Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowa konstrukcja 2-way plus aktywne doły na SUB 300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowa konstrukcja 2-way plus aktywne doły na SUB 300

Cześć

Uzbierało mi się trochę tonsili a mianowicie:
    GDN 20 80 2 x 2
    GDN 13/40/2 4 ohm x2
    GDN 13 50 9 6 ohm x2
    GDWK 10 80 x2
    oraz PANEL Irka SUB 300

Naszło mnie aby zbudować klasyczne klony totema na gdn 13 40 2 oraz GDWK w obudowie zamkniętej oraz do tego aktywne doły w postaci GDN 20 80 2. Cała konstrukcja miała by wyglądać jak klasyczne 3 drogi z oddzieloną komora na gdn 13 i gdwk.

Dotychczas posiadam siesty oraz TLC PMS 1 TONSILa i chciałbym posłuchać czegoś z klasą i o półkę wyżej. Poczytałem wiele pozytywnych opinii na temat MDS08 oraz Usher t9950 (akurat jest zbiorowe zamówienie)
    Lubie bardzo szybki i zróżnicowany bas który nie musi schodzić za nisko( do tego posiadam BSW 154II)

Pytanie do was:

Czy budować teraz coś na tonsilach które mam? Może łączyć GDN 13 40 2 z T9950 wysyłając na pomiary?
    Czy sprzedać Tosnila i kupic t9950 i próbować połączyć go z GDN 13 50 9 wysyłając na pomiary do kogoś z forum?
    Czy kupić MDSy i T9950 i czekać na zwrotnice z STXem 15 awx a mdsy podłączy aktywnie pod panel irka?
    Która opcje byście wybrali? Może macie jakieś inne propozycje co do takiego rozwiązania? Na czasie mi nie zależy wiec wszystkie cześć były by kupowane kolejno po przypływie gotówki...

Zostawić sobie 13/50/9, resztę głośników sprzedać, kupić T9950 lub 27TBFC/G oraz MDS08 i robić monitory + sub. Będziesz miał świetny zestaw pod względem stosunku cena/jakość

Skomentuj

GDN 20/80/2 to tez dobry przetwornik na suba. Mam go w 34l i lepiej się spisuje niż np. KODA SW1000 w szczególności do muzyki.

Skomentuj

Monitory odpadają. Jak coś to tylko konstrukcja wyglądowo przypominająca 3-way STXa ale basy aktywne... Jednak GDN 13 50 9 trochę odbiega od MDS kolorystycznie....

Skomentuj

Zamieszczone przez siwy546 Zobacz posta
          Dotychczas posiadam siesty oraz TLC PMS 1 TONSILa i chciałbym posłuchać czegoś z klasą i o półkę wyżej
          Zestawienie 13/50/9 + 27TBFC/G będzie półkę albo 2 wyżej...
          Dlaczego nie może być system 2.1 (monitory + sub)?

Skomentuj

Ponieważ nie mam gdzie tego postawić Jedyna alternatywa to dac MDSy z boku obudowy i zrobić węższa ale głębsza. Ciekawe jak by jeszcze sprawa wyglądała z pomiarami GDNa z 9950 i ile by mogło to kosztować...

Skomentuj

Czy kupić MDSy i T9950 i czekać na zwrotnice z STXem 15 awx a mdsy podłączy aktywnie pod panel irka?
              tu mozemy zrobic tak
              ja klepie bude, wkladam swojego MDSa i GDM AWX i ewentualnie aluminiowego seasa
              ty dajesz ushera, tonsila i placisz za pomiary
              wysylamy do yoshiegi z litrem wysokoprocentowego trunku i czekamy cierpliwie na 2 zwrotnice

pasuje?

Jednak GDN 13 50 9 trochę odbiega od MDS kolorystycznie....
              obudowa modulowa (oddzielnie monitorki stojace na podstawce z suba) i jakos to bedzie wygladalo

Skomentuj

Też myślę o czymś podobnym- 2,5 lub 3 drogi plus ravemaster jako aktywny sub z boku ( na razie się kurzą). Ale to dopiero po wakacjach ciągle szukam ciekawego projektu i przy okazji jestem zajęty innymi rzeczami :thumbup:

Skomentuj

Zawsze mozna zrobić monitor dwudrozny i później go wzmogacić o dodatkowy dół jak w konstrukcji poniżej:
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/14...tajemniczonych.
                  Oczywiście nie uda się tego zrobić bez zmian w zwrotnicy przy dołożeniu dołów.

Skomentuj

Pawle po twoich wypowiedziach wnioskuje że 3 drogi z 8" AWX tak do końca Ci nie podeszły ,skoro chcesz robić projekt z MDS ? Też mam w planach 3 drogi na t9950 z 15 awx i na dół coś w podobnej cenie i nie odbiegającego
                    jakością od wymienionych.AWX czy MDS?, ale MDS jest 4r ,a wolałbym żeby jednak wyszło 8r ?Oczywiście mogę się dorzucić do kosztów powstania zwrotki.

Skomentuj

Obudowa modułowa to trochę więcej pracy. Chciałbym aby to była jedna całość ale wezmę waszą propozycje pod uwagę. Pytanie czy Usher będzie pasować parametrami do tonsila. Z tego co wyczytałem można go nisko ciąć...
                      Paweł Twoja propozycja jest ciekawa ale... Ja chciałbym uzyskać dobre dwie drogi + aktywne doły. Może nie warto bawić się z tonsilem. Cierpliwie czekać na pojawienie się zwrotnicy do GDN 15 awx z t9950 i do tego 2 x mds...
                      Pytanie ile mogą kosztować pomiary, ponieważ nie wiem czy jest to gra warta świeczki. Przeliczając:
                      T9950- z zamowienia z forum 450zł
                      MDSy- 450zł dwie sztuki
                      Obudowy i zwrotnice z pomiarami- ??
                      Bo za podobne kasę czyli np 1000zł można kupić już dobre i ciekawe używki (chyba)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                        Pawle po twoich wypowiedziach wnioskuje że 3 drogi z 8" AWX tak do końca Ci nie podeszły ,skoro chcesz robić projekt z MDS ?
                        primo - MDSy mam a AWXy musialbym kupic
                        secundo - to zupelnie inne brzmienie

Skomentuj

Chyba ze tak jak pisze Krzychu zrobić listę chętnych i zbudować 3 drogi na mds, gdn i t9950

Skomentuj

Ja chciałbym uzyskać dobre dwie drogi + aktywne doły. Może nie warto bawić się z tonsilem.
                            skoro juz masz te tonsile to je zostaw
                            plus taki ze one sa 8r wiec latwo je zasilisz tym panelem

i do tego 2 x mds...
                            tego juz nie zasilisz :p

Skomentuj

Tak do końca nie jestem pewien, czy kolega chce hybrydowy 3 wey, czy dwa monitory + dwa "suby"? Bo to jest zasadnicza różnica. No i standardowo. Jakie pomieszczenie? Jaki sprzęt towarzyszący.
                              Czy kolega ma doświadczenie, a te klocki od tak pozostały, czy raczej nakupił głośników i chce je wykorzystać?

Skomentuj

Raczej skłaniam się ku monitorom plus dwa suby. Głośniki kupiłem okazyjnie kiedyś i tak sobie leżą a że mam sentyment do firmy to szkoda sprzedawać ale chyba będzie trzeba. Przymierzam się do zakupu T9950 i połączenia go z 13 50 9. (Może Yosi zgodzi się na pomiary) Powinno coś ciekawego z tego wyjść. na początek monitory potem dam suby jako podstawki.
                                Współpracować będzie to z wzmacniaczami Yamaha ax 10 albo onkyo 8850 i do tego planuje zakupić jakiś amplituner wyższej półki. Pokój to 13 metrów kwadratowych

Skomentuj

pisz do yoshiego
                                  ja bym na to poszedl

Skomentuj

Czaruję...
                                  X