Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 DIY dziwnie grają

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sorry, miałem na myśli LS.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
      Sorry, miałem na myśli LS.

nie no nie mogę już, czy Ty naprawdę jesteś takim ignorantem, czy tylko udajesz, żeby zrobić trochę syfu na forum ?

Chłopak zwrócił się z pytaniem do bardziej doświadczonych kolegów z nadzieją, że mu pomogą, społeczność DIYaudio należy do uprzejmych ludzi, więc odpowiedzieli. Tylko Ty jedyny nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu. Każdy Twój post jest, nasycony chęcią wywołania "syfu".

Poza tym, nie wiem dlaczego z pogardą traktujesz ludzi, którym podoba się altusowe granie ? Sam nie jestem ich fanem, ale daleko mi do wyśmiewania się z takowych, bo jak mawia klasyk: o gustach się nie dyskutuje !

Skomentuj

Kolega miał Radmory LS30 a kupił jako drugą parę JBL E30. Są mniejsze, grają potężniej choć pasmo Radmorów jest od 35Hz i w ogóle grają bardzo fanie dużo zależy od ich ustawienia jak postawiliśmy je tak jak moje w odległości około 1,5m od siebie to już nie było tak fajnie, nie było tej sceny i dźwięk nie odrywał już się od głośników.

Skomentuj

żeby zrobić trochę syfu
          nasycony chęcią wywołania "syfu".
          Tylko Ty jedyny nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu.
          Prczeczytaj powyżej swoje "coś" wniesione do tematu : D

o gustach się nie dyskutuje !
          A to dziwne gdyż sam właśnie dyskutujesz o guście moim.

Skomentuj

Jakie wartości elementów zmienić w L-pad'dzie mx-140 by stłumić awx w oryginale r1 wynosi 3.6 Ohm R2 10 nie wiem ile ile zwiększyć o 2/3db (nie wiem czy to nie będzie za dużo ) co o tym myślicie?

Skomentuj

A przeczytaj całego posta od początku, pisałem co na co zmienić i co kupić najlepiej żeby mieć pole manewru wybory tłumika.

Skomentuj

Nie na temat...

Prczeczytaj powyżej swoje "coś" wniesione do tematu : D
                W życiu wyznaję zasadę, że jeśli nie mam do powiedzenia nic mądrego, to siedzę cicho. Ale twojego gadania nie mogłem znieść, musiałem się odezwać.

A to dziwne gdyż sam właśnie dyskutujesz o guście moim.
                Zacytuj fragment, w którym napisałem, że to czego oczekujesz od kolumn jest złe ?

Ogarnij się, tyle w temacie ode mnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                  Hmm wtedy charka będzie mocno wznosząca - teraz jest tłumik ok 5db, można potem spróbować z rezami 2,4 ohm i 20 ohm ( w przybliżeniu 3db). Myślę że bardziej podpasuje waszym gustom niż obecna trochę opadająca charka.

Potem można połączyć 3,6 z 2,4 równolegle a 10 i 20 szeregowo i mamy tłumik 1db.

Więc eksperymentować, podziału to nie zmieni, więc nie bać się.
                  Czytałem po prostu nie mam na stanie tego typu rezystorów wiec będę musiał odwiedzic sklep oddalony o 50km dlatego chciałem dokładnie się dowiedzieć jakie wartości rezystorów potrzebuje,kolegą z forum chodzi o zwiększenie głośności wysoko tonowego z kolei ja chciałbym go przytłumić .

Skomentuj

Czytam ten wątek i zastanawiam się skąd to stwierdzenie, że dziwnie grają... Wysokie tony i średnie grają miło na tej zwrotnicy.
                    Zbudowałem zwrotnice wg projektu STX i użyłem następujących elementów do zwrotnicy (zakupione w Polinku):
                    *2379 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.400 Ohm dr-1.00 dl-30mm FI-33mm rdzen-14/30 -2 sztuki
                    *2058 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.160 Ohm dr-1.00 dl-25mm FI-26mm rdzen-14/25 -2 sztuki
                    *1021 CEWKA Cewka 0.33 mH 0.480 Ohm dr-0.70 h-15 FI-28 -2 sztuki
                    *1947 CEWKA Cewka 0.050mH 0.090 Ohm dr-1.00 h-15 FI-33 -2 sztuki

MET-TY 5/ 3.60 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.60 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm – 2 sztuki
                    MET-TY 5/ 10.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 10.00 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm - 2 sztuki
                    CERAMI 5/ 10.00 Resistor SQP 5 Watt / 10.00 Ohm J(5 gab.l-22/10/10mm. ends 33/0.8mm -2 sztuki
                    CERAMI 5/ 4.70 Resistor SQP 5 Watt / 4.70 Ohm J(5 -2 sztuki

MKT250V/ 0.68 Kondens.capacit. MKT 250 Volt / 0.68uF gab.l-18/11/ 7mm. oval/hor. -2 sztuki
                    MKT160V/ 2.70 Kondens.capacit. MKT 160 Volt / 2.70uF gab.l-19/15/ 9mm. oval/hor. -4 sztuki
                    MKT160V/ 5.60 Kondens.capacit. MKT 160 Volt / 5.60uF gab.l-25/18/12mm. oval/hor. -2 sztuki
                    MKT160V/ 10.00 Kondens.capacit. MKT 160 Volt / 10.00uF gab.l-25/22/15mm. oval/hor. -2 sztuki
                    MKT160V/ 15.00 Kondens.capacit. MKT 160 Volt / 15.00uF gab.l-30/24/17mm. oval/hor. -2 sztuki

Wszystko wpakowałem do obudowy TL wg dabyla i nie ma mowy o tym, że to gra słabo lub brakuje środka albo góry.
                    Coś musi być źle w Waszej zwrotnicy. Możesz wrzucić zdjęcie z bliska obu stron zwrotnicy, żeby można było przeanalizować, czy jest prawidłowo? Nie twierdzę, że nie potraficie tego zrobić, ale czasami łatwo o głupi błąd, zwykłą pomyłkę
                    Czym to jest napędzane?

Skomentuj

Proszę bardzo jak chcesz szukać

Skomentuj

Moja zwrotnica jest na pierwszej stronie. Zamieniony jest tam kondensator z rezystorem na średnio/niskich, ale to zostało poprawione od razu.

Skomentuj

ploter, możesz zmniejszyć rezystor Rp na np. 6,8 Ohm lub zmienić pułapkę na układ równoległy, może to wystarczy. Poniżej symulacja. Ja wolę układ równoległy, jak najmniej elementów w szeregu z kopułką.
                          Załączone pliki

Skomentuj

Dla tych, ktorym brakuje wysokich tonow zaproponowal bym ponizsze rozwiazanie. Pozbylem sie tej durnej pulapki. Symulacje na tym STXie AWX, niskotonowy jest inny ale o podobnej charce, dodany zeby pokazac calosciowy efekt. Zmiany w fazie sa minimalne, maksymalnie +-5stopni.
                            Załączone pliki
                            Last edited by pharoh; 27.05.2012, 02:19.

Skomentuj

Ploter, policz wartości wszystkich rezystorów, które masz w zwrotnicy...ja albo mam przekłamane kolory na ekranie albo są źle dobrane.
                              Same połączenia wyglądają ok - no dobra, może nie wyglądają :P ale są połączone prawidłowo
                              Last edited by przemasi; 27.05.2012, 09:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemasi Zobacz posta
                                Ploter, policz wartości wszystkich rezystorów, które masz w zwrotnicy...ja albo mam przekłamane kolory na ekranie albo są źle dobrane.
                                Same połączenia wyglądają ok - no dobra, może nie wyglądają :P ale są połączone dobrze

Jak zauważysz każdy rez był mierzony przed wlutowaniem i sprawdzony z tabelka kolorów dlatego na jednym z nich zobaczysz ze pisze pisakiem 4.7 :) a co do połączeń to jak narazie zmaszczone na pająku bo docelowo czekam aż mi brat pojedzie po laminat na płytki

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Dla tych, ktorym brakuje wysokich tonow zaproponowal bym ponizsze rozwiazanie. Pozbylem sie tej durnej pulapki. Symulacje na tym STXie AWX, niskotonowy jest inny ale o podobnej charce, dodany zeby pokazac calosciowy efekt. Zmiany w fazie sa minimalne, maksymalnie +-5stopni.
                                A ja wykonałem pomiary dzisiaj z pułapka i bez

Jak widać skrajne pasmo troszkę się podniosło :) R_NEO wepnij się kabelkiem przed tą pułapkę i posłuchaj różnicy :)

Zamieszczone przez przemasi Zobacz posta
                                Wszystko wpakowałem do obudowy TL wg dabyla i nie ma mowy o tym, że to gra słabo lub brakuje środka albo góry.
                                A wygrzewałeś wcześniej głośniki ?? Bo u mnie już jest ok :) musiałem im dać troche w kosć głośniej i albo się wygrzały albo ja się przyzwyczaiłem

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                  A wygrzewałeś wcześniej głośniki ?? Bo u mnie już jest ok musiałem im dać troche w kosć głośniej i albo się wygrzały albo ja się przyzwyczaiłem
                                  Nie. Po prostu podłączyłem i pozwoliłem im swobodnie grać. Mi odpowiada to jak grają, bo nigdy nie przyzwyczajałem się do syczącej góry. :) Wolę, jak brzmi to delikatniej i naturalniej. Nigdy nie miałem Altusów, zaczynałem bardzo dawno temu od kolumn z głośnikami łotewskiej Radiotechniki, więc to może mieć znaczenie

Skomentuj

Podobno jak wyrzuci się pułapkę to trzeba zrobić pochylaną ściankę żeby zniknęła górka na charakterystyce.

---------- Post dodany o 11:02 ---------- Poprzedni post o 10:48 ----------

Na razie tak zostawiam, nie mam jak ich pomierzyć. Kupię inny wzmacniacz i wtedy podejmę decyzję czy te kolumny zostawić czy nie. Wydaje mi się, że jak jest głośniej to trochę zlewa się dźwięk, może nie są do końca wygrzane jeszcze.

---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post o 11:02 ----------

Za jakiś tydzień sprawdzę je jeszcze na sprzęcie Marantza i potem Pianocrafta.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Mam pytanie o wykres z postu #115 Co zrobić aby pozbyć się podbicia na 150 Hz. Przychodzi mi do głowy zwiększenie obudowy i niższe strojenie. Czy mam rację? Ten sam problem mam przy GDN 13/40/2 tonsila. Słychać to bardzo i jestem właśnie przed zmianą obudowy na większą z 7L na ok 18l Tak przynajmniej wychodzi z symulacji i przy dobroci obudowy ok. 3-4 czyli mocno wytłumiona.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Jeśli to jest pomiar z jakiejś odległości (a raczej tak skoro jest to pomiar zestawu) to pomiar w tym zakresie częstotliwości jest raczej błędny i jest to zapewne jakieś podbicie pomieszczenia. Jeśli Ty masz takie podbicie mierzone w polu bliskim to wypadałoby zwiększyć obudowę, ale Twoje zwiększenie (ponad dwukrotne) wydaje się jednak być za duże. Napchaj na razie do środka jakiejś waty, wtedy obudowa Ci się "powiększy" i zmierz ponownie.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Już tak zrobiłem, podbicie nadal jest. Muszę je zmniejszyć przynajmniej o 3 dB. Zwiększając obudowę sugerowałem się Staffami. One mają dość dużą objętość. Nawet wydaje się, że za dużą jak na taki głośnik. Słyszałem klony Totem Mite i one także mają to podbarwienie. Jest na tyle irytujące, że już nie do przyjęcia. Spróbuję powiększyć obudowę, najwyżej ją zmniejszę przegrodą.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X