Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX i długo dług nic, czy może jest lepsza alternatywa w tej cenie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AWX i długo dług nic, czy może jest lepsza alternatywa w tej cenie?

Witam
    Posiadam Fx300 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale każdy z Was wie że nawet jak jest dobrze to czasem się to nudzi i chciałoby się spróbować czegoś nowego
    W związku z tym i z faktem, że jest tutaj na forum wiele konstrukcji chciałbym prosić o wyselekcjonowanie pozycji, które będą powiedzmy o półkę wyżej od AWXów i zasadność dołożenia pieniędzy na owe przetworniki będzie bezdyskusyjnie słuszna.

Wiem, że każdy ma swój gust i woli takie, albo inne granie, jednak prosiłbym o sugerowanie się klasą, poziomem prezentowania dzwięku, a nie jego charakterem brzmienia
    np SCX stx grają fajnie w swojej cenie, ale AWX to juz półka wyżej i bez względu na charakter brzmienia jaki się lubi obiektywnie da się stwierdzić, że AWX jest lepszą konstrukcją.

Zatem czy możecie polecić mi jakieś przetworniki w cenie AWXów albo nawet połowę więcej, które nie zagrają lepiej bo inaczej tj bardziej pod czyjeś ucho, ale lepiej w rozimieniu takim, że ukażą inny wymiar dzwięku?

pozdrawiam

Usher T9950 & 8945A i wyżej (8935A podobno już nie jest tak dużo lepsza od AWXa). Poza tym wiekszość wooferów w okolicach 3stówek/szt powinna przebijać serię AWX, który jest bardzo dobry w swojej cenie ale ten poziom się kiedyś kończy.

Skomentuj

Na gwizdek mogę polecić Usher T9950 - na forum prowadzone jest zamówienie z loudspeakershop. Co do 9950 to jestem w imj "zakochany".
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Dziekuję panowie
        Właśnie o takie przykłady mi chodzi
        pozdrawiam

Skomentuj

Proponuje jako tor nisko-średniotonowy SEAS'a ER18RNX, rewelacyjny głośnik moim zdaniem

Pozdrawiam

Skomentuj

Moim zdaniem jeśli idzie się półkę wyżej z głośnikami, to nie można iść półkę niżej z typem konstrukcji - więc obstawiałbym dalej 3 way.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
              Proponuje jako tor nisko-średniotonowy SEAS'a ER18RNX, rewelacyjny głośnik moim zdaniem

Pozdrawiam
              Proponuje poczytać opinie o 3sm i ER18RNX + kt27tbfc/g. Rózniez jestem zdania co tomq88. Wolałbym dołozyć do Super wysokotonówek albo isć w 3 drogi.
              Słucham od kilku tygodni AWX 18 w TLce. Według mnie nie ma sensu dawać 2x tyle za "subtelnie lepsze" głosniki, jesli oczywiscie nie wiemy czego chcemy. Wolałbym dołozyć do Super wysokotonówek albo isć w 3 drogi.

Skomentuj

A takie to jest i moje zdanie że kolejną półką po 2-drogach są 3-drogi, myślałem że chodzi tu o konkretne propozycje 18stek...

Proponuje ER nie ze względu że takie mam, ale miałem możliwość posłuchania niedawno MX-140 i wg. mojej opini ER wypada lepiej.

Pozdrawiam

Skomentuj

gucio z czym masz ER, rozumiem ze z GDWK AWX??? Bo jesli nie to pamietaj ze oceniasz subiektywnie całość.... a nie jeden głosnik.

Skomentuj

Ja jestem bardzo ciekawy jak grają 3 drogi na AWX które kolega Paweł S pokazał w temacie o kinie Huberta ale zastanawiam się czy ta 8"awx nie jest za bardzo "subwooferowa" ,pozostaje ją kupić i się samemu przekonać.
                    A jeśli brzmienie niskiego będzie odpowiadać to na wysokie dać Ushera T9950, mogłoby być fajnie i nie drogo.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      Moim zdaniem jeśli idzie się półkę wyżej z głośnikami, to nie można iść półkę niżej z typem konstrukcji - więc obstawiałbym dalej 3 way.
                      A co robisz jak masz budżet na dużo lepsze dwie drogi a nie dostaniesz w tej cenie lepszych 3dróg od dotychczasowych kolumn..? 3drogi na porządnych głośnikach to już spory wydatek a przejście na wyższą półkę nadal 2way chyba nie jest bez sensu a tak wynika z Twojego opisu...

Skomentuj

jeżeli FX-300 kosztują 1200zł i szukasz lepszej konstrukcji to na pewno trzeba zainwestować więcej niż ten jeden klocek. Jak ktoś nie chce zainwestować to nie ulepszy nic. A jak już inwestować i chcesz usłyszeć różnicę w dźwięku to 3 drogi ci to załatwią. Tak jak tomq nawija. Pozostaję teraz kwestia budżetu na przetworniki oraz rozmiaru niskotonowego ( do jakiego pokoju ?) Oraz czy jesteś początkujący w projektowaniu zwrotnic? Bo jak tak to tylko gotowa konstrukcja wchodzi w grę, bo sam 3 way zwrotnicy nie zrobisz od 1 strzału.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          sam 3 way zwrotnicy nie zrobisz od 1 strzału.
                          Żadnej dobrej zwrotnicy nie da się zrobić od 1 strzału. Zawsze są jeszcze później poprawki. Oczywiście 3 way jest o wiele bardziej złożoną konstrukcją.

---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Co do tematu, ja bym wolał iść w jakość, a nie ilość. Czyli jednak 2 drogi z myślą o rozszerzeniu ich do 3 dróg w przyszłości:)

Skomentuj

Zdecydowanie iść w jakość,bo przecież o to chodzi prawda? W przystępnej cenie masz Ushera już wymienianego wyżej http://www.loudspeakershop.eu/glosni...020-p-872.html Co do nisko/średni to tu już trzeba by się bardziej zastanowić ponieważ tańszy 8935a http://www.loudspeakershop.eu/glosni...5a-p-1340.html jest tylko troszkę lepszy (ogólnie) od AWX-a,za to ma zupełnie inny charakter brzmienia (mi oczywiście bardziej pasującym). Żeby jakość była znaczna potrzebujesz czegoś lepszego na średnicy,mógłby być również Usher,ale który tego nie wiem,chyba ten: http://www.loudspeakershop.eu/glosni...8a-p-1603.html tylko że to już 3x więcej niż AWX.

Druga sprawa to fakt że FX-300 to 2,5way,zwykłe 2way (na pojedynczym głośniku) nie zagra basem jak FX-300. Tu mogła by pomóc linia transmisyjna,nowe,(dla mnie lepsze) brzmienie jak również "delikatniejsza" średnica. (jeśli ja miał bym zmieniać FX-300 na coś lepszego to tak bym zrobił... lub zbierał na 3way).

Co do 3way,moim zdaniem nie opłaca się zmieniać 2,5way na 3way na basowcu 8",tu musiał by być już 10 calowy głośnik. Jak wiadomo dobrej jakości głośnik 10" kosztuje,do tego średniak lepszy od AWX (no w sumie mógłby być ten nowy średniak od STX-a,ale po co znów STX?) który również będzie kosztował... wysokotonówka mogła by zostać Ushera.

fcbarca86,musisz zadać sobie pytanie ile jesteś w stanie wydać :)

Skomentuj

Witam ponownie
                              Dziękuję wszystkim Wam za odpowiedzi

Odpowiadając na pytania
                              Jestem laikiem totalnym i nie mam takich umiejętności jak Wy, ale lubie sobię czasem coś zmajstrować mimo średnich zdolności manualnych 9 na koncie subwoofer w bloodwoodzie na Mivoc Htm 12t i Panel sub300 Irka)
                              Skrzynki jestem w stanie zrobić bez problemu i ofornirować, ale zwrotnice i wszystkie wyliczenia są dla mnie czarną magią ( liczenie Tl itp)

Na razie to nie wiem ile chciałbym wydać bo zbieram informacje żeby sobie wszystko przekalkulować i zdecydować czy warto w ogóle robić taki krok jak zmiana AWXów, bo tak jak mówie absolutnie nie mam im nic do zarzucenia, a jedynie mam taką fanaberię żeby wspiąc się jeszcze wyżej w brzmieniu-zatem nic na siłę.

Z tego co zauważyłem AWXy cięzko jest przebić idąc typem rozumowania, że wzrost jakości jest wprost proporcjonalny do ceny-bo niestety tak nie jest
                              To mnie cieszy bo dobrze świadczy o naszej rodzimej produkcji, ale rodzi po prostu spore wydatki jeślii chce się wskoczyć na wyższy pułap.

Jeśli jednak miałbym określić budżet na dzień dzisiejszy to 2.5 max wraz z obudowami ( obudowy zrobię sam, ale zwrotnice to już czarna magia dla mnie więc raczej zlecenie)

Obecnie czekam na to aż znajomy z forum skończy dla mnie Hybrydę Ravena i może wcale nie będę chciał zmieniać Fx300 na razie, ale myślę że napewno to nastapi prędzej czy poźniej

Nie zależy mi na wizualnym aspekcie więc mogłyby byc nawet 2 drogi w TL, ale to już Wy musicie mi powiedzieć jaka konstrukcja jest najlepsza z możliwych

Marian dziękuję za taki obszerny i jednocześnie merytoryczny wpis, nie rozumiem jednak zdania:
                              "Tu mogła by pomóc linia transmisyjna,nowe,(dla mnie lepsze) brzmienie jak również "delikatniejsza" średnica"

chodzi mi o to co znaczy nowe brzmienie jak również ta delikatniejsza srednica-będę wdzięczny za wyjaśnienie, bo nie kumaty może trochę jestem

pozdrawiam

Skomentuj

Nie zależy mi na wizualnym aspekcie więc mogłyby byc nawet 2 drogi w TL, ale to już Wy musicie mi powiedzieć jaka konstrukcja jest najlepsza z możliwych
                                Niestety tak prosto nie ma. Nie istnieje obiektywnie najlepsza konstrukcja. Może być jedynie "najlepsza w danej cenie pod względem ..." Kolejna rzecz - najlepsza dla kogoś nie znaczy najlepsza dla Ciebie. Jaka będzie najlepsza dla Ciebie będziesz wiedział tylko Ty, ale dopiero po przerzuceniu kilku(-nastu? -dziesięciu?) głośników/kolumn. Nie ma drogi na skróty (niestety...)

Marian dziękuję za taki obszerny i jednocześnie merytoryczny wpis, nie rozumiem jednak zdania:
                                "Tu mogła by pomóc linia transmisyjna,nowe,(dla mnie lepsze) brzmienie jak również "delikatniejsza" średnica"
                                Nowe lepsze brzmeinie = innny charakter basu.
                                Delikatniejsze brzmienie = lepsze warunki do pracy głośnika teoretycznie dają lepsze średnie tony. Ale nadal zostają zniekształcenia związane z wychyleniem liniowym, kierunkowość, etc, etc.

BTW, co do usherów, widziałęm pomiary 8945 i IMHO ten głośnik jest wart uwagi. 8935 wypada na poziomie awx, co potwierdza opinie, mariana, że podobna półka, tyko inny charakter.

A co robisz jak masz budżet na dużo lepsze dwie drogi a nie dostaniesz w tej cenie lepszych 3dróg od dotychczasowych kolumn..? 3drogi na porządnych głośnikach to już spory wydatek a przejście na wyższą półkę nadal 2way chyba nie jest bez sensu a tak wynika z Twojego opisu...
                                W takiej sytuacji dozbierałbym $$$ :) Ciekawą alternatywą (jesli ktoś ma smykałkę do diy) jest wymiana tweetera i przeprojektowanie zwrotnicy - koszt nie aż tak straszny, a zmiana (znudzonego) brzmienia niemal pewna - niejednokrotnie na forum wspominano, że tweeter ma duże znaczenie jeśli idzie o brzmienie całości (co sam potwierdzam).
                                Last edited by tomq88; 15.06.2012, 22:26.

Skomentuj

Czy jest opcja przy konstruowaniu zwrotnicy do 2 dróg zrobić sobie furtkę na 3 drogi? T3 drogi to dla mnie duuży wydatek i jednorazowo nie ma mowy tego zrobić, ale jakby możanabyło zrobić najpierw monitory 2 dożne a z czasem gdy kasy przybędzie dorobić doły to byłoby to rewelacyjne wyjście dla mnie
                                  To możliwe czy raczej mrzonka?
                                  pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez fcbarca86 Zobacz posta
                                    Czy jest opcja przy konstruowaniu zwrotnicy do 2 dróg zrobić sobie furtkę na 3 drogi? T3 drogi to dla mnie duuży wydatek i jednorazowo nie ma mowy tego zrobić, ale jakby możanabyło zrobić najpierw monitory 2 dożne a z czasem gdy kasy przybędzie dorobić doły to byłoby to rewelacyjne wyjście dla mnie
                                    To możliwe czy raczej mrzonka?
                                    Mało prawdopodobne aczkolwiek wykonalne tylko, że musiałbyś od razu zaprojektować 3way i zredukować do 2way lub projektować 2way z bardzo umiejętnie dobranym sposobem filtracji i dobrze dobranym głośnikiem niskotonowym co może być dość trudne.

Skomentuj

Witam
                                      Od niemal tygodnia baniak mi się lasuje i w robocie nawet nie potrafię myśleć o niczym innym jak o zmianie kolumn. Czytałem bardzo dużo na forum, przemyśliwując sobie wszystkie za i przeciw i postanowiełem zrobić kroczek do budowy nowych lepszych kolumn. Miałem jeszcze niedawno koncepcję budowy 3 drożnych AWXów, ale przeczytałem sobie jeszcze raz ten temat od góry do dołu i zdecydowałem się , na droższą lepszą konstrukcję, która będzie rzeczywistym krokiem w przód, a nie kolejnym krokiem w bok.
                                      Wstyd mi toszkę to pisać bo to paradoks ogromny, ale nie za bardzo mam umiejętności aby podejmować się takich rzeczy, ale mimo to chciałbym mieć satysfakcję, że zrobię coś sam ( choćbym nawet coś spierdzielił z wykonaniem) i przede wszystkim osiągnę cel lepsze brzmienie w osiągalnej dla mnie cenie.

Tak sobie przekalkulowałem moje możliwości i chyba z 3 way sobie poradzę bo tam trzeba zrobić tylko dwukomorowe skrzynki i tyle, a z TL to raczej nie dałbym rady tego wszystkiego policzyć i powycinać tych wszystkich ścianek tworzących tunel. Myślałem na początku właśnie o skopiowaniu Mariana TL-li, ale jak czytałem ile się taki ogarnięty chłop mordował z tym wszystkim to ja raczej nie mam o czym marzyć. Ale do rzeczy; padło na 3 drogi,ale nie wiem, które przetworniki byłyby właściwsze. Tutaj kieuję się do Was o poradę bo Wy wielu z Was zna te zestawienia na wskroś. Prosze o poradę w aspekcie charakterystyki brzmienia i problematycznością dostępności zwrotnicy. Co mam na myśli. Tzn czy są jakieś gotowe, sprawdzone projekty zwrotek, które ktoś mógłby mi złożyć, gdyż na razie wymyśliłem tak, że na doły dozbieram z czasem, a tymczasowo słuchałbym sobie samych średnich i góry (planuję dwa oddzielne segmenty) i na bas bym przeciągnął ze zwrotnic kabelki do panela SUBA, żeby jakiś tam bas był. Pewnie to pseudo rozwiązanie szybko by mnie zmotywowało do rychłego dozbierania na niskotonowce, ale tak bym zamierzał na czas zbierania funduszy to rozwiązać. Jeśli dobrze zrozumiałem to jak ktoś projektuje zwrotki to musiaółbym mu wszystkie przetworniki wysłac, więc rozumieci, że przy mim pomyśle to odpada.
                                      Konfiguracje jake znalazłem na forum i jakie rozważam to:
                                      1. Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950,
                                      2. Usher 8955a, : Usher 8948a, T9950

Doradzicie?
                                      pozdr

Skomentuj

Ja bym był za 1 konfiguracją ze względu na mniejszą średniotonówkę, Usher 8948a mimo że ma bardzo niskie zniekształcenia nie przekonuje mnie jako rasowy mid :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X