Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Biurkowce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Biurkowce

Chcę zrobić sobie monitorki na biurko do warsztaciku.
    Moje typy to:
    Rs180 + 27tbcg lub
    Fw168 + 27tbcg

Lub powyższe niskośredniaki z jakimś wstęgowym upiększaczem funoteka.
    Będzie to napędzać hybryda więc taki dziwoląg by nawet pasował :)
    neo 1 jakoś mnie nie przekonuje ma ktoś jakieś porównanie tego do np tego sesa ?
    Neo 3 wygląda już lepiej ale jest jeszcze "zatiubiony" neo 3.5h wygląda ciekawie. Nie lubię tub ale wstęgowe tuby mają czyste CSD i nie mają problemów z chomikowaniem energii jak normalne "kompresory" więć jest spora szansa że nie będzie to grało jak tuba :) Miał to ktoś może ? Na necie głucho wszędzie o tym dziwolągu :(
    https://www.intertechnik.de/Shop/Lau...de,6981,123574

Co warto jeszcze brać pod uwagę ?
    Na STX się raczej nie zdecyduje :)
    USHER odpada bo już miałem a ma to być coś nowego.
    Budżet w granicach cen tych przetworników co podałem.

PS
    Brak gotowej zwrotnicy nie jest przeszkodą

Wiem, że father Pio z audiostereo robil monitorki na tym founteku tubowym. Może go zapytaj o wartość samego tweetera ? Podobno dobry...

Skomentuj

Ja miałem w jednym czasie Founteki CD1.0 z Seasem 27tbfcg, brałem wtedy jak była promocja w LS na founteki. Walczyłem długo właśnie w duecie Fw168 + 27tbfcg i nie wyszło mi zgranie tego tak by mi pasowało, i po pewnym czasie żałowałem nawet że sprzedałem neo1.0 bo ten zestaw brzmiał zbyt metalowo (fountek + seas). A fountek wprowadzał wiele powietrza do zestawu, i nie był przy tym taki metalowy, choć nadal neutralny. Poziom detali stawiam na równi, seas był bardziej ostry i czasem dzwonił, co może się podobać przy ostrej muzyce, ja jednak nie słucham ostrych brzmień, raczej techniczne

Skomentuj

No i Raven zaczyna przekonywać się do wstęgi :) CD3.0 jest dostępny poniżej 300 zł. Chyba DjZibi coś kombinował z FW168 i 27TBC/G. Może coś skrobnie. Znalazłem w sieci taką zwrotnicę. Może posłużyć jako punkt wyjścia:

Szerokość ścianki standardowa:

Tak na marginesie to musisz mieć niezłe biurko na takie "monitorki".
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Ja bym zrobił na 13-15'tce , monitorek wyjdzie max 10L . Z ciekawych propozycji to RS150, Seas papier lub alu (bardziej alu) , visaton al130 , monacor 130C (dobry bas) no i oczywiście aurum 130mk2

Skomentuj

Raven1985, ale przecież wstęgi mają wszystkie te parametry, które się zdejmuje dla głośników (np. THD) znacznie gorsze niż kopułki, więc według twojego toku rozumowania będą grały znacznie gorzej i w ogóle nie warto zaprzątać sobie nimi głowy :flapper:: http://www.troelsgravesen.dk/Tweeters_dist-test.htm. A już poważnie, na kiedy planujesz te monitorki? Może reflektowałbyś na Neo 3.0, które są lepsze od wymienionych (a przynajmniej stoją wyżej w hierarchii u producenta) skoro już na wstęgi się zamierzasz? Ja i KonradRak będziemy w niedalekiej przyszłości kupować te jednostki i może w większym zamówieniu będzie taniej i pewniej.

Skomentuj

Tak aby nie było wątpliwości to Neo X 3.0

http://fountek.net/uploadfile/1110/07004720.PDF
              W Intertechnik kosztuje 90E. Więc mam nadzieję kupić w Polsce poniżej 400zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                father Pio
                Tak widziadłem ale to jak byś pytał PM o tuby czy linie transmisyjną

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                co może się podobać przy ostrej muzyce
                Mi się podoba :) żyłem z nim dość długi czas i chętnie bym wrócił :) ale ma być w sumie coś nowego.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                No i Raven zaczyna przekonywać się do wstęgi
                Mnie do wstęgi nie trzeba przekonywać :) Trzeba natomiast do krótkich, budżetowych wstęg w 2 way :)
                Przejrzałem pomiary THD i neo 1 i w zasadzie neo 3 to do 3 way. Poniżej 3k już THD 1.5% .
                Neo 3.5H wypada najlepiej z tej całej 3, (chyba nawet lepiej niż Neo 2) ale sobie daruje te wstęgi. ;
                Fikuśny otwór trzeba wycinać a potem jak coś spale (monitorki będą warsztatowe więc będę testował na nich moje wynalazki :)) to będzie trzeba cały front wymieniać.
                Na allegro są za 169PLN może ktoś się zdecyduje :)
                PM ?

Tak na marginesie to musisz mieć niezłe biurko na takie "monitorki".
                No małe nie jest :)

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                visaton al130 , monacor 130C (dobry bas) no i oczywiście aurum 130mk2
                13 za małe
                I nie ma 130c :???: Może chodziło Ci o 170c albo 130AL ??

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                Raven1985, ale przecież wstęgi mają wszystkie te parametry, które się zdejmuje dla głośników (np. THD) znacznie gorsze niż kopułki, więc według twojego toku rozumowania będą grały znacznie gorzej i w ogóle nie warto zaprzątać sobie nimi głowy
                Dlatego napisałem:
                Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                wstęgowym upiększaczem funoteka

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                A już poważnie, na kiedy planujesz te monitorki?
                Jak się zdecyduje to kupuje głośniki i robię :)

Tak aby nie było wątpliwości to Neo X 3.0
                Kot w worku i na dodatek po za zakładanym budżetem :)
                troels używa chyba neo 3 i jp2/3 ??

Wysoko tonowy wybrałem będzie to seas DXT (27TBCD/GB-DXT).

Ja bym zrobił na 13-15'tce
                Będzie 15cm.
                W grze dalej jest dayton i Funotek to puli wskakuje jeszcze:
                Wavecor WF152BD02 Racjonalny coś mi się kojarzy że ty masz jakieś Wavecor-y ??
                Ktoś coś o nim może powiedzieć ?

Skomentuj

Wavecor WF152BD02 Racjonalny coś mi się kojarzy że ty masz jakieś Wavecor-y ??
                  Tak mam, ale WF152BD04.

Skomentuj

Mozesz byc krolikiem doswiadczalnym i sprawdzic to: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7917 :)

Skomentuj

Przejrzałem pomiary THD i neo 1 i w zasadzie neo 3 to do 3 way. Poniżej 3k już THD 1.5% .
                      Neo CD1.0 faktycznie bardzo słabo wypada. Nie martwi mnie to jednak bo wykorzystam go w 3W (FW200 już czeka w kartonie). Będzie wysoki podział powyżej 3500Hz.
                      Czy w domowych warunkach da się wykonać pomiar zniekształceń harmonicznych? Wiem, że program Arto to umożliwia (niestety go nie znam - czas się nauczyć...). Mam SB Live 5.1. Mikrofon oczywiście na WM61A. Przedwzmacniacz od Piku, chyba ten:

Czy te pomiary będą miarodajne?
                      Czyli pewnie wybierzesz RS150 lub FW146 bo ten WF chyba dużo droższy jest.

Skomentuj

I nie ma 130c
                        Jest SPH-130C - miałem sph-100c i bardzo bardzo mile wspominam głośnik, lepiej niż sph-100kep.

Skomentuj

Czy w domowych warunkach da się wykonać pomiar zniekształceń harmonicznych?
                          Mozna bez problemu wykonac. Ja jakos daje rade do tej pory z tym ze na Soundeasy:)

Skomentuj

zy w domowych warunkach da się wykonać pomiar zniekształceń harmonicznych?
                            Pod warunkiem że będziesz mierzył w tych samych warunkach (pomieszczenie, położenie itp) tylko w tedy będziesz mógł porównywać pomiary.

Czyli pewnie wybierzesz RS150 lub FW146 bo ten WF chyba dużo droższy jest.
                            2 razy droższy. Pewnie tak nadwyżkę wole ulokować w 3way :)

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Jest SPH-130C - miałem sph-100c i bardzo bardzo mile wspominam głośnik, lepiej niż sph-100kep.
                            Nie ma, chyba że był ale wyleciał z oferty :) Jest 135C
                            http://www.monacor.pl/product/show/2081/SPH-135C

Przejrzałem jeszcze ofertę Tang-Bang i jest tu kilka ciekawych głośniczków:
                            http://www.zap-audio.pl/parametry/TB%20W6-1108SA.pdf (224PLN POLINK)
                            http://www.zap-audio.pl/parametry/TB%20W6-623C.pdf (133PLN POLINK)
                            http://zap-audio.pl/parametry/TB%20W6-1721.pdf (ten ma magnes ja 8 cali :) ) (270PLN zap)

Znając życie mało kto to jednak miał.

http://www.zap-audio.pl/parametry/TB%20W6-623C.pdf + neo 3.5h to też ciekawa opcja :)

Skomentuj

Nie ma, chyba że był ale wyleciał z oferty Jest 135C
                              http://www.monacor.pl/product/show/2081/SPH-135C
                              Chyba raczej mi się pokićkało z numerkami . Chodziło o ten głośniczek. Jak na ten rozmiar głośnik ma świetne możliwości basowe. Mankamentem jest potrzeba dośc niskiego podziału bo ciężka membrana wcześnie daje o sobie znać ale monitorek można skleić bez problemu bo sam sklejałem z vifą .

W koncu to biurkowce, nie wiem jak Twoje ale moje jest wiecznie zawalone jakimiś śmieciami i trudno by mi było postawić monitorki 9-10L a co dopiero coś na 17'tce co potrzebuje minimum 15L żeby nie marnować potencjału głośnika, dlatego od razu pomyślałem o czymś małym ale mogącym sporo namieszać i tu ten monacor wypada ok.

Skomentuj

W koncu to biurkowce, nie wiem jak Twoje ale moje jest wiecznie zawalone jakimiś śmieciami i trudno by mi było postawić monitorki 9-10L
                                Moje też jest zawalone ale nie muszę na nim nic stawiać Planuje podwieszenie ich pod półką nad biurkiem dlatego mogę sobie pozwolić na więcej :)
                                Trochę basu bym jednak chciał :)

Kopułki zakupione...

A na dole wygrywa na razie rs150 bo... jest czarny :biggrin:

Skomentuj

Trochę basu bym jednak chciał
                                  A na dole wygrywa na razie rs150
                                  Z tego co czytałem na diyaudio.com Twoje zdania wydają się przeciwstawne...
                                  Osobiście poszedłbym w wavecora poleconego przez pharoha lub monacora, którego miał Yoshi.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Z tego co czytałem na diyaudio.com Twoje zdania wydają się przeciwstawne...
                                    Nie są Czytałem m.in na diyaudio , że daytony i funoteki mają świetną średnicę i niskie zniekształcenia a ten mancor może potrzęsie mi gratami na biurku ale nie jest to moim priorytetem
                                    wavecora
                                    To moja propozycja.
                                    pharoh nie poleca tylko proponuje SB15NRXC30-8 na ten moment jest on nie dostępny:
                                    http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB15NRXC30-8/84
                                    Czekam na odp czy i kiedy będzie. Zakup poza granicami naszego kraju zapewne okaże się mało opłacalny przy 2 głośnikach.
                                    http://www.audioheuristics.org/measu..._test_data.htm
                                    co nico o nim.

Skomentuj

Kopułki zakupione...
                                      Diffraction expansion technology cię przekonało ? :)
                                      Dayton'y warte uwagi, ale jak chcesz więcej basu to czemu nie rs180? (litraż za duży pewnie :) ) Po obyciu się ze RS125 stawiam, że seria RS ma kontrolowany szybki bas, a zejście "normalne".

Skomentuj

wavecora poleconego przez pharoha
                                        Ja bym w zyciu nie polecil woofera wavecora :p

pharoh nie poleca tylko proponuje SB15NRXC30-8 na ten moment jest on nie dostępny:
                                        http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB15NRXC30-8/84
                                        Czekam na odp czy i kiedy będzie. Zakup poza granicami naszego kraju zapewne okaże się mało opłacalny przy 2 głośnikach.
                                        Zakup poza Polska bedzie bardziej oplacalny anizeli w kraju. Zamawiajac z Europe-audio zmiescisz sie w 110Euro razem z przesylka. Jezeli planujesz podzial ponizej 2Khz, mozesz rozwazyc wiekszego braciszka: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7918 ale to glosnik raczej do budy zamknietej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X