Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 DIY dziwnie grają

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX MX-140 DIY dziwnie grają

Witam. Mam taki problem. Zrobiłem ostatnio klony MX-140 na przetwornikach AWX i na podzespołach JANTZEN AUDIO CROSS-CAP 400V zwrotnice, według schematu STX i dźwięk z tych kolumn jest jakiś dziwny czyli przytłumiony w wysokie tony trzeba się wsłuchiwać i jest ich jakoś mało. Jeżeli płyta jest bardzo dobrze nagrana to jest nawet dobrze, ale większość płyt gra co najmniej słabo. Słucham ich na wzmacniaczu Technicsa su-v40 i amplitunerze Technics SA-AX530, odtwarzaczu CD SL-PG490 oraz dwóch odtwarzaczach DVD. I teraz moje pytania czy te kolumny tak grają, czy zwrotnice muszą być oryginalne na podzespołach STX czy coś ja coś skopałem.

Obraz 047kopia.jpg

A ile one grają.... miałem to samo po prostu przesiadka z głośników które miały inaczej ustawione pasmo i Ci się tak wydaje.... niech pograją troche z większymi głośnościami :) zaczną gadać :)

PS ile ma ta cewka przy wyjściu na wysokotonówkę :> ??

Skomentuj

Grają około tygodnia po kilka godzin dziennie. Cewka ma 0.050mH 0.090 Ohm dr-1.00. Ale nie grały jeszcze za głośno.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        przeniosłem...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Musisz się przyzwyczaić :) lub zmień Lpad :) czyli podgłośnij wysokotonówkę

Skomentuj

Pokaż listę części które zamówiłeś z polinka.

Skomentuj

Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/0.68uF, Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/10.00uF, Cewka 0.47 mH 0.160 Ohm dr-1.00, Cewka 2.00 mH 0.400 Ohm dr-1.00, Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/5.60uF, Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/2.70uF, Kondens.capacit. CROSS-CAP 400V/15.00uF, Cewka 0.33 mH 0.480 Ohm dr-0.70, Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.60 Ohm, Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 10.00 Ohm, Resistor SQP 5 Watt / 4.70 Ohm, Resistor SQP 5 Watt / 10.00 Ohm i Cewka 0.050mH 0.090 Ohm dr-1.00.

Skomentuj

To tyle, co kondy różnią Ci się tolerancją, ale przez to aż takich cudów bym się nie spodziewał, jak opisujesz.

Czasem tweeterów nie podłączyłeś w przeciwfazie? Sprawdź je w odwrotnej polaryzacji.
                Jak to nie pomoże, to odżałuj 22zł na panasonica WM61a i zbadaj sprawę.

Skomentuj

a może źle zbudowałeś zwrotnicę

Skomentuj

a na czym sluchales wczesniej?

bo ja mx-140 slyszalem tylko raz, ale niczego im nie brakowalo

Skomentuj

Sprawdzałem, tweetery podłączone dobrze, chyba że pomylili oznaczenia w fabryce ale żeby w dwóch naraz.
                      W przyszłym tygodniu jadę osłuchać te kolumny z ONKYO 9511 i ONKYO 7711 może to moje TECHNICSy tak grają i nie jest to wina głośników. Jeżeli dźwięk też będzie do bani to kupię ten mikrofon. Dzisiaj włączyłem płytę STINGA i oprócz tego, że wysokich mało, średnie takie sobie to niskie jakieś jak z puszki a na płycie OBYWATEL G C Było bardzo fajnie. Kolumny są wygłuszone tylko filcem może to też ma jakiś wpływ na ten dźwięk.

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post o 22:36 ----------

W zwrotnicy, która jest na zdjęciu pomyliłem kolejność kondensatora z rezystorem na średnio/niskotonowym ale to jest poprawione.

Skomentuj

U mnie ten sam objaw..... mało wysokich, i średnie jakieś takie dziwne ale mic i Holmimpulse nic nie pokazał niepożądanego... (pomiar na szybkiego z ręki, z kilkunastu cm od kolumny kolumna też prowizorka... ) więc obstawiam po prostu brak przyzwyczajenia do płaskiego dźwięku

Skomentuj

Nie wiem co jeszcze mogłem ewentualnie skopać w zwrotnicy w prawdzie robiłem to pierwszy raz ale według schematu.

---------- Post dodany o 22:56 ---------- Poprzedni post o 22:48 ----------

Możliwe, że to kwestia przyzwyczajenia może tak ma grać do tej pory słuchałem muzyki na ALTUS-ach 300 i JAMO A510 + KODA 100Bv2. Zobaczę jak będzie na ONKYO a potem jeszcze MARANTZ 7004. Jeżeli dźwięk taki ma być to moim zdaniem 1000zł "wywalone w błoto".

Skomentuj

To spróbujcie usunąć tłumik - R1 i R2, powinno być dużo lepiej.

ew. go zmniejszyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez R_NEO Zobacz posta
                              do tej pory słuchałem muzyki na ALTUS-ach 300
                              Jeżeli dźwięk taki ma być to moim zdaniem 1000zł "wywalone w błoto".
                              skoro sie przesiadasz z takiego sprzetu to sie nie dziwie

ale musze ciebie zmartwic - albo sie nauczysz sluchac jak powinno, albo wracasz do altusa

Skomentuj

Zawsze to mozna sobie "podkrecic" brzmienie na korektorze :) ale poki co warto sie przyzwyczaic do nowego dzwieku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  ale musze ciebie zmartwic - albo sie nauczysz sluchac jak powinno, albo wracasz do altusa
                                  Polecam poprawnie rozmieścić sprzęt, na środku centrum akustycznego postawić fotel, z boku stoliczek na piwo. Puścić kilka nowych płyt i doszukiwać się w muzyce nowych dźwięków - będzie ich od groma więcej. Smacznego piwka

Skomentuj

Najpierw sprawdzę na innym sprzęcie jak to gra a potem usunę te rezystory ale nie wiem czy to dobry pomysł a żeby zmniejszyć tłumienie to chyba trzeba wykonać jakieś obliczenia gdzieś kiedyś czytałem, specjalistą w projektowaniu zwrotnic nie jestem :)

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 23:16 ----------

Słoń mi na ucho nie nadepnął żebym nie słyszał dobrego brzmienia sporo odsłuchów robiłem np. na KEF iq90 i tam nie podoba mi się dolne pasmo a góra i średnica "miód dla uszu", ale znowu podoba mi się dźwięk z JBL E30 choć to kilka półek niżej od tych KEF.

---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post o 23:23 ----------

Ale czytałem dużo pozytywnych opinii o mx-140 i dlatego je zrobiłem a w nich nie znajduję tego czego bym spodziewał się po opiniach innych.

---------- Post dodany o 23:35 ---------- Poprzedni post o 23:29 ----------

Ploter a czy masz kolumny oryginalne z STX czy DIY.

Skomentuj

Najpierw sprawdzę na innym sprzęcie jak to gra a potem usunę te rezystory ale nie wiem czy to dobry pomysł a żeby zmniejszyć tłumienie to chyba trzeba wykonać jakieś obliczenia gdzieś kiedyś czytałem, specjalistą w projektowaniu zwrotnic nie jestem
                                      Hmm wtedy charka będzie mocno wznosząca - teraz jest tłumik ok 5db, można potem spróbować z rezami 2,4 ohm i 20 ohm ( w przybliżeniu 3db). Myślę że bardziej podpasuje waszym gustom niż obecna trochę opadająca charka.

Potem można połączyć 3,6 z 2,4 równolegle a 10 i 20 szeregowo i mamy tłumik 1db.

Więc eksperymentować, podziału to nie zmieni, więc nie bać się.
                                      Last edited by LightSound; 17.05.2012, 22:47.

Skomentuj

Właśnie dostałem odpowiedź od gościa który ma te kolumny i mówi, że jak grał na Technicsie to było tak jak u mnie.

---------- Post dodany o 23:59 ---------- Poprzedni post o 23:52 ----------

A to wygłuszenie z filcu co dałem jest ok czy raczej je wymienić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X