Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do monitorów - 2way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do monitorów - 2way

Witam wszystkich forumowiczów.
    Jest to mój pierwszy post. Czytałem trochę o waszych konstrukcjach i sam postanowiłem się zmierzyć z budową swoich pierwszych monitorów. I tu zaczyna się kłopot i prośba do was. Jakie przetworniki moglibyście mi polecić w cenie do 200-300zł licząc razem ze zwrotnicami? Im mniej tym lepiej. Wiem, że to nie wiele jednak będzie to moja pierwsza konstrukcja i nie chcę stracić pieniędzy jak coś pójdzie nie tak. A jak załapię bakcyla to na pewno na tym nie pozostanę.

Myślałem nad jakimiś głośnikami STX i GDWK-10-200-8-PJ do tego. Jaką musiałbym do tego zrobić obudowę, jakiej pojemności? I czy lepiej z br czy zamkniętą. Chciałbym aby monitory były kompaktowe więc myślę, że głośnik GDN to 15 cm max?

Pozdrawiam i czekam na wasza odpowiedź.

P.S. Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie, a nie o kosz.

http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...CX-i-GDWK-10-2

---------- Post dodany o 22:35 ---------- Poprzedni post o 22:32 ----------

Wiecej znajdziesz w tym dziale. Jesli chcesz coś robić od podstaw to polecam poczytać trochę artykułów na stronie głównej.

http://www.diyaudio.pl/forumdisplay.php/24-Home-Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez Blacha108 Zobacz posta
      P.S. Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie, a nie o kosz.
      UWAGI MODERATORA
      przeniosłem...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
        http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
        http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
        http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

lub GDN 14 SK + PJ
        lub sony + mission

Skomentuj

Im mniej tym lepiej. Wiem, że to nie wiele jednak będzie to moja pierwsza konstrukcja i nie chcę stracić pieniędzy jak coś pójdzie nie tak. A jak załapię bakcyla to na pewno na tym nie pozostanę.
          A co może pójśc nie tak? Wystarczy dobrze się przygotowac i musi sie udac. Diy cięzko sprzedac (chyba ze same glosniki). Jedyne argument za takim podejsciem moglby byc taki, ze bedziesz wiedzial pozniej w jakim kierunku isc, gdy osluchasz sie z jakas konstrukcja, ale 200-300 zl to jakosciowo nie jest wysoka polka, wiec wszystko drozsze bedzie lepsze (i nie wazne czy metalowe membrany, czy papierowe, czy closed, czy br, etc).

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
            200-300 zl to jakosciowo nie jest wysoka polka
            To to ja wiem:razz: jednak będzie to moja 1 konstrukcja, Chcę poprostu wybrac jakieś głośniki i zwrotnice. Chyba zdecyduję się na te STX 14 SCX i GDWK PJ, jednak jaką do tego wybrać zwrotnicę, da radę dobrać jakąś gotową ze sklepu STX czy lepiej zrobić ją samemu?

Skomentuj

A czy przypadkiem Paweł w 4 poście nie podał ci wszystkiego jak na tacy? Scghemat zwrotnicy tam widzę. Wystarczy kupić elementy i polutować.

Skomentuj

Za bardzo to mi nie pomogłeś. Czytać potrafię. Pytałem czy nie da rady kupić już gotowej, bo z robieniem własnej jest jak dla mnie sporo zachodu, trawienie płytki, dostępność elementów. Wolałbym kupić już gotową a nie się bawić. Nie mam drukarki laserowej, żeby wydrukować ścieżki na papierze termotransferowym i nie mogę znaleźć takich samych elementów.

Skomentuj

Pytałem czy nie da rady kupić już gotowej
                  ja sprzedawalem - ale obecnie nie mam czasu
                  napisz ogloszenie na forum, niech ktos ja wykona

z robieniem własnej jest jak dla mnie sporo zachodu, trawienie płytki, dostępność elementów. Wolałbym kupić już gotową a nie się bawić. Nie mam drukarki laserowej, żeby wydrukować ścieżki na papierze termotransferowym i nie mogę znaleźć takich samych elementów.
                  - plytki nie trawisz tylko nacinasz
                  - laserowka nie potrzebna - mozesz przerysowac lub nakleic
                  - spis elementow masz w PDFie!
                  jak nie ma to masz tutaj przykladowe

*1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
                  *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
                  400/ 2.20
                  ELE-100V/ 10.00
                  MET-TY 5/ 4.30
                  RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen.

Skomentuj

Jak mam nacinać to mogę ją sam wykonać, tylko muszę poszukać tych elementów do zwrotnicy, najlepiej w jednym sklepie.

P.S Możesz polecić mi jakiś sklep internetowy z elementami elektronicznymi.
                    Last edited by Blacha108; 22.03.2012, 18:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      napisz ogloszenie na forum, niech ktos ja wykona
                      Może być problem z regulaminem przy wystawieniu na dzień dzisiejszy takiego ogłoszenia...

Skomentuj

P.S Możesz polecić mi jakiś sklep internetowy z elementami elektronicznymi.
                        cala lista jest do www.polink.com.pl
                        wysylasz maila z lista

Skomentuj

Dzięki Paweł S. Właśnie znalazłem te wszystkie elementy i wyszło mi 26 zł na jedną zwrotnice jak dobrze patrzyłem, teraz muszę wysłać e-mail do nich z tymi elementami i czekać na odpowiedź. Podać im od razu moje dane czy poczekać na odpowiedź?

Skomentuj

jak chcesz
                            mozesz odrazu - bedzie szbciej

Skomentuj

Dobra. Wysłałem już e-maila do polink oraz do innego sprzedawcy odnośnie głośników i muszę czekać na odpowiedź. Paweł mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę przesunąć głośnik wysokotonowy do góry tak żeby nie nachodził na gdn? Nie zmieni to chyba dzwięku ?

Skomentuj

mozesz - kilka osob juz tak robilo
                                ale jak nachodza to wyglada lepiej

Skomentuj

Elementy do zwrotnic już zmówione, przy okazji wziąłem jeszcze terminale, br, i wkręty. Jutro zamówię gdn i płytkę do zwrotnic. Zostaną mi jeszcze gdwk, bo nie mogę znaleźć obydwu w jednym miejscu.

Skomentuj

Dzisiaj dostałem już elementy do zwrotnic. Głośników jeszcze nie zamówiłem, wiecie może gdzie mogę je dostać razem ? Jak nie to zaraz zamówię gdn i gdwk na allegro tylko że za przesyłkę zapłacę 2 razy:>

Skomentuj

www.stx.pl ?

Skomentuj

Nie ma tam GDN...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X