Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podstawy TL zrobienie czegoś z niczego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie... rozwodzicie się pewnie nad bardzo ciekawymi sprawami... A gdzie te konkrety o które was proszę? XD

Skomentuj

Nikomu nie chce sie robic symulacje, bo pewnie kazdy ma cos ciekawszego do zrobienia, a Ty zamiast oczekiwac gotowcow, moglbys troche poczytac i sam sprobowac zasymulowac glosnik.

Skomentuj

Właśnie... podajcie jakiś wzór na długość i zwężanie się tunelu. Jak coś wykminię dam wam do sprawdzenia... Ja o pomoc proszę, przecież nic nikomu nie każę... no błagam nie bądźcie tacy śmieszni

Skomentuj

Podajcie, dajcie, napiszcie... Przeciez masz temat linii transmisyjnych w "przyklejonych". Ile razy trzeba jeszcze podawac, dawac, pisac, mowic, tlumaczyc....?

Skomentuj

200 coś stron rozwodzenia się nad tym... nawet nie wiem nad czym bo to dla laika nie zrozumiałe... Nie chcecie podawać każdemu danych i to zupełnie zrozumiałe, ale podajcie lekturę z wzorami i zagadnieniami które są pisane "po ludzku" chętnie się czegoś nowego nauczę. To właśnie pomoc. W temacie o którym mówisz trwała dyskusja a nie konkretne zagadnienia dotyczące TL-ki.

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
              W temacie o którym mówisz trwała dyskusja a nie konkretne zagadnienia dotyczące TL-ki.
              W tym momencie podwazasz wiele artykulow, ktore uznawane sa za bibli linii transmisyjnych, a ktore zostaly jasno wskazane w tym tymacie. Jednoczenie podwazasz wiedze wielu osob, ktora tam sie wypowiadaly, ktorych wiedza na temat TL jest jednak troszke obszerniejsza niz Twoja.

ale podajcie lekturę z wzorami i zagadnieniami które są pisane "po ludzku" chętnie się czegoś nowego nauczę.
              Przeciez to wszystko zostalo podane w temacie! Odnosniki do stron, tutoriali, wzorow, programow. Co jeszcze mamy tam napisac zebys byl zadowolony? Ty po prostu nie czytales tego tematu, tylko poleciales po lebkach i widac tego efekt.

---------- Post dodany o 01:23 ---------- Poprzedni post o 01:22 ----------

200 coś stron rozwodzenia się nad tym... nawet nie wiem nad czym bo to dla laika nie zrozumiałe...
              No to moze jest to dobry powod zebys sobie dal spokoj z TL, bo brakuje Ci podstaw akustyki dla zrozumienia dzialania takiej obudowy. To juz nie nasza wina.

Skomentuj

Wiele z nich jest nie po polsku, nie wiń kogoś za nieznajomośc języka szczególnie w tak trudnych tematach. Pierwsze 20 stron przeczytałem i nie dowiedziałem się nic... ani wzoru ani konkretów, które na chłopski rozum powinny byc na samym początku... Nie wspomne już że wiele z tych linków nie działa od dawna... Nie pisałem tego tematu by się kłóciś a dostać pomoc, jak na ten przykład linki...
                Liczyłem na pomoc a nie na oskarżanie mnie o lenistwo, którego i ty jesteś przykładem. Gdybyś był bardziej wyrozumiały dla laika nie bolało by cię podesłanie konkretnego linku czy lektury która jasno objaśnia zasadę działania TL-ki, napisałeś tu już tyle że łatwiej by ci było podesłac konkrety

Skomentuj

Ty jestes tak leniwy, ze nawet nie chce Ci sie skorzystac z wyszukiwarki, ale narzekac to Ci dobrze wychodzi. Ja w 5 sekund znalazlem linki do polskich opracowan TL, ktore podawalem w temacie. http://ep.com.pl/szukaj.html?szukaj=...isyjna&x=0&y=0

Trudno cos znalesc, no nie?

Skomentuj

Dziękuję w każdym bądz razie

Skomentuj

Właśnie... podajcie jakiś wzór na długość i zwężanie się tunelu.
                      A może tobie chodzi tylko o taki podstawowy wzór na długość fali, biorąc prędkość dźwięku dla uproszczenia 340m/s i tunel ćwierćfalowy to będziesz miał: d=85/f. Czyli przykładowo dla f=80Hz będzie d=1.06 metra.

Skomentuj

Właśnie! Przeczytałem tą lekturę ale nie wiele wniosła w moje pytania. Znaczy się, wiem już na czym polega działanie takiej TL-ki i przyznam że to bardzo ciekawe. Jednak ciekawi mnie nadal jaki tunel wybrać, dzie umieścić głośnik ile załamań moge zrobić, jakie długi i w jaki sposób ma się zwężać ku wylotowi... To dla mnie ważne i dlatego piszę ten temat...

Jeśli d=85/f to jakie zastosować to f? ma to być Fs głośnika? czy raczej wyższe, niższe? właśnie na takie odpowiedzi liczę

Skomentuj

Właśnie! Przeczytałem tą lekturę ale nie wiele wniosła w moje pytania. Znaczy się, wiem już na czym polega działanie takiej TL-ki i przyznam że to bardzo ciekawe. Jednak ciekawi mnie nadal jaki tunel wybrać, dzie umieścić głośnik ile załamań moge zrobić, jakie długi i w jaki sposób ma się zwężać ku wylotowi... To dla mnie ważne i dlatego piszę ten temat...
                          Ty po prostu chcialbys wiedziec od razu to, do czego inni dochodzili przez lata nauki, praktykowania na kolejnych obudowach.

W linku jaki dostales jest wystarczajaca ilosc wiadomosci, jakie sa potrzebne do zaczecia przygody z linia transmisyjna. Moze nie wyczerpuje tematu w calosci ale sa wszelkie podstawy teoretyczne, wskazowki i ciekawostki. Nic tylko budowac...

Skomentuj

Inaczej.... Szukam w jakim stopniu ma się zmieniać tunel i jak ma się to do głośnika jaki ma się zastosować. Pisze że musi być większa od powierzchni membrany... ale o ile większa bo i tam wszystko jest bardzo mało konkretne... 1,5 - 2? i jak ma się później zwężać? konkretnie to szukam informacji jaki długi ma być tunel i jak i ma mieć przekrój itd.
                            Znalazłem jedynie wzmiankę o tym że długość tunelu jest zależna od Qts i Fs a objętość Qts i Vas... Ale chcę wiedzieć jak mają się te wartości to długości i objętości...
                            Last edited by schwalba; 04.03.2012, 15:40.

Skomentuj

Zadajesz właściwe pytania więc idziesz w dobrym kierunku tylko że tutaj nie ma takich jasnych i prostych odpowiedzi. Nie ma jednego wzoru z którego można wyliczyć jak ma wyglądać linia transmisyjna dla danego głośnika. Trzeba najpierw nabrać doświadczenia i projektować metodą prób i błędów. Zobacz w tym wątku ile Pogromca się namachał żeby zaprojektować jeden monitor.

Jeśli d=85/f to jakie zastosować to f? ma to być Fs głośnika? czy raczej wyższe, niższe? właśnie na takie odpowiedzi liczę
                              Już jeden kolega w tym wątku podpowiedział:
                              Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              No i przede wszystkim Sd głośnika Skoro jest to testowy zestaw to spróbowałbym wyciągnąć z tego trochę i zrobiłbym TLkę o parametrach:
                              - strojoną na ok 5-10Hz wyższą od fs
                              - o przekroju wejściowym 2-2,5SD i wyjściowym 1-0,8SD

Skomentuj

Nie stwierdzam że jest mi potrzebny konkretny schemat, a raczej konkretna pomoc w budowie TLki jako suba, w monitorach to gorsza sprawa bo tam trzeba sobie dać rady z wyższymi częstotliwościami niż dla suba.

A jeśli chodzi o to strojenie... 5-10 hz wyżej? czyli że do 38hz? w przypadku BR proponowane strojenie dla tego głośnika to 36Hz

I kolejne pytanie, bo nie wiem czy dobrze myślę...
                                Jeśli powiedzmy chciałbym to stroić na te 38Hz to wyszedłby mi ponad 2 metrowy tunel?

Skomentuj

Zamieszczone przez knik Zobacz posta
                                  Zobacz w tym wątku ile Pogromca się namachał żeby zaprojektować jeden monitor.
                                  To i tak dopiero poczatek, dalej nie wiem jak to finalnie bedzie wyglada.

Skomentuj

Ten temat ciągle obserwuję, interesują mnie te monitory i czekam aż je skończysz. Jednak tak jak mówię, chcę wykonać suba, nic więcej. Chciałem przy okazji posłuchać TLki, zadaję pytania bo chce się dowiedzieć o tym wystarczająco by coś poskładać, ale bez waszego doświadczenia raczej mi się to nie uda.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      A jeśli chodzi o to strojenie... 5-10 hz wyżej? czyli że do 38hz? w przypadku BR proponowane strojenie dla tego głośnika to 36Hz
                                      A ja może zapytam tak - jesteś w stanie zrobić na tym głośniku suba w wersji BR? Ale chodzi o wykonanie "poprawne", a nie "na oko". Obawiam się, że nie do końca.

Inna sprawa, że Twoje podejście kompletnie zniechęca (przynajmniej mnie) do jakiejkolwiek pomocy Tobie. Po Twoich kolejnych wypowiedziach widać, że na 100% nie czytasz materiałów, które podesłał Ci np Pogromca Mitów. Rzeczy, o które pytasz to wręcz podstawy, od których zaczyna się praktycznie każdy artykuł na temat TL'ki - więc jeśli o nie pytasz znaczy to, że tych artykułów nie czytasz. I od razu uprzedzę Twoje ewentualne odpieranie tego zarzutu - dla osób, które interesują się tematem i znają owe opracowania jest to po prostu oczywiste.

Ja przeważnie jestem skory do pomocy, ale jak mam do czynienia z takim leniem jak Ty, to mi się od razu odechciewa. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że nikt nie poda Ci tutaj gotowego rozwiązania - i nie wynika to z mojej złośliwości, ale z troski o Twoją osobę - może będzie to dla Ciebie swego rodzaju lekcja, która zaprocentuje na przyszłość.

Sorki, że tak ostro, ale aż mi się gotuje jak widzę coś takiego... wyniki "bezstresowego wychowania"

Skomentuj

Nikt Ci tu kolego nie pomoże, bo prawda jest taka, że chyba jeszcze nikomu z tego forum nie udało się zrobić poprawnie działającej TL'ki (bez urazy). Ogólnie sama idea działania tej obudowy pozostaje bardziej w sferze anegdoty. Z moich doświadczeń i wielu prób wynika, że taka obudowa faktycznie potrafi zaskakiwać, ale... Na pewno nie jest to uniwersalny rodzaj obudowy, sprawdza się na jednych kawałkach wyśmienicie, a na innych zaś może bardzo rozczarować. Bardzo trudno zgrać jej pracę z rezonansami pomieszczenia. Później bawiłem się z aktywnym "poprawianiem" brzmienia i coś już wychodziło. W końcu postanowiłem sprawdzić, jak to jest. Jak grają jakieś firmowe linie transmisyjne, cieszące się dobrymi opiniami. W Katowicach natrafiłem na "Minotaur". Po odsłuchach doszedłem do wniosku, że odpuszczę sobie TL'ki, ze względu na brak neutralności brzmienia. Z resztą, czy mi się wydaje, czy ESA zakończyła produkcję linii transmisyjnych? Bo "Minotaur" jakiś czas temu zniknął z ich oferty.
                                        Tutaj opis konstrukcji "Minotaur", który może nieco pomóc autorowi tematu w zbudowaniu swojej TL'ki. http://www.esa.com.pl/minotaur_opis.htm

Skomentuj

Cóż. Zostaje BR... Bo ja poważnie rozmawiam z wami na temat tel lektury i oczekiwałem pewnych wyjaśnień. Jest w tej lekturze nawet napisane o DŁUGOŚCI TUNELU, jednak nie znalazłem tam ani wzoru ani nic co by mi pomogło, poza stwierdzeniami krótki i długi... Dlatego właśnie chciałem grzecznie zapytać o te sprawy. Nie liczyłem na jakiś gotowy projekt i powtarzam to abyście zrozumieli.

Nie zamierzam się przecież wykłócać o to czy jestem leniem czy nie, i czy mój rocznik był dotknięty bezstresowym wychowaniem... Ubliżać to widać łatwiej niż porozmawiać z laikiem o temacie który go interesuje... Dzięki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X