Panowie... rozwodzicie się pewnie nad bardzo ciekawymi sprawami... A gdzie te konkrety o które was proszę? XD
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podstawy TL zrobienie czegoś z niczego.
Collapse
X
-
200 coś stron rozwodzenia się nad tym... nawet nie wiem nad czym bo to dla laika nie zrozumiałe... Nie chcecie podawać każdemu danych i to zupełnie zrozumiałe, ale podajcie lekturę z wzorami i zagadnieniami które są pisane "po ludzku" chętnie się czegoś nowego nauczę. To właśnie pomoc. W temacie o którym mówisz trwała dyskusja a nie konkretne zagadnienia dotyczące TL-ki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schwalba Zobacz postaW temacie o którym mówisz trwała dyskusja a nie konkretne zagadnienia dotyczące TL-ki.
Zamieszczone przez schwalba Zobacz postaale podajcie lekturę z wzorami i zagadnieniami które są pisane "po ludzku" chętnie się czegoś nowego nauczę.
---------- Post dodany o 01:23 ---------- Poprzedni post o 01:22 ----------
Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta200 coś stron rozwodzenia się nad tym... nawet nie wiem nad czym bo to dla laika nie zrozumiałe...
Skomentuj
-
Wiele z nich jest nie po polsku, nie wiń kogoś za nieznajomośc języka szczególnie w tak trudnych tematach. Pierwsze 20 stron przeczytałem i nie dowiedziałem się nic... ani wzoru ani konkretów, które na chłopski rozum powinny byc na samym początku... Nie wspomne już że wiele z tych linków nie działa od dawna... Nie pisałem tego tematu by się kłóciś a dostać pomoc, jak na ten przykład linki...
Liczyłem na pomoc a nie na oskarżanie mnie o lenistwo, którego i ty jesteś przykładem. Gdybyś był bardziej wyrozumiały dla laika nie bolało by cię podesłanie konkretnego linku czy lektury która jasno objaśnia zasadę działania TL-ki, napisałeś tu już tyle że łatwiej by ci było podesłac konkrety
Skomentuj
-
Ty jestes tak leniwy, ze nawet nie chce Ci sie skorzystac z wyszukiwarki, ale narzekac to Ci dobrze wychodzi. Ja w 5 sekund znalazlem linki do polskich opracowan TL, ktore podawalem w temacie. http://ep.com.pl/szukaj.html?szukaj=...isyjna&x=0&y=0
Trudno cos znalesc, no nie?
Skomentuj
-
Właśnie! Przeczytałem tą lekturę ale nie wiele wniosła w moje pytania. Znaczy się, wiem już na czym polega działanie takiej TL-ki i przyznam że to bardzo ciekawe. Jednak ciekawi mnie nadal jaki tunel wybrać, dzie umieścić głośnik ile załamań moge zrobić, jakie długi i w jaki sposób ma się zwężać ku wylotowi... To dla mnie ważne i dlatego piszę ten temat...
Jeśli d=85/f to jakie zastosować to f? ma to być Fs głośnika? czy raczej wyższe, niższe? właśnie na takie odpowiedzi liczę
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schwalba Zobacz postaWłaśnie! Przeczytałem tą lekturę ale nie wiele wniosła w moje pytania. Znaczy się, wiem już na czym polega działanie takiej TL-ki i przyznam że to bardzo ciekawe. Jednak ciekawi mnie nadal jaki tunel wybrać, dzie umieścić głośnik ile załamań moge zrobić, jakie długi i w jaki sposób ma się zwężać ku wylotowi... To dla mnie ważne i dlatego piszę ten temat...
W linku jaki dostales jest wystarczajaca ilosc wiadomosci, jakie sa potrzebne do zaczecia przygody z linia transmisyjna. Moze nie wyczerpuje tematu w calosci ale sa wszelkie podstawy teoretyczne, wskazowki i ciekawostki. Nic tylko budowac...
Skomentuj
-
Inaczej.... Szukam w jakim stopniu ma się zmieniać tunel i jak ma się to do głośnika jaki ma się zastosować. Pisze że musi być większa od powierzchni membrany... ale o ile większa bo i tam wszystko jest bardzo mało konkretne... 1,5 - 2? i jak ma się później zwężać? konkretnie to szukam informacji jaki długi ma być tunel i jak i ma mieć przekrój itd.
Znalazłem jedynie wzmiankę o tym że długość tunelu jest zależna od Qts i Fs a objętość Qts i Vas... Ale chcę wiedzieć jak mają się te wartości to długości i objętości...Last edited by schwalba; 04.03.2012, 15:40.
Skomentuj
-
Zadajesz właściwe pytania więc idziesz w dobrym kierunku tylko że tutaj nie ma takich jasnych i prostych odpowiedzi. Nie ma jednego wzoru z którego można wyliczyć jak ma wyglądać linia transmisyjna dla danego głośnika. Trzeba najpierw nabrać doświadczenia i projektować metodą prób i błędów. Zobacz w tym wątku ile Pogromca się namachał żeby zaprojektować jeden monitor.
Jeśli d=85/f to jakie zastosować to f? ma to być Fs głośnika? czy raczej wyższe, niższe? właśnie na takie odpowiedzi liczę
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNo i przede wszystkim Sd głośnika Skoro jest to testowy zestaw to spróbowałbym wyciągnąć z tego trochę i zrobiłbym TLkę o parametrach:
- strojoną na ok 5-10Hz wyższą od fs
- o przekroju wejściowym 2-2,5SD i wyjściowym 1-0,8SD
Skomentuj
-
Nie stwierdzam że jest mi potrzebny konkretny schemat, a raczej konkretna pomoc w budowie TLki jako suba, w monitorach to gorsza sprawa bo tam trzeba sobie dać rady z wyższymi częstotliwościami niż dla suba.
A jeśli chodzi o to strojenie... 5-10 hz wyżej? czyli że do 38hz? w przypadku BR proponowane strojenie dla tego głośnika to 36Hz
I kolejne pytanie, bo nie wiem czy dobrze myślę...
Jeśli powiedzmy chciałbym to stroić na te 38Hz to wyszedłby mi ponad 2 metrowy tunel?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez knik Zobacz postaZobacz w tym wątku ile Pogromca się namachał żeby zaprojektować jeden monitor.
Skomentuj
-
Ten temat ciągle obserwuję, interesują mnie te monitory i czekam aż je skończysz. Jednak tak jak mówię, chcę wykonać suba, nic więcej. Chciałem przy okazji posłuchać TLki, zadaję pytania bo chce się dowiedzieć o tym wystarczająco by coś poskładać, ale bez waszego doświadczenia raczej mi się to nie uda.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez schwalba Zobacz postaA jeśli chodzi o to strojenie... 5-10 hz wyżej? czyli że do 38hz? w przypadku BR proponowane strojenie dla tego głośnika to 36Hz
Inna sprawa, że Twoje podejście kompletnie zniechęca (przynajmniej mnie) do jakiejkolwiek pomocy Tobie. Po Twoich kolejnych wypowiedziach widać, że na 100% nie czytasz materiałów, które podesłał Ci np Pogromca Mitów. Rzeczy, o które pytasz to wręcz podstawy, od których zaczyna się praktycznie każdy artykuł na temat TL'ki - więc jeśli o nie pytasz znaczy to, że tych artykułów nie czytasz. I od razu uprzedzę Twoje ewentualne odpieranie tego zarzutu - dla osób, które interesują się tematem i znają owe opracowania jest to po prostu oczywiste.
Ja przeważnie jestem skory do pomocy, ale jak mam do czynienia z takim leniem jak Ty, to mi się od razu odechciewa. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że nikt nie poda Ci tutaj gotowego rozwiązania - i nie wynika to z mojej złośliwości, ale z troski o Twoją osobę - może będzie to dla Ciebie swego rodzaju lekcja, która zaprocentuje na przyszłość.
Sorki, że tak ostro, ale aż mi się gotuje jak widzę coś takiego... wyniki "bezstresowego wychowania"
Skomentuj
-
Nikt Ci tu kolego nie pomoże, bo prawda jest taka, że chyba jeszcze nikomu z tego forum nie udało się zrobić poprawnie działającej TL'ki (bez urazy). Ogólnie sama idea działania tej obudowy pozostaje bardziej w sferze anegdoty. Z moich doświadczeń i wielu prób wynika, że taka obudowa faktycznie potrafi zaskakiwać, ale... Na pewno nie jest to uniwersalny rodzaj obudowy, sprawdza się na jednych kawałkach wyśmienicie, a na innych zaś może bardzo rozczarować. Bardzo trudno zgrać jej pracę z rezonansami pomieszczenia. Później bawiłem się z aktywnym "poprawianiem" brzmienia i coś już wychodziło. W końcu postanowiłem sprawdzić, jak to jest. Jak grają jakieś firmowe linie transmisyjne, cieszące się dobrymi opiniami. W Katowicach natrafiłem na "Minotaur". Po odsłuchach doszedłem do wniosku, że odpuszczę sobie TL'ki, ze względu na brak neutralności brzmienia. Z resztą, czy mi się wydaje, czy ESA zakończyła produkcję linii transmisyjnych? Bo "Minotaur" jakiś czas temu zniknął z ich oferty.
Tutaj opis konstrukcji "Minotaur", który może nieco pomóc autorowi tematu w zbudowaniu swojej TL'ki. http://www.esa.com.pl/minotaur_opis.htm
Skomentuj
-
Cóż. Zostaje BR... Bo ja poważnie rozmawiam z wami na temat tel lektury i oczekiwałem pewnych wyjaśnień. Jest w tej lekturze nawet napisane o DŁUGOŚCI TUNELU, jednak nie znalazłem tam ani wzoru ani nic co by mi pomogło, poza stwierdzeniami krótki i długi... Dlatego właśnie chciałem grzecznie zapytać o te sprawy. Nie liczyłem na jakiś gotowy projekt i powtarzam to abyście zrozumieli.
Nie zamierzam się przecież wykłócać o to czy jestem leniem czy nie, i czy mój rocznik był dotknięty bezstresowym wychowaniem... Ubliżać to widać łatwiej niż porozmawiać z laikiem o temacie który go interesuje... Dzięki
Skomentuj
Skomentuj