Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.STX.12.2.500.4.F.S.MC co myślicie o tym głośniku na suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupiłem 68 kohm tylko ze kupiłem dwa. Jeden ma moc 1wata drugi mniejszy ma ćwierć . Z racji tego ze znów jestem w pracy to temat odłożony do jutra. Jak rozumiem mam montować mniejszy czyli ćwierć wata? Wymyśliłem sobie ze tunele wsadzę na stałe do oddzielnej deski która zostanie przykręcana na ta oryginalną.da mi to możliwość ewentualnych poprawek :-) mam cichą nadzieję ze uda mi się poprawnie zdemontować epatować nowy rezystor.

Skomentuj

tak, ćwierćwatowy zamontuj. Co do tej deski - nie polecam, lepszy jest pomysł z uszczelką do szyb za 2zł.

Skomentuj

Nie na temat...
        Znalazłem chwile czasu to już Ci podaje filmik: http://www.youtube.com/watch?v=IIoB6xV5Z8A
        To są właśnie mody membrany, na tym filmiku nakłądają się na siebie różne jego rodzaje.
        Pisałem o koaksjalnych - czyli współśrodkowych, bo te są zazwyczaj "najgłośniejszę".
        I to dzięki nim kolega słyszy dźwięk "sprężyny", a jak dalej nie wierzysz, to wygnij linijkę plastykową to usłyszysz podobne dźwięk, albo jeszcze lepiej jednorazowy talerz.
        Może teraz coś Ci rozjaśniłem? Czy dalej chciałbyś o czymś "dyskutować"?

Skomentuj

Wydaje mi sie, ze to kamera nie lapie klatek. W zyciu nie widzialem czegos takiego na oczy. W zyciu membrana sie tak nie zachowuje jak ten falujacy placek.

Skomentuj

Nie na temat...
            I w życiu nie zobaczysz na gołe oko. A że kamera wyłapuje wszystkie klatki to możesz być pewny. Jak Masz dobry aparaty fotograficzny to polecam zrobić zdjęcia w trybie seryjnym pod różnymi kątami najlepiej papierowego subwoofera bez żadnych wzmocnień i z bardzo mała kopułka przeciwpylowa (dość mocno usztywnia ona membranę jeżeli jest sporych rozmiarów) na stosunkowo dużej głośności.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Chcesz mi wmowic, ze tak faluje membrana http://www.youtube.com/watch?v=J2BUvWRCBGM ? tylko tego nie widac? Oczywiscie, ze membrana ma swoje mody i nie pracuje idealnie tlokowo, ale to co pokazales na filmie to "optyczna iluzja". Troche podobne do takiej, gdy widac lecacy helikopter, a jego platy sa widoczne tak, jakby sie w oogle nie krecily. Nie jestem specem ale po prostu nie zgrywa sie synchronizacja czestotliwosci pracy z membrany z iloscia klatek kamery.

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post o 20:08 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=vlPF4T_EVuM o, ciekawy model helicoptera, chyba jakis zepsuty wirnik ma, ale mimo to jakos lata :)

---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post o 20:11 ----------

No i moze to http://videos.howstuffworks.com/disc...lame-video.htm Cie przekona, ze ogladasz glupkowate i nieprawdziwe filmiki, jako fundament do potrzymania swoich teorii.

Skomentuj

Hand miałem dzisiaj taki zły humor bo musiałem nowy tunel wkladac do suba,Ale dzieki tobie chłopie jestem uchahany po pachy!
                Aparatem to mozesz zrobić zdjecia siostrzenicy na komuni a nie fotografować ruchy membrany.
                Jesli twoja teza była by prawdziwa to cewka w strzelinie latała by jak głupia to co powiedzialeś jest najwieksza bzdura jaka słyszałem od dawna,I nadal domagam sie tych skanów ksiażek o których wspominałeś:)
                Membrana pracuje idealnie liniowo a nie lata jak szmata na boki.
                A tutaj masz dowód nagrany za pomoca Phantom'a a nie telefonu komórkowego 5mpix
                http://videos.howstuffworks.com/disc...lame-video.htm

Skomentuj

Na kamerach przeważnie tak jest nagrywają 25-35klatek/sek - skąd się niby wziął mit o falujących głośnikach JLach? Mimo iż tak w rzeczywistości nie jest? Membrana jest tak twarda że nie ma możliwości wygięcia a jakby się wyginała to by został na niej ślad. Ludzkie oko wychwytuje bardzo szybkie zmiany - chociażby prosty przykład monitor ustawiony na 60Hz a ustawiony na 75Hz.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Niczego Ci nie wmawiam! Zaproponowałem prosty eksperyment który każdy może w domu wykonać
                    i sprawdzić to co napisałem i jest widoczne na filmiku. I nie mile było stwierdzenie o glupkowatym filmiku i teorii. Powiedz mi w takim razie proszę jak te mody mają wyglądać wg Ciebie? Każda częstotliwość wytwarza inny mod w danej strukturze, a głośnik generuje różne częstotliwości. Poprzedni mod nie wygasł ze względu na słabe tłumienie membrany i głośnik generując inna częstotliwość wytwarza kolejny o innym kształcie. Nakładając takie dwa na siebie otrzymujemy ten twój placek... Najlepszym możliwym sposobem potwierdzenia bądź obalenia teorii jest eksperyment! Ale Ty się wzdrygasz przed jego wykonaniem i wolisz sprzeczki słowne i udowadnianie swojej racji w inny sposób. Rozumiem ze jak zaprezentuje filmik z ultra szybkiej kamery to też będziesz pisał o niezgraniu częstotliwości głośnika z klatkami filmu? Zjawisko o którym piszesz daje podobny efekt, ale powód fizyczny jest całkowicie inny...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      Nie wiem czy mi się zdaje czy nie ale na tym filmiku faktycznie widać w pewnych momentach jakby membrana falowała lub uginała się.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                        Nie wiem czy mi się zdaje czy nie ale na tym filmiku faktycznie widać w pewnych momentach jakby membrana falowała lub uginała się.
                        Tak, też mi się tak wydaje, choć na pewno nie jest to tak mocno zaznaczone jak na filmikach kolegi Hand.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Przedewszystkim Marios221
                          Kolego hand ja bym proponował czytanie ze zrozumieniem bo momentami straszne głupoty i herezje wypisujesz,A jesli wiesz lepiej to dlaczego zakładasz temat i zwracasz sie z prosba o pomoc:?
                          Szczególnie o drugą część tego zdania mi chodzi. Jaki temat?! Chyba się trochę pogubiłeś... i nie do końca czytasz sam ze zrozumieniem poprawnie...

I bardzo bym prosił o te materiały z checia poczytam
                          Powiedz czego DOKŁADNIE mają dotyczyć, to je na forum zamieszczę :)

Drogi pogromco... filmik który zamieściłem był TYLKO I WYŁĄCZNIE prezentacją dla kolegi Marios221'a aby mu pokazać co to jest mod w odpowiedzi na jego nie miłe (nie chcę użyć innego słowa) stwierdzenie na poprzedniej stronie tego wątku.

Hand miałem dzisiaj taki zły humor bo musiałem nowy tunel wkladac do suba,Ale dzieki tobie chłopie jestem uchahany po pachy!
                          Czym jeszcze bardziej ilustrujesz swoje... ekhem...

Membrana pracuje idealnie liniowo a nie lata jak szmata na boki.
                          A tak swoją drogą, apropo czytania ze zrozumieniem, to chyba właśnie komuś tego brakuje. Bo nie wiem czy pewne osoby zwróciły uwagę na fakt, że pisałem że mody są bardziej widoczne przy wyższych głośnościach - a skąd wiecie jaki poziom jest ustawiony na tym filmiku? Może na tyle słaby że są one ledwo widoczne?!
                          A przypominam że autor tematu pisałe że ten dźwięk sprężynki jest przy wyższych głośnościach.
                          To jak dobrze poszukasz w internecie, to przy pomocy tego phantoma, który jest widzę dla Ciebie wzorem będziesz mógł także zobaczyć te mody o których pisałem...

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                          Na kamerach przeważnie tak jest nagrywają 25-35klatek/sek - skąd się niby wziął mit o falujących głośnikach JLach?
                          Zgadza się, rozumiem że chcesz mnie z błędu wyprowadzić, ale błedem to o czym piszę na prawdę nie jest.
                          Jeszcze raz stwierdzę że filmik który zaprezentowałem miał być filmem który miał JAK NAJLEPIEJ ZILUSTROWAĆ fakt modów w głośniku i do tego celu jak mi się wydawało był najlepszy do zaprezentowania osobie która siedzi w audio 6 lat. (jak widać myliłem się, bo wzbudził kontrowersje).

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                          Membrana jest tak twarda że nie ma możliwości wygięcia a jakby się wyginała to by został na niej ślad.
                          apropo twardego i dość grubego materiału:
                          http://www.youtube.com/watch?v=kpoan...eature=related a jak widać mody powstają i wcale zniszczeń, odkształceń nie ma. To samo można osiągnąc nawet gdy do okoła jest zawieszenie jak w głośniku. A co wtedy otrzymujemy? Aluminiowy subwoofer jakich na rynku jest parę :)

apropo twardości i zostawiania śladów po mocnych odkształceniach

http://www.youtube.com/watch?v=AkB81...eature=related a po wszystkim nawet na niej śladu nie ma.

czy też

http://www.youtube.com/watch?v=W4s2U...ature=youtu.be

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                            Proszę o powstrzymanie się od osobistych wycieczek, powrót do tematu i przypominam o tagu offtopic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                              Bardzo mało prawdopodobne.
                              Membrana może sie uginac ale w głosnikach szerokopasmowych o ultra lekkich membranach a te falowania sa wrecz niewidoczne i zachodza w strukturze.

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                              Powiedz czego DOKŁADNIE mają dotyczyć, to je na forum zamieszczę :)
                              Grania obudowy br ponizej jej strojenia

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                              Drogi pogromco... filmik który zamieściłem był TYLKO I WYŁĄCZNIE prezentacją dla kolegi Marios221'a aby mu pokazać co to jest mod
                              mod czego gietkiego nalesnika który lata jak szmata zamiast sztywnej membrany? czegoś tu nie rozumiem po co producenci wyszukuja coraz szytywniejsze membrany jak przecież każda lata jak naleśnik,pewnie kewlarowe membrany tez sie wyginaja.
                              Coraz bardziej odechciewa mi sie dyskutowania w tym temacie dyskusja na temat wtyczek i przewodów była by ciekawsza niz uginajace sie membrany za sprawa "modów"

Skomentuj

Napisałeś o jakiś modach koncentrycznych membrany pokazując filmik, gdzie głośnik falował jak naleśnik, uważając, że telefon komórkowy dokładniej nagrywa niż widzi ludzkie oko... OK, WYGRAŁEŚ, już nie gadamy na ten temat

Teraz 2 pozostałe kwestie, Wytłumacz mi jak to jest z tym przetwarzaniem ponizej strojenia BR. Czy rzeczywiście możliwe jest efektywne odtworzenie pełnowartościowego basu np. 15-20hz ponizej strojenia? Oczywiście, ze nie. Spadek będzie ogromny, a faza pokaszaniona, nikt nie chciał by tego słuchać.

Kolejna kwestia. Głośnik z Fs-35hz nie jest w stanie zejść do 20hz w dużej obudowie strojonej na 20hz?

Myślę, ze dużo zależy również od reszty parametrów, bo sam rezonans free air nie decyduje o zachowaniu się w skrzyni... Przykładem jest mój sub, który z filtrem DP na 50hz, odtwarza 20hz z spadkiem -1db, kiedy wg. twoich teorii, powinien być spadek z 30db

Skomentuj

Macię racje dalsza dyskusja jest już rzeczywiście zbędna...

Skomentuj

Nikt nie kwestionuje tego, ze kazda membrana nie jest zupelnym sztywnym tlokiem i zawsze wystepuja jej deformacje. Kwestionujemy jedynie filmik nagrany telefonem, ktory ilustruje sytuacje nieprawidlowego nagrania ruchu membrany, a nie jej faktycznych deformacji. Gdyby te deformacje byly tak duze, w ulamku sekundy glosnik zostalby mechanicznie uszkodzony. Nie ma mozliwosci aby tak duze deformacje nie wplynely na ruch cewki w bardzo waskiej szczelinie.
                                    Dlatego tez twierdze, ze problem z basem naszego kolegi nie lezy w modach membrany.
                                    Co ja bym teraz z tym zrobil? Padly sugestie, ze moze wystepowac podbicie basu w elektronice wzmacniacza. Moze dobrym posunieciem byloby przerobienie obudowy na obudowe zamknieta i ustawienie odciecia basu na najnizszym mozliwym polozeniu. Oczywiscie obudowa musi byc szczelna, wypelniona materialem tlumiacym. Co prawda ten glosnik teoretycznie nie powinien grac w obudowie zamknietej ale taki test powinien rozwiac sporo watpliwosci.
                                    Poza tym druga prosta metoda sprawdzenia subwoofera byloby po prostu umieszczenie go w innym mieszkaniu. Chyba kolega ma jakis znajomych, sasiadow, rodzine ktora moglby poprosic o krotki test w innym pomieszczeniu. Jesli okaze sie ze bas bedzie wporzadku, to przyczyn niepowodzenia trzeba bedzie szukac w pokoju kolegi.

Skomentuj

Ale! fakt faktem, jakby nie patrzeć, to jest w tym coś. Zwłaszcza w CA da się to "zauważyć" http://www.youtube.com/watch?v=AIu7U...eature=related

Będąc na tuning show w Krakowie, gdzie były zawody DBDRAG, były i głośniki z xmax 40mm w jedną stronę. Widać było ruch membrany ale czy falowała to się nie przypatrzyłem.

Aż z ciekawości zrobię jutro doświadczenie - podam trochę watów na AXX1010 i nakręcę filmik canonem A530 (25kl/s) i zobaczę czy serio to widać.

Skomentuj

Ale o nie ma o czym pisac ani gadac nawet. W czasie kiedy ruch membrany jest np 25hz, a kamera ktora nagrywany jest film lapie przypuscmy 10 czy 12 klatek na sek, to wiadomym jest, ze zanim kamera zapisze poszczegolne klatki, to membrana glosnika przemiesci sie o znaczna odleglosc. Trzeba by bylo krecic kamera wielokatkowa, ktora zlapie kazdy ruch membrany. A tak to na filmiku widac efekt falowania membrany, bo kamera gubi rzeczywiste klatki.

Skomentuj

Też do tego tak podchodzę, bo kamera nagrywa właśnie z określoną szybkością a głośnik generuje je przecież z różnymi, przeważnie szybszymi (o większej częstotliwości) bo to nic innego jak ilość drgań na sekundę częstotliwościami. Przez to rzeczywiście kamera nie nadąża za głośnikiem i widać taki efekt.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X