Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podstawy TL zrobienie czegoś z niczego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podstawy TL zrobienie czegoś z niczego.

Witam panów.
    Puki co zbieram kasę na AWXy mam zamiar zbudować na nich TLkę Ale nie w tym rzecz... Mam teraz brak finansów i małe ciekawe przetworniki wraz z prostymi "zwrotkami" Siedziały niegdyś w satelitkach Samsung... Chciałbym zrobić dla nich nowe skrzynki i przy okazji zobaczyć jak gra TLka... Z tego co wiek to każdy prawia każdy głośnik się do tego nadaje. Jedno co wiem o tych głośnikach to tyle że mają 10cm średnicy i 8 hom Wiec raczej niewiele... Jakie muszę znać parametry do zrobienia TL i jak policzyć taką skrzynkę?

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    Jakie muszę znać parametry do zrobienia TL
    Ogólnie zestaw TS'ów by się przydał, a totalne minimum to Qts i fs.

Skomentuj

No i przede wszystkim Sd głośnika :) Skoro jest to testowy zestaw to spróbowałbym wyciągnąć z tego trochę i zrobiłbym TLkę o parametrach:
      - strojoną na ok 5-10Hz wyższą od fs
      - o przekroju wejściowym 2-2,5SD i wyjściowym 1-0,8SD

No i bawił się wytłumieniem...

Skomentuj

Sd będzie można dość łatwo określić +/- znając średnice montażową głośnika, ale resztę parametrów wypadałoby pomierzyć :)

Skomentuj

nie posiadam żadnego sprzętu pomiarowego. Szukałem danych w internecie ale nic nie znalazłem, na głośniku pisze F40C-D307-1. Cóż zdaj się że chyba nigdzie nie zajdę bez pomiarów...

Skomentuj

nie posiadam żadnego sprzętu pomiarowego.
            W takim razie nawet nie masz się co brać za projektowanie linii transmisyjnej, bo tutaj trzeba (wskazane jest) wykonywać sporo różnych pomiarów porównawczych. No chyba, że chodzi o sam fakt zapakowania głośnika w tunel, to OK - ale w takim przypadku to tunel może być prawie że jakikolwiek więc zawracanie sobie głowy TS'ami nie ma sensu :) Oczywiście oczekiwać "fajerwerków" też nie ma sensu

Jest na forum cały temat o tej obudowie - może najpierw tam poczytaj "z czym to się je".

---------- Post dodany o 13:01 ---------- Poprzedni post o 12:58 ----------

PS: Napisałeś, że czekasz na AWX'y, a póki co chcesz zobaczyć "jak gra TL'ka" - czyli zakładam, że chodzi CI o "wyciąganie basu z głośnika" - z 10-cio centymetrowym głośnikiem raczej nie zaszalejesz i niskiego zejścia nie uświadczysz - nie będzie to jednak wina obudowy tylko przetwornika.

Skomentuj

Może nie do końca basu... Po prostu ciekawi mnie co was tak kręci w tych TLkach, ale skoro bez pomiarów nic nie zrobię to trudno. Zapakuje je do OZ i na bank zagrają lepiej niż w swoich oryginalnych plastikach

Ale gdybym miał powiedzmy jakiś popularny głośnik i miał jego TS do pomoglibyście? bo zamierzam wykonać nową skrzynię do suba w którym siedzi STX 22-120-8 SS. Czy jest sens bawić się w TL? Zwyczajnie ciekawi mnie ta konstrukcja, bo ciągle czytam jaka to ona jest super. Podobno daje lepszy bas i ciekawszą średnicę... No w przypadku suba bas mnie ciekawi oczywiście

Skomentuj

Pogadaj z Marianem, on na słuch robił TLki...

Skomentuj

O, nastepny chce z kupy bat ukrecic, a potem bedzie placz, ze nie gra i TL blee.

Skomentuj

Nikt nie powiedział że coś chce robić na słuch. Powiedzieliście że to nie najlepszy pomysł i zrezygnowałem. Trzeba mieć do tego TS więc pytam o tego STXa bo do niego dane mam... Prosze was o małą pomoc. JEŚLI faktycznie bez pomiarów nieda się zrobić TL to podaruje sobie... Jeśli jednak wystarczą TS i zabawa w wytłumienie to prosze was o pomoc i sugestie

Skomentuj

Bez pomiarów to możesz sobie zrobić linię do suba. Oczywiście warto dać tutaj linka do danych głośnika, aby odpowiednie osoby, takie jak Pogromca, sprawdziły ważne parametry. Dopiero wtedy Ci mogą podać informację czy dany głośnik się nadaje. LT dla systemu dwu, lub trójdrożnego to wyższa szkoła jazdy, do której potrzebny jest szereg testów i pomiary. Przykładem jest linia dabyla do 18cm AWXa.

Po prostu ciekawi mnie co was tak kręci w tych TLkach
                      Bas mnie kręci. A z 10cm głośinka go nie uzyskasz nawet w TLce więc po kiego grzyba robić mu taki domek? Chyba tylko jako przerost formy nad treścią lub aby wygrać konkurs z nagrodami.
                      Last edited by gooralesko; 03.03.2012, 00:26.

Skomentuj

No i to wiele wyjaśnia. A 18 AWX właśnie będzie moją kolejną konstrukcją, ale to jednak bardziej odległa przyszłość Podaję TS tego STXa

Comment=40z
                        DateAdded=20050830
                        DateModified =20050830
                        Fs=28,7681
                        Re=6,5
                        Qms=1,7135
                        Qts=0,3842
                        Mms=0,0297982
                        Vas=0,044789
                        Pe=120
                        Le=0,0007821
                        Xmax=0,0077
                        Thick=0,005
                        Depth=0,089
                        MagDepth=0
                        Magnet=0,12
                        Basket=0,182
                        Outer=0,226
                        Vcd=0
                        DVol=0
                        Manufacturer=
                        Znom=10
                        SPL=85,3641309718516
                        fLe=0
                        KLe=0
                        BL=8,40790866757136
                        Cms=0,00102713581582543
                        Qes=0,495243135484842
                        Rms=3,14338061095493
                        Sd=0,0175327250585977
                        Dia=0
                        Vd=0,000135001982951203
                        no=0,00209395708124283
                        Dd=0,149410036047033
                        EBP=58,0888414976941
                        numVC=1
                        Hc=0
                        Hg=0
                        SPLmax=103,155943432328
                        SPLmaxLF=83,1712145517322
                        USPL=86,2707261159088
                        alfaVC=0
                        Rt=0
                        Ct=0
                        gamma=282,161629480014
                        Rme=10,8758351018802
                        Mpow=3,29785310495787
                        Mcost=0
                        Gloss=0,0389805402841134
                        VCCon=1
                        c=343,684120962153
                        roo=1,20095217714682

Takie Dane znalazłem. Mam nadzieje że o to chodzi
                        Więc prosiłbym o jakieś wskazówki do tyczące długości tunelu i jego wymiary, ale też jakąś pomoc w kwestii wytłumienia.

Skomentuj

Z tego co wiek to każdy prawia każdy głośnik się do tego nadaje. Jedno co wiem o tych głośnikach to tyle że mają 10cm średnicy i 8 hom Wiec raczej niewiele... Jakie muszę znać parametry do zrobienia TL i jak policzyć taką skrzynkę?
                          Tak to wygląda, że TL jest o wiele bardziej "tolerancyjna" dla głośników niż inne rodzaje obudów.
                          Ja też mam tutaj jakieś takie głośniczki 10cm ale jak zmierzyłem parametry to wyszła mi tragedia.
                          Jak nie do TL to się nadadzą tylko do wyrzucenia czyli takie właśnie robienie czegoś z niczego.
                          W TL niestety policzyć się zbytnio nic nie da, chyba tylko długość tunelu ale to też jest problematyczne bo właściwości linii się zmieniają w zależności od ilości załamań/zakrętów i wytłumienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez knik Zobacz posta
                            W TL niestety policzyć się zbytnio nic nie da, chyba tylko długość tunelu ale to też jest problematyczne bo właściwości linii się zmieniają w zależności od ilości załamań/zakrętów i wytłumienia.
                            Glupoty piszesz. Lepiej zapoznaj sie z wlasciwa lektura Martina King'a http://www.quarter-wave.com/

Skomentuj

Cóż... Taką lekturą laikowi nie pomożesz. A z tego co czytałem na forum znasz się na Tlkach, więz zakładam że posiadając TS głośnika mógłbyś coś zaproponować. Wytłumaczyć i ogólnie pomóc.

Skomentuj

Glupoty piszesz. Lepiej zapoznaj sie z wlasciwa lektura Martina King'a
                                Tylko że on tam w sumie nic nowego nie wypocił. Mnie bardziej interesują linie z zakrętami a nie takie najprostsze. Prostą bez wytłumienia to sobie można policzyć, czemu nie.

---------- Post dodany o 18:42 ---------- Poprzedni post o 15:49 ----------

Widzę że jednak się pomyliłem, dawno nie zaglądałem na www.quarter-wave.com a tu się okazuje że są jakieś nowe skrypty do liczenia tego co potrzeba.

---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post o 18:42 ----------

Ale nie ma nic do liczenia linii z zakrętami/przegrodami.

Skomentuj

dawno nie zaglądałem na www.quarter-wave.com
                                  Chyba raczej nigdy wcześniej tam nie zaglądałeś. Podstawowe parametry linii transmisyjnej da się policzyć i zasymulować. Zakręty, przegrody i wytłumienie to już przeważnie kosmetyka.

---------- Post dodany o 19:34 ---------- Poprzedni post o 19:31 ----------

Mniej lub bardziej ingerująca w układ, ale jednak kosmetyka.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    Mniej lub bardziej ingerująca w układ, ale jednak kosmetyka.
                                    Symulacja nieliniowego wytłumienia to już niestety inna bajka...

Skomentuj

Chyba raczej nigdy wcześniej tam nie zaglądałeś.
                                      To już było trochę czasu temu, jeszcze wtedy wisiała tam stara wersja działu ze skryptami.
                                      Podstawowe parametry linii transmisyjnej da się policzyć i zasymulować.
                                      No to też właśnie mówię że tylko podstawowe.
                                      Zakręty, przegrody i wytłumienie to już przeważnie kosmetyka.
                                      No nie bardzo, zarówno zmiana kierunku ruchu fali jak i wytłumienie ma całkiem spore znaczenie. To nie jest takie proste odbicie fali, na pewno nie wtedy kiedy długość fali jest o wiele większa niż średnica tunelu.
                                      W manualu do akabaka jest mowa o symulacji zakrętów ale oni tam tylko podają wzory na zakręt 90 stopni.

Skomentuj

W manualu do akabaka jest mowa o symulacji zakrętów ale oni tam tylko podają wzory na zakręt 90 stopni.
                                        To sie robi dwa zakrety 90 stopni i po problemie. Poza tym nie zauwazylem zeby zakrety mialy az tak wielkie znaczenie dla niskich czestotliwosci, tym bardziej, ze stosuje sie ich raczej niewiele.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X