Wytłumacz mi prosze ta "sprawe",Bo zawsze jak próbujesz coś udowodnic na siłe to pojawia sie usmiech na mojej nad wyraz smutnej twarzy
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Scan Speak 26W-8534G00 na suba, opinie, rady?
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaMoc głośnika podawana w specyfikacji to wyznacznik tego jaką moc wzmacniacz powinien zapewnić temu głosnikowi by miał on optymalną ilośc watów do pełnej kontroli wychylenia cewki
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaPrzy zbyt małej mocy głośnik może tenże wzmacniacz wprowadzić w przester
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaMożna oczywiście podłączyć Beymę 10 czy 12" do TDA dysponującego 100Watami ale nie nalezy się spodziewać, że dostaniemy pełnię możliwości
I dla jasnosci,Aby go przesterować trzeba było by go wsadzic w zamknienta i wymeczyć korekcja wtedy wzmaczniacz by sie zwykle zapierdzial i mógłby miec nawet 600wat
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaPrzy zbyt małej mocy głośnik może tenże wzmacniacz wprowadzić w przester
Pełnie? Niee tylko skromne 70% a i tak nikt normalny 50% nie wykorzysta
Skomentuj
-
Mozna miec Ferrari, ktore pod maska ma silnik z golfa z moca 200 koni i to bedzie jezdzic niezle, ale do wykorzystania potencjalu nadwozia i zawieszenia takiej fury trzeba cos znacznie mocniejszego :) Dlatego lepiej jest jak sie ma wiecej w zapasie, cokolwiek to znaczy :) "Lepiej miec za mocny wzmacniacz niz za slaby" - stara zyciowa prawda.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaNadal nie nauczyłeś się czytać. Szkoda. Cytowany przez ciebie fragment mojej wypowiedzi mówił o przesterowaniu wzmacniacza
Bo jak dobrze pamietam od wykorzystania całego jego potenciału a żeby wykorzystać potenciał 300wat na 12 calowym głosniku o efetywnosci 95dB trzeba sie niezle postarac i przy okazji stracic słuch,Wiec nadal nie rozumiem po co ta polemka autor sie myli mówiac ze 300wat dla tego głosnika to mało jest idealnie,A zreszta niech sie wypowie miki bo jak mówił miał ten głosniczek.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMozna miec Ferrari, ktore pod maska ma silnik z golfa z moca 200 koni
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta"Lepiej miec za mocny wzmacniacz niz za slaby" - stara zyciowa prawda.
Nie wiem jak wiekszość z was ale ja bym wolał 18calowy głosnik i 100watowy wzmaczniacz niz 10calowy głosnik i 400watowy wzmaczniacz
I chyba nie musze tłumaczyć dlaczego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaNie wiem jak wiekszość z was ale ja bym wolał 18calowy głosnik i 100watowy wzmaczniacz niz 10calowy głosnik i 400watowy wzmaczniacz
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaTylko pytanie po co komu ferrari jesli bedzie używał kilka procent jego potenciału stojac w korku?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZalezy do czego, z jaka efektywnoscia. Nie mozna tak generalizowac :) Na konkretnym 10 calowcu z 400w piecem wyciagne 16hz w TL bez zadnej korekcji i glosnoscia zrywajaca kapcie,
Ja podałem prosty przykład,ale dobrze....Bierzesz bsw w wersji 10 calowej i 18calowej.
10Calówke pchasz do br srojonego na 40hz,18calówke równiez wsadzasz do br strojonego na 40hz.
A nastepnie podpinasz 100wat pod 18cali i 400wat pod 10cali.
I co zagra lepiej z mniejszymi zniekrztalceniami i przedewszystkim "bo to dla was najważniejsze" Najgłosniej?
Jesli nadal macie watpliwosci do tego co pisze to sprawdzicie sobie to sami i zobaczycie na własne oczy.
Skomentuj
-
Ale przeciez sam odpowiedziałes na własne pytanie,Uznałeś ushera za dobry wybór wiec nad czym sie zastanawiac nie wiem czego oczekujesz.
Od siebie moge ci polecic bsw 154II badz mds 12 moze nawet wersje multidrive wyrwiesz,tiv fajny ale jak na mój gust za drogi,Może dobrym rozwiazaniem bylby xls z ebay w 80l br?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaA teraz mnie geniuszu oswieć i powiedz od czego przesterowuje sie wzmaczniacz
Bo jak dobrze pamietam od wykorzystania całego jego potenciału a żeby wykorzystać potenciał 300wat na 12 calowym głosniku o efetywnosci 95dB trzeba sie niezle postarac i przy okazji stracic słuch,Wiec nadal nie rozumiem po co ta polemka autor sie myli mówiac ze 300wat dla tego głosnika to mało jest idealnie,A zreszta niech sie wypowie miki bo jak mówił miał ten głosniczek.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izofona
Nawet na 1000 W wzmacniaczu ten głośnik nie wygeneruje więcej jak 95 dB przy 1W/1m, bo jego konstrukcja na to nie pozwoli :|
No chyba że przykładasz ucho do samego głośnika.
Nawet jeżeli przyrost mocy w stosunku co do natężenie dźwięku byłby eksponencjalny, to i tak i tak natężenie dźwięku nie spowodowało by trwałych uszkodzeń słuchu przy pełnej mocy wzmacniacza...
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaprzy okazji stracic słuch,Wiec nadal nie rozumiem po co ta polemka autor sie myli mówiac ze 300wat dla tego głosnika to mało jest idealnie,A zreszta niech sie wypowie miki bo jak mówił miał ten głosniczek.
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaTylko pytanie po co komu ferrari jesli bedzie używał kilka procent jego potenciału stojac w korku? Bo własnie tak jest z mocami pakujemy setki wat a wykorzystujemy mały ułamek.
Zrób prosty eksperyment i kup na aledrogo, bądź gdzie kolwiek indziej miernik zużycia prądu i podłącz pod wzmacniacz do którego podepniesz głośnik 18 calowy a później 10 calowy, zobaczysz diametralną różnicę w poborze prądu (oczywiście w obu przypadkach ten sam wzmacniacz)!Last edited by Hand; 12.03.2012, 19:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaJa podałem prosty przykład,ale dobrze....Bierzesz bsw w wersji 10 calowej i 18calowej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaA teraz mnie geniuszu oswieć i powiedz od czego przesterowuje sie wzmaczniacz:)
UWAGI MODERATORAPrzypominam o punkcie 9f regulaminu... Następnym razem otrzymasz zakaz pisania. Last edited by dolphin123; 13.03.2012, 09:27.
Skomentuj
Skomentuj