Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Biurkowce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W takich pieniądzach osobiście decydowałbym się na Wavecore WF182BD02 lub WF182BD04. W tych pieniądzach głośnik ma bardzo dobre parametry, nieźle wypadają też charakterystyki, szczególnie zniekształcenia są bardzo niskie, a na dodatek niezłe FS.

WF182BD02 z dosyć ciężką membraną z prasowanej celulozy + włókno Neomex (21g) daje bardzo dobry wynik FS ok 28Hz.
    Bardzo niskie zniekształcenia, tyle że do monitorów może być trochę ciężko go stawić, bo wymaga raczej ponad 20 litrów.

WF182BD04 z lżejszą membraną z suszonej powlekanej celulozy (17g), z trochę gorszym FS ok 36Hz i mniejszymi wymaganiami co do wielkości obudowy i odrobinę mniejszymi zniekształceniami od 02.

Twardsza i ciężka membrana wersji 02 skutkuje dość silnym rezonansem w okolicach 6kHz. Na dodatek dość długo wybrzmiewa dlatego przy projektowaniu zwrotnicy na pewno trzeba go uwzględnić.
    Wersja 04 też ma rezonans o okolicach 5kHz, ale jest o wiele słabszy i szybko zanika, dlatego nie koniecznie trzeba by się nim specjalnie zajmować szczególnie, że głośnik byłby odcięty o wiele wcześniej (w tym miejscu też daje o sobie dać 3 harmoniczna przy zniekształceniach). Natomiast głośnik przez większą cześć pasma ma zniekształcenia na poziomie 0.1%. Mało, który głośnik może się pochwalić tak niskimi zniekształceniami.

Dla porównania Scan Speak Illuminator 18WU/4741 przez większość pasma bije 2 harmoniczną na poziomie 0.5%, a od 500Hz do 1000Hz praktycznie 1%.

Informacje brałem z pomiarów przeprowadzonych przez niemiecki magazyn audio Hobby HiFi 04-2010 (zainteresowanym mogę podesłać pdf - po niemiecku).

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
      A czy ja napisałem, że ty tak napisałeś? Ja zapytałem, czy się z takim stwierdzeniem - poczynionym wprost przez innego użytkownika - zgadzasz. Wszystko jest w moim wpisie, więc prosiłbym nie manipulować moimi słowami.
      Nie zgadzam sie ani z Toba, ani Pharoh. Posciej piszac ( jak widac trzeba ) polipropylen uznaje za dobry material na membrane, lecz nie doskonaly.

Przecież piszę o tym, piszę, że dane brzmienie może się podobać. Tak samo niektórym podoba się bardziej brzmienie tandetnej wierzy z podbitym basem. Tylko, że to nie zmienia faktu, że takie brzmienie jest obiektywnie gorsze. Tak samo jest z tym, o czym piszesz. Brzmienie mniej neutralne, dalsze od wzorca, może się podobać, ale jest mniej neutralne i dalsze od wzorca. Jak ktoś z tym się chce kłócić, to już czysty fanatyzm. Negowanie tego, to pisanie że liczba 2 jest bliżej liczby 4 niż liczby 3, mimo że obiektywnie tak nie jest.
      Nie ma zadnego wzorca, to mit. Wzorcem do ktorego mozna dazyc, to pomiar blizszy teoretycznie idealnemu wynikowi.

Nie, to jeden z podstawowych parametrów, o którym wie każdy, kto zajmuje się konstruowaniem membrany i kto powinien wiedzieć, jeśli tak autorytatywnie się w temacie wypowiada. Stąd moje pytanie do ciebie, bo tak właśnie się wypowiadasz.
      A zbaczając z tematu, powiedz mi, po co znowu te prześmiewcze uwagi pod moim adresem, jako wykładowcy akademickiego. Szukasz zaczepki, mimo, że już raz tak było i zwyczajnie popisowo stchórzyłeś, gdy już skończyła się moja cierpliwość? Bo jak mam to rozumieć? Powiedz mi, jak oceniłbyś sytuację, gdybym ja - zamiast ciebie, jak to właśnie zrobiłeś - tak napisał, zaczął naśmiewać się z tego, że ty nie masz nawet matury, co zresztą byłoby w polemice o kwestiach naukowych uzasadnionym argumentem, w przeciwieństwie do zwyczajnie głupkowatego wyśmiewania naukowca przez kogoś, kto takowej matury choćby nie ma. Dodać jeszcze mógłbym, że takie zachowanie, brak pewnych manier wynika stąd, że skończyło się edukację na szkole średniej bez matury i z wyższą kulturą zachowania nie miało się styczności. Fajne by to było? No chłopie zastanów się chwilę, bo takie zachowanie zwyczajnie denerwuje i prowokuje. Oczywiście wtedy pewnie przyjąłbyś inną optykę i byś się wielce obraził, napisał, że się tego nie spodziewałeś itp., mimo, że teraz nie jest to dla ciebie problemem, gdy jest twojego autorstwa. Teraz pomyśl, że właśnie ty tak zrobiłeś i to nie po raz pierwszy.
      Zbaczajac z tematu czasami opadaja rece na widok Twoich pytan i argumentacji. Co gorsze coraz wiecej uzytkownikow forum juz Ci wytykalo Twoje podejscie do rozmowy. Dlatego wlasnie z pelna swiadomoscia napisalem w taki sposob, bo przeciez dzis dostep to informacji jest tak trudny, ze maja te dane tylko najbardziej wtajemniczeni. Dlatego jesli bym nie wiedzial co to moduł sprężystości wzdłużnej czy cokolwiek innego, to bym sobie poczytal i wiedzial. Trudne nie?

Taaaa, i ta estrada gra zapewne lepiej niż B&W Nautilus . A co do samej sztywności w ogółności, otóż to. Więc w końcu zgadzasz się ze mną, czy z pharohem?.
      W mojej ocenie grac lepiej moze wieza Aiwa z wystawki. Nie mnie oceniac, co sie komu podoba. Dla kogos to np ta marka moze byc wyznacznikiem jakosci http://www.youtube.com/watch?v=qJTi7...layer_embedded a nie jakies slimaki B&W.
      Natomiast co do zgadzania sie z Toba czy pharohem w kwesti polipropylenu to powtarzam, ze nie zgadzam sie z zadnym z Was w 100%. Moge sie zgodzic sie z tym, ze polipropylen nie jest najlepszy na duze membrany niskotonowe, ale dla malych midbasow czy sredniotonowcow polipropylen moze sporo zaoferowac, co potwierdzaja rozne konstrukcje wysokiej klasy oparte na takich glosnikach. Doskonalym przykladem moze tu byc porownanie kopulek sredniotonowych miekkich i twardych. Oba warianty sa stosowane w absolutnie topowym sprzecie grajacym. Dokladnie w ten sam spoosb nie mozesz negowac tego, ze ktos uzywa polipropylenu na srednicy, bo malo sztywne, a lepiej dac sztywny metal czy kompozyt. Co bedzie sztywniejsze, miekka kopulka materiaowa czy kopulka magnezowa, aluminiowa, berylowa, diamentowa? To jest tak proste, ze nie ma sie nad czym rozpisywac.

Samobój. Jesteś w błędzie i ci to udowodnię. Tam na basie nie ma głośników polipropylenowych, a jedynie na średnicy i tak też pisałem o podlinkowanych wcześniej konstrukcjach:
      Cytat Napisał Racjonalny Zobacz post
      Nie zaden samoboj, czytaj mnie uwaznie. Nigdzie nie napisalem, ze basy tez sa polipropylenowe modelu Reference.

Co za niefart, co? Więc ponownie proszę abyś powstrzymał pisanie w swoim stylu, czyli manipulowania wpisami dyskutantów.
      I kto tu manipuluje? Gdzie napisalem, ze najwyzszy model Kef ma gdzies polipropylen? Nigdzie. Czytaj uwazniej i nie imputuj ludziom czegos, czego nie powiedzieli/napisali.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        co gorsze coraz wiecej uzytkownikow forum juz Ci wytykalo Twoje podejscie do rozmowy.
        Teraz tak chcesz się bawić? Czyli dalej prymitywne i prostackie uwagi personalne? To ja ci napiszę, że kanałami prywatnymi, jak również w dyskusjach w "realu", wysłuchuję o tobie opinii zgodnych z tym co ja piszę. I co ty na to? Zresztą tu na forum też można poczytać, jak odbierane są twoje jedynie słuszne prawdy we wszystkich sprawach. I piszą to osoby umiarkowane temperamentem. Przypomnieć, zacytować? Tyle, że im zwyczajnie się nie chce kłócić z tobą, a ja nie pozostaję obojętny na szerzenie głupot i odpisuję. I wiesz, opinia o mnie kogoś (bo wiem o kim piszesz), kto za autorytet uważa księdza i dogmat kościoła, albo kogoś kto gdy trzeba poprzeć słowa czynami, to podkurcza ogon, jest warta tyle, co...Osoby, które prezentują naprawdę wysoki poziom i które można cenić za wiedzę i kulturę, piszą, cytuję: "znowu toczysz ciężkie boje na forum:P. przestaną Cię tam lubić...oprócz grupki paru mądrzejszych:P".
        Dlatego wlasnie z pelna swiadomoscia napisalem w taki sposob, bo przeciez dzis dostep to informacji jest tak trudny, ze maja te dane tylko najbardziej wtajemniczeni. Dlatego jesli bym nie wiedzial co to moduł sprężystości wzdłużnej czy cokolwiek innego, to bym sobie poczytal i wiedzial. Trudne nie?
        Zdanie jest nielogiczne, popracuj nad wypowiedzią. Obiecałem osobie, którą zacytowałem, że już skończę te przepychanki, więc tak zrobię. Zresztą, mądry....Ty udowodnisz resztę.

Skomentuj

Nie na temat...
          Panowie, jeszcze na początku kłóciliście się konstruktywnie, bo można było się dowiedzieć co nieco o wadach i zaletach membran polipropylenowych, ale teraz już tylko bawicie się w przepychankę, kto komu bardziej coś wciska i dla pozostałych odbiorców tego tematu nic z tego nie wynika, poza Waszą chęcią do rywalizacji i przepychanek słownych. Jeśli macie sobie coś do udowodnienia to przenieście tą rozmowę poza ten wątek
          Last edited by nonameplum; 01.08.2012, 13:00.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o wybór aufuma 130 F1 to może przytoczę historię-argument, może niezbyt dużej wagi ale jednak. Gdy kolega składał kolumny na aurumach to chciał kupić własnie tego F1 na średnie bo sugerujac się ch-kami wypadał rewelacyjnie i w sumie również też tak myślałem, że to niezły kandydat na średnie, szerokie, gładkie pasmo, jest gdzie dzielić i dostrajać, zero stresa :) .
            Po telefonie do akkusa pan Albecki odradził koledze zakup tego głośnika a zaproponował wersję MK2 jako jego zdaniem lepszy wybór. Trudno powiedzieć czy mial rację bo nie mieliśmy F1 i nie porownaliśmy brzmienia ale MK2 spisuje się świetnie a jeżeli osoba osłuchana i doświadczona proponuje głośnik "na papierze" gorszy to coś w tym musi być. Czyli jednak polipropylen wcale nie musi czegokolwiek poprawiać w brzmieniu, można jedynie spodziewać sie łatwiejszej aplikacji głośnika, prostszą zwrotnicę i tym próbować uzyskac jakąś poprawę brzmienia.
            Kwestia ideologii. pharoh będzie próbował zapewne aplikować polipropyleny z fitlrami 1 rzedu licząc że to mu przyniesie wymierne korzyści brzmieniowe. Ja wole dać twardą membranę, odfiltrować wyższym rzędem. Nie zawsze sie to sprawdza ale nie zawsze też sprawdzi sie 1 rząd. filtr działa i wpływa na brzmienie tylko w pasmie przejsciowym (działania filtru) a sztywna membraja głosnika pozwala uzyskać niskie zniekształcenia i dobre brzmienie w całym zakresie pasma (i vice versa polipropylenowa jest kluchą w całym zakresie ). Pytanie czy skupiamy sie wyłacznie na podziale pasma czy patrzymy na problem całościowo.

Skomentuj

Nie na temat...

Teraz tak chcesz się bawić? Czyli dalej prymitywne i prostackie uwagi personalne? To ja ci napiszę, że kanałami prywatnymi, jak również w dyskusjach w "realu", wysłuchuję o tobie opinii zgodnych z tym co ja piszę. I co ty na to? Zresztą tu na forum też można poczytać, jak odbierane są twoje jedynie słuszne prawdy we wszystkich sprawach. I piszą to osoby umiarkowane temperamentem. Przypomnieć, zacytować? Tyle, że im zwyczajnie się nie chce kłócić z tobą, a ja nie pozostaję obojętny na szerzenie głupot i odpisuję. I wiesz, opinia o mnie kogoś (bo wiem o kim piszesz), kto za autorytet uważa księdza i dogmat kościoła, albo kogoś kto gdy trzeba poprzeć słowa czynami, to podkurcza ogon, jest warta tyle, co...Osoby, które prezentują naprawdę wysoki poziom i które można cenić za wiedzę i kulturę, piszą, cytuję: "znowu toczysz ciężkie boje na forum:P. przestaną Cię tam lubić...oprócz grupki paru mądrzejszych:P".

Zdanie jest nielogiczne, popracuj nad wypowiedzią. Obiecałem osobie, którą zacytowałem, że już skończę te przepychanki, więc tak zrobię. Zresztą, mądry....Ty udowodnisz resztę.
              Gdybym mial sie przejmowac tym, co ludzie o mnie mowia, to bym z domu nie wychodzil, tylko zyl w ciemnej ziemiance zdala od opinii innych. Ciebie jak widze to zabolalo, ze ktos sie z Toba moze nie zgadzac i nie brac za wzor elokwencji i eurydycji. Powtarzasz w kolko stare spiewki, ktore juz na nikim nie robia wrazenia i jeszcze masz czelnosc pisac, ze jestes otwarty na rozmowe i dyskusje. No coz, szkoda... a moze i nie.

---------- Post dodany o 14:06 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              pharoh będzie próbował zapewne aplikować polipropyleny z fitlrami 1 rzedu licząc że to mu przyniesie wymierne korzyści brzmieniowe.
              Tez mi sie tak wydaje. Po probach ze zwrotnicami szeregowymi bez pojemnosci w torze tweetera chyba ogarnela go ideologia prostoty toru zwrotnicy. Nie to zebym krytykowal, wrecz przeciwnie - bardzo mi sie to podoba, jednak zastanawia mnie czy nie lepsze efekty dalaby taka sama zwrotnica, ale z linearyzacja dla glosnikow ze sztywniejsza membrana. Cos takiego mam zamiar przetestowac w moim projekcie.
              Trzeba pamietac, ze uklad dwudrozny to straszne szerokie pasmo kompromisow. Zmiana koncepcji na trojdrozna otwiera duzo nowych mozliwosci ale niestety okraszonych wiekszymi kosztami.

Skomentuj

O rety !
                Jak bym wiedział że taką burzę rozpętam to bym tematu nie zakładał :P

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Włókno węglowe z polipropylenem - jakoś mnie nigdy nie przekonywały głośniki z membraną z polipropylenu.
                Raven dał się złapać na gładkie ch-ki haha :PPP , ale cena dobra, udany zakup.
                Nie tylko :P
                Przekonała mnie ta opinia:
                I would take this driver over the seas magnesiums any day
                :cool:
                I coś w tym musi być bo LuSzTi sprzedaje swoje Exele :biggrin:

Yoshi_80 uprzedziłeś mnie o sekundy. Polipropylen na nisko-średnich to najczęściej kicha, choć ch-ka SPL najczęściej gładziutka właśnie.
                A ja mam w głębokim poważaniu z czego jest wykonana membrana głośnika.
                Ja nie zajmuje się projektowaniem głośników - to nie mój problem.
                Mnie interesuje rezultat końcowy a jak go osiągnięto już nie koniecznie.
                Przypisywanie jakiś włąściwości brzmieniowych konkretym materiałoł to pomyłka i duże nadużycie, oczywiście cechy wspólne w głośnikach wykonanych z tych samych materiałów oczywiście będą.

Kicha ale nie dlatego że są polipropylenowe ale dlatego że to tanie gówna jakieś są :P
                Polipropylen w tym segmencie jest chętnie stosowany bo jest tani w produkcji.
                "Kaktus" raczej do tego segmentu się nie zalicza, jako średniak ma dobre opinie.
                A jak się okaże "kaszan" to ... kupie coś innego i tyle.

Po za tym to nie jest przecież głośnik polipropylenowy :P
                Wić o co wam chodzi ? :P

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                ale świadomie zrezygnowałeś z pasma >8kHz ? Bo temu Seaskowi na wysokich licho idzie.
                No właśnie idzie bardzo dobrze i m.in dlatego go wybrałem :)

To już sam Aurum przetwarza szersze pasmo, bez tej kopółki (oczywiście tylko na papierze)
                Niestety użyteczne pasmo tego Aruma to tak gdzieś pod 2k podchodzi :)

Ciekawe, zagadkowe (dla mnie) połączenie przetworników.
                A czemu takie zagadkowe ?

Kiedy planujesz rozpocząć i zakończyć projektowanie?
                Już od dawna nic nie planuje. Zacznę i będę kontynuował jak będę miał czas. A zakończę jak będzie skończone :)

AC130Mk2 (kewlar + włókno węglowe) ale typowo w zastosowaniu jako midrange. Generalnie Aurumy to ciekawe głośniki, choć coraz trudniej je kupić, mimo dostępności w LS to jest to dostępność jedynie wirtualna. Jak już coś zmontujesz to daj znać jak gra.
                Ciekawe a ja ich jeszcze nie miałem :)
                OK.

Informacja
                Koledzy PM i Racjonalny mogę wam wydzielić osobny temacik jak tak bardzo chcecie dalej tą dyskusyję prowadzić :)
                No chyba że wam u mnie w temacie tak dobrze

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Raven posprzataj skrzynke bo PW nie dochodza...
                A się zastanawiałem co taki spokój na PW mam :lol:

"szkiełka i oka"
                Ale ja właśnie szkiełkiem i okiem wybrałem. Jak by się kiepsko ten głośnik mierzył to bym go nie kupił :P
                Jedynym jego mankamentem jest niewielki wzrost THD koło 2k i to trzeciej i piątej harmonicznej ale nie jest to jakoś patologiczne więc niekoniecznie musi być to problemem. Za to THD na basie jest OK :)
                Nie ma też na końcu szczoty jak metalowce tylko łagodny breakup :)

zamiast głosnika aluminiowego, magnezowego, czy węglowego które pod kątem parametrów mierzalnych biją głośniki polipropylenowe o parę długości.
                Niektóre Exele wypadają znacznie gorzej pomiarowo :P
                Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                ale trochę emocji i voodoo też jest potrzebne
                Voodoo to lepiej w domowym zaciszu inaczej może być nie bezpieczne :P

Ciemną i jasną stronę mocy
                Głośnik grający tą najbardziej ciemną stronę zagra wszystko inne :)

Amerykanie pozytywnie o nim piszą.
                U zaptha wygląda OK :)

Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
                Dla porównania Scan Speak Illuminator 18WU/4741 przez większość pasma bije 2 harmoniczną na poziomie 0.5%, a od 500Hz do 1000Hz praktycznie 1%.
                Tak ale zobacz na wyższe harmoniczne. Praktycznie nie istnieją. I tu widać klasę głośnika.
                Dlatego 3way będzie na SS :)

pharoh będzie próbował zapewne aplikować polipropyleny z fitlrami 1 rzedu licząc że to mu przyniesie wymierne korzyści brzmieniowe.
                I to mu się nie uda :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  I coś w tym musi być bo LuSzTi sprzedaje swoje Exele
                  To spytaj sie Lusztiego co chce kupić :P

I to mu się nie uda
                  Też tak myślę ale ktoś musi spróbować :)

Skomentuj

Tak ale zobacz na wyższe harmoniczne. Praktycznie nie istnieją. I tu widać klasę głośnika.
                    Dlatego 3way będzie na SS
                    No niestety to chyba tylko życzeniowo sobie tak napisałeś :)
                    3 harmoniczna przy breakup'ie też sieje :)

Zresztą tutaj pomiary:
                    (zjadłem trochę nazwę przy Wavecor (powinno być WF182XXX))

O nie istnieniu wyższych harmonicznych możesz powiedzieć przy WF182BD04 :)

Skomentuj

To spytaj sie Lusztiego co chce kupić :P
                      No spytaj się, spytaj...noooo :P Po prostu chce zamienić 12cm na 15cm. Wolę być w średniej europejskiej niż poniżej...ale głośnik jednak ten sam. Zwłaszcza, że sprzedałem nerkę i mam do tego Morele ET338
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zwłaszcza, że sprzedałem nerkę i mam do tego Morele ET338
                        Jednak się skusiłeś na morele :) Moje jednak nie zagrają z Eton 375 tylko z 7-202, problemy z dostępnością poza tym długie rozmowy z P. Albeckim i decyzja się zmieniła :) Zobaczymy co z tego wyniknie

Skomentuj

No właśnie idzie bardzo dobrze i m.in dlatego go wybrałem
                          A czemu takie zagadkowe ?
                          To ja nie rozumiem. Chodzi mi o to pasmo. Powyżej 8kHz ( a nawet od 6k ) opada prawie liniowo osiągając minimum =87dB@15kHz, podczas gdy średnica trzyma się na poziomie 95dB. Daje to różnicę 8dB czyli ponad 6.3 krotnie ciszej (i wysokich już nie masz).
                          Mówimy o tym głośniku mam nadzieje : :)
                          http://www.seas.no/images/stories/pr..._datasheet.pdf
                          paroh pisał, że można stłumić i się zrówna. Ale nie zmieni to "kształtu" charakterystyki, bo pasywnie tłumi się równo całe pasmo przecież.
                          PS. nie dawno wyszedłem ze szpitala, może mi się zwoje poprzestawiały i nie rozumiem... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
                            Zwłaszcza, że sprzedałem nerkę i mam do tego Morele ET338
                            Chciałem mieć któreś wysokie Morele. ET338 to model zaraz przed rodziną Supreme, grają podobnie, ale cena niższa. Dziś przyszły, sparowane, z pomiarem. Wielkie i ciężkie. Robią niesamowite wrażenie. Na razie na półeczkę, na tę samą co leża Excele, z tym, że Moreli nie chce się pozbyć. Ja planuję 3-way, jednak L22 w TL swoje robi i trudno jest mi się przesiąść na na 2-way.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Już od dawna nic nie planuje. Zacznę i będę kontynuował jak będę miał czas. A zakończę jak będzie skończone:)
                              Mój daleki dystansem przyjaciel w starym, dobrym stylu:thumbsup:.

Yoshi_80 co do tej historii, którą opowiedziałeś, to tak jakby moja, tylko zakończenie inne, bo koniec końców zdecydowałem się na inna firmę. Raven1985 podejrzewam, że będziesz ćwiczył bass reflex. Miałem kiedyś jakieś Chińskie trzydziestki. Parkę z membraną miękką, polipropylenową i parkę z twardą, celulozową, jedynie tym się różniły konstrukcyjnie. I te pierwsze grały. Ale jak wstawiłem te drugie, to myślałem, że mi oczy wyskoczą, mimo że to ciągle był poziom marketowy. Ale do czego zmierzam. Zamknięcie obudowy znacznie bardziej poprawiło brzmienie tych z polipropylenową membraną, niż tych z celulozową, więc może też przetestuj to u siebie.

Skomentuj

LuSzTi tamte supremo poszly za 650zl uszkodzone. Reanimacja ich to koszt 40 ojro za nowe oryginalne cewki. Juz jeden komplet jest zreanimowany i po pomiarach wypada ksiazkowo. Szkoda, ze to nie ja je kupilem.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To ja nie rozumiem.
                                  To zobacz projekty na tym głośniki charki płaskie jakimś cudem :)

Ale nie zmieni to "kształtu" charakterystyki, bo pasywnie tłumi się równo całe pasmo przecież.
                                  Nie można tłumić pasywnie tylko część :)

Po za tym patrzysz w 2d a trzeba w 3d :) a czasami nawet w 4d tego jednak już nie umiem.

12cm na 15cm
                                  Jak byś chciał sprzedać 15cm (przy podobnym stosunku cena/jakość :P ) to pewnie już by jechały do mnie Być może i te 12 by zmieniły właściciela jak byś parę h wcześniej wystawiał ogłoszenie. Dlatego trochę żałuje że kupiłem te "Kaktusy" z drugiej strony się ciesze bo pewnie basu było zdecydowanie za mało nawet jak na moje potrzeby a tak mam jeszcze zaplecze finansowe bez sprzedawania nerek na plan B :)
                                  Do warsztatu też szkoda tych Exeli.

Morele. ET338
                                  200W AES WOW !

ćwiczył bass reflex
                                  Co ja będę zaćwiczał to się okaże najpierw muszę ustalić TS-y tych głośników bo producent podaje je zamiast na wolnym powietrzu... podaje w desce i nic o tym nie pisze :) Stąd fs 35Hz :biggrin:
                                  Wszystko zależy ile będzie też z tego basu.
                                  Mam jeszcze plan B gdy basu będzie zdecydowanie za mało.

Zamknięcie obudowy znacznie bardziej poprawiło brzmienie tych z polipropylenową membraną, niż tych z celulozową, więc może też przetestuj to u siebie.
                                  Ale to były 30cm ja mam jak dobrze widzę dokładnie 124mm :)

Skomentuj

Być może i te 12 by zmieniły właściciela jak byś parę h wcześniej wystawiał ogłoszenie.
                                    To ogłoszenie wisi tam od chyba miesiąca :) Te Excele wg WinISD w 5l BR strojonym ok 50Hz mają F3 na 47-48Hz. Naprawdę nie mają czego się wstydzić.
                                    Pokażę Ci więcej: http://www.humblehomemadehifi.com/do...Mk-II_copy.pdf
                                    Może jednak sprzedaj te Aurumy :P Co do ceny się dogadamy :) A jak basu będzie za mało to przecież masz już pomysł :P

200W AES WOW !
                                    Potrójny magnes, są wielkie i ciężkie. Robią niesamowite wrażenie.

Skomentuj

To ogłoszenie wisi tam od chyba miesiąca
                                      Widziałem je właśnie wcześniej ale znikło z pola widzenie i myślałem że sprzedałeś :)

Może jednak sprzedaj te Aurumy :P Co do ceny się dogadamy A jak basu będzie za mało to przecież masz już pomysł :P
                                      Mam zakłada on dokupienie 8 cali i zrobienie 3 way :P
                                      Gryyy no gryyyyy .

To kto chce Arumy ? :P

Skomentuj

Tak widziadłem ale to jak byś pytał PM o tuby czy linie transmisyjną
                                        O wlasnie, moze monitorki z linia, daj sie namowic hue hue :P

Neo 3.5H wypada najlepiej z tej całej 3, (chyba nawet lepiej niż Neo 2) ale sobie daruje te wstęgi. ;
                                        Fikuśny otwór trzeba wycinać a potem jak coś spale (monitorki będą warsztatowe więc będę testował na nich moje wynalazki ) to będzie trzeba cały front wymieniać.
                                        Na allegro są za 169PLN może ktoś się zdecyduje
                                        PM ?
                                        Mialem oko na te glosniki, ale boje sie, ze to nie wytrzyymie pierwszego rzedu. Poki co nic ciekawszego ( w parametrach ) nie znalazlem od Vify XT.

---------- Post dodany o 22:57 ---------- Poprzedni post o 22:52 ----------

To kto chce Arumy ? :P
                                        Kurde wciagnalbym je, alee co ja z tym zrobie teraz, za duzo rzeczy rozgrzebanych na raz...

Skomentuj

pierwszego rzedu.
                                          Wytrzymać to może wytrzyma tylko zniekształcenia będą już ho ho :) Nikt wstęgi nie klei 1 rzędem nawet Reven-a :P
                                          O wlasnie, moze monitorki z linia, daj sie namowic hue hue :P
                                          Powiem Ci że mam ochotę zrobić TL i zmierzyć THD na średnicy do porównania. Tylko jak pomyślę o całej tej zabawie w stolarza.. to wolę już pierdzi rurkę wsadzić :P

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post o 22:57 ----------

Kurde wciagnalbym je, alee co ja z tym zrobie teraz, za duzo rzeczy rozgrzebanych na raz...
                                          Najwyżej by poleżały. Głośniki to wprawdzie nie wino ale...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X