Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer do kina - czy STX.15.3.800.8.F.S.MC będzie ok?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer do kina - czy STX.15.3.800.8.F.S.MC będzie ok?

Witajcie,
    Mam plan żeby zrobić mocny subwoofer który będzie służył tylko do kina domowego w pomieszczeniu 25m2. Zastanawiam się na głośnikiem SW.STX.15.3.800.8.F.S.MC - czy w tym przypadku się sprawdzi czy może szukać czegoś innego? Do tego myślę, że dobrym wyborem byłby panel irka sub450 (o ile jest dostępny) - w tej kwestii również proszę o opinię. Do wydanie na głośnik + panel mam ok. 1000zł, to jest raczej górna granica, chyba że będzie naprawdę warto dołożyć. Proszę szanowni forumowicze o pomoc w wyborze :)

Ten głosnik nie nadaje sie do kina.
    Nadaje sie ten ravemaster-bsw-154-ii

Jesli juz coś do kina w cenie do 400-500zl od STXa to 2x 8" AWX.

UWAGI MODERATORA
    od tego typu ogloszen jest odpowiedni temat!
    zabrania sie reklamowania wlasnych aukcji w takich tematach
    jeszcze raz i bedzie ostrzezenie
    Last edited by Pawel S.; 09.06.2012, 13:04.

Skomentuj

ten glosnik jest 8r, co nawet przy SUB450 (nie jest dostepny) sprawia ze dostanie za malo mocy
      tutaj faktycznie chyba lepiej by sie sprawdzil bsw

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
        Jesli juz coś do kina w cenie do 400-500zl od STXa to 2x 8" AWX
        Chmm czy w takim przypadku nie okazało by się, że taki subwoofer niewiele pomoże, biorąc pod uwagę, że fronty to roth oli 50?

Skomentuj

Bsw jest za szybki do kina:)
          Ja bym proponował xls 10,12 z ebay + panel 300wat

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post o 15:08 ----------

Zamieszczone przez Archon816 Zobacz posta
          Chmm czy w takim przypadku nie okazało by się, że taki subwoofer niewiele pomoże, biorąc pod uwagę, że fronty to roth oli 50?
          Subwoofer w kinie domowym ma robic zamieszanie i schodzić jak najnizej a nie tylko podgłasniać bas z frontow

Skomentuj

w ilosci basu moze niewiele
            ale w zejsciu juz bardzo duzo

Skomentuj

Rozumiem, że subwoofer ma schodzić jak najniżej, dlatego właśnie pytałem bo nie byłem pewien czy głośniki o takiej średnicy dadzą radę zejść Zainteresował mnie Peerless XLS-12 - wydaje się być ok, pytanie - są jakieś alternatywy w podobnej cenie? Rozumiem, że mocy mu wystarczy w połączeniu z panelem sub300 :cool: ?

Skomentuj

No dobrze ale do peerlesa XLS 12 trzeba dwóch 10 calowych membran biernych by zestroić go na 20Hz (Absolutnie żadne wyższe strojenie nie wchodzić powinno dla ciebie w rachubę). A jedna membrana kosztuje 440zł więc to przekracza twój budżet. Robienie zaś XLS12 z BR mija się z celem bo albo będzie mały litraż i rury na niskie strojenie nie wsadzisz do małej budy albo będzie wielka buda mała rura ale group delay poleci w kosmos i nici z normalnie wybrzmiewającego basu.

Moja radą jest kupienie Daytona RSS315HF i wsadzenie go do zamkniętej budy oraz kupienie wzmacniacza z aktywną korekcją przy 25Hz. Zapomnij u budżecie 1000zł. 1300zł musisz mieć na ten cel.

Poczytaj co anpisał pan Kisiel w swoim opisie:
                http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830847.html

Ma również w ofercie suba na XLS12 z dwoma MB 10" ale jak widzisz opcja jest też 100 litrowa kolubryna (jak niektórzy nazywają tych gabarytów budę) która zejdzie na sam dół. O group delay'u nawet się Kisiel nie zająknął.

Bsw jest za szybki do kina
                Czyli inaczej mówiąc nie potrafi zejść głośno poniżej 30Hz.
                Last edited by gooralesko; 09.06.2012, 17:14.

Skomentuj

Ok nie ma problemu z 1300zł, tylko pytanie gdzie można kupić takiego Daytona bo nigdzie nie mogę go znaleźć? Druga sprawa, wzmacniacz do niego: masz na myśli jakiś konkretny z aktywną korekcją przy 25hz który by pasował w tym przypadku?

Skomentuj

http://zap-audio.pl/ Tu jest ten Dayton. Model RSS315HF. 800zł kosztuje.

Co do wzmacniacza to jest problem bo trzeba by zlecić komuś usługę złożenia panelu z modułem korekcji aktywnej. Albo złożyłbyś sobie samemu jesli choć trochę liznąłeś elektroniki. Na 30cm Daytona trzeba mieć przygotowane 400WAT mocy więc albo zmostkowane dwie bipolarne końcówki na tranach albo mosfet 400W.

---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post o 16:16 ----------

Tutaj znalazłem jeszcze pdfa mówiącego co nieco o aplikacji XLS12 - http://my.fit.edu/~kozaitis/Speakers...tiionNotes.pdf teraz zauważyłem ze Kisiel ma swojego KUB-12 na XXLSie a różnica pomiędzy XLSe w wersja z dwoma Xami jest i lepiej brać XLSa (Tańszy i zaprojektowany na osiągniecie niższego rezonansu z BR/MB)

Skomentuj

Chmm trochę szkoda z tym wzmacniaczem, w tym przypadku raczej wolałbym gotowy :( xls12 w obudowie 100l wchodzi w grę, jeśli miało by to się dobrze spisywać to czemu nie, ale taka kolubryna :biggrin: zawsze jest trochę uciążliwa - poczytam jeszcze pdfa. Nie ma jeszcze jakiejś alternatywy do której bez problemu można dopasować panel i która nie będzie wymagała aż takiej obudowy?

Skomentuj

Niestety zrobienie suba z prawdziwego zdarzenia (Schodzącego głośno do 20Hz) wiąże się z takimi uciązliwościami. Albo buda musi być wielka i wzmacniacz potężny albo tylko to drugie. Czasem jest problem z dobraniem odpowiedniego głośnika do innych, z góry założonych, wymagań. Ale znajdziemy coś co spełni Twoje oczekiwania. Widzę, ze jeteś otwarty na propozycje i nie straszny ci 100litrowy sub (Tak samo jak mi bo mam takowgo w chacie ).

Skomentuj

Jesli nie jest ci straszna duza obudowa to zrób do perlessa xls 12 obudowe 120L strojona portem szczelinowym na 16hz:)

Skomentuj

:) chyba nie będę szalał aż tak. Ale z tym portem szczelinowym to może być dobry pomysł. Co sądzicie o takiej obudowie do xls-12: 80 litrów strojona na 24hz, wymiary wewnętrzne powiedzmy 40x43x48cm, i port szczelinowy o szerokości 40 wysokości 2,2cm i długości 40cm? Czy jednak lepsza będzie taka 100l i okrągły br? Załącze scr z Winisd, więc przy okazji można zerknąć okiem czy parametry głośnika wprowadziłem prawidłowo bo co do niektórych nie byłem pewien czy dobre wpisuje. Pozdrawiam.
                            scr1.jpg

Skomentuj

120L to nie takie szalenstwo kolega mial takiego suba i w niskim basie nie miał sobie równych a gdyby miał port szczelinowy to było by super bo kolanko niestety powodowało lekkie zawirowania powietrza.
                              Nie polecam okragłych rur do subwooferow.
                              Moj bsw ma strojenie 33 hz i 2 kolanka 45stopni przy 30hz i 10cm srednicy i przy 30hz słychac prace portu.

Skomentuj

:) chyba nie będę szalał aż tak. Ale z tym portem szczelinowym to może być dobry pomysł. Co sądzicie o takiej obudowie do xls-12: 80 litrów strojona na 24hz, wymiary wewnętrzne powiedzmy 40x43x48cm, i port szczelinowy o szerokości 40 wysokości 2,2cm i długości 40cm? Czy jednak lepsza będzie taka 100l i okrągły br? Załącze scr z Winisd, więc przy okazji można zerknąć okiem czy parametry głośnika wprowadziłem prawidłowo bo co do niektórych nie byłem pewien czy dobre wpisuje. Pozdrawiam.
                                [ATTACH=CONFIG]4941[/ATTACH]
                                Pkaż zakładki group delay i SPL.

Skomentuj

zamiast wydawac kase na XLSa i marnowanie go w b-r wolalbym kupic 2 aluminiowe STXy
                                  problem w tym ze albo poszukasz uzywek, albo poczekasz na nowa odslone

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    zamiast wydawac kase na XLSa i marnowanie go w b-r wolalbym kupic 2 aluminiowe STXy
                                    problem w tym ze albo poszukasz uzywek, albo poczekasz na nowa odslone
                                    Przecież to nie ta półka...
                                    Xls spokojnie dorówna twoim kolumna i w jego strone sie kieruj to jeden z najlepszych głosników subniskotonowych i zaden stx mu nie podskoczy!

Skomentuj

proponuje posluchac zanim znowu bedziesz brednie pisal...
                                      mialem oba, i jezeli nie wsadzi XLSa z MB to nie widze sensu przeplacac

Skomentuj

Nie jest wstanie zestroić go BRem. Tak duża budy to przesada bo wywala grupowe opóźnienie w kosmos. Bio Cannabis mógł sobie mówić, że to nie preszkadza przy 20Hz ale ja mu nie wierzę.

XLS 12 albo do TLki wsadzić ponad 100 litrowej długiej na 2,7m conajmniej albo w 30 litrach z membranami biernymi. Efekt może być podobny choć charki będa się różnić jak to bywa przy stosowaniu linii transmisyjnej (Będzie dołek przy wyższym basie).

Które głośniki STXa są aluminiowymi wooferami? To jakieś nowe produkty?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X