Wystarczy ze telewizor moze miec znakomite odtwarzanie pasma od 300hz do 3-5khz, ktore dla czlowieka jest najwazniejsze i mimo szerokiego pasma kolumn glosnikowych ich dzwiek moze byc meczacy i nienaturalny jak z glosnikow szerokopasmowych telewizora. To jest wlasnie tak zaprojektowanie aby srednie pasmo bylo wyraznie i niemeczace w trakcie wielogodzinnego ogladania.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX MX-140 DIY dziwnie grają
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Nie twierdzę, że tv gra lepiej tylko zastanawiam się, dlaczego słyszę w nim więcej instrumentów i dźwięków niż w głośnikach AWX. I im więcej słucham tv z kolumnami tym więcej dostrzegam różnic, które słychać w tv. Może i w tv są słabe głośniki, ale widząc jadący samochód w filmie na drugim planie słyszę go, to w kolumnach jak jest w miarę cicho nie słychać go wcale i to jest dla mnie wyznacznik a nie Twoje stwierdzenie mojego gustu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaNie twierdzę, że tv gra lepiej tylko zastanawiam się, dlaczego słyszę w nim więcej instrumentów i dźwięków niż w głośnikach AWX. I im więcej słucham tv z kolumnami tym więcej dostrzegam różnic, które słychać w tv. Może i w tv są słabe głośniki, ale widząc jadący samochód w filmie na drugim planie słyszę go, to w kolumnach jak jest w miarę cicho nie słychać go wcale i to jest dla mnie wyznacznik a nie Twoje stwierdzenie mojego gustu.
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz posta... ale widząc jadący samochód w filmie na drugim planie słyszę go, to w kolumnach jak jest w miarę cicho nie słychać go wcale ...
Nie na temat...
Mam pewien sposób na sprawdzenie jaka część pasma szwankuje w kolumnie. Używam do tego Foobara i włączonej wizualizacji (analizatora) ustawionego powiedzmy na rozdzielczość 80 częstotliwości. Słucham sobie na kolumnach różnych utworów. W utworach w których pewne dźwięki, przyprawiają o "ból ucha" np. fortepian (pojedyncze uderzenia) lub których nie słychać (tak jak w przypadku powyższego TV) wrzucam na komputer i odsłuchuję w foobarze. Wtedy jak na dłoni widać przy jakiej częstotliwości "coś" nam nie działa tak jak powinno.
---------- Post dodany o 08:25 ---------- Poprzedni post o 07:03 ----------
Do referencyjnego odsłuchu używam słuchawek Sennheiser HD 280 Pro.Last edited by karmer; 24.05.2012, 06:19.
Skomentuj
-
Może kolega Ploter coś z tych porad wyciągnie i dopasuje ja nie mam sprzętu jeszcze sprzętu pomiarowego. Tylko nie wiem czy po modyfikacji zwrotnicy nie zmieni się wykres liniowości na minus w którym dla niektórych jest nie do pomyślenia, że będzie coś nie tak. Nie wiem może i to prawda ale ja wolę jak mi dźwięk odpowiada a nie jak odpowiada mi linia na wykresie.
Kolego Pharoh kolumny były ustawiane w różnych miejscach i oprócz basu to za bardzo nic się nie zmienia.
---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post o 16:13 ----------
Właśnie jestem po trzygodzinnym odsłuchu kolumn Radmor LS30, JBL E30 i moich MX-140 DIY. Na pierwszy ogień poszły JBL, mają niesamowitą stereofonię i dźwięk jest słyszalny nie z głośnika tylko jakby z niego oderwany. Po kilu utworach podłączyliśmy moje kolumny. Postawiliśmy je na taboretach około 1,5m od siebie i po pierwszych minutach myślałem, że porąbie je siekierą taki był tandetny dżwięk, więc postawiliśmy je w miejscu gdzie stały JBL i Radmory około 2,5m od siebie. Dźwięk od razu się zmienił ale było wszystko wycofane. Po około 15 minutach kolumny zaczęły grać lepiej a nawet dobrze. Wysokie szczegółowe średnie dobrze, niskie nieźle. Zamienialiśmy tak kolumny i słuchaliśmy tych samych nagrań. Na sprzęcie ONKYO moje kolumny grały naprawdę dobrze ale i tak klasowałbym je na trzecim miejscu. Najlepiej jak dla mnie grały JBL. AWX największy głośnik a najmniejszy "power".Last edited by R_NEO; 24.05.2012, 15:20.
Skomentuj
-
Tak czytam i się zastanawiam... kiedy zaczyna się efekt placebo...
Zaczęliśmy wątek tym że....
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postawedług schematu STX i dźwięk z tych kolumn jest jakiś dziwny czyli przytłumiony w wysokie tony trzeba się wsłuchiwać i jest ich jakoś mało. Jeżeli płyta jest bardzo dobrze nagrana to jest nawet dobrze, ale większość płyt gra co najmniej słabo.
Potem kolumny się wygrzały
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaKolumny grają coraz lepiej, nie wiem czy się wygrzewają czy ja się przyzwyczajam. Oglądałem dzisiaj film i zauważyłem, że jak była scena na ulicy to w telewizorze było słychać jak jeżdżą samochody w tle a w głośnikach dopiero jak dałem sporo głośniej czy to jest normalne tv gra innym pasmem?
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaRóżnica jest taka, że kolumny grają już mniej jak z jakiejś puszki, jak jest więcej basu to efekt puszki znika całkiem, mniej zlewają się dźwięki a wysokie jakby nabrały sytości.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaco próbował ktoś ze zmniejszonym tłumikiem? Ploter, dwa rezystory, pewnie masz na stanie :P
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNawiasem mowiac, to kolumny powinny byc odwrotnie ustawione - tweeterami do srodka, a nie na boki.
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaPo około 15 minutach kolumny zaczęły grać lepiej a nawet dobrze.jeszcze czegoś brakuje, ale jeszcze się nie wypowiem nad całościowym brzmieniem bo
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaza krótko ich słuchałeś
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaja przed strojeniem systemu w samochodzie wygrzemam sprzet (głośniki i wzmacniacze) ok godziny czasu
i dopiero wtedy można coś zrobić
A właśnie, wygrzałeś w ogóle głośniki? Czy zamontowałeś prosto z pudełka, i piszesz że klapa?
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaprzeważnie pomiary robię wieczorem, mniejsze szumy z zewnątrz
a co do szumów to kombinowałem różnie
w garazu, poza, z zamkniętą klapą i otwartą i jak było cicho na dworzu to nie było wielkich różnic
zawsze robie min 3 pomiary dla sprawdzenia poprawności i ew różnicJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaJa także dodatkowo włączam ogrzewanie w środku, żeby było cieplej
"-a wygrzales glosniki?
-przeciez lato bylo!"
Skomentuj
-
Nie na temat...Ja zaś mam tylko przełączkę ( z boków mam ściany, z przodu i tyłu wolna przestrzeń) i tam robię.
Dokładnie, nie ma wielkich różnic, chyba że przejedzie auto, czy coś podobnego się wydarzy, to uchwyci to na pomiarze.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzypomniala mi sie sytuacja z imprezy po audio show
"-a wygrzales glosniki?
-przeciez lato bylo!"
Skomentuj
-
R_NEO lubisz Altusy, lubisz Technicsy, lubisz głośniki telewizyjne, lubisz kolumn marketowe JBL (tu masz link prawdy o JBL które były dla ciebie wzorcem w porównaniu http://www.youtube.com/watch?v=c9J7NTXfIuc )
Masz dość specyficzny gust. Według tego co przeczytałem Twoje upodobania to chałas a nie niskie THD oraz intermodulacyjne. Wręcz przeciwnie czego dowodem może być powyższy link kolumn JBL.
Tak właśnie leszcz z powyższego linku kupuje JBL i po jakimś czasie wie, że nie ma głośności bez THD-ułomności
R_neo a teraz o twoich sugestiach odnośnie lepszej zrozumiałości materiału muzycznego przy pomocy głośnika TV.
Jeżeli głośnik jest dedykowany do odtwarzania pasma od 500 do 5000 hz dla ścieżki dialogowej w filmie oraz dla wielu efektów "filmowych" zawierających się w tym paśmie, a dla materiałów muzycznych - przeszkadzajki, konga, wokale etc. to niech trafi do Twojej osobliwości, że pasmo poniżej 500 i powyżej 5000 hz jest niestety zbędne i z reguły utrudnia percepcję. Kumasz? Natomiast nie da się za pomocą pierdziawek z Twojego TV osiągnąć rozciągniętą charakterystykę na pasmo poniżej 500 i powyżej 5000 hz. Więc musisz dokonać wyboru albo pierdziawki TV wąskopasmowe dedykowane albo pełnopasmowe zestawy kosztem mniejszej analityczności w bardzo wąskim paśmie. Nie wiem czy już zrozumiałeś ale każdy głośnik jest kompromisem. Jeżeli lubisz altusy i JBL z charczącymi głośnikami to czas wyżucić te STX i wrócić do macierzy uwielbianej :)
Skomentuj
-
Tak ALTUS, TECHNICS i TV i jestem szczęśliwy
W tym porównaniu brzmienia brało udział kila osób, które nienawidzą dźwięku z "moich ukochanych ALTUSÓW" i u żadnej z nich moje kolumny nie wysunęły się nawet na 2 miejsce. Co mi po jakimś filmiku, ja słuchałem kolumn na żywo i miałem porównanie z innymi a Radmory to nie są jakieś tam pierdziawki. Człowiek, który kupił te E30 też naczytał się, że to badziew ale jak je usłyszał to kupił sobie kolejną parę kolumn.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaCzłowiek, który kupił te E30 też naczytał się, że to badziew ale jak je usłyszał to kupił sobie kolejną parę kolumn.skoro tak fajnie grają ;] to nigdzie nie ma ich konkretnego testu czy coś .....
Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaMasz dość specyficzny gust.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaTo dlaczego Mi też coś nie pasuje w AWXach ??Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postabo ty tez lubisz altusy, techniksy i tv brzmienie
PS Mam Yamahę a nie Technicsa..... a TV mam do obrazu a nie do dźwięku gwoli scislosci
Skomentuj
-
a Radmory to nie są jakieś tam pierdziawki. Człowiek, który kupił te E30 też naczytał się, że to badziew ale jak je usłyszał to kupił sobie kolejną parę kolumn.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez R_NEO Zobacz postaCzłowiek, który kupił te E30 też naczytał się, że to badziew ale jak je usłyszał to kupił sobie kolejną parę kolumn.Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz postaZapytaj kolegi, który nabył PONOWNIE następne 2 sztuki Radmorów LSNie na temat...Czytanie ze zrozumieniem się kłania :) Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj