Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ushery T9950+8945a, ścianka pochylona o 7 stopni, zwrotka on-line?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś wyzwani do zabawy się pochowali, oczęta skrywają, cisza niezręczna, nieśmiałość jakaś taka w narodzie.
    Jaka jest odległość pomiędzy krawędziami głośników? Pomiar zrobiony ze standardowego 1 m?
    Czy zabawowicze ograniczeni są do zwrotnicy I rzędu?
    Należy przyjąć, że zastosowane 7 stopni pochylenia skutecznie wyrównuje ośrodki akustyczne (na pewno :)?... ktoś to sprawdził dla tej parki Usherków?... nie 5,8 stopnia lub 11?), czyli coś jak tweeter X:0, Y:0, Z:0, woofer X:150,75, Y:0, Z:0?

Skomentuj

Tak w ogóle do zabawy z symulacją zwrotki to dobrze byłoby zrobić pomiary "na płasko" bez pochylania. A ewentualne wyrównanie robić na offsetcie głośnika w SW. Moja zabawa z tym projektem:

Last edited by karmer; 09.03.2012, 14:00.

Skomentuj

Zeby skladanie zwrotnicy mialo sens, warto jeszcze zrobic pomiar targetu, czyli obu glosnikow polaczonych bez zwrotnicy. Taki pomiar targetu znacznie ulatwia dopracowanie osi offsetow XYZ w programie, bo bez tego znacznie trudnie ustawic realne offsety.

Skomentuj

Jeszcze cały zakres:

Skomentuj

Moze wprowadzimy jakas zasade prezentowania pomiarow? Bo widze, ze kazdy pokazuje jak chce i za kazdym razem czlowiek musi sie zastanawiac jaka podzialka, jak odczytywac i tak dalej. Ustalmy moze jakis wzor, np podzialka co 5db albo 10db i kazdy pomiar bedzie bardziej czytelny. Podobnie z czestotliwoscia. Dawajcie wieksze rozdzielczosci ( np bas co 10hz ), szczegolnie zwracam sie tutaj do uzytkownikow SW, bo chyba tutaj jest najwieksza samowolka i trudno sie czyta te wasze pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              A o tym chętnie podyskutuję. Mógłbyś napisać coś więcej?
              Po charce glosnika wysokotonowego widac, ze nie wytlumiles odbicia od mikrofonu i jego otoczenia, swiadczy o tym pofalowana charka powyzej 5Khz. Reszta zafalowan ponizej 5Khz to efekt niewytlumionych odbic badz niechlujnie wykonanej obudowy testowej.

Skomentuj

Proponuje poprawić pomiary, dodatkowo wykonać dla dwóch przypadków - pochylona/pionowa. Z pochyleniami jest tak, ze nie wiadomo ile go przyjąć, można zrobić arbitralnie (tylko właśnie ile dać) lub równać czasowo.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Reszta zafalowan ponizej 5Khz to efekt niewytlumionych odbic badz niechlujnie wykonanej obudowy testowej.
                Dodatkowy agrument do poprawienia pomiarów. Podfrezowań nie trzeba robić można obkleić taśmą. Na pewno wygładzi to ch-ke.

A ogólnie to kibicuje, ciekaw jestem kto co pokaże .

Skomentuj

Poprawione pomiary postaram się pokazać jutro wieczorem. Rozumiem, że interesują pomiary z pochyleniem i bez (obudowa jest już wykończona, frezy także są). Zrobię także nearfield.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Zeby skladanie zwrotnicy mialo sens, warto jeszcze zrobic pomiar targetu, czyli obu glosnikow polaczonych bez zwrotnicy. Taki pomiar targetu znacznie ulatwia dopracowanie osi offsetow XYZ w programie, bo bez tego znacznie trudnie ustawic realne offsety.
                  Rozumiem, że mam spiąć oba głośniki razem i tak wykonać pomiar onAxis?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Rozumiem, że mam spiąć oba głośniki razem i tak wykonać pomiar onAxis?
                    Dokladnie. Pozniej taki pomiar wrzucasz jako target ( nie wiem czy SW ma taka opcje, ale powinien miec ) i tak dlugo operujesz osobnym pomiarem woofera i tweetera oraz ich offsetem az suma bedzie najblizsza pomiarowi targetu. Wtedy masz pewnosc, ze program "widzi" takie same rozmieszczenie glosnikow, oraz ich odleglosci jak w rzeczywistosci.

---------- Post dodany o 17:00 ---------- Poprzedni post o 16:57 ----------

http://www.lonesaguaro.com/speakers/testing/Testing.htm tu jest opisana metoda pomiaru w LspCAD oraz zasada stosowania targetu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Dokladnie. Pozniej taki pomiar wrzucasz jako target ( nie wiem czy SW ma taka opcje, ale powinien miec ) i tak dlugo operujesz osobnym pomiarem woofera i tweetera oraz ich offsetem az suma bedzie najblizsza pomiarowi targetu. Wtedy masz pewnosc, ze program "widzi" takie same rozmieszczenie glosnikow, oraz ich odleglosci jak w rzeczywistosci.

Takie zabawy w SW są bezużyteczne. Program od razu widzi dobre offsety głośników, niczego nie trzeba sprawdzać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        ... Program od razu widzi dobre offsety głośników, niczego nie trzeba sprawdzać.
                        Żeby nikt nie zarzucił, że to nieprawda to warto dodać, że sprawdza się to w praktyce tylko wtedy, gdy karta dźwiękowa "trzyma" latencję.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Takie zabawy w SW są bezużyteczne. Program od razu widzi dobre offsety głośników, niczego nie trzeba sprawdzać.
                          Byc moze tak jest, ale target jest tylko prosta metoda na dokladniejsze projektowanie zwrotnicy. Skoro jest to w opcjach LspCAD i ludzie tego uzywaja, to znaczy ze ma to swoje uzasadnienie.

Skomentuj

Wg mnie zeby wycisnac maxymalnie duzo z tych głośników nie wystarcza zwykłe 2rzedy.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                              eby nikt nie zarzucił, że to nieprawda to warto dodać, że sprawdza się to w praktyce tylko wtedy, gdy karta dźwiękowa "trzyma" latencję.
                              Jak karta nie trzyma latencji to nie wiem czy ci pomogą takie pomiary jak proponuje PM. Prostszą metodą jest wykonanie obu pomiarów przy tej samej latencji. Zwykle wystarczy wykonać kilka nadmiarowych pomiarów aby utrafić w tę samą latencje i sprawa załatwiona . A jak zupełnie nie trzyma latencji i nie idzie utrafic nawet w poblizu to do dupy z takimi pomiarami i taką kartą .

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                              Wg mnie zeby wycisnac maxymalnie duzo z tych głośników nie wystarcza zwykłe 2rzedy.
                              Generalnie 2 rzędy starczą ale pewnie z małymi dodatkami dla niskiego. IMO 1 rząd dla tych głośników to zbyt optymistyczne podejście no ale jak ktoś chce niech próbuje. No i z tego co widzę, to chyba 8948a jest ciekawszy i bardziej pasuje w tę aplikację (niski rząd).

Skomentuj

Symulowalem sobie na tych pomiarach te zwrotnice i moge powiedziec tyle, ze nic lepszego z teoretycznego punktu nie powstanie :) Jeszcze mozna tylko dodac pulapke na zakres 600-1000Hz i bedzie idealnie :) Jedynym minusem tej zwrotnicy jest obnizona wytrzymalosc mocowa dla Ushera 9950 ale z tego co mi wiadomo, to jest to wyjatkowo wytrzymala sztuka i nie powinien dac dymu

Skomentuj

I rzędu też tu nie widzę (robiłem już kiedyś dla tego zestawu lata temu i też wtedy wyszedł II rząd).
                                  O wysokości odcięcia tweetera o średnicy kopułki 28 mm i niskim Fs prawdopodobnie zadecyduje odsłuch tj. jak to zabrzmi, więc żeby było trochę ruchu i było co porównywać, układ szeregowy II rząd, nieco niższe cięcie.

Skomentuj

ja proponuje ciac tweeter powyzej 2,3kHz
                                    zle brzmi w niższym cięciu
                                    przetestowałem bawiąc się nim i awx-em
                                    najlepiej było by trafic ok 2,4-2,7kHz
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Comandante W Jeżeli ten wykres impedancji jest prawdziwy to z zestawu znamionowo 8 ohmowego udało CI się zrobic 4 ohmowy ..

Skomentuj

W rzeczy samej, min. 2,9 om w okolicach 200 Hz, ale nie jest to w wypadku szeregówki jakieś nadzwyczajne dokonanie, można znacznie lepiej. Lata temu na hiszpańskim forum Matriksa (nie ten Matrix tylko taki audio) pewien uzdolniony potomek zdobywców i gnębicieli pogan zmajstrował sobie maszynkę do ustalania na słuch wartości komponentów w zwrotnicy szeregowej z cewami i kondensatorami z odczepami i doczepami i nie dość, że ustawiał rozentuzjazmowanym forumowiczom w try miga "sonido de lo mas fantastico", to jeszcze podług zadziwionych świadków uzyskiwał brzmienie dowolnego zestawu z najwyższej półki cenowej. Tylko często nie dawało się posłuchać inaczej jak cichutko, bo sprzęt hizo click i cisza, a komuś podobno NO hizo click i też cisza :).

Skomentuj

A te "wyżyny" na charakterystyce nie przeszkadzają w odsłuchu? Sprawdzał ktoś? Czasami warto pokombinować, bo zdarza się ze bardziej skomplikowane zwrotnice są lepsze. Skomplikowane oczywiście na ile jest to konieczne.

---------- Post dodany o 08:59 ---------- Poprzedni post o 08:50 ----------

No i ostatecznie najważniejszy jest odsłuch. Bo charakterystyka może ładnie wyglądać, ale chodzi o to ze ma grac.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X