Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie kupić używane kolumny stereo do 1300zł ???
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaI proponuję, abyś ty kiedyś w końcu przepychając za każdym razem swoje jedynie słuszne prawdy, sam się nad tymi słowami zastanowił.
I jaki to ma zwiazek z Usherem i T&A? Po co te przepychanki?
Skomentuj
-
Nie na temat...Nie chce mi się takich oczywistych rzeczy tłumaczyć, raczej trza by do "spam postu" znowu zajrzeć (i może faktycznie trzeba stąd wpisy usunąć i tam skopiować). Podpowiem tylko, że jeszcze może zdążysz wyedytować i wykasować tę część swojego wpisu, będziesz kryty
Jeśli te kolumny mają faktycznie 20 lat, to ja również dobrze bym się zastanowił nad ich zakupem, bo głośniki z takim stażem to w najlepszym stanie być nie muszą.
Skomentuj
-
Osobiście mocno wahałbym się przed kupnem głośników z takim stażem (22-26 lat) i pewnie też podobnym przebiegiem, jeśli zależałoby mi na każdych 100zł, a tak jest w przypadku autora wątku. Części elektroniczne co najmniej do sprawdzenia, a w przypadku kondensatorów zwłaszcza elektrolitycznych jeśli są, pewnie do wymiany, bo w takim okresie czasu pewnie sporo "wyschły". Czyli dodatkowa zabawa i koszty. Kwestia zawieszeń membran. W głośnikach tych nie ma resorów w postaci fałdy, która jeszcze nieźle trzyma parametry na przestrzeni lat. Pozostałe, jak guma i pianka już tak dobrze się nie spisują, a więc też w pewnym stopniu - choć na szczęście mniejszym niż w przypadku dolnego resora - zmienia to parametry głośników, a wszak obudowa TL została tam dostrojona do konkretnych wartości tych parametrów.
Reasumując. Gdyby autor nie zastanawiał się "ile to jest warte" i czy warte jest te kilka-kilkanaście stówek, to bez wahania bym mu polecił, bo w tych pieniądzach to sam bym je łyknął, nawet jak by mi potrzebne nie były. Ale skoro tutaj problemem są pieniądze, to już takie proste nie jest.Last edited by Racjonalny; 26.03.2012, 14:40.
Skomentuj
-
Również rozważyłbym zmęczenie materiału i jego wpływ na obecny odsłuch.
btw:
mam nadzieję, że posiadają maskownice ... bo są poprostu brzydkie! (ale to sprawa indywidualna), do tego delikatnie obite na kantach...
konstrukcje DIY prezentują się lepiej bo wykonane z nowych materiałów i .. tworzone z pasją :)
Skomentuj
-
PM piszesz tak jakbyś juz słuchał obu zestawów i już z góry określasz co zamula a co gra pięknie. Sam fakt konstrukcji 3 drożnej która kiedyś kosztowała 2tys DM nie gwarantuje, że to zagra na poziomie obecnych konstrukcji 3 drożnych, nie wiadomo czy nawet obecnych 2 drożnych ze sredniego pułapu cenowego. Świat idzie do przodu, w głośnikach również. Porównaj sobie obecne midbasy vify a te sprzed 25 lat, przecież to jest przepaść.
A skoro w tamtych kolumnach mamy jakąś kopułke vify która od tamtego czasu zrobiła pewnie już ze 3 kolejne generacje kopułek, a żadna , podkreślam żadna wysokotonowa vifa których słuchałem moim zdaniem nie gra lepiej od ushera to o czym my tu w ogóle rozmawiamy? Zbutwiała vifa vs prawie nowy usher :lol: .
Wykonanie, chyba na to też każdy zwraca uwage? Bez jaj, nikt mi nie wmówi, że stare brzydkie kolumny są bardziej OK dlatego, że są stare i brzydkie haha.
DIY trudno odsprzedać? Może i trudno. Zresztą kupowanie kolumny z myslą o tym, że ciężko mi je będzie później odsprzedać jest własnie nonsensem o którym wspomniałem wcześniej.
Przecież wcześniej czy później każdy z nas musi sie pozbyć swoich kolumn gdy chce zrobić kolejne, przecież nikt nie trzyma tylu zestawów w domu. I co w trakcie budowy ktoś się martwi tym, że za 5 lat będzie mi to ciężko sprzedać?
Dlaczego nie weźmiesz pod uwagę tego, że kupująć DIY na tak trudnym rynku masz szanse kupić wyśmienite kolumny za ułamek ceny kolumn fabrycznych podobnej jakości? O to w tym chodzi. Takie akkusy na usherach kosztują pewnie ze 4tys zł a DIYowiec opyli je po kosztach za 1,5-2 tys. Czy to nie jest czysty zysk dla kupującego? Czy może lepiej kupić 25 letnie trupki od których nikt nigdy nie opuścił na starcie 50% realnej wartości tego produktu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaOsobiście mocno wahałbym się przed kupnem głośników z takim stażem (22-26 lat) i pewnie też podobnym przebiegiem, jeśli zależałoby mi na każdych 100zł, a tak jest w przypadku autora wątku.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaCzęści elektroniczne co najmniej do sprawdzenia, a w przypadku kondensatorów zwłaszcza elektrolitycznych jeśli są, pewnie do wymiany, bo w takim okresie czasu pewnie sporo "wyschły". Czyli dodatkowa zabawa i koszty.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaW głośnikach tych nie ma resorów w postaci fałdy, która jeszcze nieźle trzyma parametry na przestrzeni lat. Pozostałe, jak guma i pianka już tak dobrze się nie spisują, a więc też w pewnym stopniu - choć na szczęście mniejszym niż w przypadku dolnego resora - zmienia to parametry głośników, a wszak obudowa TL została tam dostrojona do konkretnych wartości tych parametrów.
Natomiast co do dopasowania parametrow glosnika do strojenia TL, to moge jedynie napisac, ze z mojego niezbyt duzego doswiadczenia wynika, ze odchlyki rzedu 5hz nie wplywaja w zaden sposob na pomiar glosnika, a juz napewo nie sa mozliwe do wychwycenia przez ucho.
Bardziej pomyslalbym nad rozkreceniem obudowy i sprawdzeniem jakiego materialu uzyto do tlumienia. Jesli to gabka, to nalezy sprawdzic jej stan. Jesli welna sztuczna lub naturalna, to nie ma czym sobie zaprzatac glowy.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaReasumując. Gdyby autor nie zastanawiał się "ile to jest warte" i czy warte jest te kilka-kilkanaście stówek, to bez wahania bym mu polecił, bo w tych pieniądzach to sam bym je łyknął, nawet jak by mi potrzebne nie były. Ale skoro tutaj problemem są pieniądze, to już takie proste nie jest.
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postaRównież rozważyłbym zmęczenie materiału i jego wpływ na obecny odsłuch.
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postamam nadzieję, że posiadają maskownice ... bo są poprostu brzydkie! (ale to sprawa indywidualna), do tego delikatnie obite na kantach...
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPM piszesz tak jakbyś juz słuchał obu zestawów i już z góry określasz co zamula a co gra pięknie.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaSam fakt konstrukcji 3 drożnej która kiedyś kosztowała 2tys DM nie gwarantuje, że to zagra na poziomie obecnych konstrukcji 3 drożnych, nie wiadomo czy nawet obecnych 2 drożnych ze sredniego pułapu cenowego. Świat idzie do przodu, w głośnikach również. Porównaj sobie obecne midbasy vify a te sprzed 25 lat, przecież to jest przepaść.
Jakosc glosnikow idzie do przodu - to pewne, ale piszemu tutaj o kompletnie roznych glosnikach, Vifa kontra Usher, kompletnie inne brzmienie, inne zalozenia konstrukcyjne.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaA skoro w tamtych kolumnach mamy jakąś kopułke vify która od tamtego czasu zrobiła pewnie już ze 3 kolejne generacje kopułek, a żadna , podkreślam żadna wysokotonowa vifa których słuchałem moim zdaniem nie gra lepiej od ushera to o czym my tu w ogóle rozmawiamy? Zbutwiała vifa vs prawie nowy usher .
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaWykonanie, chyba na to też każdy zwraca uwage? Bez jaj, nikt mi nie wmówi, że stare brzydkie kolumny są bardziej OK dlatego, że są stare i brzydkie haha.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaDIY trudno odsprzedać? Może i trudno. Zresztą kupowanie kolumny z myslą o tym, że ciężko mi je będzie później odsprzedać jest własnie nonsensem o którym wspomniałem wcześniej.
Przecież wcześniej czy później każdy z nas musi sie pozbyć swoich kolumn gdy chce zrobić kolejne, przecież nikt nie trzyma tylu zestawów w domu. I co w trakcie budowy ktoś się martwi tym, że za 5 lat będzie mi to ciężko sprzedać?
Dlatego wlasnie o wiele latwiej jest kupowac uzywki firmowe, znane konstrukcje i pozniej odsprzedawac je za prawie te same pieniadze.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaDlaczego nie weźmiesz pod uwagę tego, że kupująć DIY na tak trudnym rynku masz szanse kupić wyśmienite kolumny za ułamek ceny kolumn fabrycznych podobnej jakości? O to w tym chodzi. Takie akkusy na usherach kosztują pewnie ze 4tys zł a DIYowiec opyli je po kosztach za 1,5-2 tys. Czy to nie jest czysty zysk dla kupującego? Czy może lepiej kupić 25 letnie trupki od których nikt nigdy nie opuścił na starcie 50% realnej wartości tego produktu?
My to wiemy, ale kupujacy tego nie wiedza, dlatego sa sceptycznie nastawieni do kupowania takich samorobek. Zawsze jest jakas obawa przed tym, ze jednak moze nie do konca jest to zrobione dobrze, mimo ze na zdjeciach wyglada swietnie. Co innego jak widzisz, ze kupujesz np oryginal Proac czy jakies ATC, to dokladnie wiesz czego sie spodziewac, a jak sie znudzi, to sie znajdzie chetny bez problemu na nasze firmowe paczki.
Skomentuj
-
Czuję się w obowiązku napisać. Wspomniałem o DIY nawiązując do swoich kolumn bo to dobry kierunek. Ostatnio najlepszą propozycją na forum były 3SM od Żółwika. Śmieszne pieniądze za dobre kolumny. Wracając do Usherów to Usher V 602 czy Akkus X3 kosztują 4500 zł. Używane minimum połowę czyli ponad 2k pln. Mając do wyboru używane czy DIY lepiej wybrać używane bo łatwiej będzie sprzedać.
T&A CRITERION TMR 60 za 500 zł to świetna propozycja. Tylko, że od razu wymieniłbym wszystkie elementy zwrotnicy oraz odnowił obudowy. TL dla człowieka który dysponuje 20m^2 to nie jest najważniejsza korzyść.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Widzę że założony przez mnie temat spowodował z lekka poruszenie na forum.Dziękuję wam za zainteresowanie moim wątkiem i wasze porady opinie.Nabrałem pozytywnego nastawienia co do wymienionych kolumienek T&A CRITERION TMR 60 aczkolwiek ich cena na chwilę obecną wynosi 760zł.Możecie mnie krytykować,ale osobiście dał by za nie max 800zł.A jeżeli nie T&A to co innego? Jakie jeszcze kolumny wziąć pod uwagę?Ja sam zastanawiałem się nad dali 104 i 505,a może to jest zły kierunek.Czekam na wasze propozycję
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaTL dla człowieka który dysponuje 20m^2 to nie jest najważniejsza korzyść.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaA cóż to za dzwine stwierdzenie? Czyżbyś uważał, że zastosowanie obudowy TL miało sens dopiero przy odpowiedniej wielkości pomieszczenia? Raczej błędne założenie.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Witam wszystkich na forum po długiej nieobecności!No i w końcu stało się kupiłem kolumny,aczkolwiek trochę przekroczyły one sumę 1300zł. http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-...251964648.html Teraz poszukuję pieca w granicach 1000zł do tych kolumienek :)
Skomentuj
-
http://allegro.pl/2-x-10-watt-i2262578370.html :)
Same elementy wyjdą tyle co gotowy wzmak. Obudowę pod siebie zawszę można zrobić za resztę...
lub ewentualnie..
http://allegro.pl/wzmacniacz-lampowy...267579412.html
Chociaż tu nie do końca podoba mi się regulacja barwy...Last edited by dolphin123; 15.04.2012, 22:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNo oczywiście Sam traxman używa takiego zestawienia T9950 i AC-165, tyle że w TL i zasila lampiakiem
Skomentuj
-
Lampa raczej odpada trzeba coś troszkę mocniejszego.Te kolumny mają za małą skuteczność żeby piec 10-15wat miała pole do popisu (sam mam teraz podłączony pod akkusy amplituner RFT tonica rx 80 o mocy 25 wat przy 4 ohm :)).Jestem nastawiony na wzmacniacz tranzystorowy,pytanie teraz tylko jaki? Oczywiście zależało by mi na jak najmniejszej ilości zniekształceń w miarę szczegółowym i ciepłym dźwięku.
Skomentuj
Skomentuj