Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.STX.12.2.500.4.F.S.MC co myślicie o tym głośniku na suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Więc tak :
    Foobar ściągnięty plugin też. W necie znalazłem fajny manual jak krok po kroku ogarnąć temat .:-)
    Od rana bawię się w zmiany częstotliwości i jak na razie nie wiele mi z tego wychodzi.
    Np. puszczam sobie basowy utwór "bass i love you" - tytuł mówi sam za siebie , przy "low pass" ustawionym na 35 -33 Hz , głośniej słyszę szumy i jakieś wibracje
    ( - chyba na pewno przez te nieszczelne tunele BR ) niż sam bas.
    Dźwięk podobny jakby ktoś wyginał sprężynę i po puszczeniu jej ona drga i daje jakiś taki dźwięk - nie umiem tego inaczej opisać.

Dodatkowo im niższą częstotliwość ustawiam w tym crossoverze tym ciszej gra sub. Dla przykładu w tym momencie mam ustawiony potencjometr na max i crossover na 35 hz. Wcześniej nie dałoby się tego słuchać przy takim ustawieniu .

---------- Post dodany o 10:57 ---------- Poprzedni post o 10:51 ----------

Nie wiem jak z tym strojeniem budy zrobić . Czy zostawić te tunele po 30 cm , czy wydłużyć je a może skrócić. Jak wstawię je na tyle mocno aby wyeliminować przeloty powietrza to mogę potem nie wyjąć tych tuneli . A jeśli ich nie osadzę szczelnie nie będę wiedział jaka ich długość jest optymalna. Chociaż przy szumach jakie towarzyszą teraz subwooferowi to i tak nie słyszę różnicy między rurami 30 lub 40 cm.

Skomentuj

Po cichu obserwowałem temat, i czekałem aż ktoś dojdzie do czegoś konkretnego, ale chyba w końcu muszę sie odezwać, bo nie mogę patrzeć jak autor się z tym męczy, a nikt mu nie potrafi pomóc...

Jestem pewien, ze problem leży w ogólnej akustyce pomieszczenia lub/i zgraniu fazowym z kolumnami, lub/i strojeniu BR, które nachodzi na mod akustyczny pomieszczenia.

Poniżej opisze ci krok po kroku jak wykryć/zwalczyć dany problem.

Zgranie fazowe

Masz tam na wzmacniaczu przełącznik, nad nim napis "Phase", i wytestuj 0 i 180 stopni. Która opcja zagra głośniej (czyli lepiej się zgra z kolumnami), ta zostaje. Przy tej gorszej jest ciszej, bo sub i kolumny grają w przeciwfazie, zamiast w fazie, coś jak odpychające się magnesy, zamiast sie przyciągać.

Proponuję również zatkać BR w kolumnach i wtedy pobawić się Phase, zarówno ustawienie sprzętu, akustyka pomieszczenia jak i strojenie kolumn miesza w zgraniu fazowym, a w obudowie zamkniętej przebieg fazy jest najbardziej korzystny. W niektórych przypadkach różnice są kolosalne.

W ekstemalnych przypadkach opcja zarówno 0 jak i 180 stopni może źle grać, jednak to rzadkość. Dlatego w bardziej zaawansowanych wzmacniaczach jest płynne ustawienie potencjometrem fazy 0-180 stopni, a nie tylko przełącznik. U mnie przykładowo jest ustawione około 80 stopni, tylko wzmacniacz z zupełnie innej bajki.

Akustyka pomieszczenia

Zamknięte pomieszczenia, szczególnie małe mają to do siebie, że niektóre zakresy częstotliwości (przykładowo 40-50hz, czy 120-130hz) są dużo głośniejsze od reszty i zostaje po nich pogłos, ponieważ fala basu się kumuluje w pokoju przez odbicia od ścian, co powoduje nieprzyjemne dudnienie, tzw. mody.

Walka z nimi to już wyższa szkoła jazdy, ale w banalny sposób możesz sprawdzić, czy u ciebie występują. Jak? Masz w linku poniżej generator częstotliwości, przesuwaj strzałkami na klawiaturze znacznik, i przesłuchaj wszystko od 20 do 200hz, i jak w pewnym zakresie zauwazysz, ze jest zdecydowanie głośniej i dudni, znaczy, zę tam masz moda. Proste i banalne.

http://speedy.sh/4nbuh/Generator.exe

Strojenie

Załóżmy, ze subwoofer masz zestrojony na 40hz (więc teoretcznie tam będzie największe podbicie głośnosci), i do tego mod akustyczny na 40hz, bądź pewien, ze będzie okropnie i bezlitośnie dudnić, a słuchanie muzyki będzie torturą. W takim przypadku podbicie przy 40hz mogło by sięgnąć nawet 20db!!!

Dlatego zanim zestroisz subwoofer warto sprawdzić jak wygląda akustyka pomieszczenia w którym będzie grał, zeby nie trafić punktem strojenia na mod.

Jeśli żadne z moich rad ci nie pomoże, zostaje ci albo pogodzić się z tym faktem, albo kupić Velodyne SMS-1 za 3000zł i zrobić automatyczną kroekcje i zgranie sprzętu z mikrofonem pomiarowym.

Ew. możesz ściągnąc wtyczke do foobara i ustawić bardzo prymitywną forme korekcji akustyki, albo kupić za 50-200zł karte muzyczną Creative z procesorem DSP obsługującą sterowniki KX Project i ustawić to lepiej, ale w obu przypadkach poprawne ustawienie tego jest mega trudne (szczególnie w 2 przypadku). Plus używając tego prawdopodobnie zostaniesz uznany za heretyka (coś jak palenie ludzi na stosie w średniowieczu za magie!).

Mam nadzieje, że mój wywód rozwiąze twoje problemy, wątpliwości. Bóg zapłać za uwagę, i miłej zabawy.
      Last edited by BioCannabis; 23.02.2012, 15:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        Załóżmy, ze subwoofer masz zestrojony na 40hz (więc teoretcznie tam będzie największe podbicie głośnosci), i do tego mod akustyczny na 40hz, bądź pewien, ze będzie okropnie i bezlitośnie dudnić, a słuchanie muzyki będzie torturą. W takim przypadku podbicie przy 40hz mogło by sięgnąć nawet 20db!!!
        A dodatkowo panel ma wg irka +8db przy 38Hz. Chyba ze juz wymieniłeś resystor?

Skomentuj

Panowie lightsound oraz biocanabis. Wczoraj musiałem ganiać po ulicy układ wydechowy od mojego auta i za bardzo nie miałem czasu. Teraz jestem w pracy niestety i też nie mam jak się bawić tym moim grajkiem. Fazę testowałem i na moje ucho to nie zmieniało praktycznie nic. co do ingerencji w elektronikę też nie było kiedy. Mam nadzieję ze weekend trochę się pobawię. Jedno wiem na pewno powietrze idzie bokiem i to zmienia dźwięk strasznie. Furkot i pogłos. Tak jak pisałem wcześniej takie jakby brzdekanie sprężyny. W najbliższym czasie znów zdam relacje i dziękuję za kolejne podpowiedzi .

Skomentuj

Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
            Np. puszczam sobie basowy utwór "bass i love you" - tytuł mówi sam za siebie , przy "low pass" ustawionym na 35 -33 Hz , głośniej słyszę szumy i jakieś wibracje
            ( - chyba na pewno przez te nieszczelne tunele BR ) niż sam bas.
            Dźwięk podobny jakby ktoś wyginał sprężynę i po puszczeniu jej ona drga i daje jakiś taki dźwięk - nie umiem tego inaczej opisać.
            Już śpieszę z odpowiedzią kolego. Ten sprężysty dźwięk który słyszysz to w rzeczywistości koncentryczne mody membrany przy jej częstotliwości rezonansowej. Brzmi to bardzo podobnie jak ta przykładowa sprężyna o której wspomniałeś. Naj bardziej odczuwalne jest to w głośnikach z "plastykową" lub aluminiową membraną. Jeżeli Masz możliwosć, to sprawdź częstotliwosć rezonansową Twojego głośnika i wtedy będziemy mieli pewność. Bo jak można sprawdzić na stronie stx-a głośnik ten ma Fs - 25 Hz ale wiadomo, to dane katalogowe, więc aby uciąć wszystkie spekulacje to najlepiej zrobić pomiar i nie schodzić poniżej tej częstotliwości strojąc układ jeżeli ten dźwięk Cię drażni.
            Mam nadzieje że pomogłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
              Już śpieszę z odpowiedzią kolego. Ten sprężysty dźwięk który słyszysz to w rzeczywistości koncentryczne mody membrany przy jej częstotliwości rezonansowej. Brzmi to bardzo podobnie jak ta przykładowa sprężyna o której wspomniałeś. Naj bardziej odczuwalne jest to w głośnikach z "plastykową" lub aluminiową membraną.
              6 lat w audio siedze i nie mam pojęcia o czym Ty w ogóle gadasz. Koncentryczne mody membrany przy jej częstotliwości rezonansowej? WTF?!. Moim zdaniem chodzi o to, że przy Bass i love you bas z ogromną siłą schodzi w okolice 20-30hz. Sub kolegi jest strojony dużo powyżej 20hz, więc tak niskie częstotliwosci objawiają się jedynie zniekształceniami i furkotem, bo jak wiadomo poniżej strojenia BR subwoofer nie przetwarza. U siebie mam strojenie 20hz i nawet przy najwolniejszych wychyleniach membrany w bass i love you w pokoju jest ciśnienie.

Jeżeli Masz możliwosć, to sprawdź częstotliwosć rezonansową Twojego głośnika i wtedy będziemy mieli pewność. Bo jak można sprawdzić na stronie stx-a głośnik ten ma Fs - 25 Hz ale wiadomo, to dane katalogowe, więc aby uciąć wszystkie spekulacje to najlepiej zrobić pomiar i nie schodzić poniżej tej częstotliwości strojąc układ jeżeli ten dźwięk Cię drażni.
              Rezonans głośnika Free Air, czy mierzony w odgrodzie ma się nijak do rezonansu gotowej skrzyni BR z głośnikiem, a przekonanie, ze poniżej rezonansu głośnika nie można stroić jest głupie.

Mam w domu samochodową wersje Peerlessa XLS 12 (rezonans 35hz), i w dużej skrzyni BR strojonej na 20hz, robi większe ciśnienie w najniższych rejestrach od firmowego subwoofera na domowej wersji XLS 12 z membraną bierną (rezonans 20hz). Jak widzisz na danym przykładzie, rezonans free air ma się nijak do rezonansu skrzyni, a strojenie poniżej tego rezonansu jest jak najbardziej akceptowalne. Bóg zapłać.

Skomentuj

Teee panie Marycha, a cos Ty sie taki pobozny ostatnio zrobil? :P

Skomentuj

Nie na temat...
                  Wymieniliscie wszystko oprócz akustyki...To smieszne i wrecz żenujace...Zapomnieliscie dodac żeby kolega zmienił listwe sieciowa i wszystkie wtyczki...A no i zarówki w zyrandolu bo przecież te 60watowe maja taki płaski bas.

Problem "spreżynki" leży w dziurawej jak sito skrzyni a basu którego nie ma w złej akustyce pokoju tyle w temacie.

Skomentuj

6 lat w audio siedze i nie mam pojęcia o czym Ty w ogóle gadasz. Koncentryczne mody membrany przy jej częstotliwości rezonansowej? WTF?!
                    Przedewszystkim, nie tym tonem.
                    Po drugie, w takim razie mało jeszcze o audio wiesz.

bo jak wiadomo poniżej strojenia BR subwoofer nie przetwarza
                    Tym potwierdzasz swoją niewiedzę nt. audio.
                    Bo przetwarza ale generując o wiele słabsze ciśnienie - SPL (Sound pressure level).

najwolniejszych wychyleniach membrany w bass i love you w pokoju jest ciśnienie
                    Będę teraz trochę upierdliwy ale sam sprowokowałeś sytuację.
                    Ciśnienie zawsze jest, chyba Masz na myśli jego zmiany, co?

ezonans głośnika Free Air, czy mierzony w odgrodzie ma się nijak do rezonansu gotowej skrzyni BR z głośnikiem, a przekonanie, ze poniżej rezonansu głośnika nie można stroić jest głupie.
                    A czy ja gdzieś napisałem że ma to zrobić we free air? Czy w odgrodzie, czy w jakiś jeszcze inny sposób mierzone?! Napisałem tylko że fs na stronie stx'a wynosi 25 Hz, i aby uciąć spekulację to poprosiłem o pomiar. Bo to ma być tylko do porównania do danych katalogowych, więc jeżeli będzie wyższe, to również będzie wyższe w samej skrzyni, czy może się myle?
                    Z tego co wiem, to nim wyższe tłumienie ośrodka (w naszym przypadku większe tłumienie ma głośnik znajdujący się w skrzyni niż we free air) to krzywa rezonansowa ulega wypłaszczeniu i przesunięciu w kierunku częstotliwości niższych. Co ma się nijak do tego co piszesz...

ze poniżej rezonansu głośnika nie można stroić jest głupie.
                    A czy ja tak gdzieś napisałem? Stwierdziłem tylko:

i nie schodzić poniżej tej częstotliwości strojąc układ jeżeli ten dźwięk Cię drażni.

Jak widzisz na danym przykładzie, rezonans free air ma się nijak do rezonansu skrzyni
                    Oj ma i to bardzo dużo :)
                    Szkoda że nie mam teraz czasu, bo bym poskanował pare książek i napisał trochę dłuższy elaborat, może byś na tym skorzystał.
                    I na przyszłośc proszę, NIE TYM TONEM! Wszystko można wyjaśnić i powiedzieć dużo milej i w przyjaznej atmosferze.
                    A na zakończenie, jeżeli dalej Ci coś na pasuję w tym co napisałęm, to jak znajdę dziś lub jutro chwilę wolnego to zamieszczę tu materiał :)

Ps. sam się zakręciłeśw swojej wiedzy stwierdzając w tym samym poście dwie rzeczy:
                    bo jak wiadomo poniżej strojenia BR subwoofer nie przetwarza.
                    i to:
                    Mam w domu samochodową wersje Peerlessa XLS 12 (rezonans 35hz), i w dużej skrzyni BR strojonej na 20hz, robi większe ciśnienie w najniższych rejestrach od firmowego subwoofera na domowej wersji XLS 12 z membraną bierną (rezonans 20hz). Jak widzisz na danym przykładzie, rezonans free air ma się nijak do rezonansu skrzyni, a strojenie poniżej tego rezonansu jest jak najbardziej akceptowalne.
                    Skoro nie przetwarza sub tego, to po kiego grzyba stroiłeś to poniżej częstotliwości rezonansowej, skoro charka częstotliwościowa opada bardzo gwałtownie po osiągnięciu fs głośnika nawet 10 dB na na 10 hz?! To nie jest TL'ka, tylko BR który nie wyciągnie z tego już prawie nic...

Skomentuj

Kolego hand ja bym proponował czytanie ze zrozumieniem bo momentami straszne głupoty i herezje wypisujesz,A jesli wiesz lepiej to dlaczego zakładasz temat i zwracasz sie z prosba o pomoc:?
                      I bardzo bym prosił o te materiały z checia poczytam:biggrin:

Skomentuj

Przedewszystkim, nie tym tonem.
                        Po drugie, w takim razie mało jeszcze o audio wiesz
                        To w takim razie mi to wytłumacz, albo daj linka gdzie to jest wytłumaczone.

Tym potwierdzasz swoją niewiedzę nt. audio.
                        Bo przetwarza ale generując o wiele słabsze ciśnienie - SPL (Sound pressure level).
                        Poniżej strojenia głośnik pracuje jak bez obudowy, charka ponizej strojenia opada z stromością 24db/okt, do tego faza poniżej strojenia jest pokaszaniona, wiec słuchanie suba ponizej strojenia jest pozbawione sensu.

Skoro nie przetwarza sub tego, to po kiego grzyba stroiłeś to poniżej częstotliwości rezonansowej, skoro charka częstotliwościowa opada bardzo gwałtownie po osiągnięciu fs głośnika nawet 10 dB na na 10 hz?! To nie jest TL'ka, tylko BR który nie wyciągnie z tego już prawie nic...
                        Dziwne, bo mój subwoofer wg. symulacji z filtrem DP ustawionym na 50hz schodzi do 20hz przy spadku -1db <lol> Do tego w najniższym basie robi większe SPL niż fabryczny sub na XLS domowym z 20hz rezonansem, tylko w mniejszej skrzyni z MB.

W skrócie - kiedy załącze sygnał sinusoidalny 20hz i podam subowi 300w sinusa, tojest takie ciśnienie, że powietrze aż gęste od basu i aż mi się ziemia trzęsie pod stopami Dlatego twoja teoria się kupy nie trzyma.

Skomentuj

W bardzo wielkim skrócie, bo piszę z tel i szkoda mi kasy. Jak wrócę, to z przyjemnością zaprezentuje materiały :) a swoją droga aż żal mi czasu. Powołam się na argument którego nie cierpię, ale tylko tyle mogę w tym momencie zrobić. Powiedz mi proszę, po za doświadczeniem, czym mnie zaskoczysz i powiesz że masz lepsza i większa wiedzę w tym temacie? Jak wrócę t o na pewno odpisze konkretnie.

Skomentuj

Przeczytałem całość ponownie z poświęceniem i uwagą ( 3 razy ) dużej części nie rozumiem i chyba nie zrozumiem - rozmowa kolegi Hand z BioCannabis 'em
                            Wcześniejszy wpis jutro będę próbował - odnośnie zmian częstotliwości .
                            Co do pomiarów to nie mam jak się zabrać do tego ( ani nie wiem jak ani nie mam czym )
                            Przesłucham może kolejne ustawienia i potem będę ingerował w elektronikę.

Muszę pomyśleć jak uszczelnić tunele ( miejsce połączenia ze skrzynią) abym mógł je w razie czego wyjąć i dociąć celem dostrojenia .

Przepraszam że tak skrótowo ale miałem odpowiedź na prawie każdy wpis i mi się strona nie załadowała i moje kilku minutowe dywagacje poszły się . #$%#@!..

Skomentuj

Ogólnie chodzi o to - ze tak może być z racji wielu rzeczy ktore sie przekladaja na takie brzmienie a ktorych nie przewidziales podczas konsturowania skrzyni. Tzn:

Nie jest do konca uszczelniona - trzeba ją uszczelnić. Pod tunele możesz dać gąbke uszczelniającą do okien i zamontować je na wcisk - potem możesz je wyjąć.

Rezonans portu bassreflex może pokrywać się z rezonansem pomieszczenia a także wzmacnia go podbicie w panelu - wiec masz bardzo podbite 40Hz przez co brzmienie jest jakie jest.

Więc radzimy - zmień rezystor w panelu, zmień strojenie i uszczelnij skrzynie a potem pobaw się generatorem częstotliwości.

Skomentuj

Właśnie wróciłem do domu, więc dajcie mi proszę czas do jutra, dam skany i informację prosze :) Miłych snów :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  dajcie mi proszę czas do jutra,
                                  Wczoraj mówiles ze jutro!! A dzisiaj znów do jutra odkładasz:flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Ogólnie chodzi o to - ze tak może być z racji wielu rzeczy ktore sie przekladaja na takie brzmienie a ktorych nie przewidziales podczas konsturowania skrzyni. :
                                    No właśnie a ja myślałem że zbiję sobie kilka desek z głośnikiem i będzie to fruwać pod sufit...... a wyszło jak zwykle.

Nie jest do konca uszczelniona - trzeba ją uszczelnić. Pod tunele możesz dać gąbke uszczelniającą do okien i zamontować je na wcisk - potem możesz je wyjąć.
                                    Tym się zajmę jak najszybciej.

Rezonans portu bassreflex może pokrywać się z rezonansem pomieszczenia a także wzmacnia go podbicie w panelu - wiec masz bardzo podbite 40Hz przez co brzmienie jest jakie jest.
                                    Czyli przykładowo im większej długości rury tym większe prawdopodobieństwo że będą wpadać w rezonans?

Więc radzimy - zmień rezystor w panelu, zmień strojenie i uszczelnij skrzynie a potem pobaw się generatorem częstotliwości.
                                    Za chwilę rozkręcę panel i poszukam wedle schematu co tam powinienem wylutować.

---------- Post dodany o 10:49 ---------- Poprzedni post o 10:04 ----------

Czyli tego dziada wywalam i wstawiam rezystor 68K

---------- Post dodany o 10:56 ---------- Poprzedni post o 10:49 ----------

Z racji tego że całość już otworzyłem w moje wpadło kilka rzeczy tyczących się połączeń na płytce oraz jakieś dziwne zacieki.

tutaj jakiś nalot ale paznokciem daje się to łatwo zdrapać

Czy te duperelki które zauważyłem mogą świadczyć o tym że jakieś elementy uległy uszkodzeniu?

Skomentuj

oraz jakieś dziwne zacieki.
                                      Klej, nie ma czym się przejmować.

Resztki topnika, nie ma czym się przejmować.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        oraz jakieś dziwne zacieki.
                                        Klej, nie ma czym się przejmować.

Napisał dziaracz
                                        Resztki topnika, nie ma czym się przejmować.

podziękował. :-)

Skomentuj

Czyli tego dziada wywalam i wstawiam rezystor 68K
                                          Tak, dokładnie, tego wylutowywujesz - uważaj żeby nie przypalić padów! bo wtedy nie będziesz miał do czego lutować tego 68k.

Ten nalot to pozostałość z kalafonii.

Czyli przykładowo im większej długości rury tym większe prawdopodobieństwo że będą wpadać w rezonans?
                                          dwa takie tunele dają Ci strojenie w okolicach 33Hz - czyli jest ok, fakt ze tunele skierowane są w podłogę podbija działanie portu przez co jego rezonans jest silniejszy. Sam to zauważyłeś - obracając suba do góry nogami. Przekrój mają porównywalną do jednego 102mm tunelu, więc jest ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X