Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak do monitorów do ok. 400zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam Denon'a PMA-860 i niedługo (najdalej pod koniec kwietnia) będę miał MX-140. Jak Ci się nie spieszy to wtedy mogę zdać relacje z odsłuchów. Grając pod kolumnami Cerwin Vega HED-C10 jak dla mnie było za mało mięsa (mimo 25cm niskotonowca) w porównaniu do Yamahy RX-497. Średnica była dosyć wyraźna, zdecydowanie lepsza jak u Yamahy, góra dosyć wyraźna, fajnie słychać wokale męskie. Fajne jest w nim podbicie 'loudness', jednak przy kręceniu pokrętłami 'bass' czy 'treble' niewiele zmienia się barwa dźwięku. Za swoją dałem jakieś 3 miesiące temu niecałe 500zł i nie żałuję - świetnie się spisuje do tej pory (obecnie gra pod Koda AV-702f).

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
      Mam rozumiec ze kenwood to dobry wybor bo ma 2 duże kondensatory z napisem for audio? I to ma mnie przekonać o wyższosci tego wzmaczniacza nad innymi!? bo ma duze kondensatory które i tak nic nie wnosza do muzykalnosci?
      Masz zrozumieć, że wygłaszasz opinię o wzmakach Kendwooda na podstawie jakiegoś wynalazku na kościach STK a ja podałem konkretne modele, które wykonane są inaczej, zgodnie ze sztuką robienia dobrych wzmaków. Kondy podałem dla przykładu bo mogli wstawić zwykłe tańsze, ale wstawili Elny. Jakbyś napisał, że miałeś, któryś z modeli, które podałem i Ci nie pasował to nie byłoby tematu. Ale Ty wypowiadasz się o całej marce Kenwood
      A co do kenwooda to miałem i odradzam
      bo Ci miałeś jak sam napisałeś szmelc na STK i jakiś stary model....aaa no i jeszcze sokowirówka Ci się zepsuła.

I zle mnie odebraleś nie twierdze ze to badziew ale napewno nie w tej kasie
      Widzisz, problem w tym, że Kenwoody są tanie jak na możliwości. Ja swojego KA 5050R kupiłem za 330zł. Denona za tą kasę to kupisz jakiś niski model.....to jest właśnie siła na polskim rynku Kenwoodów.

Taka znaczy jaka?
      dokładnie taka:
      A co do kenwooda to miałem i odradzam
      I tak też jest odkad wiekszość czesci zawzieli z forda mondeo
      Demagogia.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Też czekasz na przetworniki od stx-a? Podobno mają być w drugiej połowie marca ale z nimi to nic nie wiadomo. To ostatnie zakupy u nich, i właśnie z takiego podejścia do klienta, braku kontaktu i ewentualnych informacji o problemach z dostępnością nie polecę ich nikomu.
        Jeszcze nie wiem czy na pewno kupię tego denona po odsłuchach bo nie mam z czym porównać. Ogólnie się nie spieszy i jak do tego czasu nie kupię czegoś do Twoja "dreadlook" opinia będzie jak najbardziej wskazana.
        Nie ukrywam tez, że po odsłuchach samochodowych wzmaków sony (seria G ES oraz M1) to bardziej skłaniam się ku soniaczowi 550ES.
        I tu jeszcze raz prośba o fotki bebechów tej sonki. Najlepiej na maila: djrobus1@gmail.com
        Z góry dziękować.
        Ale tak jak mówił kolega od sony to konstrukcje DIY też biorę pod uwagę i gdyby ktoś miał i chciał się pozbyć to również poważnie rozważę.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Widzisz, problem w tym, że Kenwoody są tanie jak na możliwości. Ja swojego KA 5050R kupiłem za 330zł. Denona za tą kasę to kupisz jakiś niski model.....to jest właśnie siła na polskim rynku Kenwoodów.
          Lepiej ich nie chwal bo ceny podskoczą
          Cytat ze strony STX
          Z uwagi na dziesiątki pytań dotyczących głośników serii GDN-18-140... AWX informujemy, że nie będą dostępne w najbliższych tygodniach (cała produkcja przeznaczona jest do produkcji własnych kolumn serii FX) Planowana data dostępności głośników z serii GDN-18-140... AWX - kwiecień 2012
          Za utrudnienia wynikające z w/w przepraszamy.

Z poważaniem
          Zespół STX
          - czyli nastawiałbym się raczej na maj znając umiejętność szacowania czasu przez panów z tej firmy

Skomentuj

Więc moja opinia o tej firmie a raczej przez ich dział logistyki jest jak najgorsza. Skoro nie radzą sobie z zapotrzebowaniem itp. i nie umieją tego dobrze rozplanować to mimo "dobrych" przetworników zrażą do siebie wszystkich i za jakiś czas będą robić obniżki i wyprzedaże z braku klientów. A raz stracona opinia szybko się nie odbuduje. Ja znajomym już radzę "jak możesz dołóż parę zł do innych i nie zawracaj sobie głowy".
            Dzisiaj o klienta trzeba zabiegać a nie lecieć w kulki.

Ale wracając do tematu.
            Wiecie może co to za małe tranzystorki" miedzy sankenami w soniaczu? Od czego są i co może powodować ich uszkodzenie i jaki to ma wpływ na tor audio?
            Widziałem w niejednym wzmaku takie mniejsze ustrojstwo przy tranach mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dreadlook Zobacz posta
              Fajne jest w nim podbicie 'loudness'
              Podobicie basu +15dB jest fajne chyba na zestawie komputerowym logitecha dziekuje dowidzenia...

wstawili Elny
              I one sa własnie dla ciebie wyznacznikiem jakosci,dziekuje bardzo za taka dyskusje...

bo Ci miałeś jak sam napisałeś szmelc na STK
              Gdzie napisałem ze to szmelc ? Zaś przytaczacie mi nie moje cytaty a to juz jest naprawde wku... Zachowujecie sie coniektórzy jak rozwydzone dzieci do pasem po dupie nie dostały.
              I skoncz pisać swoje herezje na temat szmelcowatego stk bo w zyciu nie słyszaleś orginalnych japonskich sanyo i nie masz zielonego pojecia jak to gra.

jakiś stary model
              Z najwyzszej serii...W dual mono

djrobus1 Zamiast kombinować jak żyd pod górke kup soniaka badz co badz denona najlepiej po okazyjnej cenie ale nie wygrzebanego z pojeminika na złom elektroniczny,Jak ci sie brzmienie nie spodoba to wystawisz na allegro i kupisz inny i od to cała filozofia.

Skomentuj

Chyba tylko coś takiego znajdziesz:
                http://hifigoteborg.se/Sony%20ta-f550es%20spec.htm
                Last edited by Kubik87; 14.03.2012, 23:43.

Skomentuj

Ale koledzy. Tutaj nie ma się o co sprzeczać. Każdy uważa jak uważa, jego prawo. Jedne elementy dla niektórych są bee, dno i wodorosty, dla innych znośne a jeszcze innym b.dobre. Dla mnie takie informacje, o które jest taka wymiana zdań są obce bo nie miałem z nimi do czynienia i się po prostu nie znam.
                  "Kubik87" tak, taką fotkę znalazłem. Ale może któryś z kolegów zrobił swojemu soniaczkowi dobrą fotkę i byłby na tyle uprzejmy aby ją zamieścić w poście lub jak rozmiar nie pozwoli to podesłać na maila. Jeżeli nie to może jakiś szczęśliwy posiadacz takiego soniacza mając w miarę dobry aparat mógłby zrobić taką fotkę.
                  Będę dźwięczny.

Skomentuj

premorepa i nonameplum chyba mają te wzmaki, może uda ci się ich upolować.

Skomentuj

Co masz na myśli mówiąc upolować? To, że mają sonke i mogą pstryknąć fotkę (jak zechcą oczywiście) czy mają i mogą podumać nad odsprzedażą?

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
                        Co masz na myśli mówiąc upolować? To, że mają sonke i mogą pstryknąć fotkę (jak zechcą oczywiście)
                        Właśnie to, userzy trochę mało obecni ostatnio na forum stąd określenie upolować.

Skomentuj

Wiem, że nie ma co za dużo dumać, albo sie decyduję teraz i coś biorę od razu albo deczko odpuszczam i spokojnie czekam na okazję (monitorków i tak do kwietnia nie zobaczę).

A co do szrotów odzyskiwanych ze złomu to ja "Marios221" nie rozpoznam. Jeżeli ktoś potrafi odp naprawić, poskładać nawet z niefabrycznych elementów to bez pomocy takich osób jak Ty i innych (fotki pomocne) nie odróżnię czy to złom czy "nufka funkel prawie nieśmigany".
                          Więc w dużej mierze pozostaje mi albo wasza pomoc w wyborze ew. weryfikacja bebechów na podst. fotek albo kupno z forum od zaufanej i pewnej osoby.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
                            A co do szrotów odzyskiwanych ze złomu to ja "Marios221" nie rozpoznam.
                            To ja powiem o co chodzi z tymi szrotami. Niemieckie sprzęty są bardzo zadbane - modele z komisu czy od właściciela mają obudowy świetnie zadbane (wyglądają prawie jak nówki - często masz instrukcje obsługi/serwisową, rachunek a nawet zdarza się że oryginalny karton). Elektro śmieci wyglądają na odwrót: są porysowane, mają wgniecenia, czasami nawet ślady korozji na obudowie. Ale problem nie tkwi w tym że są podrapane, poobijane tylko w tym że leżały w kiepskich warunkach atmosferycznych, często były rzucane i nie wiadomo z jakiego powodu tam trafiły ( czasami się po prostu komuś znudziły a czasami mają wady/ usterki). Naprawiane są wtedy u nas często przez pseudo fachowców najtańszymi częściami tylko po to aby je wypchnąć i żeby pochodziły parę miesięcy. Należy też patrzeć na śrubki od obudowy (wytarte z czarnego lakieru, krzywo wkręcone są świadectwem grzebania), czy obudowa jest idealnie spasowana z przednim panelem, czy nie masz zdrapanych tylnych nalepek, albo śladów po takich ( często jest na niej walnięty markerem znak szrotu czy coś w tym stylu lub nalepki niemieckich serwisów naprawczych), po za tym wzmacniacze na szrotach są pryskane takim środkiem dezynfekującym i mają charakterystyczny zapach ( bynajmniej na szrocie koło mnie tak było). Jeżeli widzisz 20-letni wzmak który jest przywieziony z za zachodniej granicy i sprzedawca deklaruje że nie był otwierany a w środku nie widać ani grama kurzu to znaczy że kłamie - większość Niemców nie umie otworzyć wzmacniacza, a jak umie to się boi - to nie Polska że każdy wie co to jest tranzystor, końcówka mocy, preamp oraz jak się czyści sprzęt audio z kurzu. Należy też patrzeć skąd jest sprzedawca - jeżeli do ok 100 km od granicy to znaczy że może się zaopatrywać w szrotach ale nie musi. Poszukaj też czy aukcja nie jest 2 aukcją, przy czym pomiędzy 1 a 2 sprzęt cudownie ozdrowiał i sam się naprawił.
                            Dla przykładu podam Tobie dwie aukcje które budzą we mnie mieszane uczucia:
                            http://allegro.pl/rotel-rb-1000-rc-1...204698462.html - sprzedawca pisze co jest nie tak (gościu bardzo rzetelny, nie ma z nim problemów) i na oko widać że sprzęt powystawkowy (żaden komis w Niemczech nie przyjmie przedwzmacniacza z takimi uszkodzeniami)
                            http://allegro.pl/denon-zestaw-2-kon...179458038.html - o i tu zaczynam coś podejrzewać. Warto zadać sobie pytanie: Dlaczego taki sprzęt w takiej konfiguracji tak wygląda? Przecież jeżeli ktoś czymś takim dysponował i tak to skompletował (wyłożył na to kasę) to powinien o to dbać. Masz 4 wyjścia:
                            1- sprzęt ze szrotu
                            2- dostał go młody Niemiec i katował go kawałkami z Love Parade ( a tego cicho się nie słucha)
                            3- miał go jakiś Bułgar, Turek lub ktoś o podobnym nastawieniu do dbałości o domowe Hi-Fi
                            4- sprzęt przechodził z rąk do rąk miał paru właścicieli.
                            Na pewno nie miał go jakiś starszy audiofil bo by tak nie wyglądał. A Bolesławiec ( dane firmy) leży circa 50 km od granicy.
                            Tu z kolei też masz wzmacniacze sprowadzone z BRD ale widać że po mniejszych "przejściach"
                            http://allegro.pl/sony-ta-f110-solid...206041446.html
                            http://allegro.pl/harman-kardon-pm63...179458040.html
                            http://allegro.pl/technics-sa-ax530-...179458043.html - z tym że to może być np zwrot gwarancyjny - gdzieś na allegro obiła mi się aukcja z całymi paletami zwrotów do sprzedaży. O jest: http://allegro.pl/palety-paleta-elek...186183870.html , http://allegro.pl/kartony-markowa-el...186183873.html)
                            Jedna rada najlepiej kupować sprzęt z zaufanego źródła (czy to komis, czy user z forum, zaufany allegrowicz, własny znajomy - ogólnie ktoś o kim coś wiemy)
                            Last edited by Kubik87; 15.03.2012, 02:31.

Skomentuj

Podobicie basu +15dB jest fajne chyba na zestawie komputerowym logitecha dziekuje dowidzenia...
                              Tobie nie musi się podobać, jednak porównując je z Pioneer'rm A-701R jest inne. Słuchając spokojnie muzyki (po cichu) loudness jest fajnym rozwiązaniem. Zresztą słyszałeś ten wzmacniacz, że oceniasz go? Czy tylko mitowe wyłapanki? To, że jest to podbicie nie musi oznaczać, że w każdym wzmacniaczu brzmi tak samo. Tyle ode mnie

Z miłą chęcią zdam relację z odsłuchów MX-140 + PMA-860 :)

Skomentuj

Ok, dziękować dla "Kubik87" za konkretne informacje na co zwracać uwagę. Faktycznie, widać na załączonych przykładach, że albo wzmaki nie były szanowane i pochodzą od jakiegoś małolata co często robił impry lub przemieszczał swoje klocki albo są z niewiadomych źródeł (zacieki, rysy, mocne wytarcie w niektórych miejscach).
                                Dostałem zew. fotkę soniacza i stan zew. dobry tylko brak gałki.

Wnętrza fotki powinienem mieć jutro lub na weekend.
                                A co to są te "małe tranzystorki" na radiatorze obok końcówek mocy bo nikt nie odpisał? Często je widać ale nie wiem co to jest, jaki ma wpływ na dźwięk i co powoduje ich uszkodzenie?

Skomentuj

Czesto bywam na gieldzie w Lubinie i jest tam zatrzesienie handlarzy, ktorzy skupuja zlom wystawkowy, picuja i sprzedaja na allegro. Obecnie jest tendencja taka, ze ceny siegnely granic absurdu wlasnie przez handlarzy i oni sami rowniez placza, ze biznes na allegro umiera. Moge Wam tylko powiedziec, ze Ci ludzie dorobili sie na tym naprawde niezlej kasy. Wiem tez jak 95% szrociarzy obchodzi sie z przywiezionym sprzetem. Zazwyczaj taki wzmak czesto lezy w blocie, na deszczu, jest przewalany z miejsca na miesce, nikt nie patrzy na to ze cos sie porysuje. Teraz pogoda sie poprawia, ale w zimie to wszystko lezy na sniegu, zamarzniete tak, ze trzeba zdrapywac szron. Rzadko ktos dba o sprzet, chyba ze sam jest handlarzem na gieldzie, to zazwyczaj sprzet jest chroniony folia i szanowany, ale co bylo wczesniej to juz ciezko powiedziec...
                                  Generalnie najchetniej skupowany jest sprzet znanych marek, duze i ciezkie piece. Niejednokrotnie widuje sprzety mniej znanych marek, znakomicie wykonane, ze swietnym zasilaniem i tak dalej, ale to lezy na ziemi, bo nie ma na przodzie Marantz, Sony, Harman, i tak dalej. Handlarze nie biora tych mniej znanych, bo tego nie moga sprzedac za dobra kase. W pewnym sensie to dobrze, bo jak ktos chce to kupi za 50-100zl wysmienity sprzet, ktory niemcowi sie po prostu znudzil, a jest w pelni sprawny, w dobrej kondycji.

Skomentuj

"Pogromco mitów" to jeżeli możesz to kliknij ze dwa, trzy konkretne modele, które w moim budżecie tj. ok 400zł się zmieszczą a są warte uwagi i poszukania. Znane są te najbardziej popularne tak jak klikałes a może jest jakaś konstrukcja bardzo mało znanej manufaktury, która w tej kasie jest lepsza, lepiej wykonana itp.
                                    Czytając info ze strony stx-a zakładam, że monitory będę miał najwcześniej przełom kwietnia i maja więc nie muszę teraz coś kupować. Moge spokojnie się porozglądać, tylko trzeba wiedzieć za czym.

---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post o 16:03 ----------

A może jest ktoś taki jak Ty (znający sie na sprzetach) i jeździ trochę po różnych giełdach itp. ze sprzętem i mógłby coś luknąć przy okazji. Jeżeli kupi coś taniej a będzie to dzwiękowo na poziomie omawianych konstrukcji albo lepiej to ja w założonym budżecie na pewno bym wziął. Więc jak ktoś by dobrze kupił to i by zarobił parę pln-ów.

Skomentuj

Zakup na gieldzie to zawsze loteria jesli kupuje sie od szrociarzy. Oni niczego nie sprawdzaja, zawyczaj nie znaja sie na sprzecie przez co bywa tak, ze kupi sie towar wadliwy za niemale pieniadze. Niestety nie raz juz sie tak nacielem, ale bywalo i tak ze kupilo sie nawet za 50zl solidny wzmacniacz, na tranzystorach, z lat 90 w pelni sprawny.
                                      Nie ma reguly.
                                      Moooze w ten weekend bede na gieldzie, to jesli bedzie cos naprawde okazyjnego to moglbym wciagnac. Jednak absolutnie niczego nie obiecuje.

Skomentuj

Tutaj masz przykład szrota ze zmienionym frontem http://allegro.pl/yamaha-ax-450-k-wr...198266514.html
                                        Ze wzmaczniaczami w polsce jest jak z samochodami polacy przywoża rozbitki i skleja jedno z trzech.
                                        Jest pełno takiego sprzetu na allegro,Sam spotkałem sie kiedyś z denonem 1500R w salonie audio chciałem go kupic ale wzmazcniacz miał przerysowany front po prostu komuś upadł,miał papiery pudełko był oczywiscie używany ale front był aż wygiety od upadku,Dlatego nie wszystkie ubite sprzety to trupy,ale kupujac coś od handlaża trzeba sie powaznie zastanowic.
                                        Wiadomo 20paro letni sprzet nie bedzie wygladać idealnie zawsze znajdzie sie pare rys czy zadrapań lakieru juz na kilkuletnich sprzetach sie takie wady znajda.
                                        Chcialeś pare propozycji
                                        http://allegro.pl/denon-pma-700v-pot...207761413.html Nie słyszałem go ale jak to denon pewnie nic nie narzuca ani nie dodaje od siebie wyglada bardzo solidnie i widać ze jest zadbany
                                        I pare słów odemnie,co do elementów uzytych we wnetrzu nie kierował bym sie tym dla wielu to wyznacznik jakosci ale patrzać na elementy użyte w wysokiej klasie technics'ach jestem pod wrażeniem a brzmienie juz tak nie powala i to jest dowód na to że nie tylko ogromne kondensatory,zalewane trafa czy skompilowane stopnie mocy to klucz do idealnego brzmienia, jedyny dobry technics jakiego slyszalem to model z lat 70 a był w srodku prosty jak cep miał ciepłe i przyjemne brzmienie nie to co wiekszość nowszych technics'ow był to ten model http://allegro.pl/technics-su-7300k-...123917640.html jesli znajdziesz takiego w nienagannym stanie nie kosztujacym wiecej niz 450zł to polecam.
                                        Kolejna rzeczą jest czyjaś opinia,nawet jak ktos ci napisze ze to cudo i nic lepszego nie znajdziesz nie ufaj temu bo każdy ma swoj gust i odmiene zdanie na temat wymarzonego brzmienia, to co podoba sie jednemu nie koniecznie może sie spodobać innemu,kupujesz coś bez odsłuchów jedynie czym sie kierujesz to opininie znalezione w internecie i zdjecia wnetrza,wybierz jakiegos denona/marantza jesli lubisz nienarzucajace sie brzmienia to ci sie spodoba, A jesli nie bedzie ci ta szkoła brzmienia odpowiadac zmienisz zmienisz go na soniaka,badz co badz H/K który jest całkowitym przeciwienstwem denona sam miałem H/K.
                                        Dlatego podsumowywujac nie kieruj sie do końca opiniami innych bo możesz być bardzo zawiedziony kup coś metoda prób i błedów oczywiscie mam tutaj na mysli brzmienie.

Skomentuj

A może tego?: http://allegro.pl/sansui-au-x501-rza...207757936.html , http://allegro.pl/sprzedam-sansui-wzmacniacz-au-x501-i2203036655.html . Wzmacniacz na Senkenach, trafo też duże w środku siedzi.
                                          Last edited by Kubik87; 15.03.2012, 16:33.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X