinowy spokojnie upchasz winisd obliczy
                  Ja bym wsadził oba w jedna 100 komore w układzie push pull.
                  Sam ostatnio myslałem zrobieniu sub'a na 4 takich w 340L br strojonych na 20hz

Skomentuj

osobiście też mam podobny dylemat. planuję budowę subba na MDS08 do uzupełnienia monitorów. MDS zagra w bandpasie i z panelem mivoca. również zastanawiam się czy 8 cali nie będzie za mało ale zaryzykuję, najwyżej później zmienię na większy.
                    Mając już podłogówki na 18-kach skłaniałbym sie juz raczej ku subbowi w rozmiarze 10cali. To co podane zostało napewno jest niezłe ale niekoniecznie jest obiektywne. Jak masz możliwość posłuchaj kilku przetworników zanim zdecydujesz.

Skomentuj

Niestety nie mam takiej możliwości. Jaki do tego panel byłoby trzeba?

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                        Mając już podłogówki na 18-kach skłaniałbym sie juz raczej ku subbowi w rozmiarze 10cali.
                        A nawet większemu, 2x18 to przeciętnie 250-300cm^2 sd, 10tka ma przeważnie 300-350 czyli defacto nie wiele więcej. Fakt, konstrukcją subniskotonową można wiele nadrobić ale jednak jeżeli pieniądze mają być wydane porządnie to ja bym szukał czegoś większego.

Skomentuj

Napisz do febirr'a o panel z pełnymi zabezpieczeniami w wersji 300wat lub 400wat ale w wersji przystosowanej pod 2ohm!
                          Wiekszość wzmaczniaczy nie jest przystosowana do pracy w impedancji 2ohm.
                          Mozna również spiac je na 8ohm ale wtedy moc wyjsciowa na jeden głosnik bedzie bardzo niska wrecz niewystarczajaca.
                          Jeden musi dostac minimum 150wat zeby rozwinac skrzydła :)
                          Pytaj o Holtony 300 i 400 z tego co pamietam panel na 300 z pełnymi zabezpieczeniami 400zł,z tym ze H300 to minimum najodpowiedniejszy byłby Holton 500 na 5 parach tranów ale cena takiego panelu była by zdecydowanie wyższa

Skomentuj

Tak więc będę musiał zastanowić się już sam nad wyborem pomiędzy 2 x Peerless XLS-10, a Visaton TIW 250XS. Czasu jeszcze trochę jest.
                            Mam pytanie jak podłączyć wzmacniacz z panelem?

Służy do tego wyjście PRE-OUT?

Skomentuj

Przez pre out.

Skomentuj

Tak więc będę musiał zastanowić się już sam nad wyborem pomiędzy 2 x Peerless XLS-10, a Visaton TIW 250XS. Czasu jeszcze trochę jest.

Służy do tego wyjście PRE-OUT?
                                XLSy to również znakomite głośniki a w tych cenach jakie są na ebay'u (Zapewne chwilowo) i na loudspeakershop można śmiało pomyśleć o zrobieniu na nich suba. Tyle, że 2x XLS10 to buda wielkości 100litrów więc sam pisałeś, że odpada tak klofta. Poczekaj jeszcze z tym subem. NIedługo będę testował XLSa 10 w linii transmisyjnej. Jak już masz robić na nim (i to w 100 litrowej budzie) to bardziej opłaci ci się zrobić linię na tym litrażu. I kit z tym, że będzie tylko jeden XLS. Linia da mu takiego decybelowego kopa w najniższym paśmie, że nie będzie trzeba nic więcej. Sd midwooferów to jedno, a drugie jak one są zestrojone obudową. Monitorki, które masz nie zagrają zbyt nisko i tylko to się powinno dla ciebie liczyć. Samo łączne Sd nie da ci zejścia jak nie ma aplikacji je wykorzystującej. Masz małe obudowy, które, według zapha, grają efektywne do 50Hz i tak je należy traktować. XLS10 mający niewiele większą powierzchnie w linii zagra o wiele głośniej i niżej niż twoje stereo. I tym się kieruj przy wyborze głośnika i jego aplikacji do suba.

Skomentuj

W przypadku subwoofera na linii duży wpływ na jego dźwięk ma umiejscowienie w pokoju?

Skomentuj

a jaka obudowa wyjdzie dla tego XLS'a w linii transmisyjnej?

Skomentuj

Zreszta 400 watowy model 15.1
                                      O tym mówisz?:

Owszem, moc może i ma - z tego co mam zapisane trafo 2x38V na wyjścu przy sinusie 1kHz - 102V co by odpowiadało niby nawet ponad 500W lecz jakoś nie mógł sobie poradzić żeby dobrze wysterować Mivoca XAW310HC. I wykonanie mówi samo za siebie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                        a jaka obudowa wyjdzie dla tego XLS'a w linii transmisyjnej?
                                        Nie na temat...
                                        Pewnie 3x taka jak br,
                                        gooralesko Sam cytujesz słowa autora mówiac ze 100L obudowa bedzie za duża,A linia transmisyjna to może mniejsza wyjdzie?

Minimalna komora dla xls w której jakoś zagra to 35L.

Skomentuj

Będzie 100 litrowa ale lepiej jest zrobić linię na jednym XLSie niż BR na dwóch XLSach. Jeden potrzebuje około 50 litrów by zestroić go przy 20Hz więc dwa to stówa. Lepiej zrobić 2,5 metrową linię o litrażu 100l niż pchać go w BR.

W przypadku subwoofera na linii duży wpływ na jego dźwięk ma umiejscowienie w pokoju?
                                          Ustawienie zawsze ma wpływ bez względu na aplikację głośnika.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                          O tym mówisz?:

Owszem, moc może i ma - z tego co mam zapisane trafo 2x38V na wyjścu przy sinusie 1kHz - 102V co by odpowiadało niby nawet ponad 500W lecz jakoś nie mógł sobie poradzić żeby dobrze wysterować Mivoca XAW310HC. I wykonanie mówi samo za siebie...
                                          A co się działo, że uważasz iż Mivoc nie był wysterowany przez ten panel? A druga sprawa - jakie ma wady w wykonaniu?
                                          Last edited by gooralesko; 17.02.2012, 23:11.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X