Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Biurkowce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie uwazam PP za idealny material na membrane ale dwa miesiace czytania opinii na temat roznych glosnikow z wyzszej polki cenowej sprowadzilo mnie do tego, ze tylko polipropylen moze jednoczesnie zagwarantowac dobra szczegolowosc dzwieku oraz wypelnienie na srednicy. Zeby rozwiac wszelkie watpliwosci, pisze o glosnikach http://www.audiotechnology.dk/iz.asp?id=4|a|133||| .

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Kwestia ideologii. pharoh będzie próbował zapewne aplikować polipropyleny z fitlrami 1 rzedu licząc że to mu przyniesie wymierne korzyści brzmieniowe.
    Oczywiscie, ze 1 rzad :) Dodatkowo podzial bedzie na 4-5Khz.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Tez mi sie tak wydaje. Po probach ze zwrotnicami szeregowymi bez pojemnosci w torze tweetera chyba ogarnela go ideologia prostoty toru zwrotnicy. Nie to zebym krytykowal, wrecz przeciwnie - bardzo mi sie to podoba, jednak zastanawia mnie czy nie lepsze efekty dalaby taka sama zwrotnica, ale z linearyzacja dla glosnikow ze sztywniejsza membrana. Cos takiego mam zamiar przetestowac w moim projekcie.
    Ja juz probowalem filtrow 1 rzedu na moim za14w08 na pochlej sciance i nie gralo to tak jak bym chcial, tzn gralo dobrze ale wersja z niskim podzialem oraz bez kondensatora na kopulce zagrala lepiej. Linearyzacji w ogole nie potrzebuje, bo przebieg impedancji jest bardzo liniowy az do 10Khz. To samo dotyczy mojego BG Neo3, bo tam tez jest liniowa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Wytrzymać to może wytrzyma tylko zniekształcenia będą już ho ho Nikt wstęgi nie klei 1 rzędem nawet Reven-a :P
      Otoz to. Moze 3way daloby sie sie uciac 1 rzedem, ale prawde mowiac i tak bym sie na to nie rzucil.

Powiem Ci że mam ochotę zrobić TL i zmierzyć THD na średnicy do porównania. Tylko jak pomyślę o całej tej zabawie w stolarza.. to wolę już pierdzi rurkę wsadzić :P
      Prawde mowiac, to TL lubie chyba najbardziej, za to jak zmienia dzwiek srednicy przy odpowiednim tlumieniu tunelu. Jak ktos nie ma nerwow, to wystarczy trzymac sie znanych zasad i jako tlumienie uzyc welny naturalnej. Pomiarowo takie tlumienie wypada najlepiej. Minus jest taki, ze spada efektywnosc basu ( lagodna charka ) i wytrzymalosc mocowa.

Najwyżej by poleżały. Głośniki to wprawdzie nie wino ale...
      A tak z ciekawosci ile za parke? Gdyby to byly 6-7 calowki to bym sie nie zastanawial, trudno znalesc polipropylen w tej wielkosci, w dobrej cenie. Ciekawe jak tania Beyma by sie spisala...

Skomentuj

A tak z ciekawosci ile za parke?
        Kupiłem za 380PLN sklep 500PLN .

Skomentuj

Gdyby to byly 6-7 calowki to bym sie nie zastanawial
          Te 13-stki Auruma są bardzo duże. Większe niż np GDN 15/40/5. Kosz ma prawie 160mm średnicy.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Kupiłem za 380PLN sklep 500PLN .
            dobra cena kurde...
            Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Te 13-stki Auruma są bardzo duże. Większe niż np GDN 15/40/5. Kosz ma prawie 160mm średnicy.
            Ale Sd maja mniejsze niz 15 Tonsila :(

Skomentuj

Ale Sd maja mniejsze niz 15 Tonsila
              Zależy jak to zmierzyli...czy sama membrana, czy membrana z połową membrany, czy z całą membrany. Wiesz, że to różnie bywa.
              Znalazłem swój wpis w moim wątku jak miałem to porównywałem AC130Mk2, GDN15/40/5 i W12:

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              natomiast w Aurumie 130mm średnicy ma membrana wraz z górnym zawieszeniem, a cały głośnik ma aż 157mm średnicy. Mogę jeszcze dorzucić Tonsila 15/40/5, który jest 15'stką - cały głośnik ma średnicę 156mm, membrana z zawieszeniem 130mm.
              Z tego wychodzi, że 13-stka Auruma jest taka sama jak 15-stka Tonsila. W sumie to mógłbyś je wstawić praktycznie zamiast GDN w swój monitor w TL.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ocho PM sie lamie :)
                widze, ze bede zmiany w projekcie...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  ocho PM sie lamie
                  widze, ze bede zmiany w projekcie...
                  W moim zmian nie bedzie :] trzeba ukonczyc tak jak bylo zaplanowane, ale nie powiem zebym juz nie mial innych konstrukcji w planach. Nastepna bedzie jakas ekonomiczna podlogowka TL latwa do skopiowania

Skomentuj

latwa do skopiowania tylko glosniki ciezkie do kupienia

TL'ka wciaga z tym nie ma co dyskutowac...
                    Szkoda tylko, ze jej projekt nie jest latwy jak br czy oz
                    ale jak to mowia bez pracy...

---------- Post dodany o 00:27 ---------- Poprzedni post o 00:26 ----------

a glosniki pewnie z PP, zeby bylo ciekawiej
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nastepna bedzie jakas ekonomiczna podlogowka TL latwa do skopiowania
                      15AWX+T9950 i zamawiam TLkę w ciemno :)

Skomentuj

tez biore taki zestaw!
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niech ktoś wyśle mi w październiku zestaw głośników to i tunel się zrobi. Pytanie czy monitor czy podłogówka? czy też jedno z drugim?

Skomentuj

Podłogówka ze strojeniem w okolice 50Hz :)

Skomentuj

jak wyzej...
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie widzę problemu, sierpień i wrzesień mam wyrwany z rzeczywistości, ale później nie widzę przeszkód żeby coś takiego zrobić.

Skomentuj

mozna by to polaczyc z jakims morelem np mdt29

jak by co to mam dostep do moreli po cenach z jednego z zagranicznych sklepow bez ceny przysylki zagranicznej
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    15AWX+T9950 i zamawiam TLkę w ciemno
                                    Chetnie bym pomogl, ale ostatnio nie mam na nic czasu. Do poki nie skoncze Tonsili TL, to za nic innego sie nie biore. Jak ktos bedzie walczyl z takim projektem to chetnie cos pomoge.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      mozna by to polaczyc z jakims morelem np mdt29
                                      Bez sensu, bo lampa mi górę zamuli do końca.. :) T9950 jest idealnym kandydatem.

Skomentuj

przeciez mozna opracowac kilka projektow zwrotek
                                        tak jak w przypadku 18awxa

zreszta juz cos tam jest zrobione w gotowych
                                        z 27tbfcg chyba
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Aj tam panowie. Ciagle te nudne paczki, na nudnych glosnikach. Pora na wieksze membrany, wyzsza skutecznosc i tubki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X