TRESC: WItam mam taki problem zlozylem sobie kolumne estradowa i glosnik niskotonowy i sredniotonowy jest takiej samej srednicy czyli 30 cm. I teraz jak zamknolem juz kolumne to jak bass gra to glosnik sredniotonowy niepotrzebnie tak drga jak niskotonowy. Jak wytlumic ten głosnik sredniotonowy zeby nie musial tak mocno drgac przez bass Chodzi o to ze jakos trzeba te cale tzw rusztowanie(czyli ten metal w glosniku) tego glosnika zakryc aby nie dochodzilo tam powietrze ktore wytwarza glosnik niskotonowy. Prosze o pomoc i zgory dzieki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wygłuszenie głośnika średniotonowego w kolumnie estra
Collapse
X
-
"dalex1" no wlasnie mi o to chodzi czym ten kosz zamknac jakim materialem i jak to wykonac aby bylo w miare szczelne. To jest tak zrobione ze ten glosnik to jest niskotonowy ale sluzy jako sredniotonowy i jest do zwrotnicy podlaczony jako sredniotonowy. To jest orginalna obudowa Unitry "ELTRA" i tam wlasnie sa dwa otwory na glosniki o srednicy 30 cm i dwa na wysokotonowe. Prosze o odpowiedz i rade jak zamknac ten kosz. Pozdrawiam
Skomentuj
-
Trzeba było tak od razu. Pewnie jeden głośnik wymieniłeś a drugi zostawiłęś. Jak mi sie dobrze wydaje to powinny być 2 takie same głośniki niskotonowe tam. No ale co zrobić jak kupiłeś jeden. Tak właściwie to te stare to są pewnie szerokopasmowce. Może naklej coś na ten głośnik jak już sie tak uparłeś, tak jak pisze dalex1 może jakimiś matami itp.
Skomentuj
-
A tak na prawde to te kolumny najlepiej by zagrały w oryginalnej konfiguracji, Ja kiedyś bawiłem się takimi tylko że to były nie eltra tylko eltron 60 , posiadały tylko 2 szerekopasmowe GD 30/30 4 ochmowe połączone szeregowo i bez żadnych sopranów i zwrotnic. ale mimo to grały na prawde dobrze
Skomentuj
Skomentuj