Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak do monitorów do ok. 400zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja za dziękuje nic nie chce. Wiem, że dzisiaj nic za darmo.
    Z zewnątrz wygląda fajnie- podoba mi się, ale w środku sam bym lepiej to polutował i poukładał. Rozpierducha jakich mało.

Gdyby ktoś złożył (polutował) mi wszystkie płytki, połączył (uruchomił i sprawdził) a nastepnie w celu transportu przykręcił połączone do byle jakiego kawałka sklejki-dykty to dalej bym sobie poradził (przełożył do docelowej obudowy).
    Obudowę mogę zrobić sam, troche podłubie ale dam radę. Ale mając tylko gotowe płytki i schemat do połączenia byłoby ciężko.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
      sam bym lepiej to polutował i poukładał
      To w takim razie szukaj schematu zamawiaj czesci i składaj bo nie ma sensu płacenia komus 200zł za złożenie jesli mozesz to zrobic samemu i w dodatku lepiej.
      Rozpierducha jakich mało
      Wybacz ale nie widze zadnej rozpierduchy wszystko jest ładnie poukładane

Skomentuj

Chodzi mi, że rezystory i kondy miedzy wej/wyj a pozostałymi elementami połączone na pająka. Można było dać jakąś małą płytkę i zrobić coś na wzór zwrotki tj. przykleić lub złapać opaskami kondy i rezy a następnie polutować. A nie tak na pająka w powietrzu.

---------- Post dodany o 01:22 ---------- Poprzedni post o 01:20 ----------

Poza tym, można taki preamp zmieścić razem z końcówką w jednej obudowie. Ew. dać tylko wyjście i wył. końcówki, żeby można było testować inne końcówki zew.

Skomentuj

A nie tak na pająka
          To nie tranzystor z napieciami rzedu 50V żeby pakować elementy do laminatu
          Poza tym, można taki preamp zmieścić razem z końcówką w jednej obudowie
          Wtedy idea systemu dzielonego zanika...I dostajemy normalny wzmaczniacz z wbudowanym preampem:)

Skomentuj

Może i znika taka idea dwóch podobnych, pasujących do siebie klocków. Ale dla mnie (przynajmniej narazie) nie jest to tak istotne. Widziałem gdzieś, chyba na innym forum, pre+wzmak w jednej obudowie i do tego niewielkiej. Wyglądało to na pierwszy rzut oka jak sam wzmak lampowy. A tam, lampowy był preamp (lampuczki na wierzchu, końcówka w środku) a zasilacz tam, gdzie w końcówkach lampowych siedzą trafa.
            Fajna i nieduża konstrukcja.
            A może wiecie, do kogo można uderzyć z zapytaniem o budowę takiego wzmaka diy (całego)? Kto mógłby się podjąć takiego zadania?

Skomentuj

Będę miał w przyszłym tyg. małą fuchę więc będę mógł dołożyć do zakładanego budżetu ok 300zł. Czyli zakładamy, że będzie do dyspozycji ok 700zł. Czy to coś zmienia?
              Zwiększa możliwości wyboru?
              A jeszcze zapytam: co jest ważniejsze- dobry preamp czy końcówka mocy? Mi się wydaje, ze preamp bo końcówka powinna tylko wzmocnić to co dostanie na wejściu. Jeżeli bedzie to zły sygnał, szumy itp to końcówka tylko je wzmocni. Więc może właśnie trzeba patrzeć na lepszy preamp?

Skomentuj

Dzisiaj posłuchałem Kody 261 i porównałem do samochodowego wzmaka genesis SA50. Monitorki to tannoy ale nie pamiętam modelu.
                I ta koda jakas dziwna na górze. Taka jakaś "zadymiona", jakbym słuchał muzy z założonymi osłonami na głośnikach. Gienek zjadł ją na śniadanie pod każdym względem- chociaż strasznie się grzał. Myślałem, że ten maluch nie poradzi sobie z monitorami 8ohm ale dał. Może taka samochodówka to też nie najgorsze rozwiazanie. Zasilacz stabilizowany 10-12A można dostać w okolicy 100-130zł a to styknie w zupełności.

Skomentuj

co jest ważniejsze- dobry preamp czy końcówka mocy?
                  Matko....
                  Przecież to logiczne że oba elementy musza być porównywalnej jakosci.
                  To tak samo jak kupic wielka wygodna piekna limuzyne i wsadzic do niej silnik z malucha...
                  Nie wiem naprawde co chcesz od nas usłyszeć już dawno zostały wytypowane wzmaczniacze które beda dla ciebie dobre.
                  A ty do home audio chcesz wsadzac wzmaczniacz samochodowy powiedz jaki sens ma pakowanie samochodowego wzmaczniacza ktory został zapojektowany do warunków mobilnych, i umieszczanie go w domu?
                  Jak chcesz usłyszeć BIERZ TEN ! To tego nie usłyszysz dawno temu powiedziałem że każdy ma inny gust co do brzmienia chcesz za 700zł dobry wzmaczniacz poszukaj sonego który został wymieniony wczesniej tylko w stanie idealnym.

Skomentuj

Marios spojnie. Jeszcze Ci żyłka poleci.
                    Mam te wasze 3-4 propozycje na uwadze i za nimi sie rozglądam. To cenne porady i będę ich się trzymał. Ale jak pisaliście wcześniej jak jest opcja posłuchać (a nie mam ich za dużo) wiec korzystam z każdej. A że koda 261 mieści się w założonym budżecie to posłuchałem. Niestety nie mam nic lepszego, do czego mógłbym sie odnieść to dlaczego nie można użyć wzmaka samochodowego? W czym on jest gorszy od domowych lub co go dyskwalifikuje. A jak jest zbudowany domowy sprzet? W środku trafo co obniża nap. z 220 na 30-40-50V, w sam. odwrotnie- podwyższa z 12-14V na 30-40-50V a sama końcówka to jeden i ten sam grzyb. I jaka tu różnica?
                    A że genesis ten to dobry piec to warto było spróbować. Zagrał najlepiej ze wszystkich wzmaków, które słuchałem w domu.

Skomentuj

Czaruję...
                    X