Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdn 20-80-4-sc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez michal425 Zobacz posta
    a czemu tak długość BR ci wyszła skoro mi wychodzi 522mm i taką program mi pokazał
    musisz dokladnie podac pojemnosc obudowy do obliczen
    pojemnosc obudowy podajesz bez tunelu - program go sam uwzglednia
    i wtedy na 35hz wychodzi mi taka dlugosc
    moze wpisywales inne strojenie?

a taki jamnik to dosyć brzydki jest
    akurat wolalbym takiego jamnika niz za szeroka skrzynie. wizualnie poprawisz to dodajac maskownice (223mm zamiast 200) ale to nadal za malo wg mnie

jak nie widzi sie powyzszy jamnik to moze cos w stylu kina domowego?

ten mi sie nie widzi, ale za to upchniesz dluga rurke. a rurke latwiej skracac/wydluzac

jaka powinna być odpowiednia średnica okrągłego BR dla tego głośnika to policzę jaki długo musiał by być
    7cm obustronnie profilowany
    przy 25 litrach wystarcza 2 tunele HD-18 polaczone razem
    ale ze ca trudno dostepne to bym bral 2szt takie http://allegro.pl/rura-bass-reflex-h...605566636.html

Skomentuj

akurat wolalbym takiego jamnika niz za szeroka skrzynie.
      Ja bym zrobił wąską w miarę możliwości ale głębszą i szczelinowy br. Na pewno będzie lepiej wyglądać niż taki bardzo wąski i o wiele głębszy z rurką.

Możliwości jest kilka przecież tunel szczelinowy jest "elastyczny" wymiary można zmienić.

Nie jestem jakimś specem ale na chłopski rozum można to wywnioskować :P (chyba że się mylę, to mnie poprawcie)
      Last edited by Pawel074; 05.09.2012, 10:46.
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

czyli moja pierwsza opcja ale ze szczelina. wsadzilem okragly zeby zapelnic caly front

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
        Możliwości jest kilka przecież tunel szczelinowy jest "elastyczny" wymiary można zmienić.
        tak, ale jak okaze sie ze jest zle to duzo trudniej cokolwiek zmienic
        no chyba ze tak ladnie potniesz ze bedzie dalo sie odsluchac bez sklejania

Skomentuj

tak, ale jak okaze sie ze jest zle to duzo trudniej cokolwiek zmienic
          no chyba ze tak ladnie potniesz ze bedzie dalo sie odsluchac bez sklejania
          Faktycznie w różnych warunkach powstają obudowy, ja się sugerowałem profesjonalnym cięciem płyt w jakiejś firmie, ale zapomniałem że niektórzy sami docinają (jak ja do niedawna) ale to też kwestia praktyki i sprzętu jakim się docina.
          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

to szczeże mówiąc już nei wiem jakie dać wymiary (jamnika nie chcę) mogę jeszcze go trochę zwęzić może troche obniżyć i wydłużyć może to coś da do wygladu ale już sam nie wiem

móże macie jakiś pomysł z tą szczeliną żeby dobrze wyglądło bo ja albo sobie odpuszczę to budowę bo chyba nie nadaję się do tego

Skomentuj

A takie pytanko my mówimy cały czas o SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.PC?

ale glosnika chwilowo brak... czyli i tak czekamy
              Widzę że jest 1 szt dostępna.

Co do projektu obudowy to chwilowo nie mam czasu na jakieś rysunki i przemyślenia bo uczę się do egzaminów ale może w wolnej chwili coś się pobawię,

albo sobie odpuszczę to budowę bo chyba nie nadaję się do tego
              Nie poddawaj się :) Jak coś Ci źle wyjdzie to zrobisz 2 budę przecież to nie kosztuje dużo, a zdobędziesz przy tym dużo wiedzy :)

Skomentuj

jeszcze coś pomyślę może coś z tego wyjdzie
                Co do projektu obudowy to chwilowo nie mam czasu na jakieś rysunki i przemyślenia bo uczę się do egzaminów ale może w wolnej chwili coś się pobawię,

czekam z niecierpliwością na twoje pomysły

Skomentuj

mogę jeszcze go trochę zwęzić może troche obniżyć i wydłużyć może to coś da do wygladu ale już sam nie wiem
                  jak juz wczesniej pisalem - zrob model z kartonu.

A takie pytanko my mówimy cały czas o SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.PC?
                  lub 2x2r

Widzę że jest 1 szt dostępna.
                  wczoraj dostalismy przesylke - ok 30szt

Skomentuj

Tak na szybko liczone i robione:
                    Obudowa ok 26l po odjęciu płyt z których jest zrobiony tunel.
                    Strojenie ~35hz
                    Szerokość tunelu 21,4cm wysokość 3cm długość 59cm
                    Obudowa:
                    Szer x wys x głęb. 25 x 33,6 x 48,6 [cm]

Nie wziąłem pod uwagę objętości głośnika.

A tu masz projekt:

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 17:17 ----------

Może i jamnik ale dla mnie było by to super, wąski ale za troszkę głębszy. Na pierwszy rzut oka 50cm to dużo ale weź metrówkę i zobacz w praktyce jak by to wyglądąło :P Wszystko zależy od gustu.

Skomentuj

Obudowa ok 26l po odjęciu płyt z których jest zrobiony tunel.
                      Strojenie ~35hz
                      nie odejmuj tego bo ci faktycznie strojenie minie sie z rzeczywistym
                      wpisz cala pojemnosc pomijajac tunel - wtedy powinno sie zgadzac

Szerokość tunelu 21,4cm wysokość 3cm
                      za duzy - wystarczy te 22-25mm
                      wtedy sie skroci

Skomentuj

Nie licząc tunelu jest 28,89L

Skomentuj

i teraz to podstaw do olbiczen - tunel sie skroci
                          wiec tez bym zmniejszyl obudowe - znowu sie wydluzy

Skomentuj

Bo debacie z Pawłem S. dochodzę do wniosku że dla Ciebie będzie najlepiej buda 25l strojona 2szt HD-18.
                            Zapytaj w www.zbyromex.pl o dostępność.

Skomentuj

no chyba na to wychodzi bo jak wreszcie udało mi się policzyć wszystko to będzie brzydki a jak coś innego to zaraz inny problem wyjdzie więc ja już nie wiem bo wszystko jest nie tak wiem że Paweł S się zna ale może byś sam jakieś wymiary podsunął jakie twoim zdaniem były by ok skoro my źle myślimy

Skomentuj

pokazalem wczesniej - twoj VS moj

tam wymiary roznily sie nieznacznie
                                24cm szerokosci
                                40cm glebokosci
                                wysokosc wychodzila chyba 35-38cm

Skomentuj

wiecie co daruję sobie całkowicie tą budowę bo jakoś całkiem mi się odechciało

Skomentuj

mieczak :p
                                    to co, ARN226 w zamknietej 25-30 litrow?
                                    bedzie duzo prosciej, ale efekt juz nie taki ciekawy jak w przypadku STXa

Skomentuj

ale nie chodzi mi o budowę tylko na razie nie mam czasu bo do szkoły na wieczór jeżdżę i cały dzień prawie zajęty :/

Skomentuj

moja rada
                                        kup glosnik i poloz na widoku. bedziesz sie w niego wpatrywal tak dlugo az przyjdzie ochota na budowe

Skomentuj

hehe na pewno jak znajdę wolną chwilę to się wezmę za budowę ale najpierw skrzynka żeby zobaczyć jak w ogóle wyjdzie a potem głośnik

Skomentuj

Czaruję...
                                          X