Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny przypadek z subem STX'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

djsmol i jeszcze jedno pytanie - dlaczego od razu po awarii nie zwróciłeś sprzętu STXowi tylko rozpisujesz się na forum i zamawiasz następny głośnik? Po to żeby za kilka postów napisać że?

---------- Post dodany o 21:19 ---------- Poprzedni post o 21:14 ----------

U mnie w Krakowie (Michałowice), pracowałem tam dość krótko.
    Wiem LightSound że sobie j... robisz. Pytałem kolegę zachwalacza RCFa za jedyne kilka 4 razy tyle co ten STX.

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
      Wiem LightSound że sobie j... robisz.
      Tzn? Bo ja chyba inaczej odebrałem Twoją wypowiedź.

Skomentuj

Sorki,
        chodziło o RCF w Gliwicach-okolicach a nie w Michałowicach :cool:

a produkowany być może w Guangdong Chiny
        Last edited by Koralzloty; 14.05.2012, 22:51.

Skomentuj

Hmm RCF coś blado cenowo wypada ostatnio przy B&C czy Precision Devices, zwłaszcza że jest na nie promocja.

http://www.naw.com.pl/promocje-0-3-default.html

Przecież każdy produkt obecnie ma w sobie coś z chin, więc ja już na to nie patrze. A czy złożą je żółte, czy biało czerwone rączki, to już inna bajka, w chinach mają większe doświadczenie :P

Skomentuj

A czy złożą je żółte, czy biało czerwone rączki, to już inna bajka, w chinach mają większe doświadczenie :P
            możliwe, możliwe z tym że Scanspeak ma chyba inne zdanie? Oczywiście łapki - kolory duńskie tj. 90/10 czerwony/biały a nie 50/50 tak jak w nasziem narodzie.

Skomentuj

Od dłuższego czasu śledzę forum, ale specjalnie przez ten wątek się zarejestrowałem bo nie wierze w to co czytam. Od kiedy to STX dzieli się informacjami ile głośników sprzedał, ile wyprodukował a ile zostało poddanych reklamacji? Może jeszcze dzielą się też informacjami o swoim dochodzie? To pierwsze primo.

Drugie primo - nigdzie przeczytałem, żeby djsmol katował sprzęt. Z tego co widzę to ten wzmacniacz może oddać przy takim obciążeniu 650W, STX deklaruje, że przetwornik wytrzyma jeszcze 150W więcej i nic mu się nie będzie działo. Mało tego ten t.amp nie jest rozkręcony i do tego limitowany i czytam, że on katuje sprzęt! Nie wiem czy ktoś tu uważa, że te STXy grają na jakimś Hollywoodzie 3kW rozkręconym na amen? Może niech djsmol wyśle zdjęcie swojego racka i ustawienia limitera? Czy to też będzie za mało, żebyście uwierzyli człowiekowi zamiast zarzucać mu kłamstwo?

Trzecie primo - pisał facet wyraźnie, że zamówił drugi głośnik ponieważ miał granie, a wy mu zarzucacie, że teraz robi ściemę. Zapewne go zakatował specjalnie, żeby zamówić kolejny i zrobić STXowi dużą "reklamę". Mało tego pisze wyraźnie, że kontaktował się z firmą STX i ta wie o problemie - a może znowu skłamał? Każdej firmie, nawet najlepszej zdarza się wypuścić bubla. Możliwe, że po prostu djsmol miał większego pecha niż zwykle.

Trochę jestem rozczarowany Waszym nastawieniem.. Facet pisze, żeby się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem, rzetelnie opisuje całą sytuację i wychodzi na kłamcę..

Skomentuj

djsmol i jeszcze jedno pytanie - dlaczego od razu po awarii nie zwróciłeś sprzętu STXowi tylko rozpisujesz się na forum i zamawiasz następny głośnik? Po to żeby za kilka postów napisać że?
                To było pierwsze co zrobiłem. Najpierw pisałem i dzwoniłem do STX'a - krótko przed tym dłuuugim majowym weekendem. Nie pamiętam z kim tam rozmawiałem ale to była miła, szybka i rzeczowa rozmowa. Wątek na forum założyłem dopiero, kiedy drugi głośnik zaczął grać nie tak bo to zaczęło mnie zastanawiać.

djsmol
                dowiedziałem się dziś że STX sprzedał tych subwooferów PA-1000 ponad 400 sztuk w prawie trzy lata produkcji. Ilość reklamacji na ten model to aż 2 sztuki. Ponoć ostatnia z zeszłego tygodnia - to pewnie ta Twoja?
                Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Jakby nie patrzeć to często się czyta o ich wpadkach - a to odkleja się dolne zawieszenie, a to linki dzwonią o membranę, a to źle wycentrowany, a to teraz źle wycentrowany/złożony
                Nie wiem jak to wytłumaczyć.

Ja też jestem podobnego zdania, jak koledzy wyżej, iż po prostu nie używasz sprzętu zgodnie z regułami. 2 subbasy na plener to szczerze śmiech na sali.
                Ja to dobrze wiem. Wiem, że 4 to jest minimum. Ten plener to była przestrzeń taneczna mniejsza niż na niejednej sali weselnej (wiem, że inna akustyka), to nie była jakaś mega gminna/powiatowa impreza. Mała wioska, mała impreza, mała przestrzeń.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                albo uświadom sobie co to znaczy "sprzęt na początek" i eksploatuj go zgodnie z przeznaczeniem.
                Tak zrobiłem. W trakcie imprezy znajomi przychodzili i prosili bym podkręcił bas, bo jest go mało. Moja odpowiedź była zawsze taka sama, że nie mogę, bo szkoda mi sprzętu i za bardzo nie mam możliwości. Jak tylko będę w domu zapuszczę sygnał 50-100Hz przy nastawach jakie miałem i sprawdzę jakie jest napięcie na wyjściu wzmacniacza - to pozwoli mi oszacować moc.

Pragnę zauważyć, że ten wymieniony głośnik działa i nic mu nie ma - na imprezie miał gałkę głośności odkręconą bardziej niż ten, który po tej imprezie padł.

Jak wytłumaczyć fakt, ze znam takie zespoły, które nie patrzą na nic - załączą, odkręcą na maxa, na wzmacniaczu świecą diody CLIP, załącza się czasem termiczne i paczki dalej grają?? A ja nie dość, że obniżyłem głośność to mam nawet limiter, co się rzadko zdarza u konkurencji. Chociaż coraz częściej widuję ludzi z aktywnymi zestawami gdzie raczej takich problemów nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol Zobacz posta
                  Nie wiem jak to wytłumaczyć.
                  Pisząc im - miałem na myśli ogólnie STX, bo wiele innych modeli trafiało się że miało wady. Samochodowe, domowe. Z tym głośnikiem faktycznie nie spotkałem się, jeszcze z wadą i może być prawdą to co napisał Koralzłoty.
                  Owszem, STX lubi się chwalić cyferkami, ale nie sądzę, żeby po to, aby ktoś potem dalej przekazywał to na forum.

Więc albo padło na to, że miałeś dwie fabrycznie uszkodzone kolumny, albo faktycznie nie masz jeszcze doświadczenia żeby nie udupić głośników.

Prawdę zna tylko djsmol, jak to było faktycznie na imprezie, my tylko możemy uwierzyć jak było, bądź nie. 2x15' choćby nawet na amfiteatrze muszą być wykręcone żeby w ogóle było coś słychać, bo kick z nadstawek wydaje się wtedy potężniejszy niż z subbasów.
                  Stosowałeś jakiś subsonic? Bo moce mają owszem podane, ale w pewnym paśmie, które pewnie przekraczałeś.

Skomentuj

Stosowałeś jakiś subsonic? Bo moce mają owszem podane, ale w pewnym paśmie, które pewnie przekraczałeś.
                    Cięcie od 40Hz do 100Hz filtrem 8 rzędu (bo chyba taki jest w t.racksie). Dodatkowo na każdym kanale mikrofonowym low cut.

Tak jak pisałem wyżej - STX AA - pełne zadowolenie. Mam też STX GDN20... w wersji 8 ohm i służą mi już ze 3 lata - żadnych problemów.

---------- Post dodany o 16:13 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

Przed chwilą zrobiłem pomiar. Przy ustawieniach takich jak na festynie podjechałem z sygnałem 50Hz na skali w mikserze podobnie a nawet nieco wyżej niż przy normalnej muzyce (bo normalnie muzykę/podkład mam do+2, +4dB rzadko w zależności od pokładu a wokale nieco głośniej a teraz podszedłem pod +7dB). Miernik pokazał ok. 45V (zwykły miernik który pokazuje wartość skuteczną napięcia, stąd 50Hz jako sygnał testowy). Proste wyliczenia - ok. 250W, limiter sygnalizował że sygnał za wysoki i już zmniejszał wzmocnienie. Wyżej nie umiem podjechać bo z jednej strony limiter mnie trzyma a z drugiej warczy membrana głośnika.

Skomentuj

Ale dziś STX potwierdził że są na do tej pory tylko 2 reklamację na 400 egzemplarzy.
                      osobiście uważam że poeksperymentowałeś z dużo za dużą mocą gdyż w mostku jak ktoś wyżej napisał mogłeś podać im aż 1KW. Przez ułamek sekundy cewka się się nie spali ale głośnik mógł zostać uszkodzony mechanicznie i teraz brzęczy.
                      Ni i sprawa subsonica o którym nie pisałeś wcześniej tylko dopiero później jak ktoś dopatrzył się jego braku. Jak czytam, dopisujesz koleją część prozy dopiero wtedy jak ktoś zauważy nieprawidłowości i tak jest od samego początku tego tematu.
                      Ja nie kupuję tego według twojego opisu, przepraszam ale jak sprawdzić jak miałeś ustawioną i podłączoną co najważniejsze końcówkę wraz z pozostałymi peryferiami. Wydaje mi się ze szykujesz grunt do reklamacji po amatorskiej próbie mocy czego dowodem są "ustawione na połowę regulatory mocy według Twojego wzrokowego miernika" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Kredo Zobacz posta
                        Ale dziś STX potwierdził że są na do tej pory tylko 2 reklamację na 400 egzemplarzy.
                        osobiście uważam że poeksperymentowałeś z dużo za dużą mocą gdyż w mostku jak ktoś wyżej napisał mogłeś podać im aż 1KW. Przez ułamek sekundy cewka się się nie spali ale głośnik mógł zostać uszkodzony mechanicznie i teraz brzęczy.
                        Ni i sprawa subsonica o którym nie pisałeś wcześniej tylko dopiero później jak ktoś dopatrzył się jego braku. Jak czytam, dopisujesz koleją część prozy dopiero wtedy jak ktoś zauważy nieprawidłowości i tak jest od samego początku tego tematu.
                        Ja nie kupuję tego według twojego opisu, przepraszam ale jak sprawdzić jak miałeś ustawioną i podłączoną co najważniejsze końcówkę wraz z pozostałymi peryferiami. Wydaje mi się ze szykujesz grunt do reklamacji po amatorskiej próbie mocy czego dowodem są "ustawione na połowę regulatory mocy według Twojego wzrokowego miernika" :)
                        Cóż. Gdybyś miał t.racksa to byś wiedział, że przy pierwszej konfiguracji w momencie wybrania opcji design x-over startuje z subsoniciem na 35Hz jak dobrze pamiętam i filtrami 4 rzędu. Nie pisałem o subsonicu gdyż zwykłe proste crossovery tego nie mają. Napisałem o tym że mam t.racks - w domyśle subsonic jest załączony od początku. Przed nazwaniem mnie kłamcą nikt nawet nie spytał o ustawienia procesora, ustawienia poziomu limitera, czasu zadziałania... W t.ampie 2400 możliwość podłączenia w mostku jest tylko na zaciskach śrubowych - nie ma możliwości zrobienia mostka na speakonach a ja używam tylko speakonów. No i musiałbym do obu wooferów ucinać kabelki i za każdym razem je przyśrubowywać z tyłu. Wtedy też jest tylko jedna regulacja (lewe pokrętło) głośności - nie mógłbym dawać różnych mocy na poszczególne woofery. Chcecie głośniki do ekspertyzy? - proszę bardzo. Sam chciałbym wiedzieć co się im stało i dlaczego.
                        Ja wiem, że z Waszego punktu widzenia jestem noobem, który się nie zna na sprzęcie (a gram już kilka ładnych lat, z wykształcenia muzyk-elektronik który ma na koncie nawet studio radiowe) i teraz dał po garach, spalił i próbuje wyłudzić/oszukać/okłamać firmę. Zadałem proste pytanie a wszytko teraz obraca się wokół tego, że jestem kłamcą, który nie potrafi odróżnić trybu stereo od bridge, nie umie połączyć kabli do wzmacniacza i nie wie, co to procesor/crossover przed wzmacniaczem i to, że można go ustawić. No ludzie - gdybym je sam przebasował/przeciażył to bym się głupio nie pytał co się stało. Z oględzin wiem tylko, że najprawdopodobniej cewka jest niewycentrowana (te chrobotanie słychać tak jakby zwoje z cewki ocierały o magnes).
                        Generalnie kilkanaście postów wcześniej zostałem uznany kłamcą i tak już zostanie. Trochę to przykre no ale będę się musiał z tym pogodzić. Nie przypuszczałem, że Wasze domysły zajdą aż tak daleko. Teraz próbuje się na siłę mi udowodnić, że czegoś nie ustawiłem i że najważniejsze - nie mam rozumu i wyobraźni do tego. W takim razie do zobaczenia na wioskowych imprezach i mordowniach - w końcu tam jest moje miejsce:)

Skomentuj

djsmol każda firma bez wyjątku czasami wypuści niedoróbkę. Miałem dziesiątki głośników i nawet takie firmy jak Scanspeak, Seas, usher, Jbl, RCF oraz vifa i perrless, Tonsil nie ustrzegły się nie jednej wpadki.
                          Ale czytając ten post zastanawia mnie jedno, dlaczego dalej ciągniesz ten osobisty dramat zamiast zwrócić sprzęt do stx? A może chodzi o tasiemca na kilka tygodni o fuszerce firmy X a super jakości RCF ?
                          RCF też robi buble jak każda inna firma więc porównanie jest dość banalne tym bardziej że RCF jest kilka razy droższy. Ale zbieraj pieniążki oraz poddaj się pożyczkom aby kupić wymarzone RCF :) no i jak wspomniałeś nie polecasz STX - super!

Skomentuj

djsmol jak wspomniałeś jesteś
                            z wykształcenia muzyk-elektronik który ma na koncie nawet studio radiowe
                            hmmm

no to współczuję słuchaczom skoro traktujesz jak media markt.

Dla potwierdzenia Twojej niewiedzy wręcz totalnej amatorszczyzny użyję wyłącznie Twoich słów:
                            Cięcie od 40Hz do 100Hz filtrem 8 rzędu
                            Sam nie wiem czy śmiać się czy płakać?

Skomentuj

W takim razie do zobaczenia na wioskowych imprezach i mordowniach - w końcu tam jest moje miejsce
                              Jesteś z nieopodal Gliwic, ja wybieram się (jeszcze nie na 100 na gliwicką wiosnę która to jest 2 czerwca - pewnie do tego czasu będziesz miał już nowy sprzęt, ale daj znać jak gdzieś grasz w ten dzień, zobaczę jak Ci to wychodzi i co tam modzisz :)

Też jestem zdania że mogły się trafić trafne modele, bo np. osoba składająca głośnik była na kacu, no ale chyba jest kontrola jakości, choć raczej domniemam że nie ma :P

Skomentuj

(te chrobotanie słychać tak jakby zwoje z cewki ocierały o magnes).
                                Czyli dokładnie taka sama sytuacja jak z głośnikami JMZ. Reklamował,nie przyszły z powrotem nowe tylko jakoś tam zrobione... po kilku imprezach znów to samo... wyfrunęły z pubu do brdy :) zostały zastąpione sprawdzonymi Celestionami.

Reklamuj do skutku,a jak przyjdzie nowy to od razu go sprzedaj i kup coś innego (może nawet i droższy model STX-a,ale nie miałem tych 15-stek więc nie wiem co to).

Skomentuj

Z oględzin wiem tylko, że najprawdopodobniej cewka jest niewycentrowana (te chrobotanie słychać tak jakby zwoje z cewki ocierały o magnes).
                                  Wiem że jesteś amatorem w tych tematach estradowych ale może przez chwile posłuchaj o głupocie o której napisałeś (nie pierwszej z resztą)
                                  otóż głośnik źle złożony (cewka niewycentrowana jak to nazwałeś) zawsze będzie od samego początku dotykała nabiegunników co usłyszy nawet z tępym słuchem. Nie potrzeba czasu ani też większych mocy aby się o tym przekonać.
                                  Oczywiście w twoim osobliwym przypadku oba głośniki zaczęły się "rozregulowywać po kilkunastu godzinach" Ciekawe i warte ekspertyzy.

Ktoś dobrze zauważył że powodem może być chwilowa bardzo duża moc, która zniszczyła mechanicznie cewkę a Twój wzmacniacz na to pozwala.
                                  Tłumaczenie że rzeczą nie do zrobienia dla wykształconego "elektronika" jest podłączenie pod zaciski śrubowe tych kolumn jest dla mnie arcyśmieszne i niezmiernie naiwne. Sam nie raz katowałem do granic możliwości głośniki i takie pierdoły jak "niewykonalność" odłączenia speakona od przewodu jest po prostu żenujące. Ty naprawdę elektroniku, radiowcu nie zrobiłeś, nie przerobiłeś żadnego przewodu?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X