Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ushery T9950+8945a, ścianka pochylona o 7 stopni, zwrotka on-line?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ushery T9950+8945a, ścianka pochylona o 7 stopni, zwrotka on-line?

Witam.

Zachęcony próbą lklukasza i jego pracami nad zwrotnicą do Ushera 9950 i 18 AWX online, postanowiłem zaproponować zabawę w stworzenie nowej zwrotki dla wszystkich tych, którzy zbudowali sobie zestaw na Usherach T9950 i 8945a z pochyloną przednią ścianką o 7 stopni oraz stosują znaną zwrotnicę I-go rzędu (1,8mH i 4,7uF).
    Charakterystyka kolumny z taką zwrotką wygląda jak uśmiech i nie można tu raczej powiedzieć o równowadze tonalnej.

Zamieszczam plik pomiarów SW, można posymulować swoje zwrotki i wstawiać wyniki tutaj: POBIERZ

W pliku SWD jakaś tam moja szybka zwrotka, proszę się nią nie sugerować.

Pomiary wykonywane w komorze akustycznej na wysokości głośnika wysokotonowego, mikrofon na metrowej przedłużce.

Zachęcam do prac, może komuś się przyda.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Mógłbyś sprawdzić plik bo mi przy próbie otwarcia SW zamyka z błędem.

Skomentuj

No właśnie nie wiem co się dzieje. Pomiary robiłem na WinXp 32b i tam wszystko działa i się otwiera, ale już np na Win7 64b też mi się plik nie otwiera. Jak wrócę do domu to postaram się wyeksportować pomiary z WinXP i zaimportować je do SW w Win7, może coś pomoże.

Chyba, że ktoś miał już taki problem i wie jak go rozwiązać.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

U mnie jest to samo. Pomiary robię na XP a w Windows 7 wywala błąd przy próbie otwarcia. Nie wiem czy jest tak samo z projektami od początku robionymi w Windows 7, czy tylko tych z XP. Ściągnąłem źródła Speaker Workshopa i jestem w trakcie zmuszenia Visual Studio 2010 do ich skompilowania. Jak uda mi się skompilować program to sprawdzę dlaczego wywala ten błąd.

Skomentuj

Podmieniłem plik SWD na serwerze, ten otwiera się w SW na Win7 64b.

Zapraszam do prac.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Podmieniłem plik SWD na serwerze, ten otwiera się w SW na Win7 64b...
            Czy wystarczyło zrobić tylko export i import? A jeżeli tak to czego? Całego projektu czy poszczególnych składowych projektu.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
              Czy wystarczyło zrobić tylko export i import? A jeżeli tak to czego? Całego projektu czy poszczególnych składowych projektu.
              Pod WinXP wyeksportowałem pomiary onAxis do plików frd, pomiary impedancji do plików zma. Pod Win7 zaimportowałem pliki, dodałem głośniki i we właściwościach głośników, w zakładce Data przypisałem odpowiednie pomiary.

Skomentuj

Na Viście działa, ale pomiar 8945 jakiś dziwny

Skomentuj

Zzzaraz... po wyeksportowaniu z SWD pomiarów onAxis do plików frd, a pomiarów impedancji do plików zma z SW 32bit powrotem to wczytano do SW, lecz 64bit i udostępniono ponownie zapisane dane w formacie SWD...
                  Proponuję udostępnić również same wyeksportowane .frd i .zma, Speaker Workshop nie jest jedynym programem na swiecie, naprawdę istnieją inne, a ja osobiście obejrzałem go latka temu i nigdy wiecej się już nie spotkamy, gdyż granice winny być we wszystkim, a w zajadłej wrogości wobec użytkownika SW zwyczajnie przesadził i nie usprawiedliwia go wcale fakt, że darmowy. Do użytku wyłącznie za karę. a może to hołd dla masochistów.

Skomentuj

Oczywiście można nie lubić SW, można go lubić. Ja bardzo długo go nie lubiłem...ale jak w końcu ogarnąłem temat to już go lubię. Widać na nim prawdę i tylko prawdę. Nie ma sztucznego interpolowania przebiegu tak jak robi to np HolmImpulse. Można także robić różne przydatne rzeczy z wykresami. Ja w tej chwili nie wyobrażam sobie innego softu pomiarowego. Ale oczywiście co kto lubi.
                    Ale żeby nie było to dzielę się także plikami zma i frd: http://krzysiek.lusztak.pl/upload/Us..._zma%2Bfrd.rar

Skomentuj

Jak czlowiek pobawi sie troche LspCAD, to patrzac na SW dostaje sie mdlosci :)

Skomentuj

Widać na nim prawdę i tylko prawdę. Nie ma sztucznego interpolowania przebiegu tak jak robi to np HolmImpulse.

Otóż to, w SW pracuje sie bardzo dobrze bo program nie jest "mądrzejszy od użytkownika". Typowe zaawansowane narzędzie dzieki któremu można zdziałać naprawde wiele jak wie co sie robi. Program oferuje możliwosci programów komercyjnych, bez żadnych ograniczeń, zupełnie za darmo i to duży plus :).

Przy bardziej zaawansowancyh rzeczach te prostsze z pozoru programy zaczną być trudniejsze. Tak bylo np z lklukaszem próbowalismy ogarność jak w holmimpulse zrobic pomiar zgrania czasowgo głośników lewego i prawego metodą porównania czasu dochodzenia impulsu. W SW to pestka ale holm ma jakieś kretynskie ustawienia dzięki którym okazuje sie to być o wiele trudniejsze.

To zupełnie tak jak z programowaniem AVRów. Kazdy zaczynał od Bascoma i się dziwił jak można pisać w C, przecież Bascom to taki super język, wszystko proste, przejżyste, gotowe, działa od kopa. Taaaa do momentu jak sie weźmie za jakiś powazny projekt, którego zrobienie w Bascomie to katorga a w C zupełnie normlana sprawa.

Skomentuj

Charakterystyka kolumny z taką zwrotką wygląda jak uśmiech i nie można tu raczej powiedzieć o równowadze tonalnej.
                          Zmień polaryzacje 9950,uśmiech zniknie:)

Skomentuj

Pytanie o Speaker Workshop. Czy przy próbie uruchomienia polecenia "Options->Preferences..." z głównego menu programu wywala Wam błąd? System Windows 7 64 bity.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                              Zzzaraz... po wyeksportowaniu z SWD pomiarów onAxis do plików frd, a pomiarów impedancji do plików zma z SW 32bit powrotem to wczytano do SW, lecz 64bit i udostępniono ponownie zapisane dane w formacie SWD...
                              Proponuję udostępnić również same wyeksportowane .frd i .zma, Speaker Workshop nie jest jedynym programem na swiecie, naprawdę istnieją inne, a ja osobiście obejrzałem go latka temu i nigdy wiecej się już nie spotkamy, gdyż granice winny być we wszystkim, a w zajadłej wrogości wobec użytkownika SW zwyczajnie przesadził i nie usprawiedliwia go wcale fakt, że darmowy. Do użytku wyłącznie za karę. a może to hołd dla masochistów.
                              Ale od czegos trzeba zaczac Tez zaczynalem od SW a skonczylem na SoundEasy, i zdaje sobie sprawe, ze nie wykorzystuje nawet 5% mozliwosci programu. Tylko nieliczni konstruktorzy pozostaja z SW na dluzej.

---------- Post dodany o 01:22 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------

zwrotnicę I-go rzędu (1,8mH i 4,7uF).
                              Przy filtrach 1 rzedu oraz wyrownaniu czasowym na dzien dobry mamy -180 stopni i w tej sytuacji zawsze trzeba odwrocic polaryzacje wysokotonowki.

Generalnie jak na komore bezechowa, to pomiary sa tragiczne..... Juz po samym wykresie fazowym widac, ze albo komora jest zrobiona tylko z opakowan po jajkach albo sama metodyka pomiaru blednie przeprowadzona. I dodatkowo ten usher ma prawdopodobnie jakies wady konstrukcyjne. Pik na impedancji przy 600Hz i pozniej 10dB zapadlosc na charce wlasnie na to wskazuje. Albo to jakis trefny egzemplarz, albo producent skutecznie maskuje na swoich pomiarach te kwiatki, badz niewytlumiona fala stojaca... ale to trzeba by sprawdzic jeszcze na pomiarze nearfield :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Generalnie jak na komore bezechowa, to pomiary sa tragiczne.....

fakt, ja u siebie z zwykłym 30m pokoju, wytłumionym materacem i 2 kocami osiagam nieporównywalnie lepsze pomiary. Wyglada mi to na jakieś bliskie odbicie na mikrofonie które "szatkuje" ch-kę.

Skomentuj

Generalnie jak na komore bezechowa, to pomiary sa tragiczne..... Juz po samym wykresie fazowym widac, ze albo komora jest zrobiona tylko z opakowan po jajkach albo sama metodyka pomiaru blednie przeprowadzona.
                                  A o tym chętnie podyskutuję. Mógłbyś napisać coś więcej?

ale to trzeba by sprawdzic jeszcze na pomiarze nearfield
                                  Niestety pomiaru nearfield nie mogę na razie zrobić, system pomiarowy mam w komorze a kolumna stoi już w domu. Ale postaram się taki pomiar dorzucić.

---------- Post dodany o 08:28 ---------- Poprzedni post o 08:22 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  akt, ja u siebie z zwykłym 30m pokoju, wytłumionym materacem i 2 kocami osiagam nieporównywalnie lepsze pomiary. Wyglada mi to na jakieś bliskie odbicie na mikrofonie które "szatkuje" ch-kę.
                                  Komora jest mała, użytecznie jest ok 9m2, jakieś 3x3m2. Ja niestety nie dysponuję pokojem większym niż jakieś 15m2 więc pomiary tam i tak są lepsze niż gdziekolwiek mogę je robić. Mikrofon jest zbudowany następująco: wkładka w krótkiej rurce, ok 3cm, z założonym gniazdem rca, zaraz za tym jest przedłużka 1m zakończona z obu stron wtykami rca i do tego 6m kabla. Może to połączenie mikrofonu z przedłużką wpływa na pomiar?

Skomentuj

Fakt pomieszczenie małe. Zmniejsz odległość pomiaru do on axisów na 70-80 cm, powinno poprawić kwestie odbić. Troche zafałszuje kwestie BS ale to można załatwić pomiarem z większej odległości i dużym wygładzeniem (tu polecam metode z farfieldem lub on axisem z bardzo długa bramka). No i oczywiście dobierz długość bramki tak żeby wyciąć sobie śmieci.

Od tej wtyczki raczej nie powinno sie odbijać. Można ew spróbować dać troche wytłumienia na rurce przy mikrofonie. Jak pomiar jest tak okresowo poszatkowany to przyczyna moim zdaniem właśnie leży w jakimś odbiciu które dochodzi zaraz po sygnale pomiarowym. Czasem widac to na pulse resposne, jest głowny pik a np 1ms za nim dużo mniejszy odbity

Skomentuj

Yoshi, dzięki za rady!!!
                                      Ogólnie jest chyba jeszcze jeden problem....patrząc na kolumnę po prawej stronie jest ściana wytłumiona ustrojami, ale po lewej przy ścianie stoi jeszcze ustrojstwo do mierzenia charakterystyk głowy.

Dziś wziąłem koce żeby to zasłonić...ale okazało się, że zaczynają tam remont. Prawdopodobnie przez najbliższy czas nie będę mógł nic tam zrobić. Jutro muszę się wynieść:/

Skomentuj

Rozstaw sie z tym majdanem pomiarowym w domu jak bedziesz miał ok 1 metra luzu w kazdą strone od kolumny to juz powinno ładnie wyjść, a jak 1,5 to w ogóle będzie wypas.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X