Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer do kina - czy STX.15.3.800.8.F.S.MC będzie ok?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
    Nie jest wstanie zestroić go BRem. Tak duża budy to przesada bo wywala grupowe opóźnienie w kosmos. Bio Cannabis mógł sobie mówić, że to nie preszkadza przy 20Hz ale ja mu nie wierzę.
    Ty w nic nie wierzysz.
    Opóznienia grupowe nie maja takiego znaczenia w niskim basie.
    ja słuchałem xls i w 70l i 120-140l i róznica 6db w 20hz to bardzo duzo.

Skomentuj

Które głośniki STXa są aluminiowymi wooferami? To jakieś nowe produkty?
      nie, stary wycofany juz z produkcji
      a "niedlugo" ma byc nowa odslona (zmiana kosza)

w 50 litrowym b-r nie slyszalem nizej schodzacego glosnika!

Skomentuj

Przesyłam spl i group delay - rozumiem, że nie powinno wystawać poza skalę... Jest jakaś przybliżona data wprowadzenia z powrotem tego aluminiowego stxa?

scr2.jpg
        Last edited by Archon816; 09.06.2012, 23:13.

Skomentuj

Witajcie, czyli w zasadzie żeby dobrze zestroić peerlessa 12 konieczne jest zastosowanie membran/membrany biernej? Zastanawiam się, czy w cenie xls-12 + membrana bierna znalazł by się inny głośnik który sprostał by moim wymaganiom?

Skomentuj

przeciez miales wyzej propozycje daytona
            byly tez mivoci, ale juz tylko polowanie na uzywki zostalo

http://www.mivoc.com/shop/de/mivoc/d...l=HCM%2012%20T

---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post o 13:11 ----------

http://www.mivoc.com/shop/de/car-hif...XAW%20310%20HC ale nawet na tego warto polowac w polsce

Skomentuj

Zadałem sobie trud wpisania Daytona 315hf do winisd i udało się w BR ustalić mniej więcej kompromis między niskim zejściem a w miarę niskim group delayem. Buda zamknięta wymięka jeśli nie zastosuje się korekcji przy ok. 25Hz, choć - jak widać - opóźnienie grupowe ma znakomite.

Wymiary tunelu szczelinowego to 40(S)x3(W)x59 (D) cm

Skomentuj

Mivoczek w obudowie piano black. Gdzies miałem linka do tej konstrukcji, moze znajde...

Skomentuj

Wielkie dzięki gooralesko za to! Hmm br wyraźnie lepsza, a group delay 23ms będzie bardzo przeszkadzał? Czym się taki group delay objawia? Możesz mi napisać w dużym skrócie na czym polega "korekcja przy 25hz"? Czy z Daytonem RSS390HF-4 15 było by podobnie czy trochę lepiej? Między czasie wpisze go do winisd.
                  ruffpl, Mivoczek wygląda nieźle, obczaje go :) Chodzi o to, że wolałbym coś, na co nie trzeba "polować"...
                  Cały czas rozważam też xls-12, pytanie - czy trzeba by dwóch membran biernych czy wystarczy jedna?
                  Pozdro

Skomentuj

Do XLSa w 30 litrach jedna to może być za mało. Jedna MB 10" ma po prostu zbyt mały wychylenie by sprostać ciśnieniu jakie XLS 12 będzie wytwarzał. Daltego stosuje się dwie dziesiątki. Korekcja czyli elektroniczne podbijanie danej częstotliwości pokrętłem we wzmacniaczu subwooferowym. To jest to co mówiłem o konstruowaniu samemu wzmacniaczza wraz z modułem korekcji aktywnej.

Nie ma co za dużo kombinować. Albo Dayton 315hf w takiej br jaką podałem albo szukanie odpowiedniej aplikacji dla XLS12 albo XLS 10 w mojeje TL albo polowanie na mivoca. Nie widzę innej opcji na dzień dzisiejszy.

RSS390 nie sprawdzaj bo ja to zrobiłem wcześniej i wychodziły ogromne budy zarówno dla OZ (160l) jak i BR (321). Ten potwór jako zabudówka rogu pokoju w 300 litrowej budzie BR z filtrem subsonicznym ustawionym n a18Hz mogłaby zatrząść twoimi wnętrznościami (Ustawienie subsonica w tym miejscu sprawiłoby ze group delay nie miałby znaczenia bo kończyłby się na około 25ms). Czyli zrobić to co ultimate subwoofer powinien robić. Ale problem leży w cenie głośnika (1200zł) i cenie wzmacniacza potrzebnego do udzwignięcia zapotrzebowania mocowego tego potwora (500W/4Ohm najprawdopodobniej końcówka na mosfecie). Cena za taki zestaw to grubo ponad 1600zł. Ale miałbyś suba do końca życia.
                    Last edited by gooralesko; 10.06.2012, 16:03.

Skomentuj

Albo Dayton 315hf w takiej br jaką podałem albo szukanie odpowiedniej aplikacji dla XLS12 albo XLS 10 w mojeje TL albo polowanie na mivoca. Nie widzę innej opcji na dzień dzisiejszy.
                      Eminence LAB12, Wavecor SW263WA01 - głośniki normalnie do kupienia, potęga na dole. Eminence duża skrzynia BR, Wavecor mała skrzynia, ale z MB.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

300l - dobrze, że siedziałem bo bym się przewrócił xD Cena tak nie odstrasza jak rozmiar. Ale jedno mnie zaciekawiło:
                        Ustawienie subsonica w tym miejscu sprawiłoby ze group delay nie miałby znaczenia bo kończyłby się na około 25ms
                        A gdyby zastosować taki filtr subsoniczny w subwooferze na xls-12 100l BR?

LuSzTi - obczaje te głośniki.

Skomentuj

A widziałeś ile on ma pieniędzy? Wavecor + Mb to koszt 1600zł więc chyba budżet przekroczony. A gdzie wzmacniacz...

Archon - dałoby się. Tyle, że XLS12 w 100l BR przy 20Hz ma juz 31ms GD (przy strojeniu 18hz). WIęc znacznie więcej niż dayton 40cm w sytuacji opisanej wcześniej. jak XLSa na 16Hz stroić to wtedy group delay robi się nieprzyjemny poniżej subsonica 18Hz więc tam gdzie nas już nie interesuje. Ale pojawia się drugi problem - długośc tunelu. Przy wymiarach szczelinowego 40x2,5cm długośc to... 95cm. I tak źle i tak nie dobrze. Bez MB lub budy w TL nie podchodż do XLSa 12
                          Last edited by gooralesko; 10.06.2012, 16:32.

Skomentuj

Racja, EMINENCE LAB 12 koło 800zł kosztuje więc może bardziej ten?
                            Chmm jeszcze może tak ogólnie zapytam - czy subwoofer na xls-12 z membranami biernymi będzie dużo lepszy od tego BR na Daytonie 315hf?

Skomentuj

XLS12 z 2MB zejść powniene z dużym natężeniem do 18Hz. Dayton w aplikacji BR, która podałem nie będzie tego potrafił. 25Hz może będzie dobrze słychać ale poniżej nie bardzo. Ale tak naprawdę tego z jakim maksymalnym natężniem obydwa suby zagrają i który będzie głośniejszy przy danej częśtotliwości nie jestem wstanie stwierdzić patrząć na kartki papieru.

Skomentuj

A widziałeś ile on ma pieniędzy? Wavecor + Mb to koszt 1600zł
                                Ten Wavecor kosztuje 600zł w Polinku, do tego dwie takie membranki http://stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html (nie patrzcie na link, po prostu kliknijcie) gdzie może sobie dodawać masy jak chce. Wyjdzie z przesyłkami 750zł.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Polink, polink. Zapominam, że istnieje ten sklep w gównianym cennikiem w excelu którego nie chche mi się otwieraća tym bardziej przeglądać. Faktycznie jest taki. Metoda kombinatorksa Lusztiego w Mb STXa może wypalić. Cena niska choć membrany chyba trochę za liche xmax mają nawet we dwójkę do tego wavecora. przy takich cenach za wavecora może się Archon zastanawiać nad propozycją Lusztiego bo to może być strzał w 10 przy twoim budżecie i założeniach aplikacyjnych głośnika.

Skomentuj

Żeby te membrany stx za 49zł nadawały się do suwoofera na xls-12 to sprawa była by jasna...]
                                    Przeanalizuję tego wavecora.

Skomentuj

gooralesko A są może jeszcze jakieś inne membrany bierne który nadawały by się do xls-12 a nie kosztowały by 480zł/szt?
                                      Znacie jakieś rozwiązanie na błąd który wyskakuje jak chce zapisać głośnik w winisd alfa? Bo chciałem zasymulować wavecora no i nie da rady. Załączam scr.

scr3.jpg

Skomentuj

Wpisujesz parametry w złej kolejności. Program sam sobie przelicza niektóre wartości i jak wpiszesz w złej kolejności, to się okaże że przeliczona wartość koliduje z wpisaną i jest kupa. Proponuje taką kolejność:
                                        CMS, MMS, SD, BL, RE, QMS, Xmax i PE

Skomentuj

Pobawiłem się trochę w winisd. Nie mogę znaleźć parametrów membrany biernej stx :( wpisałem parametry membrany wavecor PR182BD01 - koszt 280zł w akustyku. To samo zrobiłem z peerless xls-12. W obu przypadkach obudowa jest 40l, reszta jak widać na załączonych obrazkach :) Co o tym sądzicie?

peerless_vs_wavecor2.jpgpeerless_vs_wavecor1.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X