Witam, przesymulowałem ten głośnik i najciekawiej wygląda 80litrów@28Hz. Co o tym myślicie i w ogóle o tym głośniku?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
W.STX.12.2.500.4.F.S.MC co myślicie o tym głośniku na suba?
Collapse
X
-
Cześć,
Kupiłem ten głośnik z myślą o subwooferze .
Producent polecał obudowę bass reflex strojoną na 35 Hz w objętości 50 litrów , taką też polecał mi jeden z forumowiczów.
Z zapasem zrobiłem budę na 54 litry i wsadziłem dwa tunele średnicy 7cm po około 30cm.
Od momentu jak głośnik mam w domu obudowę rozkręcałem kilka razy i różne operacje próbowałem przeprowadzić aby dźwięk był w stanie mnie zadowolić.
Głośnik zamontowany na froncie tunele od spodu.
- głośnik mocowany na 4 śruby, potem na 8 z uszczelką między koszem a frontem obudowy
- próba wysłania ścianek za pomocą pianki pod panele ( porażka )
- nóżki podnoszące budę na około 8 -9 cm wysokości , potem nóżki dwa razy krótsze
- kombinowanie z tunelami : dwa po 40 cm , potem jeden 30 cm drugi 40 cm , jeden około 15 cm drugi 30cm , teraz dwa po 30 cm ,
- dodanie do środka dwóch ścianek dokręconych do tylnej ściany co zmniejszyło litraż o około 3,5 - 4 litry
- zmiana sposobu podawania sygnału na wzmacniacz
- wytłumienie ścianek bocznych gąbką
- kombinowanie z pokrętłem mocy ustawianym w różnym położeniu
- kombinowanie z przełącznikiem fazy
- kombinowanie z częstotliwością za pomocą pokrętła
- różne ustawianie budy ( front względem pokoju )
- dodanie wzmocnienia za pomocą poprzecznej deski
Dodam że jest to zasilane wzmacniaczem MIVOC AM 120, co powinno mieć 120 W RMS.
Poprzez te wszystkie próby odsłuchowe co dzień staram się "wsłuchać " w te dźwięki i jak do tej pory..... nic.
Dźwięk albo nie podoba się wcale albo prawie wcale. W moim mniemaniu głośnik który do tej pory miałem ( samochodowy) nie grał gorzej od tego co mam teraz.
Nie wiem czy ja coś robię źle czy nie potrafię dostroić tego subwoofera ale nie jestem zadowolony z tego co skonstruowałem .
Dźwięk na moje ucho nieraz jest albo dudniący , albo buczący , albo bardziej denerwujący pod kątem jakiegoś ciśnienia w uszach niż słyszalnych basów.
-
Metraż 18m 2. Sub stoi w kącie , wytłumienie to tylko dwa kawałki gąbki na dwie ścianki potem te podkładki panelowe ale to jak pisałem wielkie "G".
Odwracałem budę pod różne kąty.
Zauważyłem że :
- na wyższych nogach grał lepiej
- bez gąbek w środku grał lepiej
- przy zmniejszeniu litrażu o te deski też trochę szybciej jakby zagrało
Muszę jutro zobaczyć jak by zagrał odwrócony dogóry nogami.
Jak do tej pory jestem rozczarowany .
Być może fakt że słucham muzyki z komputera zniekształca na tyle dźwięk że nie zależnie co bym zrobił to i tak będzie kaszanka.
Dobór głośnika do wzmacniacza polecono mi tutaj na forum . Co do mocy wzmacniacza na mój prosty rozum wydaje mi się że ma zapas ( moje laickie myślenie)
---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post o 20:13 ----------
Ps. przenoszenie i rozkręcanie tego klocka działa negatywnie na moje samopoczucie co jeszcze bardziej wpływa na niezadowolenie :-(
Skomentuj
-
Sub stoi w kącie, no pięknie. Wybrałeś najgorsze miejsce gratuluję. Weź polataj z subem na fabrycznym strojeniu, a później napisz nam co usłyszałeś.
Źródłem jest komp? Jak łączysz zestaw grający z kompem? Czy jest to dobrej jakosci karta dzwiękowa czy jakieś sb audigy okrojone lub integra? Czy jest to połączenie cyfrowe z amplitunerem/wzmakiem czy analogowe (Jakiej jakości kable?) i jakiej jakości muzykę puszczasz na kompie? Są tam flaci, jakieś płyty cd czy tylko mp3 128kbps?
Odpowiedz na te wszystkie pytania to będziemy wiedzieć więcej i może pomożemy.Last edited by gooralesko; 16.02.2012, 19:39.
Skomentuj
-
MP3 to MP3, nie przeskoczysz pewnych rzeczy. Zniekształcenia, czy to w postaci przebasowienia niskiego pasma, czy zbyt jaskrawego wysokiego, są powszechne przy muzyce w tym formacie. Nie twierdzę, że wszystkie, bo internetowe radio psychodelik puszcza bardzo ładnie brzmiące nuty w mp3 192kbps ale większość mp3 to słabej jakości bitrate i związane z nim wady.
Reasumując - należy brać pod uwagę mp3 jako słabą jakość źródła gdy w grę wchodzi odtwarzanie muzyki z kompa. Nie twierdzę, że to jest jedyna przyczyna, ale jedna z wielu być może, aka subwoofer w rogu pokoju czy słaba karta dźwiękowa.
Skomentuj
-
A ja stawiam na zbyt wygórowane oczekiwania. To nie jest jakiś wybitny głośnik, nawet w samym STX'ie nie jest oznaczony jako głośnik subwooferowy. To jest głośnik o średnicy 30cm za 125zł i tak należy na niego patrzeć. Dla przykładu Sd jest 4 razy większe niż 18 AWX a Bl jest tylko dwukrotnie większe, przy czym Mms dla AWX'a to 13g a dla głośnika z wątku to aż 92g czyli 7 razy więcej. Nie ma co oczekiwać cudów po, jakby na to nie patrzeć, budżetowym głośniku.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaDla przykładu Sd jest 4 razy większe niż 18 AWX a Bl jest tylko dwukrotnie większe, przy czym Mms dla AWX'a to 13g a dla głośnika z wątku to aż 92g czyli 7 razy więcej.
Na mój gust kolega ma problem z pomieszczeniem, ma więcej zatykania uszu jak słyszalnego basu co wskazuje na silne mody.
Moja rada-wywlecz suba na podwórko i tam go osłuchaj w możliwe dużej odległości od ścian itd.-będziesz miał pewność czy to z nim jest główny problem czy z Twoim pokojem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaTrochę zbyt powierzchownie oceniasz głośnik. Taki Tiw300 ma nie wiele więcej BL od Stx'a, mms identyczny. To jest w zasadzie żaden wyznacznik o ile dobrocie i Ebp trzymają się kupy.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTIW 300 ma Bl o prawie 5 jednostek większe od tego STX'a
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaNie ma. Znając rozwinięcie skrótu Bl powinieneś wiedzieć że należy porównywać głośniki również pod kątem rezystancji cewki. Prościej zwyczajnie wziąć pod lupę wersje 8ohm i jasno wychodzi że indukcja w szczelinie Tiw'a wcale nie jest dużo wyższa. Stąd też tak zbliżone dobrocie elektryczna i całkowita które pośrednio z tego wynikają.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaSub stoi w kącie, no pięknie. Wybrałeś najgorsze miejsce gratuluję. Weź polataj z subem na fabrycznym strojeniu, a później napisz nam co usłyszałeś.
Źródłem jest komp? Jak łączysz zestaw grający z kompem? Czy jest to dobrej jakosci karta dzwiękowa czy jakieś sb audigy okrojone lub integra? Czy jest to połączenie cyfrowe z amplitunerem/wzmakiem czy analogowe (Jakiej jakości kable?) i jakiej jakości muzykę puszczasz na kompie? Są tam flaci, jakieś płyty cd czy tylko mp3 128kbps?
Odpowiedz na te wszystkie pytania to będziemy wiedzieć więcej i może pomożemy.
- Miejsce wybrane w kącie gdyż za wielkiej możliwości nie było . (( chyba będę musiał przestawić parę gratów )
- źródłem jest komp
- karta dźwiękowa zintegrowana ( pojęcia nie mam jaka )
- na pewno nie jest to dobrej jakości karta....
- jakimś wyjściem z karty idzie na "aux" we wzmacniaczu ( technics SU A 800 MKII ) , ze wzmacniacza dwa kanały idą na kolumny i jeden z wolnej pary pozostałych kanałów idzie na wejście suba " line level inputs " ( jeden z dwóch)
- połączenie chyba cyfrowe " mini jack " z kompa na dwa " aux" chinche we wzmacniaczu
- kable hmmmm no zwykłe ten łączący kompa to PROLINK czyli chyba żadna firma. Ten łączący wzmacniacz z subem zwykły dwie żyły z 2,5 mm2 wtyczka chincha dorobiona .
- wcześniej łączyłem na inne wejścia we wzmacniaczu suba.
- jakość muzyki od zawsze mp3 , minimum 128kbps radia internetowe takie samo minimum
- nie puszczam z cd ( wiem że jest lepiej bo miałem kiedyś )
- o co chodzi z "flaci " ?
---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post o 16:35 ----------
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaA ja bym go tak szybko nie przekreślał i dał mu pograć właśnie na wolnym powietrzu.
sugerujecie że mam dziada poza mieszkanie wystawić??
czy po prostu zmienić miejsce ustawienia. ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dziaracz Zobacz postaJak to z tym powietrzem wolnym ?
sugerujecie że mam dziada poza mieszkanie wystawić??
czy po prostu zmienić miejsce ustawienia. ?
Skomentuj
-
.Zamieszczone przez Shiver Zobacz postaTak, weź lapka, pociągnij prąd na podwórko i w miarę możliwości jak najdalej od ścian posłuchaj-wtedy usłyszysz jak gra naprawdę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dziaracz Zobacz postatym bardziej że i laptopa nie posiadam. .
Zamieszczone przez dziaracz Zobacz postaz pierwszego piętra w bloku , trudno będzie taki myk wykonać..... oj bardzo trudnoAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNapisał dziaracz
tym bardziej że i laptopa nie posiadam. .
A telefon z muzyką masz? Albo player mp3? Chodzi o jakiekolwiek źródło dźwięku.
Napisał dziaracz
z pierwszego piętra w bloku , trudno będzie taki myk wykonać..... oj bardzo trudno
Bez przesady, ja spuszczałem przedłużacz z 6 piętra i można było...wystarczy chcieć.
telefon jest, oczywiście że wystarczy chcieć ale jakoś nie zbyt mi się widzi urządzanie słuchowiska dla sąsiadów z bloków wokół.
Na działkę to co innego. Ale to dopiero latem .
A tak na marginesie odwrócenie do góry nogami suba jakoś mi bardziej dla ucha przypadło. Choć i tak dużo brakuje w takim układzie do mojego zamysłu i oczekiwań,
Jutro pojeżdżę po pokoju i poustawiam w innych punktach chałupy .
I następna rzecz jaka mnie zastanawia to co mi dałoby słuchanie na wolnym powietrzu skoro punktem docelowym jest mieszkanie a w nim pokój. ..
Nawet jakby zagrał niesamowicie pięknym , i bóg wie jakim basem to i tak słucham muzyki w domu a nie na free air...
Więc dopasowanie dźwięku ( wystrojenia jakie by nie było ) musi współgrać z otoczeniem w którym ma to grać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dziaracz Zobacz postaI następna rzecz jaka mnie zastanawia to co mi dałoby słuchanie na wolnym powietrzu skoro punktem docelowym jest mieszkanie a w nim pokój. ..
Nawet jakby zagrał niesamowicie pięknym , i bóg wie jakim basem to i tak słucham muzyki w domu a nie na free air...
Więc dopasowanie dźwięku ( wystrojenia jakie by nie było ) musi współgrać z otoczeniem w którym ma to grać.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj