Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośników w kwocie 3000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A na ile możesz sobie pozwolić? 10 calowy STX AWX w 50 litrach strojony gdzieś na 26-28Hz. Albo jak STX radzi 45 litrów na 30Hz.

A zresztą patrząc na parametry tego Seasa, kóego wybrałeś wydaje się być równie dobrym wyborem.
    Last edited by gooralesko; 23.09.2012, 01:55.

Skomentuj

Pewnie chodzi o tego http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html. Ciekawe jak wypada do tego Seasa. Mimo że może mieć podobne parametry to jestem pewny, że będzie to zupełnie inny dźwięk (nie wiem czy lepszy czy gorszy bo nie słyszałem tego STXa). Z tego co piszą, to membrana jest z włókna szklanego/aluminium. Na wykresie widać, że ma bardzo nisko rezonans membrany przy 2kHz, ale chyba nie tak mocny jak Seas. Przypuszczam, że kolega wieniu26 na pewno nie kupi tego STX jeżeli nie będzie miał możliwości go odsłuchać.
      Last edited by jamess8; 23.09.2012, 08:11.

Skomentuj

Ten nowy 10-calowy STX ma bardzo ciężki układ ruchomy - 120 gramów, dla porównania w L26 to 53 gramy. Wyższe BL w STX raczej nie skompensuje aż tak dużej masy. Co prawda nie słuchałem 10 - cali STX'a, ale słuchałem 8 cali, który zbudowany jest podobnie i demon szybkości to to nie jest.

Co do L22 RN4X/P to mam ten głośnik w TLce, ma go też Yoshi w swojej konstrukcji R3 w zdaje się ok 33l w BR. Naprawdę fajny głośnik, nisko schodzi w dość małych skrzynkach. (ok 30 litrów). Ja zmieniłem na tego Seasa z Ushera 8955a i chwalę sobie tę zmianę. Poza tym głośnik całkiem tani jak na klasę grania (330zł w QBA).
        Można też pomyśleć o Visatonie GF200 - bardzo ciekawa propozycja.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Co prawda nie słuchałem 10 - cali STX'a, ale słuchałem 8 cali, który zbudowany jest podobnie i demon szybkości to to nie jest.
          i tutaj wracamy do kwesti "szybkosci" glosnika. w tym przypadku to odczucie spowodowane jest tym ze 8" gra super nisko (jak na 8") ale ma spore braki na "kopie"
          bo nigdy w zyciu bym nie powiedzial ze to wolny glosnik. to bardzo dobry glosnik, ale raczej do suba (mimo ze mam go w kolumnach)

to samo zapewne bedzie w przypadku 10"
          do 3 drog sie nada, ale z GDN 18 w roli sredniaka :/

Skomentuj

10" Seasa jest bardzo "szybki", ale te odczucie bardzo zależne jest od zwrotnicy. Na niższym rzędzie jest taki lepszy impuls basu, przyjemniejszy, głębszy i jak to niektórzy mówią "szybszy". Pewnie chodzi tutaj też o stromość/dobroć filtra. Ogólnie wg mnie basu nie może być za dużo - nie może dominować nad resztą dźwięku.

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post o 12:31 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            i tutaj wracamy do kwesti "szybkosci" glosnika. w tym przypadku to odczucie spowodowane jest tym ze 8" gra super nisko (jak na 8") ale ma spore braki na "kopie"

Też nie łączyłbym niskich częstotliwości z "przeciąganym basem", bo są głośniki bardzo nisko grające i słychać/czuć tylko takie punktowe, szybkie dźwięki. To jest właśnie fajne w L26, ale trzeba go odpowiednio dostroić również z uwzględnieniem zwrotnicy..

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
              Też nie łączyłbym niskich częstotliwości z "przeciąganym basem", bo są głośniki bardzo nisko grające i słychać/czuć tylko takie punktowe, szybkie dźwięki. To jest właśnie fajne w L26, ale trzeba go odpowiednio dostroić również z uwzględnieniem zwrotnicy..
              To juz nie kwestia głośnika tylko zastosowanej aplikacji oraz możliwości mocowych wzmacniacza do niego podłączonego.

Skomentuj

10'' L26 słyszałem, aplikowane przez kolegę Yoshiego i dla mnie było tak jak być powinno.
                Wzmacniacz był lampowy na EL34 made in china :)
                Niestety litraż zbyt duży, aczkolwiek cały czas przeliczam wymiary wstępnego projektu (Tidal) aby go tam umieścić zamiast L22 :)
                Jednak 70-80l to zbyt dużo chociaż w tym projekcie jest sporo miejsca powyżej tweetera.

Skomentuj

L26 zagra już bardzo dobrze w 60 litrach. Tweeter nie musi mieć swojej obudowy, wystarczy z całej objętości wydzielić 3-5 litrów dla średniaka.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam
                    Możesz powiedzieć w jakim pomieszczeniu u Ciebie gra ten L22?
                    Czy wystarczająco jest basu? Nie myślisz np o L26?
                    Z góry dzięki za informację
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                      Witam
                      Możesz powiedzieć w jakim pomieszczeniu u Ciebie gra ten L22?
                      Czy wystarczająco jest basu? Nie myślisz np o L26?
                      L22 gra u mnie w 12 m2, więc basu na pewno nie jest mało :) Ale ja go mam z TL, więc to inne granie niż z BR. O L26 czasami myślę, ale to drogi głośnik, a ja robię TLki i obudowa wyszłaby bardzo duża.

Skomentuj

Rzekomo ma być Seas L22RN4XP , Seas Excel W15CY001, SS R3004-662000 w obudowie 11400/244/420
                        Wkładając L26RFX/P szerokość obudowy rośnie do min. 28cm ale... cena za niego również
                        Dodatkowo głośniki mają być obsadzone blisko siebie a na średnim jest 15cm i trochę dziwnie wygląda to z L26.
                        Pokój mam 25m2 i stąd te obawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                          Rzekomo ma być Seas L22RN4XP , Seas Excel W15CY001, SS R3004-662000
                          Mam podobny plan, tylko na razie bawię się z W12, ale ma być W15, a na górze będzie Morel ET338.
                          Jeśli łączyć L26 to z W18 i tego ten Twój SS. Będzie coś jak w konstrukcji Jamesa. To byłby fajny zestaw.
                          Odezwij się na PW, bo te SS być może mógłbym Ci taniej załatwić, jeśli jeszcze ich nie masz.

Skomentuj

Cholerka W18EX001, L26RFX/P to jakieś 1 tyś zł więcej niż ich mniejsi bracia. hmm

Skomentuj

Czaruję...
                            X