Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukuje schematu zwrotnicy GDN 15/40/5 8ohm i GDWK 10/80 /26 8ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez shonasz Zobacz posta
    A co koledzy powiedzą o tym schemacie ?
    co tu zmieniles?
    tylko nazwe?
    to lepiej to usun zanim ktos z tego skozysta...

przeciez to jest schemat od zupelnie innych glosnikow!
    nie wolno tak sobie przerabiac zwrotnic!

Skomentuj

Witam zbudowałem kolumny na tej zwrotnicy , wiec może coś opowiem.
      Na razie "siedzą" w obudowie testowej , w 12 litrach -(głośniki,zwrotnica itp) ok 11litrów zrobię wersje z 14/15 litrów zobaczymy w czym czuje się lepiej. Wzmacniacz to Uniamp 150v2
      Co do dźwięku nie jestem specem od opisów ale tak :
      Dźwięk otwarty ,jasny bas twardy punktowy i chyba taki najbardziej lubię ,umie "mruknąć" choć nie ma go dużo w 18m2. Bas reflex umieszczony z tyłu i tu pytanie do forumowiczów czy umiejscowienie z przodu podbije lekko bas?
      Głośnik wysoko tonowy w porównaniu do mojego GDWK 10-250-8 z Mx-140 jest i tu kolejne moje określenie "suchy" ale nie sypie tzw.piaskiem gra przyzwoicie na swoja cenę , i naprawdę da się tego przyjemnie słuchać , choć uważam ze potrzebna jest zmiana L-pada bo jednak GDWK gra odrobinę za głośno (ale to sprawdzę na innym wzmacniaczu gdyż na tym nawet moje mx-140 graja przesadnie wysokimi dlatego w nich już zmieniłem L-pad jest o niebo lepiej.) dodam kilka zdjęć i niedługo zamieszczę pokazowy filmik.Pozdrawiam
      Ps: Jak coś to pytać postaram się odpowiedzieć na wasze pytania.
      Jeszcze jedno pytanie czym rożni się GWDK 10/80/19 od GDWK 10/80/19/2

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 12:27 ----------

A tu film prezentujący kolumny wiadomo dużo z tego nie uzyskamy ale będziecie mieli pewne wyobrażenie o tym zestawie:
      http://www.youtube.com/watch?v=fFFtH...ature=youtu.be

Skomentuj

Pawel.S. Nie chcę żeby ktos z tego skożystał
        w tej chwili bo temat "ożywia ". Traktuje to jako pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. W rozwiazaniu problemu nikt mi jak na razie nie pomógł (Nikt nie zaprezentował mi gotowej zwrotnicy), więc własnymi siłami próbuje rozwiązac mój problem opierajac sie o doswiadczenie "starszych kolegów". Sam traktuje sie jako świeżak. nie mam doświadczenia ani zaplecza do zaprojektowania takiej zwrotnicy. Chcę pomóc sobie i innym kolegą z forum któży będa potrzebować pomocy w tej kwesti.Jak sprawa dojdzie do końca(bo jak wiadomo jest dużo osób szukających zwrotnicy do tej konfiguracji) wtedy zakończe temat .I wszyscy będa mogli skorzystać z tego schematu.Na tym polega te forum...

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post o 19:05 ----------

Zamieszczone przez Eldo12 Zobacz posta
        Witam zbudowałem kolumny na tej zwrotnicy , wiec może coś opowiem.
        Na razie "siedzą" w obudowie testowej , w 12 litrach -(głośniki,zwrotnica itp) ok 11litrów zrobię wersje z 14/15 litrów zobaczymy w czym czuje się lepiej. Wzmacniacz to Uniamp 150v2
        Co do dźwięku nie jestem specem od opisów ale tak :
        Dźwięk otwarty ,jasny bas twardy punktowy i chyba taki najbardziej lubię ,umie "mruknąć" choć nie ma go dużo w 18m2. Bas reflex umieszczony z tyłu i tu pytanie do forumowiczów czy umiejscowienie z przodu podbije lekko bas?
        Głośnik wysoko tonowy w porównaniu do mojego GDWK 10-250-8 z Mx-140 jest i tu kolejne moje określenie "suchy" ale nie sypie tzw.piaskiem gra przyzwoicie na swoja cenę , i naprawdę da się tego przyjemnie słuchać , choć uważam ze potrzebna jest zmiana L-pada bo jednak GDWK gra odrobinę za głośno (ale to sprawdzę na innym wzmacniaczu gdyż na tym nawet moje mx-140 graja przesadnie wysokimi dlatego w nich już zmieniłem L-pad jest o niebo lepiej.) dodam kilka zdjęć i niedługo zamieszczę pokazowy filmik.Pozdrawiam
        Ps: Jak coś to pytać postaram się odpowiedzieć na wasze pytania.
        Jeszcze jedno pytanie czym rożni się GWDK 10/80/19 od GDWK 10/80/19/2

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 12:27 ----------

A tu film prezentujący kolumny wiadomo dużo z tego nie uzyskamy ale będziecie mieli pewne wyobrażenie o tym zestawie:
        http://www.youtube.com/watch?v=fFFtH...ature=youtu.be

Z tego co się orientuje to kolorem bodajże to jest kolor grafitowy. Ale nie traktuj tej odpowiedzi jako ostatecznej...
        Ps: ma się rozumieć że na podstawie ostatniego projektu tak?
        Br. fi 50 a dł jak z "polinaka"?
        Last edited by shonasz; 03.08.2012, 20:22.

Skomentuj

Według zwrotnicy z forum czyli GDN15/40 + GDWK 10/80/19 , z tego co wiem nie ma zaprojektowanej zwrotnicy pod 10/80/26 (oprócz oryginalnej w siestach) a żeby dać inny głośnik do tej zwrotnicy musiał byś ja inaczej zaprojektować, zrobić pomiary itp.

Skomentuj

Nikt nie zaprezentował mi gotowej zwrotnicy
            jakby taka byla to bys zapewne ja znalazl!
            tak wiec przestan przerabiac nazwy w gotowych schematach bo tylko robisz z ludzi glupka...
            albo bierz sie za pomiary samemu, albo wysylaj doswiadczonej osobie ktora zrobi to za ciebie

Zamieszczone przez Eldo12 Zobacz posta
            z tego co wiem nie ma zaprojektowanej zwrotnicy pod 10/80/26 (oprócz oryginalnej w siestach)
            przeciez pisalem na samym poczatku ze oryginalna z siest byla pokazywana tu na forum i na audiostereo!

---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post o 12:08 ----------

pierwszy temat w wyszukiwarce
            http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...esta+zwrotnica

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              znaczy sie siesta sat?
              byly gdzies schematy - bardzo skomplikowane i jak sie okazalo wadliwe!
              Sugerowałem się twoja wypowiedzią, po co robić coś co nie gra zbyt dobrze.

Skomentuj

To proszę o namiary na "doświadczoną osobę". Bo chyba na tym forum nie siedzi...

Skomentuj

To znajdź według ciebie doświadczona osobę która kupi głośniki części do zwrotnicy, obudowy,i zrobi pomiary (jeśli wydaje ci się to takie proste). Paweł S. podał linka do tematu który powinien cie zainteresować.

Skomentuj

Bo chyba na tym forum nie siedzi...
                    Siedzi i to nie jedna. Proponowałbym trochę poczytać tematów z działu akustyka i sam wyciągniesz wnioski to kogo się udać...

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie L-pad czy nie powinien on znajdować się za zwrotnica ? Bo w zwrotnicy dla gdn15/40+ gdwk 10/80/19 w szeregu jest 4.3R + kondensator+konden.+i tu dopiero drugi rezystor 8.6R. równolegle.
                      Nie mogę znaleźć odpowiedniego tłumika w tabeli , co musiał bym zrobić aby stłumić GDWK 10/80/19 go o dodatkowo o 1dB?

Z obecnych wartości rezystorów wynika ze tłumienie to 6 dB nie mylę się?
                      a zęby stłumić go o 7dB będzie potrzeba :
                      R1-4.4
                      R2-6.4?
                      Last edited by Eldo12; 05.08.2012, 12:03.

Skomentuj

Czaruję...
                      X