Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 DIY dziwnie grają

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słoń mi na ucho nie nadepnął żebym nie słyszał dobrego brzmienia
    do tej pory słuchałem muzyki na ALTUS-ach 300
    hmm, hmm
    Skoro Altusy są wznacznikiem "nieskalanego słuchu" to rzeczywiście masz prawo mieć dyskomfort bez zawartości cykającej i jednostajnie buczącej.

Ja również 20 parę lat temu słuchałem Altusów i w pewnym studio w Izabelinie posłuchałem swojej płyty na monitorach z referencyjnie płaską charakterystyką. Wtedy rzekłem jak można wydać tyle kasy na ledwo "cykające" kolumny? - mowa o monitorach NS10
    Z każdym następnym rokiem doceniałem kupione właśnie NS10 i zastanawiałem się jak mogłem takiego festyniarskiego dźwięku słuchać za sprawą altusów?
    Ale ponoć o gustach się nie dyskutuje i jak lubisz "cykady na cykadach" to wróć do Altusów.

Inną sprawą jest możliwy błąd w połączeniach lub fabrycznie źle oznaczone polaryzacje ale na to potrzeba 2 minut aby mieć pewność. Zawsze sprawdzam polaryzację przed montażem.

Skomentuj

A wysokie tony się jakoś zmienią jak odwrócę polaryzację usłyszę to czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie. A Altusy może i grają "festyniarsko", ale niektóre instrumenty odzwierciedlają lepiej niż nie jedne drogie kolumny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
        Ja również 20 parę lat temu słuchałem Altusów i w pewnym studio w Izabelinie posłuchałem swojej płyty na monitorach z referencyjnie płaską charakterystyką. Wtedy rzekłem jak można wydać tyle kasy na ledwo "cykające" kolumny? - mowa o monitorach NS10
        Z każdym następnym rokiem doceniałem kupione właśnie NS10
        Karol, bez urazy, ale NS10 napewno nie sa wzorem plaskiej charakterystyki :P

Skomentuj

pogromco wcale się nie obraziłem ale prawie 20 lat temu nie było większego wyboru i własnie takie NS10, które były w co drugim studio w Polsce w porównaniu do Altusów były referencyjnym zestawem pod względem liniowości
          Sprzedałem już dawno z 10 lat temu z powodu delikatnie rozjaśninej góry, ale trzeba też mieć na uwadze, że konkurencyjne show zrobił im ADAM i stąd tyle późniejszych negatywów. Aktualnie również "drwię" z czegoś takiego jak KRK. Reklama, reklama i jeszcze raz reklama. A dla mnie dno marketowe jeżeli chodzi o jakość reprodukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez R_NEO Zobacz posta
            A wysokie tony się jakoś zmienią jak odwrócę polaryzację usłyszę to czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie. A Altusy może i grają "festyniarsko", ale niektóre instrumenty odzwierciedlają lepiej niż nie jedne drogie kolumny.
            Hmm zmienić pośrednio zmienią. Zmieni się tak na prawdę średnica, w sensie w miejscu podziału będziesz miec dołek, przez co będziesz miał wrażenie, ze wysokich tonów i basu będzie więcej, a wokal będzie wycofany.

Sprawdź, to tylko 4 kabelki. Potem tłumik - tak jak pisałem wyżej.

Skomentuj

A Altusy może i grają "festyniarsko", ale niektóre instrumenty odzwierciedlają lepiej niż nie jedne drogie kolumny.
              po prostu HIT. Mógłbyś sporządzić listę instrumentów "niektórych", których należałoby słuchać na Altusach?
              ja pier...lę co za noc!

Skomentuj

Nie na temat...

Jedną z rzeczy, jakie naprawdę lubię w tym forum jest jakość dyskusji i kultura wypowiedzi użytkowników. Czemu sprawiasz, że zmieniam zdanie ? Kultury trochę, nawet jeśli ktoś ma inne zdanie aniżeli Ty.

Skomentuj

Wokal jest jakby lekko wysunięty więc chyba jest dobrze. Ale jak będę miał chwilę w weekend to sprawdzę to dokładnie. A jeszcze czy muszę zamienić przewody przy głośnikach czy mogę to zrobić w terminalu przed zwrotnicą mam osobno głośniki wysoko tonowy i średnio/niski i czy po takiej zamianie nic się nie stanie z wysokimi jak dam trochę głośniej. A średnio/niski można podobno sprawdzić baterią czy to jest skuteczny i bezpieczny sposób?

Ludzie, którzy nasłuchali się starych Altusów lub nie słuchali ich wcale zawsze mają najwięcej do powiedzenia na temat brzmienia z trzy setek. Nie są to rewelacyjne kolumny ale nie są też aż takie fatalne. Zawsze jak jest mowa o tych kolumnach znajdzie się ktoś kto wyrwie wątek z kontekstu i tylko na tym się skupia. a jeżeli miałby możliwość zebrałby wszystkie sztuki i zrobił z nich wielkie ognisko.
                  Last edited by R_NEO; 18.05.2012, 09:18.

Skomentuj

R_NEO - odkręć kopułkę, zamień kabelki, zakręć kopułkę. Z drugą kolumną zrób to samo. Potem słuchaj. Podział zostanie ten sam - filtr i tak masz taki sam,odcina pasmo w danym punkcie, tyle co jest niezgodnie w fazie z midbasem. Owszem, tak można sprawdzić midbasy, ale po co Ci to?

Skomentuj

Ponieważ skoro może być pomylone oznaczenie na wysokich tonach to na tych drugich też jest to niewykluczone. W jakiejś konstrukcji chyba na elektrodzie ktoś miał właśnie pomylone oznaczenie na jednym midbasie. A dla czego czasami w konstrukcjach fazy się odwraca, wynika to z podziały pasma czy o co chodzi?

Skomentuj

chodzi tu o zgranie fazowe
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

R_NEO - poczytaj artykuły na stronie głównej o konstruowaniu zwrotnic, bo błądzisz. Jak widać na pomiarze plotera - jest wszystko dobrze podłączone wg schematu to jest poprawnie fazowo. Natomiast, jeżeli odwrócisz polaryzację tweeterów - powstanie niezgodność fazowa która przejawi się na zapadłość ok 12-18db w miejscu podziału czyli w okolicach 2,5kHz - 4kHz. Jeżeli midbasy są w przeciwfazie, to nie ma wtedy z nich basu - fale nanoszą się na siebie. Mimo iż przefazujesz tweetery, nadal nie będzie grało to tak jak powinno, lepiej pokombinować od razu z tłumikiem.

Może ploter będzie bardziej rozgarnięty, sprawdzi i napisze co i jak. Może też pomiar zamieści

A dla czego czasami w konstrukcjach fazy się odwraca, wynika to z podziały pasma czy o co chodzi?
                          Wynika to ze stosowanych stromości filtra. Poczytaj sobie o ile odwraca się faza względem stromości filtrów (parzyste i nieparzyste)

Skomentuj

LightSound ty tez bladzisz
                            jesli jeden z wooferow jest w przeciwfazie to wtedy fale sie znosza
                            jesli sa oba w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy poza niezgodnoscia w punkcie podzialu
                            jesli podlaczyc oba glosniki mid i tw w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy
                            powodem tego jest to, ze sygnal to sinusoida i jej wartosc wynosi 0
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak chcesz wiecej najwyzszych wysokich tonow to usun ten filtr rlc przed glosnikiem wysokotonowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                Może ploter będzie bardziej rozgarnięty, sprawdzi i napisze co i jak. Może też pomiar zamieści
                                Co do poprawności montażu sprawdzałem też i z odwróconą polaryzacją... :) i tego nie słyszę ale pomiar już pokazuje ze jest cos nie tak.... porównanie (niebieski normalnie, bordowy z odwróconą polaryzacją kopułki pomiar na szybko z ręki, i mic ustawiony na pałę ale i tak widać)

Odwrócona polaryzacje to tylko zamienione + z - przy kopułce co w przypadku kopułki AWX nie ma raczej miejsca na błąd w oznaczeniu :)

Ploter a czy masz kolumny oryginalne z STX czy DIY.
                                Oczywiście tylko DIY

Zastanawiam się tylko dlaczego jeszcze kolega R_NEO jeszcze do mnie na GG nie napisał :> ani na PW wszystko bym mu wytłumaczył w koncu troszkę się znam ponad 1000 postów nie szło na marne :)

PS Jak sprawdzić polaryzację głośnika... (tylko nie kopułki) tylko nie za długo wystarczy ułamek sekundy

http://www.troelsgravesen.dk/polarity.htm
                                Last edited by ploter; 18.05.2012, 19:56.

Skomentuj

Jestem na tym forum dopiero początkujący więc do nikogo nie zwracam na PW, ponieważ nie wiem czy to będzie ok.

---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post o 21:27 ----------

Czyli jak odwrócę polaryzację na wysokich to tego nie usłyszę?

Skomentuj

Jestem na tym forum dopiero początkujący więc do nikogo nie zwracam na PW, ponieważ nie wiem czy to będzie ok.
                                    Do mnie możesz szczególnie że napisałem Ci że mam taki sam problem jak chcesz to wbij na GG to pogadamy spokojnie

Czyli jak odwrócę polaryzację na wysokich to tego nie usłyszę?
                                    Nie wiem czy Ty usłyszysz :) ja się w to nie zagłębiałem :] musiałbym odpalić jeszcze raz płytkę i sprawdzić ale w pomiarach widać dokładnie i raczej błędu z oznaczeniem nie widzę :]

Skomentuj

Kolumny grają coraz lepiej, nie wiem czy się wygrzewają czy ja się przyzwyczajam. Oglądałem dzisiaj film i zauważyłem, że jak była scena na ulicy to w telewizorze było słychać jak jeżdżą samochody w tle a w głośnikach dopiero jak dałem sporo głośniej czy to jest normalne tv gra innym pasmem?

---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post o 21:37 ----------

Muszę najpierw zainstalować GG:)

---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:38 ----------

Skomentuj

Kolumny grają coraz lepiej, nie wiem czy się wygrzewają czy ja się przyzwyczajam. Oglądałem dzisiaj film i zauważyłem, że jak była scena na ulicy to w telewizorze było słychać jak jeżdżą samochody w tle a w głośnikach dopiero jak dałem sporo głośniej czy to jest normalne tv gra innym pasmem?
                                        Oglądaj na samych głośnikach a nie z TV przyzwyczajaj się do AWXów

Skomentuj

A jak je podłączyłeś do tv?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X